Περίπου 15.000-18.000 άνθρωποι πάσχουν από άνοια στην Κύπρο-Όπλο αντιμετώπισης η έγκαιρη διάγνωση

Η 21η Σεπτεμβρίου έχει θεσπιστεί ως η παγκόσμια ημέρα για ευαισθητοποίηση για την νόσο Αλτσχάιμερ, η οποία οφείλεται για το 60-80% των περιπτώσεων άνοιας και σύμφωνα με στοιχεία από τον Διεθνή Οργανισμό Alzheimer, πέραν των 50 εκατομμυρίων ανθρώπων ανά το παγκόσμιο νοσούν. Χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς, ως η πιο συχνή μορφή άνοιας και αποτελεί μείζον πρόβλημα για την διαβίωση του ηλικιωμένου, συνήθως, ασθενή στην σύγχρονη κοινωνία, με την άνοια να χαρακτηρίζεται από τους επιστήμονες ως η επιδημία του 21ου αιώνα.

Μιλώντας στον REPORTER, ο Επιστημονικός Συντονιστής του Φιλανθρωπικού Συνδέσμου Στήριξης Ατόμων με Άνοια «ΙΘΑΚΗ», Ευτύχιος Χριστοφίδης, επεσήμανε πως στην Κύπρο ακόμη δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τον αριθμό των προσώπων που νοσούν, καθώς δεν έγινε μέχρι στιγμής επιδημιολογική μελέτη. Ωστόσο, όπως είπε, εκτιμάται ότι στην Κύπρο περίπου 15.000-18.000 άνθρωποι, πάσχουν από άνοια.

Αναφορικά με τις ηλικιακές ομάδες που ταλαιπωρούνται από άνοια, ο κ. Χριστοφίδης, επεσήμανε πως συνήθως η άνοια παρουσιάζεται σε άτομα άνω των 60 ετών, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται το ενδεχόμενο να νοσήσουν και άτομα νεαρότερης ηλικίας.

Παρά το γεγονός ότι η άνοια δεν θεραπεύεται, εντούτοις, όπως εξήγησε ο κ. Ευτύχιος Χριστοφίδης, αν προληφθεί εγκαίρως μέσω κάποιων παρεμβάσεων, μπορεί να επιβραδυνθεί. Η άνοια παρουσιάζεται στον ασθενή με κάποια προειδοποιητικά συμπτώματα, τα οποία θα πρέπει να ηχήσουν το καμπανάκι κινδύνου, όπως:

  • Διαταραχή της μνήμης
  • Διαταραχή του λόγου
  • Απραξία
  • Διαταραχή της αντίληψης του χώρου
  • Δυσκολία στον προγραμματισμό και στην εκτέλεση σύνθετων δραστηριοτήτων

Όπως εξήγησε, ο κ. Χριστοφίδης, για ένα άτομο που πάσχει με άνοια είναι εξαιρετικά σημαντική η φροντίδα του, ωστόσο είναι χρονοβόρα διαδικασία. «Συνήθως, οι φροντιστές είναι άτομα από το στενό οικογενειακό περιβάλλον και συγγενείς, όμως τα άτομα αυτά χρειάζονται συνεχή παρακολούθηση. Ο Σύνδεσμος Ιθάκη λειτουργεί κέντρα ημέρας, όπου υπάρχουν διάφοροι επαγγελματίες υγείας όπως ψυχολόγος, νοσηλευτής, κοινωνικός ψυχολόγος, μουσικός γυμναστής, εργοθεραπευτής, γυμναστής και λογοθεραπευτής, οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με στόχο την επιβράδυνση της εξέλιξης της ασθένειας».

Παράλληλα, η Ιθάκη προσφέρει εκπαίδευση στους φροντιστές που συνήθως είναι μέλη των οικογενειών τους για το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται σε άτομα με άνοια, προς αυτή την κατεύθυνση, όπως είπε ο κ. Χριστοφίδης, διοργανώνονται δωρεάν επιμορφωτικά σεμινάρια, τα οποία θα μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει είτε δια ζώσεις, είτε μέσω διαδικτύου. (τα προγράμματα του συνδέσμου εδώ).

Η νόσος Alzheimer περιεγράφηκε αρχικά το 1906 από τον Γερμανό ψυχίατρο και νευροπαθολόγο A. Alzheimer και πρόκειται για μια νευροεκφυλιστική νόσο, που πλήττει τις νοητικές λειτουργίες του εγκεφάλου, μνήμης, σκέψης, αντίληψης, υπολογισμού, γλώσσας, εκμάθησης και κρίσης.

ΔΙΑΒΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Λειτουργούν ιατρεία Ταχείας Διακίνησης στα ΤΑΕΠ των ΓΝ Λευκωσίας και Πάφου-«Λιγότερη αναμονή, περισσότερη φροντίδα»
Επανέρχεται με προτάσεις για επίλυση του υδατικού ο ΔΗΣΥ-«Να μην φτάσουμε στην ημέρα μηδέν»
Υπεράντληση νερού από τα φράγματα, κενά και καθυστερήσεις στη διαχείριση του υδατικού διαπιστώνει η Ελεγκτική
Βροχές και σκόνη στο καιρικό μενού-Στους 27 βαθμούς η θερμοκρασία
Ανατρέπουν την κατάσταση τα σωματεία για τις οφειλές-Αγωνία για τις τελικές αποφάσεις με φόντο τα κριτήρια
Η ακουστική αναπηρία δεν θεωρείται μόνιμη για τα ιατροσυμβούλια-Σωρεία καταγγελιών σε ΚΥΣΟΑ
Κατασχέθηκαν παράνομες διαφημιστικές πινακίδες από την τουριστική περιοχή Παραλιμνίου
Ανάγκη υποστήριξης σχολείων διαπιστώθηκε στο πλαίσιο έργου για τα Ελληνικά στο δημοτικό
Διάκριση τα υψηλά ασφάλιστρα για οδηγούς άνω των 70-«Κανένα στοιχείο που να δικαιολογεί αυτή την αντιμετώπιση»
Σκόνη την Τετάρτη, εκτεταμένες βροχές και καταιγίδες Παρασκευή-Πτώση της θερμοκρασίας