Ψάχνει τρόπους να ξεπεράσει τα εμπόδια για το «κτίΖΩ» το ΥΠΕΣ-Οι ευθύνες του δήμου και το plan B

Τρόπους για να ξεπεράσει τα προβλήματα που βρέθηκαν στο δρόμο του, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για υλοποίηση του σχεδίου «κτίΖΩ» ψάχνει το Υπουργείο Εσωτερικών, σε μία προσπάθεια να ξεκολλήσουν οι ενέργειες, μετά το κόκκινο που άναψαν οι πέντε περιπτώσεις, που αρνούνται να εγκαταλείψουν το διαμέρισμά τους. Ενώπιον του Υπουργείου Εσωτερικών βρίσκεται ένα plan B, παρά το γεγονός ότι η ευθύνη βαραίνει εξ ολοκλήρου το δήμο.

Το σχέδιο «κτίΖΩ» που είχε εξαγγελθεί τον Μάιο του 2023 διά στόματος Κωνσταντίνου Ιωάννου και είχε αγκαλιαστεί από την συντριπτική πλειοψηφία των ενοίκων στις προσφυγικές πολυκατοικίες, κάτι που διαφάνηκε από τις αιτήσεις, εδώ και λίγο καιρό παραμένει στάσιμο, λόγω της κατάστασης με τους πέντε ενδιαφερόμενους, που αρνούνται να εγκαταλείψουν τα διαμερίσματά τους, στις επικίνδυνες πολυκατοικίες του Στροβόλου. Πάρα τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί από τους λειτουργούς του Υπουργείου Εσωτερικών, για να τους πείσουν να μετακινηθούν, δεν φάνηκε να υπάρχει συμφωνία, με αποτέλεσμα πέντε διαμερίσματα να βάζουν μία άνω τελεία στο σχέδιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εκκενώθηκαν πλήρως τέσσερις πολυκατοικίες και πέντε μερικώς για «ΚτίΖΩ»

Σημειώνεται πως μετά την ανακήρυξη των είκοσι πολυκατοικιών ως επικίνδυνες και άμεσα κατεδαφιστέες, ήταν ευθύνη του εκάστοτε δήμου να τις εκκενώσει, για να προχωρήσουν οι διαδικασίες για κατεδάφιση και ανοικοδόμηση των νέων κτιρίων. Όπως διαφάνηκε, στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν έχουν ληφθεί τα οποιαδήποτε μέτρα από πλευράς δήμου, ώστε να εκκενώσει τις πολυκατοικίες, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αλυσιδωτές συνέπειες σε όλες τις διαδικασίες.

Συγκεκριμένα, λόγω της παραμονής ενοίκων στα πέντε διαμερίσματα, προκαλείται πρόβλημα ασφαλείας των κατοίκων, δεδομένου ότι οι εν λόγω πολυκατοικίες είχαν κριθεί ακατάλληλες και άμεσα κατεδαφιστέες και θα έπρεπε να εκκενωθούν άμεσα. Πέραν τούτου, λόγω του γεγονότος ότι οι πολυκατοικίες είναι ακατάλληλες, δημιουργείται θέμα στατικής επάρκειας, με αποτέλεσμα οι πολυκατοικίες που βρίσκονται δίπλα και είναι επίσης ακατάλληλες, να μην μπορούν να κατεδαφιστούν.

Όπως πληροφορείται ο REPORTER πρόκειται για επτά πολυκατοικίες, που επηρεάζονται από αυτή την κατάσταση. Συγκεκριμένα, σε μία πολυκατοικία υπάρχουν ακόμη ένοικοι εντός, με αποτέλεσμα οι δύο πολυκατοικίες που είναι δίπλα της, μένουν κενές, αλλά δεν μπορούν να κατεδαφιστούν. Πάντως, η συγκεκριμένη κατάσταση προκαλεί πρόβλημα και με την ανοικοδόμηση νέων κτιρίων, δεδομένου ότι κάποιες από τις επικίνδυνες πολυκατοικίες βρίσκονται εντός τεμαχίων που θα χρησιμοποιηθούν για ανέγερση νέων κτιρίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πέντε διαμερίσματα άναψαν κόκκινο στο «κτίΖΩ»-Ένοικοι αρνούνται να εγκαταλείψουν τις πολυκατοικίες

Λόγω της συγκεκριμένης κατάστασης, το Υπουργείο Εσωτερικών επεξεργάζεται ένα δεύτερο πλάνο, για προχωρήσουν οι διαδικασίες, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε κίνηση από πλευράς δήμου να εκκενώσει τις πολυκατοικίες, δεδομένου ότι από την καθυστέρηση θα επηρεαστούν και οι υπόλοιποι δικαιούχοι, που έχουν παραδώσει τα κλειδιά και έχουν βρει προσωρινή στέγη αλλού.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε στον REPORTER αρμόδια πηγή, αυτή τη στιγμή γίνονται μελέτες, ώστε να διαφανεί κατά πόσο μπορούν να αξιοποιηθούν τα τεμάχια και να κατεδαφιστούν εκκενωμένες πολυκατοικίες, δίπλα από εκείνες που ακόμη φιλοξενούν ενοίκους. Αυτό που θέλει να διαπιστώσει το Υπουργείο Εσωτερικών είναι κατά πόσο υπάρχει το περιθώριο να γίνουν αυτές οι κινήσεις, δημιουργώντας το μικρότερο πρόβλημα ασφαλείας. Πάντως, αυτό μπορεί να χαρακτηριστεί και ως ένας μοχλός πίεσης προς τους ενοίκους που αρνούνται να εγκαταλείψουν τα διαμερίσματα, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις από πλευράς Κυβέρνησης.

