Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος

Δύο συμφωνίες στον τομέα των μεταμοσχεύσεων και στον τομέα των διασταυρούμενων μεταμοσχεύσεων νεφρού υπέγραψαν σήμερα ο Έλληνας Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υπουργός Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας Μιχάλης Δαμιανός, στην Αθήνα.

Παρόντες στην υπογραφή των Συμφωνιών Συνεργασίας ήταν, επίσης, ο Έλληνας Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας της Κύπρου Χριστίνα Γιαννάκη.

Μετά την υπογραφή των συμφωνιών, ο κ. Δαμιανός σημείωσε ότι «η υπογραφή των συγκεκριμένων συμφωνιών επιβεβαιώνει τη δέσμευση των κυβερνήσεων μας για καθολική και ισότιμη υγειονομική φροντίδα, διασφαλίζοντας ότι κανένας πολίτης, ανεξάρτητα από τη σπανιότητα της περίπτωσής του, δεν θα μείνει χωρίς την απαραίτητη φροντίδα».

«Για εμάς, το δικαίωμα στην υγεία είναι αδιαπραγμάτευτο. Οι μεταμοσχεύσεις, άλλωστε, δεν αφορούν μόνο τη διάσωση ζωών, αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Η πρώτη συμφωνία που υπογράφουμε σήμερα αφορά τις διασταυρούμενες μεταμοσχεύσεις νεφρού», ανέφερε.

Παράλληλα, τόνισε ότι αυτή «η συμφωνία αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τις θεραπευτικές επιλογές για τους ασθενείς που πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια, επιτρέποντας την ανταλλαγή οργάνων μεταξύ των δύο χωρών σε περιπτώσεις ασυμβατότητας δότη και λήπτη».

«Εάν ένας δότης στην Κύπρο ή την Ελλάδα δεν είναι συμβατός με τον λήπτη του, θα υπάρχει πλέον η δυνατότητα ανταλλαγής νεφρών με αντίστοιχο ζευγάρι από την άλλη χώρα, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες επιτυχημένης μεταμόσχευσης», πρόσθεσε.

Ο κ. Δαμιανός συνέχισε λέγοντας ότι «η δεύτερη συμφωνία αφορά τις μεταμοσχεύσεις πνευμόνων. Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, οι Κύπριοι ασθενείς θα μπορούν να υποβάλλονται σε μεταμόσχευση πνεύμονα στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, το οποίο διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία και υποδομή».

Επιπλέον, είπε, «η συμφωνία προβλέπει τη δυνατότητα παραχώρησης οργάνων από την Κύπρο προς τον Ελληνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, όταν αυτά δεν μπορούν να αξιοποιηθούν στη χώρα μας».

Όπως επισήμανε, «με αυτόν τον τρόπο, διασφαλίζουμε την καλύτερη διαχείριση των διαθέσιμων οργάνων και την ταχύτερη ανταπόκριση στις ανάγκες των ασθενών στις δύο χώρες».

«Μέσα από αυτή τη συνεργασία, αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά ότι μπορούμε να πετύχουμε πολύ περισσότερα για το κοινό καλό των πολιτών μας. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με αφοσίωση για την καθιέρωση περαιτέρω συνεργασιών, οι οποίες θα ενισχύσουν την ποιότητα της δημόσιας υγείας», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι «αυτή η συμφωνία μπορεί να είναι η αρχή πολλών συμφωνιών».

«Εμείς στηρίζουμε πάντα τη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου», ανέφερε, στέλνοντας το μήνυμα «σε όλους τους Κύπριους συμπατριώτες μας ότι η Ελλάδα είναι εδώ για να βοηθήσει σε όποια δύσκολη στιγμή και όποιον βρίσκεται σε ανάγκη».

Σε δικές του δηλώσεις ο κ. Θεμιστοκλέους επισήμανε ότι οι συγκεκριμένες συμφωνίες αποτελούν «έμπρακτη απόδειξη της πολύ στενής συνεργασίας που εδώ και χρόνια υπάρχει αλλά προσπαθούμε να εξελίξουμε μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου».

«Ο τομέας των μεταμοσχεύσεων είναι ένας απ’ τους σημαντικότερους τομείς που μπορούν να σώσουν ζωές ασθενών αλλά και να βελτιώσουν δραστικά την ποιότητα ζωής τους», είπε.

Πρόσθεσε ότι «εδώ και χρόνια δουλεύουμε προς την κατεύθυνση να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες της επιστήμης στον τομέα αυτό. Τα αποτελέσματα αρχίζουν να φαίνονται και η χώρα μας αναβαθμίζεται συνεχώς στον τομέα των μεταμοσχεύσεων».

«Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι να βοηθήσουμε όσο περισσότερους ασθενείς μπορούμε και από τα δύο κράτη», κατέληξε ο ίδιος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση
Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, μετά την παύση Οδυσσέα
Διαβεβαιώσεις Αναπληρωτή Γενικού Ελεγκτή ότι η Υπηρεσία θα συνεχίζει το έργο της