Νομικοί αναλύουν την απόφαση για παύση του Οδυσσέα-Εντύπωση προκάλεσε η σκληρότητα του λεκτικού

Ποικίλες αντιδράσεις και έντονες συζητήσεις προκάλεσε η απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου, να κρίνει «ένοχο» τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη για ανάρμοστη συμπεριφορά., οδηγώντας επί της ουσίας και στην παύση του τέως Γενικού Ελεγκτή.

Η απόφαση του Συμβουλίου, χαρακτηρίζεται κόλαφος, ενώ είναι κοινώς αποδεκτός πως το λεκτικό που χρησιμοποιήθηκε ήταν σκληρό προς το πρόσωπο του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, σε σύγκριση και με την απόφαση για παύση του Ρίκκου Ερωτοκρίτου που ήταν η πρώτη στα χρονικά, εντούτοις, όπως εξήγησαν νομικοί, το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, δεν σχολίασε το έργο και την προσφορά του κ. Μιχαηλίδη, αλλά αποφάσισε επί των δεδομένων που είχε ενώπιον του αναφορικά με την κατηγορία της ανάρμοστης συμπεριφοράς.

Μιλώντας στον REPORTER, ο νομικός Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, χαρακτήρισε την απόφαση ως, ιστορική και στάθηκε στο γεγονός ότι ήταν ομόφωνη, κάτι που δεικνύει όπως είπε πως όλα τα μέλη συμφώνησαν όχι μόνο με την απόφαση αλλά και με το λεκτικό της.

Επιπρόσθετα, ο κ. Αιμιλιανίδης, χαρακτήρισε την απόφαση ως καταπέλτη και ισοπεδωτική ως προς τον κ. Μιχαηλίδη , σημειώνοντας πως, «το Δικαστήριο, έδωσε πλήρη στήριξη στις θέσεις του Γενικού και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, δεν περιορίστηκε μόνο στην υπόθεση που αφορά την καταγγελία του Οδυσσέα Μιχαηλίδη στην Αρχή Κατά της Διαφθοράς, αλλά αναφέρθηκε σε μερικές από τις υποθέσεις της τελευταίας πενταετίας που δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα σε πολλά επίπεδα», ενώ πρόσθεσε, πως το Συμβούλιο υιοθέτησε τις θέσεις του Εισαγγελέα σε όλα τα θέματα, ακόμα και τον τρόπο συμπεριφοράς του Οδυσσέα Μιχαηλίδη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στις «Σειρήνες» της δημόσιας σφαίρας κρίθηκε η παύση Οδυσσέα-Μαρτυρικό υλικό αναρτήσεις, δηλώσεις και απόψεις

Όπως σημείωσε περεταίρω, ο Αχιλλέας Αιμιλιάνίδης, το Δικαστήριο στην απόφαση του ανάμεσα σε άλλα, κατηγορεί τον Γενικό Ελεγκτή, για παραπλάνηση του κοινού, ως λαοπλάνο, αλαζόνα και αντιφατικό, καθώς δεν ασκούσε με τον ίδιο τρόπο κριτική σε όλα τα επίπεδα, ενώ όπως είπε, «στην απόφασή του το Συμβούλιο σημειώνει, πως ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ασκούσε απαξιωτική κριτική στις αποφάσεις του Γενικού Εισαγγελέα και απέδωσε αλλότρια κίνητρα στα σχόλια του Ελεγκτή κατά την ενάσκηση των συνταγματικών εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα».

Κληθείς να σχολιάσει την συζήτηση που έχει ανοίξει για ενδεχόμενο περιορισμό της ελευθερίας του λόγου, μετά την απόφαση του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου, ο κ. Αιμιλιανίδης, επεσήμανε πως «στόχος του Δικαστηρίου δεν ήταν να περιορίσει την ελευθερία έκφρασης αλλά τον τρόπο έκφρασης, καθώς ο Γενικός Ελεγκτής είναι μια θέση που περιλαμβάνει άσκηση πολιτικής αλλά και έντονης κριτικής προς την εκάστοτε Κυβέρνηση, ωστόσο, το ζήτημα ήταν ο τρόπος και η συμπεριφορά άσκησης αυτής της κριτικής αλλά και η απαξίωση άλλων θεσμών».

Επιπλέον, ο κ. Αιμιλιανίδης, πρόσθεσε πως ο στόχος του Δικαστηρίου σίγουρα δεν είναι ήταν ο περιορισμός έκφρασης, παρ’ όλα αυτά, μετά την απόφαση πλέον ο νέος Γενικός Ελεγκτής θα έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του, ότι θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικός και να βάλει χαλινάρι στον εαυτό του.

Επιπρόσθετα, κληθείς να σχολιάσει αν πλέον ο πήχης πέφτει όσον αφορά την παύση ενός αξιωματούχου, ο κ. Αιμιλιανίδης, απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας πως η απόφαση στηρίχθηκε στα δεδομένα, και τις μαρτυρίες που τέθηκαν ενώπιον του Συμβουλίου και σημείωσε πως, είναι στο ίδιο νομικό πλαίσιο με την απόφαση του Ρίκκου Ερωτοκρτού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα 14+1 μέτωπα, τα συμπεράσματα και πώς το Συμβούλιο οδήγησε στην παύση τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη

Από την πλευρά του, ο νομικός Αντώνης Δημητρίου, εξέφρασε την θέση πως, ήταν εντελώς λάθος η ενέργεια κομμάτων και βουλευτών να τοποθετηθούν επί της απόφασης, ελάχιστα λεπτά μετά την ανακοίνωση του Δικαστηρίου, προτού αναγνώσουν το περιεχόμενό της.

Παράλληλα, τόνισε πως το Δικαστήριο έλαβε την απόφασή του, με καθαρά δικαστικά κριτήρια, αφού τέθηκαν εκτός η δημοφιλία και η άποψη της κοινής γνώμης. Μάλιστα, διερωτήθηκε ρητορικά γιατί δεν προέβησαν σε αίτημα για παύση του Γενικού Ελεγκτή ο τέως ή ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας και άφησαν αυτή την κίνηση στους επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας.

Επιχειρώντας μία πρώτη ανάγνωση της απόφασης, ο κ. Δημητρίου, εξήγαγε το συμπέρασμα ότι οποιοσδήποτε κρατικός αξιωματούχος μπορεί να κάνει αίτηση για παύση άλλου κρατικού αξιωματούχου.

Ο κ. Δημητρίου κλήθηκε αρχικά να σχολιάσει το εντυπωσιακό της απόφασης πως ήταν ομόφωνη, τονίζοντας ότι οι αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι ομόφωνες σχεδόν στην ολότητά τους. «Το ότι κανένας δεν προέβλεψε το αποτέλεσμα, παρά το ότι ήταν δημοσιευμένα στη μαρτυρία, μην το πείτε. Διότι όταν κάποιος αναγνώσει καλά το μαρτυρικό υλικό που τέθηκε, ίσως η τακτική που θα ακολουθείτο από εμένα προσωπικά, για σκοπούς υπεράσπισης, ίσως να έχρηζε διαφορετικής υπερασπιστικής γραμμής, ενόψει του μαρτυρικού υλικού που τέθηκε κάτω. Άκουσα χθες, παρότι δεν είχε ακόμα στεγνώσει το μελάνι της απόφασης, ακόμα δεν διαβάστηκε και είναι με αυτόν τρόπο η επιπολαιότητα που αντιμετωπίζουμε τα πράγματα στην Κύπρο».

Ήταν επίσης ιδιαίτερα έντονος για τις αντιδράσεις που καταγράφηκαν αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης, αφού όπως υπέδειξε, «την ώρα που ανακοινωνόταν η απόφαση για τον Γενικό Ελεγκτή, σε τριάντα δευτερόλεπτα, διάφοροι βουλευτές, πολιτικοί και λοιπά κατακεραύνωναν την απόφαση του Δικαστηρίου, χωρίς καν να την διαβάσουν. Το ελάχιστο που είχαν να κάνουν ήταν να την διαβάσουν».

Συνέχισε λέγοντας, «τουλάχιστον να σοβαρευτούμε και λίγο και να μην λέμε πράγματα για να ικανοποιήσουμε την κοινή γνώμη, τους youtuber, τους Τik-Τoker και λοιπά. Να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, γιατί στο τέλος της ημέρας εάν αφήνουμε υπονοούμενα και απαξιώνουμε το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, δηλαδή κορυφαίους Δικαστές, τότε πρέπει να καταλύσουμε τη Δημοκρατία και να βρούμε άλλο σύστημα να διοικείται αυτός ο τόπος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κατά μέτωπο επίθεση Οδυσσέα μετά την παύση του-«Σήμερα νίκησε το σύστημα»

Επεξήγησε πως «το να διαφωνήσει κάποιος, έχει κάθε δικαίωμα. Αυτό που μου κάνει εντύπωση από την απόφαση, είναι ότι είναι ευανάγνωστή, για να γίνει κατανοητή από το ευρύ κοινό και όχι μόνο από νομικούς. Αν μπει κάποιος στον κόπο να την διαβάσει και δεν είναι νομικός, θα την καταλάβει».

Κληθείς να σχολιάσει την εξέλιξη της παύσης του Γενικού Ελεγκτή, επισήμανε ότι «είναι στενάχωρο σε όλους μας αυτό που έγινε χθες. Αμφισβήτηση του Δικαστηρίου, αμφισβήτηση του Γενικού και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, παύση του Γενικού Ελεγκτή, του οποίου κανένας, ούτε και το Ανώτατο δεν αμφισβήτησε την τιμιότητα του. Θα μπορούσε να ήταν εκατομμυριούχος αυτός ο άνθρωπος αυτή τη στιγμή και στο τέλος της ημέρας σήμερα είναι άνεργος και δεν ξέρω πώς θα σπουδάσει τα παιδιά του».

Ωστόσο, ο έγκριτος νομικός επισήμανε πως «ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, τέθηκαν μια μεγάλη σειρά μαρτυρικού υλικού, η οποία ιδωμένη στο σύνολό της, είπε το Ανώτατο ξεκάθαρα ότι δεν το ενδιαφέρει ούτε η δημοφιλία, ούτε η κοινή γνώμη, αλλά κρίνει δικαστικά. Ενδεχομένως μπορεί να μην είχε άλλη επιλογή το Ανώτατο Δικαστήριο. Του έστειλα συγχαρητήρια πριν κάποιους μήνες, γιατί υπερασπίστηκε ανθρώπους, ενάντια στο ευρύ κοινό και τη δημοφιλία».

Ένα άλλο συμπέρασμα που εξήγαγε, ήταν πως «η προδικαστική απόφαση που εκδόθηκε, αλλά και η χθεσινή απόφαση, αφήνει να εννοηθεί ότι οποιοσδήποτε κρατικός αξιωματούχος μπορεί να κάνει αίτηση για παύση άλλου κρατικού αξιωματούχου. Οι κρατικοί αξιωματούχοι είναι ο Γενικός Εισαγγελέας, ο Βοηθός, ο Γενικός Ελεγκτής, ο Βοηθός, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Δεν είναι απόλυτο το δικαίωμα του Γενικού Εισαγγελέα να κάνει αίτημα για παύση κάποιου άλλου κρατικού αξιωματούχου. Για τον Πρόεδρο μπορεί να παυθεί για εσχάτη προδοσία ή για λόγους υγείας».

Ουδέποτε είχε, όπως ανέφερε, κακή άποψη για τον συγκεκριμένο άνθρωπο, αλλά υπάρχει και η άλλη πλευρά, είπε. «Θεωρείτε εσείς σωστό να λέγεται κάτι για τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα και να διασύρεται το τεκμήριο της αθωότητας για ένα ολόκληρο χρόνο και ο οποίος είναι και αυτός οικογενειάρχης, κάνει μια δουλειά, εκπροσωπεί ένα θεσμό. Είναι σωστό να τον διασύρουμε ότι είναι ποινικά κολάσιμη η συμπεριφορά του, ενώ αυτό απαγορεύεται από το Νόμο να δημοσιεύεται το όνομά του και να διαπομπεύεται για ένα ολόκληρο χρόνο;»

Ουσιαστικά, ο κ. Δημητρίου κατέληξε στο συμπέρασμα πως «υπάρχουν δύο όψεις του νομίσματος. Το λυπηρό είναι ότι δεν έπρεπε να φθάσουμε εδώ που φτάσαμε. Αν ήθελαν, γιατί δεν έκανε αίτημα για παύση του Γενικού Ελεγκτή ο κ. Αναστασιάδης και ο κ. Χριστοδουλίδης; Έπρεπε να φορτωθεί το γομάρι αυτό ο Γενικός και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας; Δεν το έκαναν γιατί θα είχαν πολιτικό κόστος, είναι πολύ απλό το θέμα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σκληρή και χειρότερη από Ρίκκου η απόφαση για Οδυσσέα-«Παρασυρόμενος από τις Σειρήνες της δημοφιλίας, σύγχυσε τα όρια»

Σε σχέση με τις δηλώσεις Οδυσσέα Μιχαηλίδη μετά την απόφαση του Ανωτάτου, σημείωσε πως «κατανοητή η πικρία ενός ανθρώπου, ο οποίος έχει κάνει πολλά στο πλαίσιο της διαφθοράς. Από την άλλη όμως, βγήκε εκτός Δικαστηρίου εν βρασμώ και η συναισθηματική του κατάσταση δεν ήταν η καλύτερη τη δεδομένη στιγμή για να μπορούμε να κρίνουμε τις δηλώσεις ενός ανθρώπου που άφησε εκείνη τη στιγμή μια ολόκληρη ζωή».

Σε τοποθέτηση του ο καθηγητής νομικής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Κώστας Παρασκευάς, επεσήμανε πως πρόκειται για μια θλιβερή εξέλιξη, σημειώνοντας ότι, η παύση ενός ανώτατου αξιωματούχου του Κράτους με αυτή τη διαδικασία δεν μπορεί παρά να είναι ένα δυσάρεστο γεγονός. Επιπλέον, υπογράμμισε πως υπήρχαν οι μηχανισμοί στο κυπριακό σύνταγμα να αποφευχθεί αυτή η σύγκρουση και να μην φθάσουμε στην ατομική βόμβα στην αίτηση παύσης του Γενικού Ελεγκτή".

Ακολούθως, ο νομικός, σημείωσε, πως, προκαλεί έκπληξη και ξαφνιάζει το πολύ αυστηρό και σκληρό λεκτικό που έχει χρησιμοποιηθεί εναντίον του Οδυσσέα Μιχαηλίδη και πρόσθεσε πως το Συμβούλιο δεν έχει θέσει εν αμφιβόλω το έργο που έχει επιτελέσει ο Οδυσσέας Μιχαηλίδη ως επικεφαλής της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, αλλά είχε ενώπιον του μια συγκεκριμένη καταγγελία για ανάρμοστη συμπεριφορά έχοντας 15 υποθέσεις και η απόφαση του, πάρθηκε λαμβάνοντας υπόψη τους μάρτυρες και τα γεγονότα που τέθηκαν ενώπιον τους και αποφάσισε ότι στοιχειοθετήται η ανάρμοστη συμπεριφορά.

Παράλληλα, όπως τόνισε ο κ. Παρασκευά, η κατηγορία την οποία είχε σε βάρος του ο Οδυσσέας Μιχαηλίδη, ήταν ιδιαίτερα βαριά, πήγε στο Συμβούλιο για ανάρμοστη συμπεριφορά, ότι υποσκάπτει τους θεσμούς, η κατηγορία δεν ήταν ότι έγραφε στο facebook, αλλά αμφισβητούσε τους θεσμούς.

Επιπρόσθετα και κληθείς να σχολιάσει τον περιορισμό της ελευθερίας έκφρασης, ο κ. Παρασκευά, ξεκαθάρισε πως η απόφαση, δε φιμώνει τον θεσμό του Γενικού Ελεγκτή και εξήγησε πως «το Δικαστήριο σε ορισμένες παραγράφους τονίζει τη σημασία της Ελευθερίας έκφρασης. Εκείνο που καυτηριάζει, είναι σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ο τρόπος που ο κ. Μιχαηλίδης σχολίαζε αποφάσεις του Εισαγγελέα, αλλά και ότι σε κάποιες περιπτώσεις καταπατούσε το τεκμήριο αθωότητας», παράλληλα, σημείωσε πως, η Ελεγκτική Υπηρεσία θα έχει λόγο, αλλά όχι με τρόπο να αμφισβητεί γνωματεύσεις του Νομικού Συμβούλου του Κράτους.

Πάντως, η απόφαση του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου, έχει σηκώσει αρκετή σκόνη και έντονη συζήτηση, τόσο ανάμεσα σε έγκριτους νομικούς, όσο και ανάμεσα στους πολίτες.

Δειτε Επισης

Δίνει μάχη για τη ζωή ο 52χρονος που υπέστη εγκαύματα από πυρκαγιά στη Λευκωσία-Ψάχνουν τα αίτια της φωτιάς
Στο Νοσοκομείο τρεις ανήλικοι έπειτα από συμπλοκή στη Λεμεσό
Χειροπέδες σε 57χρονο-Οδηγούσε μεθυσμένος και συγκρούστηκε μετωπικά με περιπολικό στη Λεμεσό
Στο Νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση ένα πρόσωπο μετά από πυρκαγιά σε εγκαταλελειμμένη οικία στη Λευκωσία
Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής της στη Λευκωσία 17χρονη (pic)
Συσσώρευση νερού και κατολισθήσεις βράχων στους δρόμους λόγω έντονων βροχοπτώσεων
Ανέκοψαν όχημα και εντόπισαν χάπια ecstasy και κοκαΐνη στην κατοχή 51χρονου (pics)
Απουσιάζει από την οικία του στη Λεμεσό ο 15χρονος Τζέισον (pic)
Κίνδυνος-θάνατος 67χρονος που έτρεχε με 196 χλμ στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Κοκκινοτριμιθιάς (pic)
Καλούνται για κατάθεση οι Γεωργοί για την ένταση στη Νεκρή Ζώνη-Στο σημείο οχήματα των Ηνωμένων Εθνών