Πρώην βαρόνος διακίνησης μεταναστών δολοφονήθηκε στη Λιβύη

Ένας πρώην αξιωματικός της ακτοφυλακής στη Λιβύη, ο Αμπντ αλ Ραχμάν Μίλαντ, ο επονομαζόμενος "αλ Μπίτζα", ο οποίος ήταν γνωστός ως ο τοπικός βαρόνος διακίνησης μεταναστών, σκοτώθηκε χθες, Κυριακή, δυτικά της Τρίπολης, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι σε τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο 34χρονος Μίλαντ σκοτώθηκε σε ενέδρα αγνώστων στη Σαγιάντ, 25 χλμ. δυτικά της Τρίπολης, στο ύψος της Ναυτικής Ακαδημίας της Τζανζούρ, της οποίας ήταν διοικητής, ανέφεραν επίσημες πηγές που επικαλούνται τοπικά ΜΜΕ.

Φωτογραφίες που μετέδωσαν ΜΜΕ δείχνουν ένα λευκό 4X4 στην άκρη του δρόμου, με την μπροστινή δεξιά πόρτα διάτρητη από σφαίρες και το πτώμα ενός άνδρα στο εσωτερικό. Καμία διευκρίνιση δεν έχει δοθεί για τα πολιτικά ή άλλα κίνητρα της δολοφονίας.

Αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, ο αλ Μπίτζα ήταν πρώην τοπικός βαρόνος λαθραίας διακίνησης όλων των ειδών (μεταναστών, καυσίμων), κυρίως όταν ήταν επικεφαλής της ακτοφυλακής στη Ζαουίγια, 45 χλμ. δυτικά της Τρίπολης.

Σύμφωνα με ιταλικά και λιβυκά ΜΜΕ, είχε συμμετάσχει το 2017, μαζί με άλλους διακινητές, στις συνομιλίες με Ιταλούς αξιωματούχους, που είχαν αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση του αριθμού των αναχωρήσεων μεταναστών από τις λιβυκές ακτές προς την Ιταλία.

Είχε συλληφθεί από τις λιβυκές αρχές τον Οκτώβριο του 2020, προτού αφεθεί ελεύθερος τον Απρίλιο του 2021.

Σε βάρος του αλ Μπίτζα είχε εκδοθεί σήμα από την Interpol έπειτα από αίτημα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το οποίο, τον Ιούνιο του 2018, είχε επιβάλει κυρώσεις σε βάρος έξι επικεφαλής δικτύων διακινητών μεταναστών στη Λιβύη.

Οι δράστες του εγκλήματος αυτού "δεν θα διαφύγουν ποτέ τη θεία τιμωρία", έγραψε στο Facebook, ο Αμπντάλα Αλάφι, δεύτερος στην ιεραρχία του Προεδρικού Συμβουλίου, ο οποίος κατάγεται από τη Ζαουίγια, όπως και ο αλ Μπίτζα. Το Προεδρικό Συμβούλιο είναι ένα εκτελεστικό όργανο που εκπροσωπεί τις τρεις μεγάλες περιφέρειες της Λιβύης.

Ο Χάλεντ αλ Μέσρι, επίσης από τη Ζαουίγια και νυν αμφιλεγόμενος πρόεδρος του Συμβουλίου του Κράτους (θεσμός ανάλογος με αυτόν της Γερουσίας), ζήτησε την έναρξη έρευνας.

Βυθισμένη στο χάος και στις διαιρέσεις μετά την πτώση και τον θάνατο του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, η Λιβύη είναι μια σημαντική χώρα διέλευσης μεταναστών που φεύγουν για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις και την αστάθεια σε άλλες χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Η Ζαουίγια είναι σημείο αναχώρησης για παράτυπους μετανάστες, βρίσκεται κοντά σε ένα μεγάλο διυλιστήριο στην καρδιά διαφόρων λαθρεμπορικών δραστηριοτήτων και ελέγχεται από ένοπλες οργανώσεις οι αντιπαραθέσεις των οποίων έχουν συχνά αποτέλεσμα τον θάνατο αμάχων.

Πηγή: ΑΠΕ

Δειτε Επισης

Δημογλίδου για Βασίλη Καλογήρου-«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε στοιχείο που να μας οδηγεί ξεκάθαρα σε έγκλημα»
Συνελήφθησαν δυο γυναίκες για κλοπή χρημάτων στην Λάρνακα-Καταζητείται ακόμα ένα πρόσωπο
Νέα έρευνα την Τουρκία εναντίον Ιμάμογλου για πλαστό πτυχίο
Καταγγελία για ομαδικό βιασμό 22χρονης στη Χαλκίδα-Την εξανάγκασαν να κάνει χρήση ναρκωτικών
Το Associated Press μηνύει τον Λευκό Οίκο για τον αποκλεισμό του από τις ενημερώσεις Τραμπ
ΒΙΝΤΕΟ: Ισραηλινός όμηρος φιλά στο μέτωπο μαχητή της Χαμάς κατά την απελευθέρωσή του
Απεβίωσε ο πατέρας του βουλευτή του ΔΗΣΥ Δημήτρη Δημητρίου
Τελέστηκε η κηδεία της μητέρας και των παιδιών στη Λεμεσό-«Να κρατήσουμε το φως που μας χάρισε η παρουσία τους»
BINTEO: Δείχνει τα δόντια της η Coral-Νυφάδες χιονιού και χαλάζι σε διάφορες περιοχές (Pics)
Απαντήσεις για τον θάνατο του Βασίλη Καλογήρου ψάχνει η ΕΛ.ΑΣ–Το στοιχείο που προκαλεί προβληματισμό