Στρωμένο πλέον το χαλί για τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις-Τα δεδομένα υπέρ της Κυβέρνησης για ολικό λίφτινγκ

Αν δει κανείς, από Κυβερνητικής πλευράς, τις εξελίξεις γύρω από την σύγκρουση Γενικής Εισαγγελίας και Γενικού Ελεγκτή, θα έλεγε πως τα δεδομένα, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί με την παύση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, λειτουργούν θετικά - χωρίς υπερβολή - προς το συμφέρον του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο δρόμος του οποίου έχει ανοίξει σε σχέση με τις θεσμικές αλλαγές που βρίσκονται στα σκαριά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στις «Σειρήνες» της δημόσιας σφαίρας κρίθηκε η παύση Οδυσσέα-Μαρτυρικό υλικό αναρτήσεις, δηλώσεις και απόψεις

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, θα πρέπει να αναφερθεί πως τόσο οι επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας, όσο και ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, απασχόλησαν όσο κανείς την κοινή γνώμη τα τελευταία χρόνια, ενώ τα τεκταινόμενα γύρω από τους δύο κορυφαίους θεσμούς, είχαν αρχίσει να έχουν αρνητικό αντίκτυπο σε βάρος του ίδιου του Προέδρου. Και αυτό διότι, αν και κληρονόμησε την κατάσταση, η πλειοψηφία της κοινής γνώμης, θεωρούσε πως ο ίδιος ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα έπρεπε να παρέμβει, αφενός για να βάλει φρένο στο ξεκατίνιασμα των θεσμών και αφετέρου για να προστατέψει το κύρος και την αξιοπιστία τους.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά, δεσμεύτηκε τον διαχωρισμό των εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα, αφού τα τελευταία χρόνια, αναδείχθηκε σε διάφορες και αρκετές περιπτώσεις, η σύγκρουση των ρόλων του, αφού από τη μια λειτουργεί ως νομικός σύμβουλος του κράτους και από την άλλη αποφασίζει για ποινικές διώξεις, ακόμη και για τις ίδιες υποθέσεις. Είναι εξάλλου για αυτό το λόγο, που ουκ ολίγες αποφάσεις της ηγεσίας της Νομικής Υπηρεσίας αμφισβητήθηκαν όσο τίποτα, δημιουργώντας σκιές αλλά και μεγάλη συζήτηση γύρω από το όνομα τους, λαμβάνοντας την ίδια ώρα υπόψη πως προέρχονταν από το Υπουργικό Αναστασιάδη.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα αλλά και την κατάσταση όπως αυτή έχει διαμορφωθεί, ειδικότερα μετά από αποφάσεις που πύκνωσαν τα σύννεφα αμφισβήτησης πάνω από την Νομική Υπηρεσία, ο Νίκος Χριστοδουλίδης προχώρησε στην υλοποίηση της εξαγγελίας του, ώστε να διαχωριστούν οι εξουσίες του Γενικού Εισαγγελέα.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έκρινε πως μεταρρύθμιση χρειάζεται και η Ελεγκτική Υπηρεσία, λαμβάνοντας υπόψη πως είχε μετατραπεί ο «μπαμπούλας» της κρατικής μηχανής, με αποτέλεσμα να προκύπτουν δυσλειτουργίες, ενώ η μετατροπή της σε Ελεγκτικό Συμβούλιο θα δημιουργούσε δικλίδες ασφαλείας, σε διάφορα επίπεδα. Εξού και πριν περίπου έξι μήνες, ανακοίνωσε για πρώτη φορά τον εκσυγχρονισμό της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, με την οποία και ο ίδιος ο Νίκος Χριστοδουλίδης ήρθε σε σύγκρουση, σε αφορμή τον έλεγχο με τις διακινήσεις των παιδιών του αλλά και για την ανακοίνωση του Προεδρικού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πόκερ το Ελεγκτικό Συμβούλιο, εύκολη εξίσωση ο διαχωρισμός εξουσιών Εισαγγελέα-Οι πρώτες τάσεις των κομμάτων

Αντίθετοι με τις εξαγγελίες του Προέδρου, εμφανίστηκαν εξαρχής οι επικεφαλής και των δύο θεσμών, ωστόσο η Κυβέρνηση τράβηξε κόκκινη γραμμή, στέλνοντας το μήνυμα πως παρά τις όποιες διαφωνίες, οι μεταρρυθμίσεις θα μπουν σε τροχιά υλοποίησης, με τα νομοσχέδια αυτή τη στιγμή να βρίσκονται στο στάδιο του νομοτεχνικού ελέγχου πριν την κατάθεση τους στην Βουλή. Κάτι, το οποίο ανακοίνωσε η Κυβέρνηση λίγες μέρες πριν την απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου, με τον υπουργό Δικαιοσύνης, μάλιστα, να αναφέρει πως καθορίστηκε συνάντηση με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ώστε να συζητήσουν τα όσα προνοεί το νομοσχέδιο, με το οποίο όχι μόνο διαφώνησε έντονα, αλλά προανήγγειλε και πιθανή προσφυγή στο Δικαστήριο, ως «έσχατη γραμμή άμυνας».

