Κλήτευσαν δικό τους εμπειρογνώμονα οι μοναχοί για τα επίμαχα βίντεο-Βάζουν στην εξίσωση επιπλέον στοιχεία

Πλησιάζει η ώρα της κρίσης για τους μοναχούς της αδελφότητας της Μονής του Οσίου Αββακούμ με την κλεψύδρα του χρόνου να αδειάζει και την επανέναρξη της διαδικασίας ενώπιον του Συνοδικού να βρίσκεται προ των πυλών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Συνοδικό έχει έρθει σε επαφή με οίκο προκειμένου να αποσταλεί στην Κύπρο εμπειρογνώμονας, ο οποίος θα εξετάσει τα επίμαχα βίντεο.

Ωστόσο, η πλευρά των μοναχών δεν μένει με σταυρωμένα τα χέρια, αφού όπως αναφέρουν πληροφορίες, έχουν ήδη κλητεύσει από το εξωτερικό δικό τους εμπειρογνώμονα, ο οποίος αναμένεται στην Κύπρο, μέσα στις επόμενες μέρες. Για την πρόθεση τους είχαν ενημερώσει και μέσω επιστολής αλλά και κατ' ίδιαν το Συνοδικό Δικαστήριο, με τις απόψεις των Συνοδικών, σύμφωνα με εκκλησιαστικές πηγές, να διίστανται, ωστόσο, φαίνεται πως έχει βρεθεί η χρυσή τομή, ώστε να αποκτήσει πρόσβαση στο επίμαχο υλικό.

Παράλληλα, ουσιαστικές εξελίξεις στο εκκλησιαστικό μέτωπο αναμένονται περί τα τέλη του μήνα, ενδεχομένως και αρχές Οκτωβρίου, καθώς τόσο ο εμπειρογνώμονας που κλητεύθηκε από πλευράς των μοναχών, όσο και αυτός που θα κλητευθεί από τους Συνοδικούς, θα χρειαστούν χρόνο, προκειμένου να έρθουν στην Κύπρο, να μελετήσουν τα βίντεο και ακολούθως να συντάξουν τα πορίσματα τους.

Μετά από αυτή τη διαδικασία, οι κατηγορούμενοι θα κληθούν σε απολογία και εν συνεχεία θα ανακοινωθεί η απόφαση του Συνοδικού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ηρεμία πριν την καταιγίδα για το σκάνδαλο της Μονής-Ετοιμάζουν τις απολογίες τους και περιμένουν οι μοναχοί

Αναφορικά με την απολογία των δυο μοναχών, αυτή θα περιλαμβάνει μια σύνοψη των καταθέσεων που έδωσαν στην Ανακριτική Επιτροπή, αλλά και αναφορές στα στοιχεία που παραδόθηκαν στο Συνοδικό, ανάμεσα σε αυτά φωτογραφίες σεξουαλικού περιεχομένου, αλλά και μηνύματα που αντάλλαξαν με τον Μητροπολίτη Ησαΐα, για χρηματικά ποσά που του παρέδωσαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, πριν από τις Αρχιεπισκοπικές εκλογές, αλλά και σε διάφορες άλλες περιπτώσεις.

Ωστόσο, πριν από τις απολογίες των μοναχών, όταν συνέλθει εκ νέου το Συνοδικό Δικαστήριο, δεν αποκλείεται να ζητηθεί χρόνος προκειμένου να παρουσιαστούν επιπλέον στοιχεία που έχουν στην κατοχή τους τα μέλη της αδελφότητας της Ιεράς Μονής του Οσίου Αββακούμ. Και αυτό διότι, όπως ανέφεραν στον REPORTER αρμόδιες πηγές, ενώπιον των Συνοδικών δεν παρουσιάστηκε όλο το υλικό που συνέλεξε η πλευρά των μοναχών και ως εκ τούτου ασκούν πιέσεις για να το παρουσιάσουν πριν την ανακοίνωση της απόφασης.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με εκκλησιαστικές πηγές, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα για τους μοναχούς έχει αλλάξει και πλέον δεν θεωρείται δεδομένη η καθαίρεση τους, ενώ πέραν από την συγκεκριμένη ποινή, στο κάδρο μπαίνει και η ποινή της επιβολής αργίας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ωστόσο όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ποινή της αργίας προνοεί πως ο Κληρικός στερείται ισοβίως ή προς καιρόν του δικαιώματος ασκήσεως της ιερατικής εξουσίας και των εκ ταύτης απορρεόντων καθηκόντων αυτού. Επί της ουσίας η ποινή αυτή δεν μπορεί να επιβληθεί σε ένα απλό μοναχό αλλά σε όποιον μπορεί να ασκήσει ιερατικά καθήκοντα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άνοιξε ο Ασκός του Αιόλου ενώπιον Συνοδικού, παίρνουν και άλλους μαζί τους οι μοναχοί-Παράταση στην απολογία

