Καμία πρόθεση από Τουρκία να εγκαταλείψει το καθεστώς της εγγυήτριας δύναμης

Η Τουρκία δεν έχει καμία πρόθεση να εγκαταλείψει το καθεστώς της εγγυήτριας δύναμης, είπε σε ομιλία του στην 61η τακτική γενική συνέλευση του τ/κ εμπορικού επιμελητηρίου (KTTO) που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, ο ηγέτη των Τ/κ Ερσίν Τατάρ, σύμφωνα με την εφημερίδα «Κίπρις».

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, η εφημερίδα γράφει ότι ο κ. Τατάρ είπε ακόμα ότι όλα τα εμπόδια θα ξεπεραστούν και ότι υπάρχει μια σοβαρή οικονομία και δομή στο ψευδοκράτος, το οποίο υποστηρίζει η Τουρκία.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ότι δεν διαμορφώνει μόνος του την πολιτική του για την Κύπρο και ότι βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση με την Τουρκική Δημοκρατία.

«Η Τουρκία είναι ταυτόχρονα η μητέρα πατρίδα, η εγγυήτρια χώρα και η μεγαλύτερη και ισχυρότερη χώρα σε αυτή την περιοχή και έχει το δικαίωμα να έχει λόγο», ισχυρίστηκε ο κ. Τατάρ υποστηρίζοντας ότι «το δικαίωμα της Τουρκίας να έχει λόγο ξεκίνησε από τη Συνθήκη της Λωζάνης, ακόμη και πριν από τη συμφωνία του 1960».

Ισχυρίστηκε ακόμη ότι χρειάζεται αλλαγή πολιτικής γιατί οι Ε/κ δεν έδειξαν ποτέ καλή θέληση.

Αναφερόμενος στο θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Τουρκία, ο κ. Τατάρ είπε ότι «την 1η Ιουλίου 2022, είχαμε μια πολύ σημαντική πρόταση για τη σύνδεση της ηλεκτρικής ενέργειας με την ΕΕ μέσω της Τουρκίας με ένα διασυνδεδεμένο σύστημα. Συνεχίζουμε να ενημερώνουμε τα Ηνωμένα Έθνη, την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με αυτό. Η ριζική λύση στο θέμα αυτό είναι η σύνδεση με την ΕΕ μέσω Τουρκίας με καλώδιο τόσο για το νότο όσο και για το βορρά. Η Τουρκία απέχει 40 χιλιόμετρα, η Ελλάδα απέχει 1000 χιλιόμετρα».

Υποστήριξε ακόμη ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπαθεί να επιδεινώσει το υφιστάμενο «άδικο εμπάργκο» και είπε σχετικά με το περιουσιακό ότι και οι Τουρκοκύπριοι άφησαν 500 χιλιάδες στρέμματα ιδιοκτησίας στις ελεύθερες περιοχές και ότι η αξία αυτών των περιουσιών είναι τουλάχιστον 100 δισεκατομμύρια στερλίνες, σύμφωνα με έναν εμπειρογνώμονα.

Αναφέροντας ότι το θέμα των περιουσιών θα επιλυθεί με ανταλλαγή στα πλαίσια μιας συμφωνίας, ο Τατάρ σημείωσε ότι για να υπάρξει ανάπτυξη και επένδυση στα κατεχόμενα δόθηκαν περιουσίες ίσης αξίας και εξασφαλίστηκαν επενδύσεις.

ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης