Από το 2020 στο 2024... Ένας πόλεμος με πολλές μάχες και τίτλοι τέλους με προαναγγελία για νέα αρχή

Μια μεγάλη κόντρα που κράτησε τέσσερα ολόκληρα χρόνια στη δημόσια σφαίρα και άλλους πέντε μήνες στις δικαστικές αίθουσες, ανάμεσα στους επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας, Γιώργο Σαββίδη και Σάββα Αγγελίδη, και τον Γενικό Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, έφθασε στο τέλος της. Ένα τέλος, αρκετά πολυσυζητημένο και θα «μνημονεύεται» για χρόνια, όχι μόνο λόγω της απόφασης του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου να παύσει τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς, αλλά κυρίως για το λεκτικό που χρησιμοποιήθηκε στην απόφαση, που χαρακτηρίστηκε καταπέλτης, κατραμίζοντας κάθε ενέργεια του Γενικού Ελεγκτή.

Η κόντρα των δύο κορυφαίων θεσμών έμοιαζε με καρδιογράφημα κατά την περίοδο αυτών των τεσσάρων ετών, αφού σε κάποιες περιόδους η αντιπαράθεση ήταν σφοδρότατη και σε άλλες, επικρατούσε νηνεμία πριν την επόμενη ένταση μεταξύ τους.

Οι διαφωνίες πολυδιάστατες. Από το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, το οποίο έδωσε το σύνθημα για την ρήξη των σχέσεων, μέχρι τις καταγγελίες που διαβίβασε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης στην Αρχή κατά της Διαφθοράς, που αφορούσαν αναστολές διώξεων από τον Σάββα Αγγελίδη, οι οποίες ήταν η αφορμή για να καταλήξουν τα δύο στρατόπεδα ενώπιον του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στις «Σειρήνες» της δημόσιας σφαίρας κρίθηκε η παύση Οδυσσέα-Μαρτυρικό υλικό αναρτήσεις, δηλώσεις και απόψεις

Ο τετραετής πόλεμος των Θεσμών

Ο πόλεμος μεταξύ των δύο θεσμών, ξεκίνησε λίγες μέρες μετά τον διορισμό Γιώργου Σαββίδη και Σάββα Αγγελίδη στις θέσεις του Γενικού και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, οι οποίοι προηγουμένως ήταν μέλη του Υπουργικού της Κυβέρνησης Αναστασιάδη.

Η πρώτη σύγκρουση, αφορούσε το σκάνδαλο του Al Jazeera, με τις φοβερές αποκαλύψεις σε σχέση με τα χρυσά διαβατήρια, με την εμπλοκή πολιτικών και οικονομικών παραγόντων. Το πρώτο ημίχρονο της κόντρας μεταξύ των δύο, είχε να κάνει με τις έρευνες για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, με τον Γενικό Ελεγκτή να ζητά από την Κυβέρνηση πρόσβαση στους φακέλους των πολιτογραφήσεων και τον Γενικό Εισαγγελέα να δίνει γνωμάτευση στο Υπουργείο Εσωτερικών, πως από τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα από την Ερευνητική Επιτροπή που διορίστηκε από τον ίδιο καθ΄ υπόδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν μπορεί να υπάρξει παράλληλη έρευνα από την Ελεγκτική Υπηρεσία.

Η διάσταση απόψεων έκανε την σύγκρουση αναπόφευκτη, με τους δύο να ερμηνεύουν με διαφορετικό τρόπο το Σύνταγμα. Τότε ήταν που αποφάσισαν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι για να βρουν μια λύση, ωστόσο επί της ουσίας συμφώνησαν ότι διαφωνούν, ανακοινώνοντας ωστόσο ανακωχή, η οποία όμως δεν άργησε να σπάσει.

Το συγκεκριμένο ζήτημα, ήταν ενδεχομένως και το πιο σημαντικό και τα απόνερα του, επηρεάζοντας τις σχέσεις των δύο ανεξάρτητων αξιωματούχων. Μετατράπηκε άλλωστε σε αμιγώς πολιτικό, όταν αργότερα, τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, το ΔΗΚΟ καταψήφισε τον κρατικό προϋπολογισμό, γιατί δεν παραδόθηκαν οι φάκελοι των πολιτογραφήσεων στον Γενικό Ελεγκτή.

Η κατάσταση εξετράπη από τα συμβατικά πλαίσια των σχέσεων δύο ανεξάρτητων αξιωματούχων. Χαρακτηριστικό αυτής της ανεξέλεγκτης κατάστασης που είχε ξεφύγει από τους καθωσπρεπισμούς που χαρακτηρίζουν τις σχέσεις μεταξύ των διαφόρων ανεξάρτητων υπηρεσιών ή θεσμών, ήταν οι δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα τον Οκτώβριο του 2020, για τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Τότε, ο Γενικός Εισαγγελέας κατηγόρησε τον Γενικό Ελεγκτή, μεταξύ άλλων για, «άνευ προηγουμένου εκστρατεία παρεμβάσεων στα ΜΜΕ με προφανή σκοπό να πιέσει ή να εκφοβίσει ή ακόμα να αποδημήσει προκαταβολικά το Γενικό Εισαγγελέα», «προσπάθεια να μειώσει το Γενικό Εισαγγελέα λέγοντας ότι δεν είναι υπόχρεος να υπακούσει στη νομική του συμβουλή», «προκατάληψη και εκτροπή παρά τις περί αντιθέτου διακηρύξεις του», «37 απαράδεκτες δημόσιες τοποθετήσεις», καθώς και για «εργολαβική προσπάθεια να αποδομεί και να αμφισβητεί τους πάντες».

