Προτάσεις Volt μετά την κρίση με την παύση Οδυσσέα-«Ώρα για καθαρό μήνυμα και ριζικές λύσεις»

Προτάσεις για τον διορισμού του νέου Γενικού Ελεγκτή, την Ελεγκτική Υπηρεσία, την Γενική Εισαγγελία αλλά και επιπλέον δράσεις, προτείνει το Volt, μετά τα όσα διαδραματίστηκαν με την παύση του Οδυσσέα Μιχαηλίδης.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «η θεσμική κρίση ταλανίζει τη χώρα, αφενός με τις συνταγματικές στρεβλώσεις του Δικαίου της Ανάγκης, και αφετέρου με τον ευτελισμό της ανεξαρτησίας των υφιστάμενων θεσμών που έφτασε στο αποκορύφωμα του με τις επιλογές του Νίκου Αναστασιάδη. Είμαστε αγανακτισμένοι και οργισμένοι με όσα βλέπουμε να συμβαίνουν. Παρά το αίσθημα αγανάκτησης και αδικίας, αλλά και της δεδομένης αναγνώρισης του έργου του απερχόμενου Γενικού Ελεγκτή και των Εκθέσεων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας επί των ημερών του, σεβόμαστε την απόφαση του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου».

«Δυστυχώς, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι στη χώρα όπου τόσα σκάνδαλα έχουν δει το φως της δημοσιότητας και δεν τιμωρείται κανένας, φτάσαμε στην τιμωρία και την ταπεινωτική απόλυση ενός κρατικού αξιωματούχου για «ανάρμοστη συμπεριφορά». Πόσω δε μάλλον σε μια χώρα όπου ο νυν Γενικός Εισαγγελέας, ο οποίος ξεκίνησε τη διαδικασία παύσης του Γενικού Ελεγκτή, επιβεβαιώνει -στα μπουζούκια- τη στενή σχέση που διατηρεί  με τον τέως Πρόεδρο του κράτους τον οποίο καλείται να ελέγξει καθώς βρίσκεται υπό διερεύνηση από την Αρχή κατά της Διαφθοράς. Ο ίδιος Γ. Εισαγγελέας, που όντας μέλος του προηγούμενου Υπουργικού Συμβουλίου ενέκρινε -σε πολλές περιπτώσεις παράνομα-, χρυσά διαβατήρια και συμμετείχε σε αποφάσεις που σήμερα ελέγχονται για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας, αλλά τώρα δεν κινεί καμιά διαδικασία ελέγχου» σημειώνει.

Παράλληλα επισημαίνει πως «τα ριζικά θεσμικά μας προβλήματα όμως, δεν θα επιλυθούν με απαξιωτική ισοπέδωση, αλλά με ουσιαστικές προτάσεις για θεσμικές μεταρρυθμίσεις. Η θεσμική κρίση πρέπει να εκτονωθεί άμεσα με αποφάσεις που θα ενισχύσουν την πίστη των πολιτών στο κράτος και στους θεσμούς.  Με διαδικασίες διαφανείς και με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον». 

«Στο Volt, επικεντρωνόμαστε στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας των θεσμών και επαναλαμβάνουμε την θέση που έχουμε εκφράσει από τις πρώτες μέρες της ίδρυσης μας για παραίτηση του Γ.Ε και του Β.Γ.Ε. Σε αντίθετη περίπτωση, το μαύρο πέπλο της διαφθοράς και της αναξιοπιστίας θα στοιχειώνει την Εισαγγελία και κάθε απόφαση της, με τεράστιο κόστος για το κράτος και την κοινωνία μας». 

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, στο Volt προτείνει τα ακόλουθα:

«Για τον διορισμό νέου Γενικού Ελεγκτή:

  • Αναμένουμε από τον ΠτΔ να ακολουθήσει μια διαφανή διαδικασία και να αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης καθώς και την ανάγκη διορισμού ατόμου αδιαμφισβήτητου κύρους. Η επιλογή του αυτή δυνητικά μπορεί να καθορίσει το μέλλον της ίδιας της Δημοκρατίας. Τυχόν επιλογή ατόμου, που είτε υπηρετεί τώρα στην κυβέρνηση, είτε συνέδεσε το όνομα του με τη σκανδαλώδη διακυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη, θα αποτελέσει τη χαριστική βολή στην εμπιστοσύνη του κόσμου προς τους θεσμούς.

