Άνοιξαν τα εκλογικά τμήματα στη Σρι Λάνκα-Τα φαβορί για την προεδρία

Οι ψηφοφόροι στη Σρι Λάνκα άρχισαν να ψηφίζουν για να αναδείξουν τον νέο πρόεδρο της χώρας, δυο χρόνια μετά την οικονομική κρίση άνευ προηγουμένου, την οποία ακολούθησε η επιβολή πολιτικής δρακόντειας λιτότητας στο κράτος της Ασίας, την οποία απορρίπτει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

Τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν τις πόρτες τους στις 07:00 (τοπική ώρα· 04:30 ώρα Ελλάδας) στην πρωτεύουσα Κολόμπο για τη διαδικασία στην οποία συμμετέχουν 38 υποψήφιοι, ανάμεσά τους ο απερχόμενος αρχηγός του κράτους Ρανίλ Ουικρεμεσίγκε.

Πάνω από 17 από τους συνολικά 22 εκατ. πολίτες της Σρι Λάνκα έχουν δικαίωμα ψήφου στη σημερινή αναμέτρηση, που αναγγέλλεται αμφίρροπη και έχει τρία φαβορί: τον απερχόμενο πρόεδρο Ουικρεμεσίγκε, τον Σάτζιθ Πριμαντάσα, ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και τον Ανούρα Κουμάρα Ντισανάικε, τον ηγέτη μαρξιστικού-λενινιστικού κόμματος.

Η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί στις 19:00 (16:30 ώρα Ελλάδας) και η καταμέτρηση θα αρχίσει αμέσως μετά.

Είναι η πρώτη φορά που διεξάγονται εκλογές από τη συντριπτική οικονομική κρίση του 2022, που οδήγησε στην παραίτηση του προέδρου Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα έπειτα από μαζικές κινητοποιήσεις που τον ανάγκασαν να φύγει από τη χώρα, μετά την κατάληψη του προεδρικού μεγάρου από διαδηλωτές.

Η οικονομία της χώρας έχει αρχίσει να συνέρχεται κάπως μετά τη σύναψη δανειακής συμφωνίας συνοδευόμενης από πρόγραμμα προσαρμογής κατόπιν διαπραγματεύσεων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), όμως για τους περισσότερους ψηφοφόρους το κυριότερο ζήτημα είναι το ακόμη υπερβολικά υψηλό κόστος ζωής.

Ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 0,5% τον Αύγουστο και το ΑΕΠ αναμένεται να κλείσει το 2024 με ανάπτυξη για πρώτη φορά σε τρία χρόνια, όμως εκατομμύρια πολίτες της χώρας παραμένουν βυθισμένοι στη φτώχεια και στα χρέη.

Αν κάποιος υποψήφιος εξασφαλίσει πάνω από το 50% των ψήφων, εκλέγεται από τον πρώτο γύρο, αν δεν συμβεί αυτό θα οργανωθεί δεύτερος γύρος ανάμεσα στους δυο επικρατέστερους.

Η εκλογική επιτροπή θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα αύριο Κυριακή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Η πτώση της «τέλειας» μητέρας του YouTube-Από την οικογενειακή «ευτυχία» στην καταδίκη για κακοποίηση των παιδιών της
Η ευρωπαϊκή κλιμάκωση με τη Ρωσία και οι «νότες πυρηνικού εκβιασμού»
Ημιτελής η πραγματική ισότητα των φύλων-Τα βήματα της ΕΕ για το μισθολογικό χάσμα
Πυροβολισμοί στο Τορόντο με δώδεκα τραυματίες-Διαφεύγει ο δράστης
Το Ισραήλ ανακοίνωσε πως βομβάρδισε εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο
Δυο νεκροί και σχεδόν 230 κρούσματα ιλαράς στις ΗΠΑ
ΒΙΝΤΕΟ: Τραγωδία στην Αργεντινή-Τουλάχιστον 6 νεκροί από καταρρακτώδη βροχή σε παραθαλάσσια πόλη
Με πρόστιμο απειλείται εταιρεία κινηματογραφικών παραγωγών στην Γαλλία
Ο Μασκ κατά πάντων πίσω από τις κλειστές πόρτες του υπουργικού-Από ποιούς ζήτησε περισσότερες απολύσεις
ΒΙΝΤΕΟ: Aμερικανική startup προσεδάφισε με επιτυχία το σκάφος Blue Ghost στη Σελήνη