Λίγες ημέρες αργότερα, ο Οδυσσέας προέβη σε μια κίνηση, που έφερε τεράστιο εκνευρισμό, όχι μόνο στον Γενικό Εισαγγελέα και τον Βοηθό του, αλλά και στον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Συγκεκριμένα ενώ ήταν σε εξέλιξη, η Ερευνητική Επιτροπή για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, η Ελεγκτική Υπηρεσία δημοσιοποίησε έκθεση της, που σαφώς συνδεόταν με το θέμα του ΚΕΠ και συγκεκριμένα με την πολιτογράφηση επενδυτών στο καζίνο-θέρετρο της Λεμεσού.

Μάλιστα, στο άκουσμα της πρόθεσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη να δημοσιοποιήσει την εν λόγω έκθεση, ο Γιώργος Σαββίδης, τον προειδοποίησε δημόσια πως ελλοχεύουν κίνδυνοι και θα προκύψουν σοβαρά προβλήματα από τη δημοσιοποίηση της Ειδικής Έκθεσης, κάνοντας ειδική αναφορά σε σειρά σοβαρών νομικών και διαδικαστικών ζητημάτων. Τελικά, η Έκθεση δημοσιοποιήθηκε, δείχνοντας μάλιστα σοβαρές ευθύνες τόσο του Υπουργικού Συμβουλίου, στο οποίο συμμετείχαν ως υπουργός Δικαιοσύνης και υπουργός Άμυνας ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, αντίστοιχα, όσο και εναντίον συγκεκριμένων υπουργών.

«Υπέρβαση εξουσιών»

Ήταν τότε, που ο Γιώργος Σαββίδης κατηγόρησε ανοικτά πλέον τον Ελεγκτή για υπέρβαση εξουσιών και άνοιξε για πρώτη φορά ως θέμα συζήτησης η ιδέα για προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο, όπου θα ζητείτο η παύση ή και η οριοθέτηση των εξουσιών του κ. Μιχαηλίδη, τον οποίο κατηγόρησαν ότι δρα ανεξέλεγκτα, υπερβαίνοντας τις εξουσίες που του παρέχει το Σύνταγμα.

Πάρα τις διαρροές που έβλεπαν τα φώτα της δημοσιότητας, πως ο τότε Πρόεδρος και ο Γενικός Εισαγγελέας είχαν έτοιμη την προσφυγή, κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Το παιχνίδι από τότε, μετατράπηκε σε πολιτικό, με το ΔΗΚΟ να στέκεται ασπίδα στον Οδυσσέα και την τότε Κυβέρνηση να στέκεται παρά το πλευρό της Εισαγγελίας, με την κόντρα μεταξύ των Θεσμών να βρίσκεται και στο επίκεντρο της προεκλογικής για τις βουλευτικές εκλογές.

Ακολούθησε μια περίοδος νηνεμίας, αφού ολοκληρωνόταν και το έργο της Ερευνητικής Επιτροπής για το ΚΕΠ, ενώ και οι δύο πλευρές, δηλώναν δικαιωμένες, από την έκθεση της Παγκόσμιας Οργάνωσης των Ελεγκτικών Υπηρεσιών, που διερεύνησε τις καταγγελίες του Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Η έκθεση ούτε λίγο ούτε πολύ, δεν είχε κανένα δεσμευτικό χαρακτήρα και δήλωνε πως ναι μεν ο περιορισμός πρόσβασης στον Γενικό Ελεγκτή ήταν αντίθετος με το πνεύμα των διακηρύξεων, από την άλλη όμως αναγνώριζε την αδυναμία του να εισέλθει σε νομικά ζητήματα ενός κράτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σκληρή και χειρότερη από Ρίκκου η απόφαση για Οδυσσέα-«Παρασυρόμενος από τις Σειρήνες της δημοφιλίας, σύγχυσε τα όρια»

Η δεύτερη έκθεση για ΚΕΠ

Η επόμενη μεγάλη κόντρα ανάμεσα στις δύο πλευρές, είχε τη βάση του στη δεύτερη έκθεση Οδυσσέα που σχετιζόταν με το ΚΕΠ και πάλι πριν ολοκληρωθούν οι εργασίες της Ερευνητικής. Επρόκειτο για ειδική έκθεση που ερευνούσε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πολιτογραφήθηκαν οι επενδυτές της Μαρίνας της Αγίας Νάπας. Στο πλαίσιο εκείνης της κόντρας, ο Γενικός Εισαγγελέας κατήγγειλε ενώπιον στη Βουλή τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη για, «συνταγματική εκτροπή», «νομική ρητορική» και «γνωματεύσεις του Οδυσσέα Μιχαηλίδη εκ μέρους του».

Μάλιστα τον κατήγγειλε ότι με τις δηλώσεις του επιχειρεί να τον εξευτελίσει, να τον θίξει, να τον προσβάλει, να τον υποτιμήσει και πως έχει ξεκινήσει εκστρατεία άρνησης και διαφωνίας με τον ίδιο, από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του. Από την πλευρά του ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, απάντησε πως «ο Γενικός Εισαγγελέας φαίνεται θέλει να γράφει τις εκθέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας», ενώ αμφότεροι καλέστηκαν για να προσφύγουν στο Ανώτατο για επίλυση των διαφορών, πράγμα πάντως που ουδένας έπραξε. Αργότερα ο Γιώργος Σαββίδης σε ανακοίνωση που εξέδωσε, έλεγε μεταξύ άλλων πως, «το βάραθρο, στο οποίο κατρακυλούν κάποιοι πολιτικοί και κάποιοι αξιωματούχοι, (εννοώντας τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη), δεν φαίνεται να έχει πάτο».

Το τέλος του πρώτου κύκλου του σίριαλ μεταξύ των ανεξάρτητων θεσμών, έπεσε με τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της επιτροπής Νικολάτου για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα. Μια επιμέρους αναφορά στο πόρισμα, ήταν η ευκαιρία του Γενικού Εισαγγελέα να αντεπιτεθεί για πρώτη φορά και να κουνήσει το δάκτυλο στον Οδυσσέα. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Νικολάτου, τον Ιούνιο του 2021, πέραν των συμπερασμάτων για την ουσία του ΚΕΠ, άφηνε εκτεθειμένο τον Γενικό Ελεγκτή, μιλώντας για αδυναμία ελέγχου, αφού από το 2016, όταν έγινε ένας έλεγχος χωρίς καμία σύσταση, ο επόμενος έλεγχος έγινε τον Ιούνιο του 2020, όταν άρχισε να δημοσιοποιείται η υπόθεση.

Αυτές οι διαπιστώσεις, αν και δεν είχαν να κάνουν ξεκάθαρα και σε πρώτο πλάνο με την ουσία της κόντρας των δύο θεσμών, προκάλεσαν από τη μια πλευρά την οργή του Γενικού Ελεγκτή, ο οποίος υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει τη συνεχή επίθεση στην οποία βρισκόταν και να υπεραμυνθεί των χειρισμών της υπηρεσίας του, ενώ στην αντίπερα όχθη, ήταν μια μικρή δικαίωση του Γιώργου Σαββίδη, ο οποίος είχε την ευκαιρία για πρώτη φορά από την έναρξη της αντιπαράθεσης να βγει μπροστά και να κουνήσει αυτός το δάκτυλο στον Οδυσσέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κατακεραύνωσε και έπαυσε τον Οδυσσέα το Συμβούλιο-Καταπέλτης η απόφαση

Απρίλιος 2022… Μια επισήμανση έφερε έκρηξη του Εισαγγελέα

Για έξι μήνες επικράτησε μια ανήσυχη ηρεμία ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη, μέχρι που τον Απρίλιο του 2022, ο Γενικός Εισαγγελέας εξοργίστηκε με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, όταν ο δεύτερος υπέδειξε στην τότε υπουργό Δικαιοσύνης, Στέφη Δράκου, ένα λάθος εκ παραδρομής, που έγινε στα Νομοσχέδια για τη ψήφιση της λειτουργίας της Αρχής κατά της Διαφθοράς. Όταν η Στέφη Δράκου απευθύνθηκε στον Γιώργο Σαββίδη, για την εν λόγω επισήμανση του Οδυσσέα, ο Εισαγγελέας εξοργίστηκε με την εμπλοκή του Γενικού Ελεγκτή και έγραψε σε επιστολή του προς την κα. Δράκου πως, «δεν αντιλαμβάνομαι το έρεισμα της ενασχόλησης του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας με τη συμβατότητα νομοθετικής διάταξης με το Σύνταγμα, καθότι αυτό το θέμα είναι αμιγώς νομικό και, στην έκταση που αφορά αρμοδιότητες ανεξάρτητων αξιωματούχων, αυτό εμπίπτει στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.

Η αντίδραση του Γιώργου Σαββίδη, έφερε την ανταπάντηση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ο οποίος έκανε λόγο για προσπάθεια φίμωσης του, ακόμα κι εκεί που έκανε μια απλή υπόδειξη.

Ίδια ήταν η αφορμή μετά τη δημοσιοποίηση έκθεσης από την Ελεγκτική, για την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης, τον Δεκέμβριο του 2022. Στη συγκεκριμένη έκθεση, η Ελεγκτική εντόπιζε ενδεχόμενη διάπραξη ποινικών αδικημάτων, με τον Γιώργο Σαββίδη να διαφωνεί.

Το λεκτικό που χρησιμοποιήθηκε στην έκθεση σε σχέση με την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα, δεν άρεσε καθόλου στον Γιώργο Σαββίδη, ο οποίος φέρεται να χαρακτήρισε ως «αχρείαστη» ή ότι «αφήνει την εντύπωση για προσπάθεια κριτικής και απόπειρας ελέγχου επί των αποφάσεων του Γενικού Εισαγγελέα», εκ μέρους του Γενικού Ελεγκτή. Σε απαντητική του επιστολή, ο Γενικός Ελεγκτής κουνάει το δάχτυλο στον Γενικό Εισαγγελέα, υποδεικνύοντας του πως δεν έχει τις εξουσίες ώστε να του πει τι θα κάνει, ενώ μίλησε για συνεχή υπόσκαψη της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Μάλιστα ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης χαρακτηρίζει ως «πραγματικά λυπηρό που κατ’ επανάληψη δείχνετε να περιφρονείτε την ανεξαρτησία της Υπηρεσίας μας, πολλές φορές μάλιστα χρησιμοποιώντας γλώσσα σε υποτιμητικό ύφος και τόνο, υποσκάπτοντας συνεχώς την ομαλή συνεργασία των δύο Υπηρεσιών, που θα έπρεπε να είναι σε όλα τα επίπεδα άψογη και συνεχής».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κατά μέτωπο επίθεση Οδυσσέα μετά την παύση του-«Σήμερα νίκησε το σύστημα»

Προεκλογική με Μιχαηλίδη και Σαββίδη στα μαχαίρια

Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα, εισήλθαμε στην προεκλογική περίοδο των Προεδρικών του 2023. Οι σχέσεις των δύο κορυφαίων αξιωματούχων, παρέμειναν ασταθείς, με τους δύο μάλιστα να μην ανταλλάζουν ούτε καλημέρες, όταν τύχαινε να συναντηθούν στα πλαίσια της παρουσίας τους στη Βουλή.

Η παρουσία πολλών ανεξάρτητων υποψηφίων, οι οποίοι είχαν προτάξει τα ζητήματα διαφθοράς, κατέστησε τη συζήτηση για τη λειτουργία των ανεξάρτητων θεσμών, ως ένα από τα κορυφαία θέματα, που τέθηκαν επί τάπητος στο διάλογο μεταξύ των υποψηφίων. Μια πτυχή της όλης συζήτησης, αφορούσε το ανέλεγκτο του Γενικού Εισαγγελέα και την ανάγκη για να υπάρξει Μεταρρύθμιση του θεσμού με διαχωρισμό των εξουσιών του. Μάλιστα για το θέμα συμφώνησαν και δεσμευτηκαν να το εφαρμόσουν, όλοι οι υποψήφιοι Πρόεδροι της Δημοκρατίας.

Στον απόηχο της προεκλογικής, πριν καν αναλάβει καθήκοντα ο Νίκος Χριστοδουλίδης, η κόντρα μεταξύ τους αναζωπυρώθηκε για ένα θέμα μικρότερης κλίμακας αλλά παραπλήσιο, με αυτό για τους φακέλους των πολιτογραφήσεων. Συγκεκριμένα, τον Φεβρουάριο του 2023 με αφορμή άρνηση του Υπουργείου Άμυνας να παραθέσει στοιχεία στην Ελεγκτική Υπηρεσία, μετά από γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα. Αυτό το γεγονός, έφερε την αντίδραση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη ο οποίος έκανε λόγο για «ανεξέλεγκτες εξουσίες» του Γενικού Εισαγγελέα, ενώ ο τελευταίος θεωρεί απαράδεκτο και ανεπίτρεπτο τον τρόπο με τον οποίο ο Γενικός Ελεγκτής κρίνει την άσκηση των συνταγματικών του αρμοδιοτήτων.

Στον πυρήνα αυτής τους της αντιπαράθεσης, μπήκε και το θέμα διαχωρισμού εξουσιών, με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη να ξεκαθαρίζει πως δεν κατηγορεί τον Γενικό Εισαγγελέα για συγκάλυψη, αλλά για στρέβλωση που δημιουργεί η διπλή του ιδιότητα ως νομικού συμβούλου του κράτους και ως δημόσιου κατήγορου.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Σαββίδης, κατηγόρησε τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη για ανάρμοστη συμπεριφορά που επιδεικνύει, κατηγορώντας τον για συγκάλυψη ποινικών αδικημάτων.

Μάλιστα -και έχει τη σημασία του- ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης σημείωσε με ενδιαφέρον, το γεγονός ότι ο Γιώργος Σαββίδης, σημείωνε τη συμπεριφορά του ως ανάρμοστη. «Λέξη που παραπέμπει σε απόλυσή μου. Θα ανέμενα, μέχρι σήμερα να είχατε αντιληφθεί πως τυχόν προσπάθειες εκφοβισμού (intimidation risk) είναι από χρόνια διεθνώς γνωστές στις Ελεγκτικές Υπηρεσίες και συνεπώς δεν επηρεάζουν το έργο της Υπηρεσίας μας», υποδεικνύει με νόημα ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η πρώτη αντίδραση Οδυσσέα στο προσωπικό της Ελεγκτικής-«Σας αγαπώ, λυπούμε»

Διαφορετικές αναγνώσεις

Το σήριαλ μεταξύ των δύο ανεξάρτητων θεσμών, ανατροφοδοτήθηκε, τον Απρίλιο του 2023, μετά από κατσάδα της Κομισιόν για εσφαλμένη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, σε σχέση με δημόσια σύμβαση που εξήγγειλε το Υπουργείο Οικονομικών, μετά από σχετική καταγγελία του Γενικού Ελεγκτή.

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης δήλωσε δικαιωμένος και έκανε λόγο για άδειασμα του Γενικού Εισαγγελέα από την Κομισιόν και τον Γενικό Εισαγγελέα να απαντά, πως ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης διαστρέβλωσε και παραποίησε τα όσα η Κομισιόν ανέφερε στην απαντητική επιστολή της.

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση

Ο Μάιος του 2023, χαρακτηρίζεται ως μήνας-σταθμός που ουσιαστικά ενεργοποίησε την αντίστροφη μέτρηση για την αίτηση παύσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Τότε, ο Γενικός Ελεγκτής, διαβίβασε στην Αρχή κατά της Διαφθοράς, τις καταγγελίες που έλαβε, κατά του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, Σάββα Αγγελίδη. Επρόκειτο για τέσσερις καταγγελίες, που αφορούσαν, η πρώτη την υπόθεση του μαύρου βαν, η δεύτερη διερεύνησης σοβαρής μορφής φορολογικών θεμάτων εταιρείας συμφερόντων προσώπων που ασκούν δημόσια επιρροή, η τρίτη κατ’ ισχυρισμό κατάχρηση εξουσίας ως προς την αναστολή ποινικών διώξεων του κοινού ποινικού κώδικα και η τέταρτη η καταγγελία για κλείσιμο υπόθεσης πρώην πελάτη του Βοηθού Εισαγγελέα.

