Αρχίζει η πολυαναμενόμενη ανάπλαση της Τσερίου-Σε δύο χρόνια η ολοκλήρωση του έργου, όσα αλλάζουν

To πολυναμενόμενο έργο της ανάπλασης της λεωφόρου Τσερίου, που επιδίωκαν για πάρα πολλά χρόνια οι κάτοικοι του Δήμου Στροβόλου και το οποίο θα εξυπηρετεί τους δημότες ολόκληρης της αστικής Λευκωσίας, είναι έτοιμο να αρχίσει εντός Οκτωβρίου, με διάρκεια έργου τα δύο χρόνια.

Παρότι το έργο βρισκόταν στα σκαριά υλοποίησης πριν από περίπου έξι χρόνια και πιο συγκεκριμένα το 2018, εντούτοις το Δημοτικό Συμβούλιο Στροβόλου, ανέτρεψε τον αρχικό σχεδιασμό του έργου, στο οποίο περιλαμβάνονταν τρεις λωρίδες κυκλοφορίας και νησίδα, αφουγκραζόμενο τις ανησυχίες, αλλά και τις ανάγκες των δημοτών, αφού δεν εξυπηρετούνταν οι ανάγκες τους.

Ακολούθως, αποφασίστηκε και ανατέθηκε ο σχεδιασμός σε διεθνούς φήμης γραφείο το οποίο στόχευε να διατηρήσει τον ανθρώπινο και τον εμπορικό χαρακτήρα της Τσερίου.

Τελικά, ο σχεδιασμός υποβλήθηκε από τον Δήμο Στροβόλου και εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Ιανουαρίου του 2022. Στη συνέχεια, μετά την έγκριση, ο Δήμος Στροβόλου προχώρησε στην ολοκλήρωση των απαραίτητων μελετών και στην προκήρυξη του διαγωνισμού για την υλοποίηση του έργου.

Η πολυπλοκότητα του έργου, η ανατροπή των σχεδιασμών των κυβερνητικών τμημάτων και ο εκ νέου σχεδιασμός του έργου, επέφεραν σημαντικές καθυστερήσεις στην έναρξη των εργασιών υλοποίησης του έργου.

Το 2024 έπεσαν οι υπογραφές

Τελικά, τον περασμένο Μάιο, ο Δήμος Στροβόλου υπέγραψε σύμβαση για την υλοποίηση του οδικού έργου, ενώ ακολούθως δόθηκε χρόνος για υποβολή ενστάσεων , η υπογραφή κατασκευαστικού συμβολαίου, ο προγραμματισμός εργασιών, η υπογραφή συμβολαίου επίβλεψης εργασιών, ενώ στις 16 Σεπτεμβρίου έγινε πανδημοτική συγκέντρωση για ενημέρωση του κοινού. Πλέον, άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη των εργασιών.

Η διάρκεια εκτέλεσής τους, θα είναι 104 εβδομάδες από την ημερομηνία έναρξης του έργου, δηλαδή περίπου δύο χρόνια. Σε ότι αφορά στο κόστος, ανέρχεται στα 9.8 εκατομμύρια ευρώ, πλέον ΦΠΑ. Σημειώνεται πως κατόπιν της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, το έργο θα πραγματοποιηθεί ως πολεοδομικό, με τη δαπάνη να επιμερίζεται 80% στο κράτος και 20% στον Δήμο Στροβόλου.

Σε σχέση με την έκταση που θα έχει η ανάπλαση, αυτή θα φθάσει 2,20 χιλιόμετρα και 1,20 στις συμβαλλόμενες παρόδους, για να κατασκευαστούν πεζοδρόμια με πλάτος 2.00-3.00 μέτρα σε κάθε πλευρά. Επιπρόσθετα, θα κατασκευαστεί σύστημα αποχέτευσης όμβριων υδάτων, για την αντιμετώπιση των συχνών φαινομένων πλημμύρας και την παροχέτευσή τους στον Πεδιαίο ποταμό, ενώ θα υπογειοποιηθούν όλες οι υπηρεσίες κοινής ωφελείας και υπηρεσίες των παρόχων τηλεπικοινωνιών.

