Ποινική δίωξη υψηλόβαθμων αστυνομικών για την «κάθοδο» τον Κροατών χούλιγκαν ζητά ο Εισαγγελέας

Ποινικές ευθύνες για το κακούργημα της έκθεσης με ενδεχόμενο δόλο καταλογίζει ο Εισαγγελέας εφετών για πέντε υψηλόβαθμους αστυνομικούς οι οποίοι βρέθηκαν στο στόχαστρο της δικαιοσύνης για πράξεις και παραλείψεις τους που αφορούν στην έλευση οπαδών από την Κροατία πριν από ένα χρόνο με αποτέλεσμα το θάνατο του οπαδού της ΑΕΚ Μιχάλη Κατσούρη.

Για την υπόθεση διενεργήθηκε αστυνομική προανάκριση και στη συνέχεια προκαταρκτική εξέταση, κατόπιν σχετικής παραγγελίας της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη , προκειμένου να διερευνηθούν – μεταξύ άλλων – τυχόν ποινικές ευθύνες αστυνομικών υπαλλήλων, όσον αφορά στον επιχειρησιακό χειρισμό της οργανωμένης έλευσης στην Ελλάδα Κροατών οπαδών της ομάδας Dinamo Zagreb («bad blue boys»), με αφορμή προγραμματισμένο για την 8-8-2023 ποδοσφαιρικό αγώνα με την ΑΕΚ στο γήπεδό της, στο περιθώριο του οποίου έλαβε χώρα εκτεταμένη συμπλοκή εκείνων με φιλάθλους της ΑΕΚ, με συνέπεια, εκτός άλλων, το θανάσιμο τραυματισμό του Μιχάλη Κατσούρη.

Σύμφωνα με πληροφορίες η εισαγγελέας πρωτοδικών είχε τη γνώμη ότι η δικογραφία έπρεπε να τεθεί στο αρχείο καθώς κατά την κρίση της δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος ελλείψει δόλου Ωστόσο , ο εισαγγελέας εφετών επέστρεψε τη δικογραφία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας έχοντας διαφορετική άποψη .

Κατά τις ίδιες πληροφορίες η εισαγγελέας πρωτοδικών έκρινε ότι οι εν λόγω αστυνομικοί υπάλληλοι που είχαν την αρμοδιότητα για τη συνολική επιχείρηση εντοπισμού, παρακολούθησης, καταγραφής των οργανωμένα κινούμενων οπαδών της Dinamo Zagreb και, εν τέλει, αποτροπής πρόκλησης εκ μέρους τους επεισοδίων, δεν ενήργησαν ως όφειλαν, αλλά, άλλοτε με παραλείψεις και άλλοτε με εσφαλμένες ενέργειες, συντέλεσαν στη δημιουργία πρόσφορων συνθηκών, όχι μόνο να διατρέξουν τρία κράτη (Μαυροβούνιο, Αλβανία, Ελλάδα) , αλλά και να εισέλθουν στον αστικό ιστό της Αθήνας, να κινηθούν ανενόχλητοι με μέσα μαζικής μεταφοράς, με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους και οπλισμένοι, να προσεγγίσουν το γήπεδο της ΑΕΚ στον Περισσό και να αποδυθούν σε συμπλοκές, εμπρησμούς και καταστροφές, προκαλώντας εν τέλει, μεταξύ άλλων, τον τραυματισμό πλειόνων και τον θανάσιμο τραυματισμό ενός φιλάθλου αυτής.

Εν τούτοις, η εισαγγελική λειτουργός αξιολόγησε ότι δεν προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις τέλεσης εκ μέρους τους «οποιασδήποτε αξιόποινης πράξης» και, ιδίως, της πλημμεληματικού χαρακτήρα πράξης της παράβασης καθήκοντος, λόγω έλλειψης δόλου.

Αντίθετα, ο εισαγγελέας εφετών είχε τη γνώμη ότι στοιχειοθετείται το αδίκημα της έκθεσης για τους πέντε αστυνομικούς . Κατά την κρίση του ανώτερου εισαγγελέα , το αδίκημα διέπεται από ενδεχόμενο δόλο ως προς την επέλευση του κινδύνου και από αμέλεια ως προς το επελθόν αποτέλεσμα του τραυματισμού πλειόνων φιλάθλων και, ιδίως, του θανάσιμου τραυματισμού του φιλάθλου Μ. Κατσούρη, γεγονός που προσδίδει κακουργηματικό χαρακτήρα στην εν λόγω ποινική παράβαση.

Ως εκ τούτου διαφωνεί με την αρχειοθέτηση της δικογραφίας και ζητά να προχωρήσει η ποινική διαδικασία με την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος τους. Αντίθετα και με τη «βούλα» του εισαγγελέα εφετών αρχειοθετείται η δικογραφία για τους υπεύθυνους της Διεύθυνσης Τροχαίας Αστυνόμευσης.

Πηγή: in.gr

Δειτε Επισης

Επίθεση Μπαχτσελί σε Δένδια-«Πήγε στο Καστελλόριζο και κουνούσε δειλά το δάχτυλό του»
Στη φυλακή άλλοι πέντε κατηγορούμενοι για το κύκλωμα των παράνομων συνταγογραφήσεων
Θύμα εκδικητικής πορνογραφίας γνωστό μοντέλο από πρώην σύντροφό της-«Ντρεπόμουν να κυκλοφορήσω»
Ποινική δίωξη υψηλόβαθμων αστυνομικών για την «κάθοδο» τον Κροατών χούλιγκαν ζητά ο Εισαγγελέας
Καταδικάστηκε ο 64χρονος που βιντεοσκοπούσε 18χρονη μέσα στο τρένο-Εστίαζε στο στήθος της
Απάντηση Φον ντερ Λάιεν στην επιστολή Μητσοτάκη-Στόχος να πέσουν οι τιμές ενέργειας στην Ευρώπη
Τραγωδία στον Βόλο: Βρέθηκε νεκρός ο 40χρονος που επιτέθηκε με ψαροντούφεκο στον πατέρα του
Θύμα ληστείας και ξυλοδαρμού έπεσε 65χρονος από έναν παλιό γείτονά του-Ο δράστης χτύπησε και το σκυλάκι του
Αιματηρό επεισόδιο στον Κεραμεικό -Ένας τραυματίας
Χτύπησε στον ύπνο της τη μητέρα του επειδή δεν του έγραφε το σπίτι