Οι διαδοχικές καταγγελίες, προκάλεσαν την αντίδραση του Σάββα Αγγελίδη, ο οποίος με ανακοίνωση του ανέφερε μεταξύ άλλων, πως η δημόσια κριτική είναι συστατικό στοιχείο της Δημοκρατίας και ως πρόσωπο σε δημόσιο αξίωμα το σεβάστηκε και «έδειξα ανοχή σε άπειρες περιπτώσεις όπου η κατά συρροή λασπολογία και η αήθης ατεκμηρίωτη ψιθυρολογία σπίλωσε το όνομα, την αξιοπρέπεια και την υπόληψή μου».

Ωστόσο, εμφανίστηκε ενοχλημένος από τις συνεχείς τοποθετήσεις «της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, του εκπροσώπου Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, του ίδιου του Γενικού Ελεγκτή, μελών της οικογένειας του Γενικού Ελεγκτή, της Ομάδας Στήριξης Γενικού Ελεγκτή, για καταγγελίες εναντίον για θέματα διαφθοράς», λέγοντας παράλληλα πως γίνεται «εσκεμμένη προσπάθεια στοχοποίησης».

Μάλιστα, ανέφερε πως «εάν δεν δοθεί ένα τέλος σε αυτή την επικίνδυνη συμπεριφορά, τότε απλά γινόμαστε έρμαιο της αυθαιρεσίας και της κακοπιστίας. Όλοι να αναλογιστούν τις συνέπειες των πράξεων, των ενεργειών και των ανοχών τους».

Ακολούθησε απάντηση του Γενικού Ελεγκτή, ο οποίος σημείωσε πως η Υπηρεσία του δεν τελεί υπό την κηδεμονία ούτε του ιδίου, ούτε του Γενικού Εισαγγελέα, ξεκαθαρίζοντας του πως δεν πρόκειται να φιμωθεί και να μην ενημερώνει επίσημα το κοινό για τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Κληθείς να τοποθετηθεί ο Γιώργος Σαββίδης, επί των ραγδαίων εκείνων εξελίξεων, σχολίασε πως, «η Ελεγκτική Υπηρεσία, έχει παρεξηγήσει το όριο της ελευθερίας του λόγου και προχωρεί συνεχώς με στοχευμένο τρόπο να λασπολογεί και να δημιουργεί μέχρι και δολοφονίες χαρακτήρων και συνειδήσεων».

Ταυτόχρονα ο Γενικός Εισαγγελέας τόνισε πως η Ελεγκτική έχει ως πολιτική της να καταγγέλλει συνεχώς με ανυπόστατους και μη τεκμηριωμένους ισχυρισμούς όλους τους θεσμούς για διαφθορά, συμπεριλαμβανομένης και της Νομικής Υπηρεσίας. Ο κ. Σαββίδης είπε ακόμη, πως σε περίπτωση που οι καταγγελίες δεν αποδειχθούν, «τότε η Ελεγκτική Υπηρεσία να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις συνέπειες».

Θέση την οποία ουσιαστικά επανέλαβε τον Σεπτέμβριο, όταν σε ανύποπτο χρόνο, κλήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις, επί των ερευνών της Αρχής κατά της Διαφθοράς. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο Γιώργος Σαββίδης έδωσε το στίγμα των προθέσεων του, που σήμερα επιβεβαιώνονται.

Δήλωσε δηλαδή, ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο για παύση του Γενικού Ελεγκτή, αν η Αρχή Κατά της Διαφθοράς απορρίψει τις κατηγορίες για διαφθορά του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, που έχει διαβιβάσει ο Γενικός Ελεγκτής. Ο Γενικός Εισαγγελέας διερωτήθηκε αν είναι αποστολή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας να κάνει τον «ταχυδρόμο καταγγελιών» και τόνισε πως, «από τη στιγμή όπου κάποιος επιλέγει να στείλει καταγγελίες στην Αρχή Κατά της Διαφθοράς, έχει την ευθύνη των ισχυρισμών, που στηρίζουν την καταγγελία».

Σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις του, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης αμφισβήτησε την αρμοδιότητα του Γενικού Εισαγγελέα για εκκίνηση τέτοιας διαδικασίας, μία αρμοδιότητα, που, όπως είπε, έχει μόνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στην κόντρα μεταξύ των δύο μερών, θα πρέπει να προστεθεί και το νέο κτίριο της Νομικής Υπηρεσίας, αφού ο Γενικός Ελεγκτής είχε καταγγείλει στα δημόσια έργα επιστολή με παρατηρήσεις του, ως προς τις προσφορές, με εισήγηση την ακύρωση του διαγωνισμού. Κάτι που εν τέλει συνέβη από πλευράς της Κυβέρνησης.

Η εμπλοκή του Ελεγκτή, προκάλεσε εκνευρισμό του Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος τα έβαλε με τον Οδυσσέα για την εμπλοκή του, κατηγορώντας τον πως αυτός ευθυνόταν για τη διαρροή επιστολών.

Η απόφαση της Αρχής

Τo 2023, έκλεισε με νέες σοβαρές αλληλοκατηγορίες μεταξύ των δύο πλευρών, με αφορμή ανακοίνωση της Αρχής κατά της Διαφθοράς, σε σχέση με μία εκ των καταγγελιών που διαβίβασε στην Αρχή, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης. Η Αρχή ανακοίνωσε πως δεν διαπιστώνεται οποιοδήποτε αδίκημα διαφθοράς από μέρους του Σάββα Αγγελίδη, με τον ίδιο να δηλώνει δικαιωμένος και να εκτρέπει τα πυρά του κατά του Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

«Είναι μερική απάμβλυνση και ικανοποίηση για τον διασυρμό που πέρασε ο θεσμός και τον εξευτελισμό που πέρασα προσωπικά, χωρίς να υπήρχε πραγματικό αντικείμενο μετά από ανώνυμες (επώνυμες) καταγγελίες με διάφορα κίνητρα πίσω από αυτές».

Για τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, αναφέρει πως, «η αξιοπρέπεια μου δεν μου επιτρέπει να απαντήσω στο παρόν χρονικό στάδιο στην Ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η οποία σε κάθε περίπτωση, για άλλη μια φορά, περιέχει σωρεία από παραβιάσεις συνταγματικών δικαιωμάτων, νομοθετικών προνοιών, καθώς και δολοφονία χαρακτήρα».

Ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης, μεταξύ άλλων, εξέφρασε την έκπληξη του για την αντίδραση του Γενικού Ελεγκτή τον οποίο κατηγόρησε πως, «για άλλη μια φορά εκφεύγει των συνταγματικών του αρμοδιοτήτων. Τα οποιαδήποτε περαιτέρω σχόλια επ’ αυτής δεν είναι του παρόντος».

«Μόνο απογοήτευση προκαλεί η ανακοίνωση του Γενικού Εισαγγελέα. Ο Βοηθός του έδωσε αναστολή σε πρώην πελάτη του, η Αρχή διαπιστώνει ανυπαρξία δικλείδων αποτροπής της σύγκρουσης συμφέροντος και, αντί μέτρων, ισχυρίζεται ότι η ΕΥ εκφεύγει των αρμοδιοτήτων της», απάντησε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

Λίγες ημέρες αργότερα τον Ιανουάριο του 2024, ο Γενικός Εισαγγελέας ερωτήθηκε για τις προθέσεις του σε σχέση με τον Γενικό Ελεγκτή. «Εγώ δεν έχω αντιπαράθεση με κανέναν. Ουδέποτε ξεκίνησα οποιαδήποτε αντιπαράθεση. Νομίζω όσοι παρακολουθούν βλέπουν από πού ξεκινούν οι αντιπαραθέσεις και πόσο η δική μας πλευρά προσπαθεί, όσο το δυνατόν, να αποφεύγει να απαντά».

Πολλαπλές… αντιπαραθέσεις

Ανάμεσα στις εξελίξεις, με την καταχώρηση αίτησης για απόλυση του Γενικού Ελεγκτή από πλευράς του Γενικού Εισαγγελέα, μεσολάβησε ακόμα μια έντονη διαφωνία μεταξύ των δύο θεσμών, με αφορμή τις πολλαπλές συντάξεις που λαμβάνουν οι κρατικοί αξιωματούχοι. Το θέμα πήρε διαστάσεις με εμπλοκή, τόσο της Κυβέρνησης όσο και των κομμάτων, που επέλεξαν στρατόπεδα. Από τη μια, το Υπουργείο Οικονομικών ετοίμασε Νομοσχέδια στη βάση των γνωματεύσεων του Γενικού Εισαγγελέα, από την άλλη βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης, κατέθεσαν προτάσεις Νόμου στη Βουλή, τις οποίες ετοίμασε ο Γενικός Ελεγκτής.

Την ώρα που ο Γενικός Εισαγγελέας, έδινε γνωμάτευση στο Γενικό Λογιστή να συνεχίσει κανονικά την καταβολή διπλών συντάξεων σε κρατικούς αξιωματούχους, ο Γενικός Ελεγκτής, άνοιξε εκ νέου πυρ εναντίον του, κατηγορώντας τον ότι συμβουλεύει το Γενικό Λογιστήριο να παρανομεί.

Η κορύφωση

Το τέλος του κύκλου της αντιπαράθεσης, η οποία ξέφυγε εξ αρχής κι από θεσμική έγινε αμιγώς προσωπική, γράφτηκε τον περασμένο Απρίλιο, όταν ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή», προϊδέασε για το ότι θα ακολουθούσε. Τελικά η καταχώρηση της αίτησης έγινε στις 22 Απριλίου, με τον Γενικό Εισαγγελέα, να αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε πως, «η αίτηση καταχωρίσθηκε ακολουθώντας τις σχετικές συνταγματικές πρόνοιες με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και για να αξιολογηθούν τα δεδομένα από το Συμβούλιο, ως το μόνο αρμόδιο για να αποφασίσει, εάν ο κ. Οδυσσέας Μιχαηλίδης είναι υπόλογος ανάρμοστης συμπεριφοράς, η οποία θα έχει ως συνέπεια την απόλυσή του από τη θέση του».

Ο Γενικός Ελεγκτής, σε τοποθέτησή του επί της συγκεκριμένης εξέλιξης, είπε πως το δίδυμο της Νομικής Υπηρεσίας πιστεύει ότι αυτός είναι ο τρόπος να με εκδικηθεί, τόσο για το γεγονός ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία διαβίβασε στην Αρχή τις συγκεκριμένες καταγγελίες, καθώς επίσης και άλλες καταγγελίες που εκκρεμούν, αλλά και για άλλα ευρήματα της Υπηρεσίας μας».

Η πεντάμηνη Δικαστική μάχη που οδήγησε στην παύση

Στις 23 Μαΐου, άρχισε η δικαστική μάχη μεταξύ των δύο θεσμών, οι οποίοι βρέθηκαν ενώπιον Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο κλήθηκε να αποφασίσει για το κατά πόσον ο Γενικός Ελεγκτής επέδειξε ανάρμοστη συμπεριφορά και ως εκ τούτου θα έπρεπε να παυθεί από τη θέση του.