Στόχος είναι να μην παρατηρηθεί μεγαλύτερη καθυστέρηση από αυτή που ήδη παρατηρείται, καθώς σε κάποια στιγμή το Υπουργείο Εσωτερικών δεν θα μπορεί να καλύπτει επ’ αόριστο το επίδομα ενοικίου στους δικαιούχους. Πέραν τούτου, καθυστέρηση παρατηρείται και στις διαδικασίες ανέγερσης νέων πολυκατοικιών, αφού σε κάποιες περιπτώσεις θα είναι στο ίδιο τεμάχιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μπαίνει στην επόμενη φάση το «κτίΖΩ»-Αρχίζει νωρίτερα η υλοποίηση, ικανοποίηση ΥΠΕΣ

Όσον αφορά στις υπόλοιπες ακατάλληλες πολυκατοικίες, οι διαδικασίες βρίσκονται σε καλό δρόμο και μάλιστα, εντός Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες ανοικοδόμησης νέας πολυκατοικίας. Εκτός αυτού, το Υπουργείο Εσωτερικών παρουσιάζεται έτοιμο να περάσει πιο γρήγορα στη β’ φάση του σχεδίου, που αναμενόταν να αρχίσει εντός του 2025. Υπενθυμίζεται ότι η β’ φάση αφορά 70 πολυκατοικίες, οι οποίες αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα, εντούτοις δεν χαρακτηρίζονται επικίνδυνες και άμεσα κατεδαφιστέες. Ουσιαστικά, οι ένοικοι των εν λόγω πολυκατοικιών, που βρίσκονται παγκύπρια, θα διορίζουν συντονιστή και το κόστος θα καλύπτει το Υπουργείο Εσωτερικών, ο οποίος θα προβεί σε επιθεώρηση των κτιρίων και θα εκδώσει μελέτη, για τις επιδιορθώσεις που πρέπει να γίνουν στις πολυκατοικίες. Οι αλλαγές αυτές θα αφορούν τόσο τους κοινόχρηστους χώρους, όσο και τα διαμερίσματα.

Μετά τη μελέτη, το Υπουργείο Εσωτερικών θα παρέχει ένα ποσό, μέγιστου ύψους 300,000 ευρώ για την κάθε πολυκατοικία, ώστε να γίνουν οι επιδιορθώσεις. Σε περίπτωση που πρόκειται για πολυκατοικία που δεν διαθέτει ανελκυστήρα, θα παρέχεται ένα επιπλέον ποσό 90,000 ευρώ για το συγκεκριμένο έργο.

Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη αρχίσει την ενημέρωση των ενδιαφερόμενων πολυκατοικιών, με επιστολές και είναι σε θέση να αρχίσει να δέχεται αιτήσεις. Η εξέλιξη αυτή έχει επιφέρει ικανοποίηση στο Υπουργείο Εσωτερικών, καθώς φαίνεται ότι παρά τα προβλήματα, το σχέδιο θα υλοποιηθεί και δεν θα σταματήσει.

Δειτε Επισης

Βροχές, καταιγίδες και χαλάζι στο μενού του καιρού-Πότε θα τεθεί σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση
Γραφεία κηδειών ζητούν από ιατρούς να εκδώσουν παράνομα πιστοποιητικά θανάτου επί πληρωμής
Ψάχνει τρόπους να ξεπεράσει τα εμπόδια για το «κτίΖΩ» το ΥΠΕΣ-Οι ευθύνες του δήμου και το plan B
Έτοιμη να δώσει φωνή στους πολίτες μέσω Νόμου η Κυβέρνηση-Online προτάσεις και συλλογή υπογραφών
Επ. Περιβάλλοντος: Δεν υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς ισότητα των φύλων
Υφ. Πολιτισμού: Στέγαση μέρους βιβλίων Ρ. Κατσελλή στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη
Η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων ΕΕ στη ΓΣ του ΟΗΕ
Δεν υποχωρούν οι βροχές και οι καταιγίδες-Νέα κίτρινη προειδοποίηση από τη Μετεωρολογική
ΒΙΝΤΕΟ: Άνοιξαν οι ουρανοί σε όλη την Κύπρο-Σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση
Περίπου 15.000-18.000 άνθρωποι πάσχουν από άνοια στην Κύπρο-Όπλο αντιμετώπισης η έγκαιρη διάγνωση