Για την Ελεγκτική Υπηρεσία:

  • Υιοθέτηση του προτεινόμενου νομοσχεδίου για δημιουργία πενταμελούς Ελεγκτικού Συμβουλίου, με Πρόεδρο τον Γενικό Ελεγκτή με συγκεκριμένο χρονικό όριο θητείας.
  • Οι διορισμοί των μελών του Συμβουλίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να υπόκεινται στην έγκριση της Βουλής των Αντιπροσώπων με ειδική πλειοψηφία ⅔.
  • Η θέση του Βοηθού Γενικού Ελεγκτή να παραμείνει κενή μέχρι την επίλυση του Κυπριακού.

Για τη Γενική Εισαγγελία:

  • Άμεση υιοθέτηση του νομοσχεδίου για διαχωρισμό του διπλού ρόλου του Γενικού Εισαγγελέα, ώστε το ίδιο άτομο να μην είναι επιφορτισμένο με ποινικές διώξεις και με τον ρόλο του συμβούλου της κυβέρνησης, με τη δημιουργία νέας θέσης Γενικού Δημοσίου Κατηγόρου και Βοηθού Γενικού Δημοσίου Κατηγόρου, παρόμοιου με τον Director of Public Prosecutions που υπάρχει στην Αγγλία, που θα προΐστανται μιας νέας υπηρεσίας επιφορτισμένης με όλες τις ποινικές διώξεις.
  • Ο Γενικός Εισαγγελέας κι ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας θα διατηρήσουν μόνο το ρόλο του νομικού συμβούλου της εκτελεστικής εξουσίας και, ουσιαστικά, θα είναι μέλη της κυβέρνησης.
  • Τόσο η θητεία του Γενικού Δημοσίου Κατηγόρου και του Βοηθού του προτείνεται να είναι 9ετής, ενώ του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού του 5ετής και να ταυτίζεται με τη θητεία του Προέδρου της Δημοκρατίας.
  • Προτείνουμε επίσης οι διορισμοί του Γενικού Εισαγγελέα και του Γενικού Δημοσίου Κατηγόρου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να υπόκεινται στην έγκριση της Βουλής των Αντιπροσώπων  με ειδική πλειοψηφία ⅔.
  • Οι θέσεις του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Γενικού Δημοσίου Κατηγόρου θεωρούμε πως πρέπει να μείνουν κενές, δεδομένης της απουσίας των Τουρκοκυπρίων από τις δομές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επιπλέον δράσεις:

  • Έναρξη συνεργασίας με Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Επιτροπή Greco για άμεση εφαρμογή όλων των εισηγήσεων τους για το Κράτος Δικαίου εντός ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος. 
  • Επανεξέταση όλων των υποθέσεων για τις οποίες προκύπτει εύλογη  υποψία ότι έτυχαν πλημμελούς χειρισμού».

Καταλήγοντας σημειώνει πως «καλούμε τους πολίτες να συνταχθούν μαζί μας, ώστε να μπορέσουμε να ξεδιπλώσουμε το όραμα μας μέσα από ουσιαστικές πολιτικές προτάσεις που θα φέρουν επιτέλους εκσυγχρονισμό του κράτους και των θεσμών του, μακριά από ισοπεδωτικές προσεγγίσεις. Στην εποχή της πλήρους ισοπέδωσης και των ακραίων τοποθετήσεων, το Volt θα παραμείνει η φωνή του ορθολογισμού και των ουσιαστικών προτάσεων διεξόδου από τα σημερινά αδιέξοδα»

Δειτε Επισης

Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί
Σήκωσαν το γάντι οι «11» και απαντούν σε Δήμαρχο Δρομολαξιάς-Τον καλούν να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του
Στα άκρα οι σχέσεις δημάρχου και συμβούλων του δήμου Δρομολαξιάς και Μενεού-Μαίνεται για μήνες ο πόλεμος
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ
Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα
Η Βουλή εισάγει διεθνή πρότυπα χειρισμού βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό ζήτησε ο Στεφάνου στις Βρυξέλλες
«Η Κομισιόν έτοιμη να παράσχει υποστήριξη αν επαναληφθούν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό»