Επιτροπή του ΟΗΕ κατηγορεί το Ισραήλ για παραβίαση τη συνθήκη δικαιωμάτων του παιδιού στη Γάζα

Επιτροπή του ΟΗΕ κατηγόρησε την Πέμπτη το Ισραήλ για «σοβαρές» παραβιάσεις της παγκόσμιας συνθήκης που προστατεύει τα δικαιώματα των παιδιών, λέγοντας ότι οι στρατιωτικές του ενέργειες στη Γάζα είχαν «καταστροφικό» αντίκτυπο σε αυτά και είναι από τις χειρότερες παραβιάσεις στην πρόσφατη ιστορία.

Πάνω από 41.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε τη στρατιωτική του εκστρατεία ως απάντηση στις διασυνοριακές επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, όπου 1.200 σκοτώθηκαν και 250 ελήφθησαν όμηροι. Οι παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές δήλωσαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι 11.355 από αυτούς που σκοτώθηκαν στη Γάζα είναι παιδιά, με βάση μόνο τους πλήρως τεκμηριωμένους θανάτους.

"Ο εξωφρενικός θάνατος των παιδιών είναι σχεδόν ιστορικά μοναδικός. Αυτό είναι ένα εξαιρετικά σκοτεινό σημείο της ιστορίας", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μπράγκι Γκούντμπραντσον, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής.

"Δεν νομίζω ότι έχουμε ξαναδεί, μια παραβίαση που να είναι τόσο μαζική, όπως έχουμε δει στη Γάζα. Πρόκειται για εξαιρετικά σοβαρές παραβιάσεις που δεν βλέπουμε συχνά", είπε.

Η αντιπροσωπεία του Ισραήλ υποστήριξε σε μια σειρά ακροάσεων του ΟΗΕ νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι η συνθήκη δεν εφαρμόζεται στη Γάζα ή στη Δυτική Όχθη και είπε ότι δεσμεύεται να σεβαστεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Λέει ότι η στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα στοχεύει στην εξάλειψη των ηγετών της Χαμάς του παλαιστινιακού θύλακα και ότι δεν στοχεύει αμάχους αλλά ότι οι μαχητές κρύβονται ανάμεσά τους, κάτι που η Χαμάς αρνείται.

Η τετραμελής επιτροπή του ΟΗΕ παρακολουθεί τη συμμόρφωση των χωρών με τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού του 1989 - μια ευρέως εγκριθείσα συνθήκη που προστατεύει τα παιδιά κάτω των 18 ετών από βία και άλλες καταχρήσεις.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Έφοδοι στην Ταϊβάν-Ερευνούν διασυνδέσεις της Gold Apollo με τους βομβητές που εξερράγησαν στον Λίβανο
Ο διευθυντής της εφημερίδας Novaya Gazeta-Europe διώκεται ποινικά στη Ρωσία
Συγκλονιστικό timelapse βίντεο με το μπαράζ εκρήξεων των ασυρμάτων σε όλη τη Βηρυτό
ΒΙΝΤΕΟ: Ισραηλινά μαχητικά έπληξαν 30 εκτοξευτές ρουκετών και υποδομές της Χεζμπολάχ
Μυστήριο με την ματαίωση της κοινής εμφάνισης του Τραμπ με τον Πολωνό πρόεδρο Ντούντα
Επιτροπή του ΟΗΕ κατηγορεί το Ισραήλ για παραβίαση τη συνθήκη δικαιωμάτων του παιδιού στη Γάζα
ΒΙΝΤΕΟ: Απίστευτος ο Ερντογάν-Πήγε σε ζαχαροπλαστείο και ζήτησε... φραπέ
Εντείνει την ανησυχία το Ισραήλ-«Η Χεζμπολάχ θα πληρώνει ολοένα και μεγαλύτερο τίμημα»
Lufthansa, Air France παρατείνουν αναστολή πτήσεων προς Τελ Αβίβ, Ιράν, Βηρυτό
ΒΙΝΤΕΟ: Τρόμος σε πτήση-Λίγο μετά την απογείωση άνοιξαν μύτες, αιμορραγούσαν αυτιά επιβατών