Μία συνάντηση που δεν αναμένεται να πραγματοποιηθεί ποτέ με τον Οδυσσέα, αφού το Συμβούλιο, με μια απόφαση που χαρακτηρίζεται καταπέλτης, με σκληρό λεκτικό, καρατόμησε τον Γενικό Ελεγκτή, ο οποίος πλέον δεν θα σταθεί εμπόδιο στην Κυβέρνηση για την μετατροπή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σε Ελεγκτικό Συμβούλιο, αντιθέτως τα πράγματα, σε θεωρητικό επίπεδο, αναμένονται πιο εύκολα. Και αυτό διότι, ως γνωστόν, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης τύγχανε στήριξης από κόμματα που θα τάσσονταν υπέρ του και ως εκ τούτου η μεταρρύθμιση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας θεωρείτο μετέωρη. Ωστόσο με τα νέα δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψη πως ο διάδοχος του Οδυσσέα Μιχαηλίδη θα διοριστεί από τον Νίκο Χριστοδουλίδη, δεν προμηνύονται μάχες, αν και καθοριστικής σημασίας είναι η στάση των κομμάτων, ειδικότερα αυτών που στήριζαν τον μέχρι πρότινος Γενικό Ελεγκτή.

Από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά τον διαχωρισμό των εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα, το χαλί για τον Πρόεδρο είναι ήδη στρωμένο, αφού καταγράφεται σχεδόν μια ομοφωνία και αναμένεται το νομοσχέδιο να περάσει με πιο συνοπτικές διαδικασίες. Εξάλλου, ο διαχωρισμός των εξουσιών του Εισαγγελέα, ήταν απαίτηση και της πλειοψηφίας των κομμάτων, κάποια από τα οποία επέκριναν την Κυβέρνηση για την καθυστέρηση της κατάθεσης του νομοσχεδίου.

Υπενθυμίζεται πως ο Γενικός και Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας θα ασκούν καθήκοντα νομικού συμβούλου, ενώ θα διοριστεί Γενικός και Βοηθός Δημόσιος Κατήγορος, στην ευθύνη των οποίων θα είναι οι ποινικές υποθέσεις. Επίσης, τόσο στην Εισαγγελία και στην Ελεγκτική, θα υπάρχει για όριο θητειών.

Μπορεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να κράτησε αποστάσεις και να μην υπέγραψε την αίτηση για παύση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, αντιθέτως εξήρε το έργο του και εξέφρασε την διαφωνία του ως προς το γεγονός ότι οι θεσμοί σύρθηκαν στα Δικαστήρια, εντούτοις οι εξελίξεις βρίσκουν κερδισμένη την Κυβέρνηση του, σε ότι αφορά τις επικείμενες μεταρρυθμίσεις. Από τη μία προσπεράστηκε η προαναγγελλόμενη αντίσταση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ενώ από την άλλη, δεδομένης της ομοφωνίας για διαχωρισμό των εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα, εντός των επόμενων μηνών λύνεται η εξίσωση με τους επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας, οι οποίοι - εάν παραμείνουν στις θέσεις τους - θα είναι πλέον οι νομικοί σύμβουλοι του κράτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έτσι θα γίνει ο διαχωρισμός των εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα-Δημιουργείται διωκτική αρχή, μπαίνει όριο θητείας

Δειτε Επισης

Ξαναζωντάνεψε η συζήτηση για το Κυπριακό στο εσωτερικό μέτωπο-Το ΑΚΕΛ, η ΕΔΕΚ και οι διαφωνίες
Κατηγορίες Τατάρ σε Χριστοδουλίδη-«Υπερέβη τα συμφωνηθέντα» της Νέας Υόρκης στη χθεσινή συνάντηση
Πιθανή επίσκεψη Μέτσολα στην Κύπρο την άνοιξη-Ορίζοντας ο Απρίλιος
Την ανάγκη για επαρκή προετοιμασία ενόψει Ντι Κάρλο και πενταμερούς επισήμανε η πρόεδρος του ΔΗΣΥ
Κόντρα ΑΚΕΛ και Κυβέρνησης με φόντο το πακέτο του ΠτΔ για οδοφράγματα-«Η σοβαρότητα των στιγμών απαιτεί υπευθυνότητα»
Για τα οδοφράγματα το «take it or leave it» του Προέδρου-«Πρέπει να περιέχουν την πτυχή της αμοιβαιότητας»
Οι εκτιμήσεις φορέων και κομμάτων στα κατεχόμενα για οδόφραγμα Λουρουτζίνας
Έκκληση Ακανσόι σε Τατάρ για διαβούλευση πριν την άτυπη διευρυμένη συνάντηση
Στην Κύπρο η 435η μοίρα της αμερικανικής αεροπορίας-Αξιολογεί τη βάση «Ανδρέας Παπανδρέου»
Συγχαίρει Ρούμπιο ο Κόμπος και αναφέρεται στην στρατηγική συνεργασία Κύπρου-ΗΠΑ