Κατά την πρώτη δικάσιμο, τέθηκε και η πρώτη προδικαστική ένσταση, η οποία κατατέθηκε από την πλευρά Οδυσσέα Μιχαηλίδη και αφορούσε το κατά πόσον η πλευρά του Γενικού Εισαγγελέα νομιμοποιείτο να ζητήσει την παύση ενός κρατικού αξιωματούχου, που διορίστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Το Συμβούλιο στα πλαίσια της συζήτησης για αυτό το θέμα, παρέπεμψε στην υπόθεση Ρίκκου Ερωτοκρίτου, όπου και πάλι είχε τεθεί ως ζήτημα, ωστόσο ο εκπρόσωπος του Γενικού Ελεγκτή, Τζο Τριανταφυλλίδης, υπέδειξε πως στην προκειμένη είναι διαφορετική περίπτωση, από αυτή του πρώην Γενικού Βοηθού Εισαγγελέα.

Μπαίνοντας στα βαθιά, το Συμβούλιο εξέτασε την αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα για παύση του Γενικού Ελεγκτή, η οποία περιλάμβανε δεκαπέντε κεφάλαια, που κατά τη θέση του, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης επέδειξε ανάρμοστη συμπεριφορά.

  • Ο έλεγχος του Υπουργείου Άμυνας
  • Αναφορές για Εισαγγελέα-ΥΠΟΙΚ
  • Το θέμα των πολιτογραφήσεων
  • Τα θέματα του Πανεπιστημίου Κύπρου
  • Η στάση Οδυσσέα στις γνωματεύσεις Κληρίδη
  • Προσφυγή Γενικού Ελεγκτή για Τίτλους Αξιωματούχων
  • Οι καταγγελίες κατά Αγγελίδη στην Αρχή κατά της Διαφθοράς
  • Η «Ομάδα Στήριξης Γενικού Ελεγκτή» στο Facebook
  • Οι αναρτήσεις στο Χ
  • Γνωμάτευση για κοινόκτητες οικοδομές
  • Έλεγχος Αστυνομίας για Ανείσπρακτες Εξώδικες Καταγγελίες
  • Οι πολλαπλές συντάξεις
  • Η παραποίηση γεγονότων

Ο Γενικός Εισαγγελέας ως πρώτος μάρτυρας ενώπιον του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου, έκανε λόγο για «δολοφονία χαρακτήρων» από τον Γενικό Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ενώ όπως είπε χαρακτηριστικά, «από τη στιγμή που επιλέγει κάποιος να παρουσιάζει κάτι με τέτοιο τρόπο στο κοινό, παραβιάζοντας την αρχή της αθωότητας, αυτό κατά τη γνώμη μου είναι μεμπτό και αποτελεί υψίστη μορφή ανάρμοστης συμπεριφοράς».

Αναφέρθηκε ακόμα στα χρυσά διαβατήρια και στους ελέγχους που δεν επιτράπηκε στον Οδυσσέα Μιχαηλίδη να κάνει, οι οποίες περιορίζονταν σε 3-4, από τις χιλιάδες που διεξήγαγε.

Κατά την αντεξέτασή του, ο Γιώργος Σαββίδης ανέφερε μεταξύ άλλων, πως είχε οδηγίες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο παρελθόν να ξεκινήσει διαδικασία παύσης του Γενικού Ελεγκτή και δεν το έκανε.

Ο νομικός σύμβουλος του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, Χρίστος Κληρίδης, αναφέρθηκε από την πλευρά του, σε «πάθος» και «μανία» του Γενικού Εισαγγελέα κατά του Γενικού Ελεγκτή, σημειώνοντας ότι παρεμποδίζει το έργο του κ. Μιχαηλίδη και ότι ο ίδιος προσπαθεί να προστατεύσει τον εαυτό του, αλλά και ότι «έβαλε πλώρη» από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του, να εκδιώξει τον Γενικό Ελεγκτή.

Επί τάπητος τέθηκαν επίσης θέματα που αφορούσαν το Υπουργείο Άμυνας, αλλά και τον τέως Επίτροπο Εθελοντισμού, Γιαννάκη Γιαννάκη, με τον Γενικό Εισαγγελέα να χαρακτηρίζει τους χειρισμούς του Ελεγκτή ως εντελώς λανθασμένους και επικίνδυνους.

Ακολούθησε η κατάθεση του εκπροσώπου του διεθνούς οργανισμού INTOSAI, των Ανώτατων Ελεγκτικών Οργανισμών, Freddy Yves Ndjemba.

Η κατάθεση και η αντεξέταση του Γενικού Ελεγκτή

Στις 2 Ιουλίου, δόθηκε η κατάθεση του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ο οποίος στη συνέχεια αντεξετάστηκε από τον συνήγορο του Γενικού Εισαγγελέα, κατά την οποία αναφέρθηκε για πολλά και διάφορα θέματα, όπως τα ζητήματα του τίτλου του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, των πολλαπλών συντάξεων, του Υπουργείου Άμυνας, καθώς και των πολιτογραφήσεων.

Ανάμεσα σε άλλα, ο κ. Μιχαηλίδης σημείωσε πως αριθμός οπλιτών που υπηρετούσαν στα γραφεία ΥΠΑΜ και ΓΕΕΦ, 15 συνολικά πρόσωπα σε ευνοϊκές θέσεις, όπως ανέφερε, δεν επελέγησαν με αντικειμενικές διαδικασίες και ότι επί εποχής Σάββα Αγγελίδη και διαδόχων υπήρξε «έλλειψη αντικειμενικών διαδικασιών» και μεγαλύτερος από τον αναγκαίο αριθμός προσώπων.

