Ο υποψήφιος της αριστεράς οδεύει σε προεδρική νίκη στη Σρι Λάνκα

Ο υποψήφιος συμμαχίας της αριστεράς Ανούρα Κουμάρα Ντισανάικε οδεύει να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές στη Σρι Λάνκα, δυο χρόνια μετά την πτώχευση του κράτους και την βαθιά οικονομική κρίση άνευ προηγουμένου στη χώρα, την οποία ακολούθησε η επιβολή πολιτικών σκληρής λιτότητας, τις οποίες απορρίπτει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

Σύμφωνα με τα ως τώρα προκαταρκτικά αποτελέσματα, βασισμένα στα περίπου ένα εκατομμύριο ψηφοδέλτια που έχουν ενσωματωθεί, ο μαρξιστής-λενινιστής, 55 ετών, εξασφαλίζει το 52% των ψήφων.

Προηγείται με μεγάλη διαφορά έναντι του απερχόμενου Προέδρου Ρανίλ Ουικρεμεσίγκε, 75 ετών, και του ηγέτης της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο, του Σάτζιθ Πριμαντάσα, 57 ετών, το περιβάλλον του οποίου ήδη αναγνώρισε την ήττα του.

Ο κ. Ουικρεμεσίγκε δεν είχε αντιδράσει ως πριν από λίγο στα πρώτα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από την εκλογική επιτροπή. Πάντως παρέτεινε ως το μεσημέρι (τοπική ώρα· 08:30 ώρα Κύπρου) την απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε τη βραδιά της ψηφοφορίας στη χώρα, όπου πάντως επικρατεί ατμόσφαιρα ηρεμίας.

Βασικός σύμμαχός του, ο Υπουργός Εξωτερικών Αλί Σάμπρι, αναγνώρισε πάντως τη νίκη του κ. Ντισανάικε.

«Μολονότι έκανα εκστρατεία υποστηρίζοντας σθεναρά τον Πρόεδρο Ρανίλ Ουικρεμεσίγκε, ο λαός της Σρι Λάνκα έλαβε την απόφασή του και σέβομαι πλήρως την εντολή που εμπιστεύτηκε στον Ανούρα Κουμάρα Ντισανάικε», σημείωσε ο επικεφαλής της διπλωματίας της χώρας μέσω «X».

Άλλοι υποψήφιοι επίσης κατέγραψαν τη νίκη του υποψήφιου της αριστεράς.

Ψηφίζοντας χθες, ο κ. Ντισανάικε ήταν βέβαιος για το αποτέλεσμα.

«Μετά τη νίκη, παροτρύνω όλο τον κόσμο να παραμείνει ήρεμος», είπε χαμογελώντας στον Τύπο. «Νομίζω πως αυτή η εκλογική διαδικασία θα σημάνει τη μεγαλύτερη καμπή στην ιστορία της Σρι Λάνκα», πρόσθεσε.

Επικεφαλής του Μετώπου Απελευθέρωσης του Λαού (JVP), με μαρξιστική ιδεολογία, ο Ανούρα Κουμάρα Ντισανάικε έκανε εκστρατεία εναντίον των «διεφθαρμένων» ελίτ που ευθύνονταν, όπως το βλέπει ο ίδιος, για το χάος του 2022.

Η συμμετοχή στην ψηφοφορία ήταν υψηλή (περί το 76%, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή), με φόντο την κόπωση των πολιτών από τη σκληρή θεραπεία λιτότητας μετά την κατάρρευση της οικονομίας το 2022.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Απορρίπτει κατηγορηματικά εμπλοκή στους παγιδευμένους βομβητές στον Λίβανο ο πρόεδρος του Ισραήλ
Ο υποψήφιος της αριστεράς οδεύει σε προεδρική νίκη στη Σρι Λάνκα
Κατάρρευση διώροφου κτιρίου στην Ιταλία-Νεκρή 4χρονη, αγωνία για ένα ακόμη παιδί και μία μητέρα
Πυροβολισμοί στην Αλαμπάμα-Τέσσερις νεκροί και δεκάδες τραυματίες
Το Bayesian πιστεύεται πως έχει χρηματοκιβώτια με ευαίσθητα δεδομένα «που ενδιαφέρουν ξένες κυβερνήσεις»
Κατάρριψη 71 ρωσικών drones στη διάρκεια της νύχτας αναφέρει η Ουκρανία
Ναρκοπέδιο ο νότιος Λίβανος-Επικίνδυνη κλιμάκωση από Ισραήλ και Χεζμπολάχ
Νέες αποκαλύψεις για τον Μοχάμεντ αλ Φαγέντ-Οι αρχές απέτυχαν δύο φορές να τον «στριμώξουν»
Ραγδαία η άνοδος της Ακροδεξιάς στο Βρανδεμβούργο-Τι θα σημαίνει μια ήττα για SPD και Σολτς
Τα εξαφανισμένα παιδιά της Τουρκίας-Η υπόθεση της Ναρίν