Σουβλίζουν οι τιμές του κρέατος-Αυξήσεις σε λαχανικά και πατάτες, μείωση στη ζάχαρη

Μπορεί οι τιμές των σιτηρών να έχουν πέσει το τελευταίο διάστημα, όμως από την άλλη, υψηλές, αλλά σταθερές παραμένουν οι τιμές των κρεάτων στην αγορά, λόγω διάφορων άλλων παραγόντων που δεν επιτρέπουν στους εμπόρους και κατ’ επέκταση στους κρεοπώλες να ρίξουν τις τιμές τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Φωνάζουν για απανωτές αυξήσεις στο χοιρινό οι υπεραγορές-Ζητούν παρέμβαση των θεσμών

Σύμφωνα με τα δεδομένα που καταγράφει ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Κρεοπωλών, Κώστας Λειβαδιώτης, οι αυξήσεις οφείλονται κατά κύριο λόγο στις υψηλές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, ως επίσης και των κρουσμάτων πανώλης, που καταγράφηκαν στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να απαγορευτούν οι εισαγωγές κρεάτων από τη γειτονική χώρα.

Τη δεδομένη στιγμή, οι τιμές των κρεάτων παραμένουν σταθερές, ενώ δεν μπορούν να γίνουν εκτιμήσεις για το κατά πόσο θα υπάρξουν αυξήσεις ή μειώσεις τιμών το επόμενο διάστημα.

Πιο συγκεκριμένα, το αρνί κοστίζει περίπου 13 με 15 ευρώ το κιλό, ενώ η τιμή του μοσχαριού φθάνει τα 10 με 11 ευρώ το κιλό, με το κόκκαλο. Από την άλλη, η τιμή του χοιρινού με κόκκαλο ή ο κιμάς ανέρχεται στα 6 με 7 ευρώ το κιλό. Τέλος, σε ότι αφορά στο κοτόπουλο, η τιμή κυμαίνεται από 3.20 μέχρι 4.50 ευρώ το κιλό.

Ο κ. Λειβαδιώτης τόνισε πάντως, ότι το επόμενο διάστημα, εάν όλα κυλήσουν ομαλά με το πρόβλημα της πανώλης που παρατηρείται στην Ελλάδα, τότε θα μπορούν να επαναρχίσουν οι εισαγωγές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ελαιόλαδο από «χρυσάφι» με αυξήσεις που αγγίζουν το 100%-Η εναλλακτική λύση στη μισή τιμή

Οι τιμές των υπόλοιπων αγαθών πρώτης ανάγκης

Την ίδια ώρα, το κύμα ακρίβειας συνεχίζεται, αφού οι τιμές μερικών προϊόντων πρώτης ανάγκης παραμένουν αρκετά ψηλά, ζήτημα που καίει τις τσέπες των καταναλωτών. Σύμφωνα με την τελευταία λίστα του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, μεγάλη αύξηση παρουσιάζουν προϊόντα όπως οι πατάτες, τα λαχανικά, οι σοκολάτες, ενώ αντίθετα μείωση παρατηρείται στη ζάχαρη και στον βούτυρο.

Όπως καταγράφει ο Σύνδεσμος Καταναλωτών, η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στα λαχανικά, αφού υπάρχει άνοδος της τάξης του 20,59%, ενώ ακολουθούν οι πατάτες με 16,08%, πιθανότατα λόγω της λειψυδρίας που υπάρχει στη χώρα μας, αλλά και των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που καταγράφονταν καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Μεγάλη άνοδος των τιμών καταγράφεται εξάλλου και στις σοκολάτες, όπου οι αυξήσεις είναι της τάξης του 14,59%. Μικρότερες αυξήσεις παρατηρούνται σε μαργαρίνη, κατεψυγμένα θαλασσινά, κακάο, ξηρούς καρπούς, ρύζι και χυμούς.

Αντίθετα, μεγάλη μείωση φαίνεται να σημειώνεται στην τιμή της ζάχαρης, που αγγίζει το 25,73%, ενώ η τιμή του βουτύρου είναι χαμηλότερη κατά 6,96%. Τα φρέσκα θαλασσινά είναι φθηνότερα κατά 6,12%, ενώ αμελητέες μειώσεις καταγράφονται σε μπαχαρικά, κρασί και ζυμαρικά.

Σημειώνεται ότι το ελαιόλαδο συνεχίζει να καταγράφει υψηλές τιμές, με αρκετούς πολίτες να στρέφονται στο ηλιέλαιο, ως εναλλακτική, καθότι είναι τα δύο προϊόντα είναι κοντά σε γεύση και υφή.

Μάλιστα, δεδομένου ότι το λάδι είναι αναπόσπαστο κομμάτι της μεσογειακής διατροφής, αναγκάζει τους πολίτες να βρουν τις ανάλογες λύσεις, ώστε να το χρησιμοποιούν στη διατροφή τους. Σημειώνεται ότι οι αυξημένες τιμές, παρά το γεγονός ότι η παραγωγή φέτος ήταν καλή, οφείλεται στην λειψυδρία που επικρατεί.

Δειτε Επισης

Υποβλήθηκαν 7.734 αιτήσεις στην «επιτροπή ακινήτων»-Αποφασίστηκε αποζημίωση 467.060.546 στερλινών
Εργαστήρια με θέμα τον αυτισμό πραγματοποίησε το ΥΠΑΝ
Για «αδιαφορία» στην τήρηση νομοθεσίας για θεσμό Επιτρόπου Εποπτείας ΓεΣΥ κάνει λόγο η Ισότητα
Πάνω από 90 παιδιά σε στέγες, 237 σε ανάδοχες οικογένειες-Πολλά τα κενά και τα προβλήματα
Αντιδρούν για το χαλλουμι και ετοιμάζουν συνάντηση οι αγελαδοτρόφοι-«Ευνοείται η παραγωγή στα κατεχόμενα»
Υπάλληλοι καθυστερούν να μεταβούν στη δουλειά-Τι καταγράφει έκθεση της Ελεγκτικής για τον ΟΚΥΠΥ
Συζήτησαν αλλαγές για την Τ.Α. Σιζόπουλος και Γιωρκάτζιης
Ζήτησε άμεσα τα στοιχεία στελέχωσης των Συμπλεγμάτων ο ΥΠΕΣ
Οκτώ τυχεροί κέρδισαν αλλά δεν εξαργύρωσαν τα λαχεία τους-Επιστρέφουν στο κράτος τα χρήματα εντός Νοεμβρίου
Στη Γενεύη η Επ. Νομοθεσίας για αξιολόγηση Κύπρου για Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα