Συντόνισαν ενέργειες για Κυπριακό ενόψει Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ Νίκος Χριστοδουλίδης συναντήθηκε σήμερα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, στην Αθήνα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι δύο ηγέτες συζήτησαν, ανάμεσα σε άλλα, τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, τις εξελίξεις γύρω από το διάλογο για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις περιφερειακές εξελίξεις και το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Μητσοτάκη-«Ο συντονισμός μας περισσότερο απαραίτητος από ποτέ»

Αναφορικά με τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών και με αφορμή την επικείμενη μετάβαση των δύο ηγετών στη Νέα Υόρκη, την ερχόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο συμμετοχής τους στις εργασίες της Εβδομάδας Υψηλού Επιπέδου της 79ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και τις συναντήσεις που θα έχουν με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού και με ηγέτες ξένων χωρών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαναβεβαίωσε την πλήρη ετοιμότητα και την πολιτική του βούληση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού, πάντοτε στη βάση των ψηφισμάτων και αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, των αρχών και αξιών της ΕΕ και αξιοποιώντας το μέχρι σήμερα κεκτημένο των συνομιλιών.

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν, επίσης, απόψεις για τις περιφερειακές εξελίξεις και συμφώνησαν για την ανάγκη συνέχισης των προσπαθειών για επίλυση της κρίσης, αναδεικνύοντας την ίδια στιγμή τον ρόλο  Κύπρου και Ελλάδας ως πυλώνες σταθερότητας, ασφάλειας και ειρήνης στην περιοχή.

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης επαναβεβαίωσαν το ενδιαφέρον και την πολιτική δέσμευση Κύπρου και Ελλάδας για υλοποίηση του υψηλής στρατηγικής και οικονομικής σημασίας έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε ενδελεχώς τον Έλληνα Πρωθυπουργό για τη σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου κατά τη συνεδρίαση του Σώματος στις 17 Σεπτεμβρίου 2024. Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επιβεβαίωσε την πολιτική δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου το συντομότερο δυνατόν, και αφού ολοκληρωθεί η μελέτη της δέουσας επιμέλειας και η σύσταση εταιρείας ειδικού σκοπού, για την οποία βρίσκονται σε εξέλιξη προχωρημένες διαβουλεύσεις και με τρίτα κράτη.

Δειτε Επισης

Το 48ωρο θρίλερ για τη Μονή Σινά που δοκίμασε τις ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις
Καταγγελία για ομοφοβικό επεισόδιο στο pride της Θεσσαλονίκης-Δείχνουν ως θύτες Κύπριους μαθητές
Κενά στο νόμο για επικοινωνία βρεφοπαιδοκομικών με γονείς σε περίπτωση απουσίας-Προωθούνται αλλαγές
Όχημα παρέσυρε και σκότωσε ανθοπώλη την ώρα που ετοίμαζε στολισμό για γάμο στην Ελλάδα
Ξεκινά τετράμηνη εκστρατεία η Αστυνομία-Αυξημένοι έλεγχοι για μοτοσικλετιστές, ποδηλάτες και χρήστες πατινιών
Κατήγγειλε βιασμό από τον σύντροφό της 35χρονη στην Πάτρα
Το καλοκαίρι κάνει είσοδο με βροχές και καταιγίδες-Αναμένονται έντονα καιρικά φαινόμενα
ΒΙΝΤΕΟ: Κατέρρευσε γέφυρα στη Ρωσία-Τουλάχιστον επτά νεκροί και 30 τραυματίες
Πάνω από έξι χιλιάδες νεκροί στην άσφαλτο από το 1960 μέχρι σήμερα-Προσπάθειες μείωσης της βλάβης στους δρόμους
Μύλος με το τιμολόγιο για τα Καρναβάλια-Ζήτησε και έλαβε έκθεση ο Σαββίδης, επιστράφηκε όμως για διευκρινίσεις