Ζητά από τη Δύση να επιτρέψει πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς ο Ζελένσκι

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας θα πρέπει όχι μόνο να επιτρέψουν να χρησιμοποιούνται τα όπλα τους για πλήγματα σε βάθος εντός της Ρωσίας, αλλά επίσης να διαθέσουν στο Κίεβο περισσότερα από τα ίδια όπλα.

Η Ουκρανία ζητάει εδώ και καιρό από τους εταίρους της να της επιτρέψουν να πλήττει με δυτικά όπλα στόχους σε βάθος στο εχθρικό έδαφος, και αυτές οι εκκλήσεις γίνονται πιο ηχηρές καθώς εντείνονται οι ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις σε ουκρανικές ενεργειακές εγκαταστάσεις, άλλες υποδομές και πολυκατοικίες.

Μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Ντικ Σχοφ στη νοτιανατολική ουκρανική πόλη Ζαπορίζια, ο Ζελένσκι είπε ότι το Κίεβο διάκειται «πιο θετικά» ως προς τις προοπτικές να πάρει μια τέτοια άδεια.

«Για σήμερα, μόνο να επιτρέψει - δεν είναι επίσης αρκετό», δήλωσε αναφέροντας ότι οι σύμμαχοι πρέπει να διασφαλίσουν τις παραδόσεις όπλων για να χρησιμοποιηθούν για τέτοιου είδους πλήγματα. «Δεν πήραμε όλα όσα θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε» πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

Είπε ότι συζήτησε με τον Σχοφ την ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας. Ανέφερε ότι υπάρχουν «κάποιες ιδέες» σχετικά με το πώς θα αυξηθεί ο στόλος των αεροσκαφών F-16 που έχουν δωρίσει οι σύμμαχοι, ένα από τα οποία χάθηκε σε συντριβή στην Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα.

«Θα συνεχίσουμε να διαθέτουμε αντιαεροπορικό εξοπλισμό και F-16 και χρηματοδότηση για πυρομαχικά» είπε ο Σχοφ.

Ο Σχοφ προσέθεσε ότι η Ολλανδία θα διαθέσει στην Ουκρανία περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ για την επισκευή των ενεργειακών υποδομών και για ανθρωπιστική βοήθεια.

Η Ολλανδία θα παραδώσει ανακαινισμένους αεριοστρόβιλους συνολικής αξίας 29,5 εκατομμυρίων ευρώ και έχει διαθέσει 45 εκατομμύρια ευρώ για την επισκευή ενεργειακών υποδομών, ανέφερε το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Το χρήματα προέρχονται από ένα ταμείο βοήθειας 400 εκατομμυρίων ευρώ που υποσχέθηκε η ολλανδική κυβέρνηση για την Ουκρανία νωρίτερα εφέτος.

Ο Ζελένσκι σχολίασε επίσης την κατάσταση στις γραμμές του μετώπου λέγοντας ότι διασυνοριακή εισβολή της Ουκρανίας στη δυτική περιφέρεια του Κουρσκ εντός της Ρωσίας προχωράει «σύμφωνα με το σχέδιο».

Ο Ουκρανός πρόεδρος προσέθεσε ότι η χώρα του πιστεύει ότι η επιχείρηση θα συμβάλλει στο να μειωθεί η πίεση στο ανατολικό μέτωπο του Ποκρόφσκ, όπου η Ρωσία έχει επιταχύνει την προέλασή της. Μέχρι στιγμής, είπε, η κατάσταση εκεί παραμένει δύσκολη.

Πηγή: ΑΠΕ

Δειτε Επισης

Σε κρίσιμη κατάσταση ο Πάπας Φραγκίσκος-Ενημέρωση από το Βατικανό
Γυναίκα έχει ταξιδέψει σε 60 χώρες–Για ποιο μέρος δεν θέλει ούτε να ακούσει
ΒΙΝΤΕΟ: Φέρεται να φώναξε «Αλλαχού Άκμπαρ» ο δράστης πριν την επίθεση στη Γαλλία
Eπίθεση σε αγορά στη Γαλλία με ένα νεκρό και πολλούς τραυματίες
Εκλογές στη Γερμανία-Τι δείχνει η τελευταία δημοσκόπηση της Bild
Με γραπτό κείμενο θα απευθυνθεί στους πιστούς την Κυριακή ο Πάπας Φραγκίσκος
Η Ζιζέλ Πελικό, μία από τις Γυναίκες της Χρονιάς του περιοδικού Time
Νέα έρευνα την Τουρκία εναντίον Ιμάμογλου για πλαστό πτυχίο
Το μίσος για τους Εβραίους ήταν το κίνητρο του 19χρονου Σύρου δράστη της επίθεσης στο Βερολίνο
Το Associated Press μηνύει τον Λευκό Οίκο για τον αποκλεισμό του από τις ενημερώσεις Τραμπ