Σχετικά με την πρόσβαση στους φακέλους των πολιτογραφήσεων, ο κ. Μιχαηλίδης κατήγγειλε ότι υπήρξε κωλυσιεργία από την πλευρά της Κυβέρνησης για την παράδοση στοιχείων το 2019, ενώ όταν η Ελεγκτική Υπηρεσία εξέφρασε την πρόθεση γενικότερης διερεύνησης της υπόθεσης αποφασίστηκε διορισμός άλλης επιτροπής από το Υπουργικό Συμβούλιο, η οποία, όπως είπε, χρησιμοποιήθηκε ως λόγος για να μην δοθούν στοιχεία στην Ελεγκτική.

Στις 19 Ιουλίου, οι δύο πλευρές προέβησαν στις τελικές τους αγορεύσεις, με όπου στάθηκαν στην κυπριακή νομολογία και συγκεκριμένα στην απόφαση για παύση του πρώην Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Ρίκκου Ερωτοκρίτου, όπου εξέφρασαν αντίθετες απόψεις.

Η πλευρά του Γενικού Εισαγγελέα επιχειρηματολόγησε ότι τα βασικά στοιχεία συμπεριφοράς που θεμελίωσαν την ανάρμοστη συμπεριφορά στην υπόθεση Ερωτοκρίτου ισχύουν και στην παρούσα, ενώ η πλευρά του κ. Μιχαηλίδη υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως σχέση η σύγκριση με τα γεγονότα της παρούσας υπόθεσης.

Κατακεραύνωσε Οδυσσέα και ανακοίνωσε παύση του

Η 18 Σεπτεμβρίου έφθασε η στιγμή της ανακοίνωσης της απόφασης του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου, η οποία ήταν ομόφωνη, ενώ το λεκτικό της, χαρακτηρίστηκε καταπέλτης.

Στην απόφασή του το Δικαστήριο κατακεραύνωσε τον Γενικό Ελεγκτή, αναφέροντας ότι οι ενέργειες του δημιούργησαν ένα κύμα αντίθεσης του κοινού προς τον θεσμό του Γενικού Εισαγγελέα. Ανάμεσα σε άλλα, η απόφαση ανέφερε μεταξύ άλλων, πως «παρασυρόμενος από τις Σειρήνες της δημοφιλίας και των δημοσκοπήσεων, σύγχυσε τα όρια του θεσμικού του ρόλου και εξέθεσε τη θεσμοθετημένη λειτουργία των επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας, παραβλέποντας ότι η όποια προσωπική αντίληψη και τυχόν διαφορά του με τα εν λόγω πρόσωπα, δεν αφορούσε τους Θεσμούς του Κράτους, απρόσωπους εκ της φύσεώς τους και την αποστολή τους».

Περαιτέρω, το Συμβούλιο έκρινε «ένοχο» τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη στα δεκατέσσερα από τα δεκαπέντε κεφάλαια, στα οποία έδειξε πως υπήρξε ανάρμοστη συμπεριφορά, ενώ καταληκτικά τον έκρινε ως ανίκανο να συνεχίσει να κατέχει τη θέση του Γενικού Ελεγκτή.

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, μετά την απόφαση, φανερά απογοητευμένος, έκανε λόγο για νίκη του συστήματος απέναντι στον αγώνα της Δημοκρατίας κατά της διαφθοράς, ενώ ανέφερε φεύγει με απόλυτα ήσυχη την συνείδηση του.

«Για τέσσερα χρόνια μόλις αποχώρησέ ο Κληρίδης, υπήρξε συντονισμένης προσπάθεια φαγώματός μου, τόσο από τον προηγούμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας, προσπάθεια στην οποία συνετάχθει και ο νυν πρόεδρος της Δημοκρατίας. Είναι ξεκάθαρο σε μένα ότι ήρθα σε αντιπαράθεση με το σύστημα και σήμερα το σύστημα δια της απόφασης, πέτυχε την καρατόμηση μου, δείχνοντας με ως τον χειρότερο αξιωματούχο που πέρασε ποτέ από την ΚΔ. Αν συγκρίνεται την απόφαση μου, με αυτή του Ρικκου θα δείτε ότι οι χαρακτηρισμούς τη δική μου απόφαση είναι χειρότεροι και από του Ρίκκου».

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ανέφερε επίσης πως ο αγώνας του κατά της διαφθοράς συνεχίζεται, προαναγγέλλοντας με αυτό το τρόπο ότι αναμένεται να βρεθεί ξανά στην πρώτη γραμμή, αφήνοντας κάθε ενδεχόμενο ανοιχτό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σήκωσε το γάντι η Κυβέρνηση και απάντησε στα πυρά Οδυσσέα σε ΠτΔ-«Απορρίπτουμε αυτή την αντίληψη»

Δειτε Επισης

Στο Υπουργικό ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2025
Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για την διατήρηση διαδικασίας επιτήρησης εφαρμογής αποφάσεων ΕΔΑΔ για περιουσιακό
Ζητά επαναπροσδιορισμό πορείας στο Κυπριακό ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Άνοιξε πυρ κατά Εισαγγελέα για την παύση Οδυσσέα ο ΟΠΕΚ-«Ανάρμοστη συμπεριφορά έδειξαν άλλοι»
Συντόνισαν ενέργειες για Κυπριακό ενόψει Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης
Εξύμνησε την συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ ο Χέρτζογκ-Λαμπρό παράδειγμα μεσογειακής συνεργασίας και σταθερότητας
«Ιστορικό» χαρακτήρισε το ψήφισμα ΟΗΕ για Δυτική Όχθη ο Παλαιστίνιος Πρέσβης
Μπηχτές ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ με αφορμή την παύση Οδυσσέα-«Λαϊκισμός και χυδαία ψηφοθηρία εις βάρος των θεσμών»
Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Μητσοτάκη-«Ο συντονισμός μας περισσότερο απαραίτητος από ποτέ»