Επίσης, στο πλαίσιο του έργου θα δημιουργηθούν 275 νέοι χώροι στάθμευσης, 18 νέες διαβάσεις πεζών, 14 στάσεις λεωφορείων και θα κατασκευαστούν 530 λεκάνες επί των πεζοδρομίων για φύτευση νέων υψίκορμων δέντρων κατάλληλων για οδικές αρτηρίες με στόχο τη μείωση του φαινομένου της θερμονησίδας καθώς και για τη συλλογή του διοξειδίου του άνθρακα.

Σημειώνεται ότι ο τρόπος ανάπλασης θα διατηρήσει την εμπορικότητα, την ταυτότητα και τον τοπικό χαρακτήρα της Τσερίου, διαφυλάσσοντας την ασφάλεια και παρέχοντας προτεραιότητα στον άνθρωπο.

tseriou1.width-1024

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου

Τα οφέλη του έργου

  • 275 νέοι χώροι στάθμευσης
  • 18 νέες διαβάσεις πεζών
  • 14 στάσεις λεωφορείων
  • Σημεία στάθμευσης και επιδιόρθωσης ποδηλάτων
  • Εμπλουτισμός ελεύθερων χώρων με αστικό εξοπλισμό όπως καθιστικά, κάδους ανακύκλωσης, σκιάδια
  • 530 λεκάνες επί των πεζοδρομίων για φύτευση νέων υψίκορμων δέντρων κατάλληλων για οδικές αρτηρίες με στόχο τη μείωση του φαινομένου της θερμονησίδας καθώς και για τη συλλογή του CO2.
  • Κατασκευή συστήματος αποχέτευσης όμβριων υδάτων για την αντιμετώπιση των συχνών φαινομένων πλημμύρας και παροχέτευσή τους στον Πεδιαίο ποταμό
  • Υπογειοποίηση όλων των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας και παρόχων τηλεπικοινωνιών
  • Εγκατάσταση συστήματος άρδευσης των χώρων πρασίνου (με νερό από γεωτρήσεις του Δήμου)
  • Ανακατασκευή συστήματος ύδρευσης με επέκταση μέχρι το βόρειο όριο του έργου
  • Τοποθέτηση από την ΑΗΚ του καλωδίου υψηλής τάσης (132KV) στο εύρος κατάληψης του δρόμου και αναβάθμιση των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας

Σε δηλώσεις του για την ανάπλαση της Τσερίου, ο Δήμαρχος Στροβόλου, Σταύρος Σταυρινίδης, ζήτησε την συμμετοχή τους, έτσι που από κοινού Δήμος και Δημότες να συνδιαμορφώσουν μια τοπική Αρχή που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων, βελτιστοποιώντας την ποιότητα ζωής.

Δειτε Επισης

Ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι στο μενού του καιρού-Νέα κίτρινη προειδοποίηση
Αρχίζει η πολυαναμενόμενη ανάπλαση της Τσερίου-Σε δύο χρόνια η ολοκλήρωση του έργου, όσα αλλάζουν
Αναμένει την έκθεση γεγονότων για τις 15χρονες η Μιχαηλίδου-Το πρωτόκολλο όταν λείπει παιδί από στέγη
Αρχίζει ο διάλογος για το σύστημα διορισμών-Ακούει εκπαιδευτικούς και καθορίζει πλάνο το ΥΠΑΝ
Τζόκερ έπαιξες; Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 14.600.000 ευρώ
Καθυστερήσεις επί καθυστερήσεων για τον δρόμο Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς και τα χρονοδιαγράμματα λήγουν
BINTEO: Άνοιξαν οι ουρανοί σε διάφορες περιοχές της Κύπρου-Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας στο κοινό
Βροχές, καταιγίδες και χαλάζι στο μενού του καιρού-Πότε θα τεθεί σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση
Εντός Οκτωβρίου στο Υπουργικό οι τροποποιήσεις για στεγαστικά σχέδια προσφύγων-Τι αλλάζει
Γραφεία κηδειών ζητούν από ιατρούς να εκδώσουν παράνομα πιστοποιητικά θανάτου επί πληρωμής