Επ. Περιβάλλοντος: Δεν υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς ισότητα των φύλων
20:55 - 21 Σεπτεμβρίου 2024
Δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική βιώσιμη ανθρώπινη ανάπτυξη χωρίς ισότητα των φύλων και χωρίς κλιματική δικαιοσύνη, δήλωσε σε ομιλία της η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Αντωνία Θεοδοσίου, στην εκδήλωση «Γυναίκα, Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή» της Γυναικείας Κίνησης Οικολόγων που διεξήχθη στον Εκθεσιακό Χώρο «Σπηλιές», στο πάρκο Ακρόπολης, στη Λευκωσία.
Η κ. Θεοδοσίου ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια αναπτύσσονται πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης σημειώνοντας ότι λιγότερη είναι ωστόσο η αναφορά στην έμφυλη διάστασή της. Υπέδειξε ότι από σχετικές έρευνες παγκοσμίως διαφαίνεται ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια, ιδιαίτερα σε ευάλωτες περιοχές και αναπτυσσόμενες χώρες, πλήττονται δυσανάλογα από την κλιματική κρίση, η οποία εντείνει ακόμη περισσότερο τις υπάρχουσες έμφυλες ανισότητες κατά περιπτώσεις.
Η κ. Θεοδοσίου τόνισε ότι υπάρχει άμεση ανάγκη για θωράκιση του γυναικείου πληθυσμού μέσω ευαίσθητων προς το φύλο πολιτικών και αλλαγών στις κοινωνικές δομές, για ενδυνάμωση των γυναικών και για αξιοποίησή τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων που σχετίζονται με τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κλιματική κρίση. «Δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική βιώσιμη ανθρώπινη ανάπτυξη χωρίς ισότητα των φύλων και χωρίς κλιματική δικαιοσύνη», ανέφερε.
Σημείωσε ότι το πρώτο βήμα για την επίτευξη δικαιοσύνης φύλου σε σχέση με την κλιματική κρίση είναι να υιοθετήσουμε μια οπτική φύλου που να μας επιτρέπει να εστιάσουμε σε τρία βασικά ερωτήματα: ποιος/ποια είναι σημαντικός/σημαντική, ποια/ποιος αποφασίζει, και ποιος/ποια επωφελείται.
«Οι άνδρες και οι γυναίκες επηρεάζονται διαφορετικά, κυρίως, λόγω των διαφοροποιημένων ή και στερεοτυπικών, εξουσιών, ρόλων και ευθυνών τους, τόσο σε επίπεδο νοικοκυριού όσο και της κοινότητας», είπε η Επίτροπος Περιβάλλοντος σημειώνοντας ότι οι γυναίκες, συχνά, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα εμπόδια στις προσαρμογές για το κλίμα, μεγαλύτερες οικονομικές επιπτώσεις λόγω της τάσης να επιφορτίζονται με μη-αμειβόμενη οικιακή εργασία και φροντίδα παιδιών και ηλικιωμένων, έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε πόρους και χρηματοδοτήσεις, και διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο βίας εξαιτίας των πολλαπλών διαστάσεων της κλιματικής κρίσης.
Πηγή: ΚΥΠΕ