Τ. Μπας: Η Τουρκία συμβάλλει στην περιφερειακή ειρήνη

Η Τουρκία συμβάλλει στην περιφερειακή σταθερότητα και την ειρήνη, δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Μπας, ο οποίος επισκέφθηκε την Άγκυρα στις 17 Σεπτεμβρίου και είχε συνάντηση με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν.

Σε συνέντευξή του στην αγγλόφωνη τουρκική εφημερίδα Hürriyet Daily News, ο Τζον Μπας αναφέρθηκε στη «δύναμη των δεσμών μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον παρά τις περιστασιακές διαφωνίες πολιτικής». Περιέγραψε τον ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή της ως «δύναμη που συμβάλλει στη σταθερότητα και την ειρήνη». «Εκτιμούμε βαθύτατα τις προσπάθειες και το όραμα της τουρκικής Κυβέρνησης να κάνει μια σωστή συνεισφορά που αντανακλά τη σημασία της στον κόσμο», ανέφερε.

Ο Τζον Μπας ρωτήθηκε για τις εκτιμήσεις που διατυπώνονται το τελευταίο διάστημα ότι η Τουρκία έχει αποστασιοποιηθεί από το δυτικό μπλοκ. «Δεν το βλέπω αυτό στο σύνολο των σχέσεων μας. Βλέπω μια ισχυρή χώρα με αυτοπεποίθηση που θέλει να διασφαλίσει ότι έχει ισχυρές σχέσεις με ένα ευρύ φάσμα χωρών. Είτε πρόκειται για την υποστήριξη της Τουρκίας στη διαμεσολάβηση κάποιων από τις προκλήσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή μεταξύ Σομαλίας και Αιθιοπίας, είτε για συνεχή συνεισφορά στην προσπάθεια να τερματιστεί αυτή η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, είτε είναι οι προσπάθειες του παρελθόντος να καταστεί δυνατή η πρωτοβουλία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα. Όλες αυτές είναι πραγματικά σημαντικές συνεισφορές», ανέφερε.

 Ο Τζον Μπας είπε ότι κάθε φορά που επιστρέφει στην Τουρκία εντυπωσιάζεται από τον συνεχιζόμενο δυναμισμό και την ενέργεια στην τουρκική κοινωνία και την οικονομία της και τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών ως στρατηγικών εταίρων.

Σχετικά με τα πιθανά σχέδια της Τουρκίας να ενταχθεί στους BRICS, ο Τζον Μπας ανέφερε ότι εναπόκειται σε κάθε χώρα να καθορίσει τις σχέσεις της με άλλες χώρες και ομάδες σύμφωνα με τις πραγματικότητες της γεωγραφίας. «Σε αυτό το πλαίσιο, σε διαφορετικές εποχές στο παρελθόν, η μορφή BRICS έδωσε την ευκαιρία στις χώρες που αποτελούν μέρος αυτής της ομάδας να μοιραστούν προοπτικές και να δουν σε ποιο βαθμό έχουν κοινά συμφέροντα και ευκαιρίες να αντιμετωπίσουν ερεθίσματα μεταξύ τους», τόνισε. «Και καταλαβαίνουμε γιατί η Τουρκία μπορεί να ενδιαφέρεται να επιχειρήσει να εμβαθύνει τη σχέση της με τουλάχιστον ορισμένα από τα μέλη της ομάδας BRICS», είπε, προσθέτοντας ότι η Ινδία και η Λατινική Αμερική είναι μέρη όπου η τουρκική κυβέρνηση βλέπει ευκαιρίες να ενισχύσει τους οικονομικούς της δεσμούς. «Έτσι, υπάρχει μια σειρά από διαφορετικούς λόγους για τους οποίους μια βαθύτερη σχέση με τις χώρες των BRICS μπορεί να έχει νόημα παράλληλα. Ξέρετε, είμαστε πολύ σαφείς στις συζητήσεις μας με την τουρκική κυβέρνηση σχετικά με τη φύση των προκλήσεων που θέτουν στη διεθνή κοινότητα οι κυβερνήσεις της Ρωσίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, και ιδιαίτερα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ», είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Έφοδοι στην Ταϊβάν-Ερευνούν διασυνδέσεις της Gold Apollo με τους βομβητές που εξερράγησαν στον Λίβανο
Ο διευθυντής της εφημερίδας Novaya Gazeta-Europe διώκεται ποινικά στη Ρωσία
Συγκλονιστικό timelapse βίντεο με το μπαράζ εκρήξεων των ασυρμάτων σε όλη τη Βηρυτό
ΒΙΝΤΕΟ: Ισραηλινά μαχητικά έπληξαν 30 εκτοξευτές ρουκετών και υποδομές της Χεζμπολάχ
Μυστήριο με την ματαίωση της κοινής εμφάνισης του Τραμπ με τον Πολωνό πρόεδρο Ντούντα
Επιτροπή του ΟΗΕ κατηγορεί το Ισραήλ για παραβίαση τη συνθήκη δικαιωμάτων του παιδιού στη Γάζα
ΒΙΝΤΕΟ: Απίστευτος ο Ερντογάν-Πήγε σε ζαχαροπλαστείο και ζήτησε... φραπέ
Εντείνει την ανησυχία το Ισραήλ-«Η Χεζμπολάχ θα πληρώνει ολοένα και μεγαλύτερο τίμημα»
Lufthansa, Air France παρατείνουν αναστολή πτήσεων προς Τελ Αβίβ, Ιράν, Βηρυτό
ΒΙΝΤΕΟ: Τρόμος σε πτήση-Λίγο μετά την απογείωση άνοιξαν μύτες, αιμορραγούσαν αυτιά επιβατών