Σημαντική χαρακτήρισε τη συμμετοχή της Τουρκίας στη συνάντηση Gymnich ο Φιντάν

Σημαντική χαρακτήρισε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν τη συμμετοχή της χώρας του για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια στη συνάντηση Gymnich της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, απέφυγε να αναφερθεί στην Κύπρο παρόλο που ο δημοσιογράφος του Αναντολού τον ρώτησε για «τις παρατηρήσεις του σχετικά με την Κύπρο» κατά τη συνάντηση της ΕΕ.

Σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Αναντολού, ο κ. Φιντάν είπε ότι η Τουρκία μετά από ένα μεγάλο διάστημα διακοπής, προσκλήθηκε στη συνάντηση Gymnich της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην άτυπη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών.

«Αυτή ήταν μια σημαντική συνάντηση, τόσο ως προς τη μορφή όσο και ως προς τα θέματα που συζητήθηκαν καθώς και ως προς το τι πρέπει να γίνει στη συνέχεια», ανέφερε.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «ήταν μια άσκηση για να βρεθεί απάντηση στο ερώτημα που και πως μπορούν να προχωρήσουν από εδώ και στο εξής κάποιες ‘παγωμένες’ επαφές με την Τουρκία».

Για την ακρίβεια, πρόσθεσε, «ήταν μια πλατφόρμα όπου τα θέματα που θέταμε στις προσωπικές μας επαφές συζητήθηκαν με πιο δομημένο τρόπο».

«Όπως γνωρίζετε, ο Πρόεδρός μας έχει ένα ανανεωμένο όραμα όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την εκλογή του… Μετά από κάθε εκλογή, ο Πρόεδρός μας προβαίνει σε ανανεωμένες δηλώσεις σχετικά με την εξωτερική πολιτική της χώρας μας, την πολιτική ασφάλειας και τον ορισμό των φίλων και των εχθρών. Αυτές πρέπει να ακολουθηθούν προσεκτικά», συμπλήρωσε.  

Ωστόσο ο κ. Φιντάν είπε πως «οι προσπάθειες ορισμένων κρατών-μελών της ΕΕ να καταστήσουν τα δικά τους ζητήματα κεντρικό ζήτημα της ΕΕ έχουν ουσιαστικά παρασύρει κάπως την ατζέντα της ΕΕ στις σχέσεις με την Τουρκία». «Εξετάσαμε λοιπόν εκεί τι μπορεί να γίνει για την περαιτέρω ενίσχυση και δόμηση της ήδη υπάρχουσας λειτουργίας σε τομείς όπως το εμπόριο, η οικονομία, οι θεωρήσεις [εισόδου], η εκπαίδευση και ο πολιτισμός», πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης πως «εάν η οικονομική μας ολοκλήρωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση είχε στεφθεί με την απόδοση της ιδιότητας του μέλους, πέραν της τελωνειακής ένωσης, ίσως να μην βρισκόμασταν σε αυτού του είδους την αναζήτηση [ενν. σχέσεις με BRICS]».

«Ενώ προσπαθούσαμε να συνεχίσουμε τις σχέσεις μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να τις οδηγήσουμε σε ένα ορισμένο σημείο με καλή πίστη, η διαδικασία σταμάτησε σε κάποιο σημείο. Είναι λοιπόν φυσιολογικό για εμάς να εξετάζουμε τι είδους εναλλακτικές λύσεις μπορεί να υπάρξουν από οικονομική άποψη», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Φιντάν «είμαστε πολύ κοντά όχι μόνο στους BRICS αλλά και στην ASEAN. Ενδιαφερόμαστε πολύ για την ASEAN». «Υπάρχουν και άλλοι οργανισμοί οικονομικής συνεργασίας στους οποίους η Τουρκία βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο. Υπάρχει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας της Μαύρης Θάλασσας, υπάρχουν οι οργανισμοί οικονομικής συνεργασίας που ιδρύθηκαν από τις ισλαμικές χώρες, υπάρχει η D8», ανέφερε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Έφοδοι στην Ταϊβάν-Ερευνούν διασυνδέσεις της Gold Apollo με τους βομβητές που εξερράγησαν στον Λίβανο
Ο διευθυντής της εφημερίδας Novaya Gazeta-Europe διώκεται ποινικά στη Ρωσία
ΒΙΝΤΕΟ: Ισραηλινά μαχητικά έπληξαν 30 εκτοξευτές ρουκετών και υποδομές της Χεζμπολάχ
Μυστήριο με την ματαίωση της κοινής εμφάνισης του Τραμπ με τον Πολωνό πρόεδρο Ντούντα
Επιτροπή του ΟΗΕ κατηγορεί το Ισραήλ για παραβίαση τη συνθήκη δικαιωμάτων του παιδιού στη Γάζα
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
ΒΙΝΤΕΟ: Απίστευτος ο Ερντογάν-Πήγε σε ζαχαροπλαστείο και ζήτησε... φραπέ
Εντείνει την ανησυχία το Ισραήλ-«Η Χεζμπολάχ θα πληρώνει ολοένα και μεγαλύτερο τίμημα»
Lufthansa, Air France παρατείνουν αναστολή πτήσεων προς Τελ Αβίβ, Ιράν, Βηρυτό
ΒΙΝΤΕΟ: Τρόμος σε πτήση-Λίγο μετά την απογείωση άνοιξαν μύτες, αιμορραγούσαν αυτιά επιβατών