Στο μέτωπο της ποινικής και αστυνομικής πτυχής του σκανδάλου της Μονής Αββακούμ, η πλευρά των μοναχών, ετοιμάζεται για την δικαστική μάχη ενώπιον του Κακουργιοδικείου και παράλληλα προχώρησε σε καταγγελία για κλοπή περιουσίας, η οποία έχει να κάνει με τα τεκμήρια που παραλήφθηκαν από ανθρώπους της Μητρόπολης Ταμασού, κατά τη διάρκεια των γεγονότων που έλαβαν χώρα στο μοναστήρι το απόγευμα της 5ης Μαρτίου.

Όπως ανέφερε σε προηγούμενο δημοσίευμα η ιστοσελίδα REPORTER, τα μέλη της αδελφότητας της Ιεράς Μονής του Οσίου Αββακούμ κατήγγειλαν πως τα τεκμήρια που εντοπίστηκαν στην Μόνη παραλήφθηκαν δια της βίας από ανθρώπους της Μητρόπολης Ταμασού, κάτι που όπως υποστηρίζουν, συνιστά κλοπή.

Υπενθυμίζεται πως για τα εν λόγω τεκμήρια, κατατέθηκε αίτημα για έκδοση προνομιακού διατάγματος Certiorari από τον δικηγόρο των μοναχών, Ευστάθιο Ευσταθίου, ο οποίος υπέδειξε ενώπιον Δικαστηρίου, ότι αυτά παραλήφθηκαν χωρίς την έκδοση σχετικού εντάλματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κατήγγειλαν κλοπή περιουσίας από Ησαΐα οι μοναχοί-Τρέχουν οι διαδικασίες για εξεύρεση εμπειρογνώμονα από Συνοδικό

Δειτε Επισης

Κλήτευσαν δικό τους εμπειρογνώμονα οι μοναχοί για τα επίμαχα βίντεο-Βάζουν στην εξίσωση επιπλέον στοιχεία
Η τρομακτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή και ο ρόλος της Κύπρου-«Σωσίβιο δυτικών χωρών στην περιοχή»
Στρωμένο πλέον το χαλί για τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις-Τα δεδομένα υπέρ της Κυβέρνησης για ολικό λίφτινγκ
Τραγωδία στην άσφαλτο-Νεκρός 16χρονος που προσέκρουσε βίαια σε δέντρο
Εν αναμονή της επιστημονικής γνωμάτευσης το Συνοδικό-Δεν αναμένονται εξελίξεις τις επόμενες μέρες
Καταγγελία 89χρονου πως ήταν φίλη του η 25χρονη που τον λήστεψε-Σε εξέλιξη οι έρευνες των Αρχών
Μοιραίο μπάνιο για γυναίκα στη Λεμεσό-Ανασύρθηκε νεκρή από τη θάλασσα
Στο κελί για τρεις μέρες η 25χρονη που λήστεψε και παρέσυρε με το όχημά της τον 89χρονο
Επιχείρησε να πηδήξει σε πισίνα από μπαλκόνι και τραυματίστηκε 55χρονος-Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση
Συνελήφθη 60χρονος που καταζητείτο για θανατηφόρο που σημειώθηκε το 2006