Πανάκριβη ακόμα και η... τελευταία κατοικία στην Κύπρο-Οι τάφοι «ΑΑ», η ενοικιαγορά και οι πιο ακριβοί δήμοι

Τεράστιο είναι το κόστος για αγορά της τελευταίας κατοικίας του ανθρώπου, σε πολλές περιοχές της Κύπρου, με κάποιους Δήμους να δίνουν ευκαιρίες πληρωμής και άλλους να έχουν πολύ υψηλές τιμές για μόνιμη αγορά, ενώ υπάρχουν και αυτοί που σου δίνουν την επιλογή να εξασφαλίσεις μόνιμο τάφο, ώστε να μην χρειαστεί εκταφή και τοποθέτηση σε οστεοφυλάκιο, λόγω έλλειψης χώρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η ανομοιομορφία των νέων Δήμων-Πολύ πιο ακριβή η ταφή στη Λευκωσία από ό,τι στην Έγκωμη

Ένα γεγονός που προκαλεί εντύπωση, είναι πως σε περιοχές που παρότι γειτνιάζουν και ανήκουν στον ίδιο Δήμο, οι τιμές έχουν μεγάλη απόκλιση, όπως για παράδειγμα συμβαίνει μεταξύ του Δήμου Λευκωσίας με τον Δήμο Αγίου Δομετίου, ενώ σε κάποιους άλλους δήμους, διαβαθμίζονται οι τάφοι ανάλογα με το χώρο που θα αγοραστεί στο εκάστοτε κοιμητήριο, όπως στον Δήμο Λευκωσίας.

Σε έρευνά του ο REPORTER κατέγραψε τις τιμές στους έξι μεγάλους δήμους της Κύπρου, με το Παραλίμνι να είναι ο πιο οικονομικός κι αυτό διότι, δεν επιτρέπεται πλέον η αγορά τάφου από οποιονδήποτε. Η μόνη επιλογή που δίδεται, είναι η ταφή για πέντε χρόνια και ακολούθως τα οστά μεταφέρονται σε οστεοφυλάκιο, λόγω μη επάρκειας χώρου στο κοιμητήριο του Δήμου. Το κόστος για την ταφή ανέρχεται στα 140 ευρώ και αφορά έξοδα ανόρυξης τάφου.

Φθηνή η ταφή στον Άγιο Δομέτιο, πανάκριβη σε Έγκωμη και Αγλαντζιά

Στη Λευκωσία, υπάρχει μεγάλη απόκλιση στις τιμές αγοράς τάφου, αφού το κόστος κυμαίνεται από 766 ευρώ μέχρι 1708 ευρώ, αναλόγως της περιοχής που θα γίνει η ταφή. Την ίδια ώρα, οι τιμές ποικίλουν αναλόγως της περιοχής, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν καταχωρημένα στον Δήμο Λευκωσίας, ο Άγιος Δομέτιος είναι αρκετά φθηνότερος σε σχέση με τον μητροπολιτικό δήμο ή συγκριτικά με την Αγλαντζιά ή την Έγκωμη.

Ο οικογενειακός τάφος στη συγκεκριμένη περιοχή, κοστίζει €768,87, ωστόσο δίδεται η δυνατότητα για αγορά προσωρινού τάφου, για πέντε χρόνια, με κόστος €250,03. Επιπρόσθετα, υπάρχουν έξοδα ταφής για όλες τις κατηγορίες τάφων, που ανέρχονται στα €170,86.

Στην περιοχή της μητροπολιτικής Λευκωσίας, δεν δίδεται η επιλογή για αγορά τάφου για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, ωστόσο παρατηρείται ότι οι τάφοι διαβαθμίζονται σε κατηγορίες, με το ανάλογο αντίτιμο.

