Η τρομακτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή και ο ρόλος της Κύπρου-«Σωσίβιο δυτικών χωρών στην περιοχή»

Με καζάνι που βράζει και είναι έτοιμο να εκραγεί μοιάζει η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις του Ισραήλ στο Λίβανο, την ίδια ώρα που η Χεζμπολάχ έχει ορκιστεί αντίποινα, προειδοποιώντας το Ισραήλ πως θα λάβει σίγουρα μια δίκαιη τιμωρία. Τα όσα εκτυλίσσονται στην περιοχή προκαλούν έντονη ανησυχία, με αναλυτές να εκτιμούν ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί, ενώ μέσα στο κλίμα που επικρατεί, η Κύπρος έχει τον δικό της ρόλο να επιτελέσει, λόγω και της γεωγραφικής της εγγύτητας με την περιοχή.

Η σύγκρουση Χεζμπολάχ και Ισραήλ, κρατά εδώ και δεκαετίας, ωστόσο, οι εκατέρωθεν επιθέσεις έχουν οξυνθεί από τον περασμένο Οκτώβριο, οπότε ξεκίνησε ο πόλεμος στη Γάζα, μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ. Η Χεζμπολάχ, η οποία τελεί υπό την ηγεσία του Ιράν στη Μέση Ανατολή, είναι μέρος ενός άξονα που εκτείνεται από την Υεμένη, τη Συρία, τη Γάζα και το Ιράκ, ο οποίος συμμετέχει σε συνεχή σύγκρουση με το Ισραήλ τους τελευταίους δέκα μήνες. Ένα δεδομένο που κάνει την κατάσταση ακόμη πιο εύθραυστη και την σκιά μιας γενικευμένης σύρραξης να πλανάται πάνω από την ευρύτερη περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κύμα επιθέσεων του Ισραήλ στον Λίβανο μετά τις εκρήξεις-«Μας κήρυξαν πόλεμο», λέει ο ηγέτης της Χεμπολάχ

Μιλώντας στον REPORTER, ο διεθνολόγος Δρ. Αντώνης Στυλιανού, ανέφερε πως η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί ξεφεύγει προηγούμενων καταστάσεων που υπήρχαν στην περιοχή, σημειώνοντας πως, αυτή ενδεχομένως να είναι η πλέον κρισιμότερη.

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε και στις τελευταίες επιθέσεις του Ισραήλ κατά του Λιβάνου, κάνοντας λόγο για νέες μεθόδους πολεμικής σύρραξης, με την ανατίναξη πέραν των τριών χιλιάδων βομβητών και χωρίς να χρησιμοποιηθεί καθόλου έμψυχο δυναμικό.

Κληθείς να σχολιάσει τι θα σήμαιναν πιθανά αντίποινα της Χεζμπολάχ, ο Αντώνης Στυλιανού, ανέφερε πως, «θα φέρει περισσότερη αστάθεια στην περιοχή», λέγοντας περαιτέρω πως «έχουν γίνει ήδη ακραία πράγματα από όλες τις πλευρές και είναι πολύ δύσκολο να εξομαλυνθεί η κατάσταση, ενώ έχουν εμπλακεί πολλοί άλλοι παίκτες της περιοχής που εντείνουν την αστάθεια στην περιοχή».

Επιπλέον, όπως εξήγησε ο κ. Στυλιανού, οι επιθέσεις του Ισραήλ επηρεάζουν άμεσα και τον Παλαιστινιακό λαό, καθώς όπως είπε, «βλέπουμε, πλέον μια μετακίνηση στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας, την οποία φαίνεται ότι το Ισραήλ έχει καταφέρει να ελέγξει και ως εκ τούτου μεταφέρει στρατεύματα προς την κατεύθυνση του Λιβάνου για να αντιμετωπίσει την Χεζμπολάχ».

Ο ρόλος της Κύπρου

Η Κύπρος λόγω της εγγύτητας της έχει την δική της εμπλοκή, καθώς όπως σημείωσε ο Αντώνης Στυλιανού, «ήδη αρκετές πρεσβείες δυτικών χωρών, έχουν ζητήσει από την Κυπριακή Δημοκρατία να παρέχει την διαδικασία μεταβίβασης πολιτών τους μέσω της Κύπρου στις χώρες καταγωγής τους».

Επιπρόσθετα, όπως σημείωσε ο κ. Στυλιανού, «έχει ενεργοποιηθεί εδώ και καιρό το Σχέδιο Εστία, ενώ υπάρχουν αγκυροβολημένα σκάφη στην Κύπρο, τα οποία θα μπορούσαν, εάν και εφόσον κλείσει ο εναέριος χώρος του Λιβάνου, να βοηθήσουν δια θαλάσσης στην μεταφορά πολιτών προς την Κύπρου για ολιγόωρη παραμονή για να μεταφερθούν στις χώρες καταγωγής τους».

Ως εκ τούτου, όπως υπογράμμισε ο διεθνολόγος, ο ρόλος της Κύπρου είναι υποβοηθητικός για διάφορα διαδικαστικά ζητήματα, ενώ σημείωσε ότι, «η Κύπρος είναι το τελευταίο σωσίβιο στην περιοχή του δυτικού κόσμου για να παρέχει με ασφάλεια βοήθεια για απομάκρυνση πολιτών, όπως έγινε και στο πρόσφατο παρελθόν».

Πάντως, η διεθνής κοινότητα καταβάλλει προσπάθειες να κατευνάσει τα πνεύματα, κουνώντας παράλληλα το δάκτυλο στο Ισραήλ. Προς αυτή την κατεύθυνση, ο επικεφαλής των δικαιωμάτων του ΟΗΕ καταδίκασε τις επιθέσεις, χαρακτηρίζοντάς τις ως παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, καλώντας σε ανεξάρτητη, διεξοδική και διαφανή έρευνα.

Στην αντίπερα όχθη, παρά τις αυστηρές συστάσεις της διεθνής κοινότητας, ο Ισραηλινός Υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ, φάνηκε να αναφέρεται στις επιθέσεις την Τετάρτη κατά την επίσκεψή του σε αεροπορική βάση, επαινώντας τις «εξαιρετικές επιτυχίες» του στρατού και της υπηρεσίας πληροφοριών, ενώ σημείωσε με νόημα πως βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας εποχής σε αυτόν τον πόλεμο, μια αναφορά που προκάλεσε επιπρόσθετη ανησυχία.

ΔΙΑΒΣΤΕ ΕΔΩ:ΒΙΝΤΕΟ: Ισραηλινά μαχητικά έπληξαν 30 εκτοξευτές ρουκετών και υποδομές της Χεζμπολάχ

Δειτε Επισης

Βροχές, καταιγίδες και χαλάζι στο μενού του καιρού-Στους 30 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Η τρομακτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή και ο ρόλος της Κύπρου-«Σωσίβιο δυτικών χωρών στην περιοχή»
Δήμαρχος Πάφου και Πρύτανης ΤΕΠΑΚ θα διανυκτερεύσουν στη φοιτητική εστία
Και σε έφηβους μπορεί να χορηγηθεί το εμβόλιο για την mpox-«Σημαντικό βήμα προόδου»
Μύρισε απότομα φθινόπωρο-Κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες, χαλάζι και δυνατούς ανέμους
Καλούν τον κόσμο σε εκδήλωση κατά της διαφθοράς οι Οικολόγοι μετά την παύση Οδυσσέα
Συννεφιά, βροχές και καταιγίδες στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο