Οριακή νίκη των Σοσιαλιστών του Σολτς και μεγάλη άνοδο της ακροδεξιάς δείχνουν τα exit poll

Προβάδισμα στο SPD δείχνουν τα exit poll στο Βρανδεμβούργο από την αναμέτρησης της Κυριακής (22/9), όπου αναμενόταν να δοθεί μάχη ανάμεσα στους Σοσιαλδημοκράτες και την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία.

Ειδικότερα τα αποτελέσματα του exit poll της ARD στο γερμανικό κρατίδιο δίνουν στο SPD το 31% και στην AfD το 30%.

Σε χαμηλότερα επίπεδα κινούνται οι Χριστινοδημοκράτες (CDU) με 12% και το νεότευκτο κόμμα της Ζάρα Βάγκενκνεχτ που απέσπασε το 12%, λίγους μόλις μήνες μετά την ίδρυσή του.

Στο 5% είναι οι Πράσινοι που παλεύουν για την είσοδό τους στη Βουλή. Αντίθετα, εκτός μένουν οι Φιλελεύθεροι, όπως και το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke).

Εν τω μεταξύ, δεύτερη δημοσκόπηση έξω από τις κάλπες δίνει στο SPD το 32% και στην AfD το 29%. Το BSW της Βάγκενκνεχτ είναι στο 12%, το CDU στο 11,5% και οι Πράσινοι εκτός Βουλής στο 4,5%. Φι

Η προσέλευση ήταν σαφώς μεγαλύτερη από τις προηγούμενες εκλογές το 2019. Ως τις 14:00 (τοπική ώρα) είχαν ψηφίσει το 46% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων έναντι 31,9% στην προηγούμενη αναμέτρηση.

Πολλοί ψήφισαν επιστολικά, μεταξύ τους και ο κάτοικος Βρανδεμβούργου καγκελάριος Όλαφ Σόλτς που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Τα σενάρια μετά τις εκλογές

Ο σχηματισμός κυβέρνησης την επόμενη ημέρα θα είναι δύσκολος. Προεκλογικά τα κόμματα είχαν αποκλείσει τη συνεργασία με την AfD.

Οι πιθανοί κυβερνητικοί συνασπισμοί, σύμφωνα με τα αποτελέσματα στο exit poll του ARD, είναι ο τρικομματικός SPD/CDU/BSW που θα έχει 54 έδρες στη βουλή, όταν απαιτούνται 45 για την πλειοψηφία. Εταίρος σε τρικομματικό συνασπισμό SPD/CDU/Πράσινοι θα μπορούσαν να είναι οι Πράσινοι αν μπουν στη Βουλή, οπότε ο συνασποισμός θα έχει 47. Πιθανή θα είναι και μια κυβέρνηση SPD/CDU αλλά με την ανοχή άλλων κομμάτων γιατί έχει μόλις 42 έδρες.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου σε άλλα δύο κρατίδια στο ανατολικό τμήμα της Γερμανίας, τη Θουριγγία και τη Σαξωνία, η AfD είχε καταγράψει εντυπωσιακά αποτελέσματα, κερδίζοντας στη Θουριγγία και τερματίζοντας δεύτερη με μικρή διαφορά στο άλλο κρατίδιο.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Οριακή νίκη των Σοσιαλιστών του Σολτς και μεγάλη άνοδο της ακροδεξιάς δείχνουν τα exit poll
Η αντιπαράθεση με το Ισραήλ είναι πλέον μία μάχη χωρίς τέλος, διαμηνύει η Χεζμπολάχ-Νέα έκκληση των ΗΠΑ για διπλωματική επίλυση της κρίσης
Ο Τραμπ «έκοψε» αναμνηστικά ασημένια 100δόλαρα για την ενίσχυση της καμπάνιας του
Τουλάχιστον επτά νεκροί από νέο ισραηλινό πλήγμα εναντίον σχολείου στη Γάζα
Οι δρακόντειοι νόμοι των Ταλιμπάν «αγγίζουν» πλέον και τους άνδρες-«Αφήστε γένια, μην φοράτε τζιν, μην κοιτάτε άλλες γυναίκες»
Νέες ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο-Τρεις νεκροί, ανάμεσά τους μέλη της Χεζμπολάχ
Λάδι στη φωτιά ρίχνει ο Νετανιάχου-«Χτυπήσαμε τη Χεζμπολάχ με τρόπους που δεν μπορούσε να φανταστεί»
Απορρίπτει κατηγορηματικά εμπλοκή στους παγιδευμένους βομβητές στον Λίβανο ο πρόεδρος του Ισραήλ
Ο υποψήφιος της αριστεράς οδεύει σε προεδρική νίκη στη Σρι Λάνκα
Κατάρρευση διώροφου κτιρίου στην Ιταλία-Νεκρή τετράχρονη, αγωνία για ένα ακόμη παιδί και μία μητέρα