Όσοι βρίσκονται στην Α’ κατηγορία, αξίζουν €1.708,6, ενώ στην Β’ Κατηγορία, η τιμή πέφτει κατά το ήμισυ, με κόστος €854,30. Οι τάφοι στη Γ’ Κατηγορία, είναι στα €598,00, ενώ για τους άπορους λήπτες βοηθήματος, με πιστοποίηση από Κοινωνικές ασφαλίσεις ή βεβαίωση από κοινοτάρχη, οι τάφοι είναι δωρεάν και ανήκουν στην Δ’ Κατηγορία.

Τέλος, για άτομα με διαφορετική θρησκεία, που εμπίπτουν στην Ε’ και τελευταία κατηγορία, η τιμή είναι €598,00. Σημειώνεται ότι τα έξοδα ταφής για όλες τις κατηγορίες τάφων ανέρχονται στα €256,29.

Ακόμα και τάφους «ΑΑ» παραχωρεί η Έγκωμη

Την ίδια ώρα, στην επίσης γειτονική περιοχή της Έγκωμης, υπάρχουν διαβαθμίσεις των τάφων, οι οποίες ωστόσο χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, μεταξύ των οποίων η «ΑΑ». Πιο συγκεκριμένα, στην συγκεκριμένη κατηγορία το κόστος ανέρχεται στα €1.537,74.

Η επόμενη κατηγορία είναι ο οικογενειακός Τάφος Α’ Κατηγορίας με το κόστος να πέφτει στα €1.161,85. Τέλος, στον οικογενειακό Τάφο Γ’ Κατηγορίας, όπου η ταφή γίνεται για πέντε έτη και ακολούθως τα οστά μεταφέρονται σε οστεοφυλάκιο, το κόστος είναι €683,44. Σημειώνεται πως τα έξοδα ταφής για όλες τις κατηγορίες τάφων αξίζουν άλλα €140,00, όταν πρόκειται για καθημερινή. Για τις αργίες και τα Σαββατοκύριακα, τα έξοδα ταφής για όλες τις κατηγορίες ταφής είναι €200,00.

Προσφορά ακόμα και για Μνημείο στην Αγλαντζιά

Κλείνοντας με τον δήμο Λευκωσίας, η περιοχή της Αγλαντζιάς έχει μεγάλο κόστος για οικογενειακό τάφο, αφού το κόστος είναι 1200 ευρώ, ωστόσο δίδεται η δυνατότητα για αγορά προσωρινού τάφου, με διάρκεια πέντε ετών.

Σε περίπτωση που κάποιος επιλέξει την δεύτερη επιλογή, το κόστος ανέρχεται στα €128,15. Επιπλέον τα έξοδα ταφής για όλες τις κατηγορίες τάφων είναι €230,00.

Η περιοχή της Αγλαντζιάς, προσφέρει εξάλλου τη δυνατότητα με 50 ευρώ να κατασκευάζεται μνημείο στον εκάστοτε τάφο.

Φθηνός ο Στρόβολος συγκριτικά με τη Λευκωσία

Σε ό,τι αφορά στον Δήμο Στροβόλου, η αξία για αγορά μόνιμου οικογενειακού τάφου είναι €768,00, ωστόσο κάποιος έχει την ευχέρεια να αγοράσει τάφο πενταετούς χρήσης με €256,00.

Σημειώνεται πως τα έξοδα ανόρυξης τάφων και τα έξοδα ταφής ανέρχονται στα €153,00

Ο Δήμος, ξεκαθαρίζει πως:

(α) Δεν κρατείται χώρος για τάφους επιφανών προσώπων.

(β) Θα διατίθενται μονοί τάφοι μόνο, αυστηρά κατά σειρά ζήτησης και κατά αύξοντα αριθμό.

(γ) Προπωλήσεις τάφων δεν γίνονται.

1000 ευρώ ο τάφος στη Λάρνακα, 2000 στην Πάφο

Στον Δήμο Λάρνακας, η τιμή αγοράς τάφου είναι χαμηλότερη από τις πλείστες περιοχές της Λευκωσίας, ωστόσο για αποτροπή της ταφής ατόμων από άλλες περιοχές στον Δήμο, τίθεται πολύ υψηλό κόστος.

Συγκεκριμένα, εάν κάποιος κάτοικος Λάρνακας, Τερσεφάνου, Δρομολαξιάς ή Μενεού θέλει να αγοράσει ένα τάφο, η αξία είναι 1000 ευρώ, ενώ εάν πρόκειται για κάτοικο άλλης περιοχής, που θέλει να ταφεί στον συγκεκριμένο δήμο, το κόστος είναι 2000 ευρώ.

Στον Δήμο Πάφου, το κόστος ενός τάφου είναι το υψηλότερο ανά το Παγκύπριο, αφού ανέρχεται στα 2000 ευρώ. Όπως αναφέρθηκε στον REPORTER, υπάρχει ωστόσο η δυνατότητα, να πληρώσει κάποιος 800 ευρώ για «ενοικιαγορά» και εάν πληρώσει εντός πέντε ετών άλλα 1200 ευρώ, τότε θα γίνει μόνιμος. Αντίθετα, σε περίπτωση που δεν καταβληθεί το ποσό, με την πάροδο πέντε χρόνων, τότε τα οστά μεταφέρονται σε οστεοφυλάκιο.

Υπερβολικές τιμές για προαγορά στη Λεμεσό

Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες επαρχίες, στη Λεμεσό την αρμοδιότητα για την αγορά τάφων έχει η Μητρόπολη και όχι ο Δήμος της πόλης. Σε επικοινωνία με αρμόδιο πρόσωπο για την αγορά τάφων στο κοιμητήριο Σφαλατζιώτισσας, εξήγησε ότι το κόστος για την αγορά τάφου ανέρχεται στα 1000 ευρώ.

Σημείωσε ωστόσο πως εάν κάποιος θέλει, μπορεί να προαγοράσει τάφο στο κοιμητήριο, όμως το κόστος είναι 3.000-3.500 χιλιάδες ευρώ. Κληθείς να εξηγήσει γιατί είναι τόσο υψηλή η τιμή, ανέφερε πως είναι για να λειτουργήσει αποτρεπτικά ώστε να προβεί κάποιος σε αγορά, λόγω έλλειψης χώρου.

Δειτε Επισης

Υποβλήθηκαν 7.734 αιτήσεις στην «επιτροπή ακινήτων»-Αποφασίστηκε αποζημίωση 467.060.546 στερλινών
Εργαστήρια με θέμα τον αυτισμό πραγματοποίησε το ΥΠΑΝ
Για «αδιαφορία» στην τήρηση νομοθεσίας για θεσμό Επιτρόπου Εποπτείας ΓεΣΥ κάνει λόγο η Ισότητα
Πάνω από 90 παιδιά σε στέγες, 237 σε ανάδοχες οικογένειες-Πολλά τα κενά και τα προβλήματα
Αντιδρούν για το χαλλουμι και ετοιμάζουν συνάντηση οι αγελαδοτρόφοι-«Ευνοείται η παραγωγή στα κατεχόμενα»
Υπάλληλοι καθυστερούν να μεταβούν στη δουλειά-Τι καταγράφει έκθεση της Ελεγκτικής για τον ΟΚΥΠΥ
Συζήτησαν αλλαγές για την Τ.Α. Σιζόπουλος και Γιωρκάτζιης
Ζήτησε άμεσα τα στοιχεία στελέχωσης των Συμπλεγμάτων ο ΥΠΕΣ
Οκτώ τυχεροί κέρδισαν αλλά δεν εξαργύρωσαν τα λαχεία τους-Επιστρέφουν στο κράτος τα χρήματα εντός Νοεμβρίου
Στη Γενεύη η Επ. Νομοθεσίας για αξιολόγηση Κύπρου για Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα