Επιτυχής η πρώτη εθνική άσκηση κυβερνοασφάλειας

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη εθνική άσκηση κυβερνοασφάλειας της Κύπρου, με την ονομασία CyberCyprus 2024, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη, αναφέρει το Γραφείο του Επιτρόπου Επικοινωνιών – Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας, σημειώνοντας πως αποτέλεσε ένα «σημαντικό ορόσημο για την ενίσχυση της ετοιμότητας της Κύπρου απέναντι στις ολοένα αυξανόμενες κυβερνοαπειλές».

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε από την Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας και το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, ενώ υποστηρίχθηκε πλήρως από τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κυβερνοασφάλεια (ENISA), μέσω του προγράμματος Support Action της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η άσκηση "CyberCyprus 2024: Ενίσχυση της Εθνικών Ικανοτήτων Κυβερνοασφάλειας" είχε ως βασικό στόχο την προσομοίωση κυβερνοεπιθέσεων σε κρίσιμες υποδομές, με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα των μεταφορών, προστίθεται. Οι συμμετέχοντες οργανισμοί κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά σε πραγματικό χρόνο, επιδιώκοντας την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ δημόσιων, ημικρατικών και ιδιωτικών φορέων, καθώς και την αποτελεσματική δοκιμή των διαδικασιών τους.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, συνεχίζει η ανακοίνωση, αξιολογήθηκαν οι αντιδράσεις σε συμβάντα που σχετίζονταν με την επικοινωνία, τη διαχείριση κρίσεων και τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των οργανισμών, διασφαλίζοντας την ομαλή λειτουργία τους σε καταστάσεις κρίσης.

Η άσκηση επικεντρώθηκε σε τέσσερις βασικούς στόχους. Πρώτος στόχος ήταν η βελτίωση της Κατανόησης των Απειλών Λυτρισμικού (Ransomware), όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μελετήσουν σε βάθος τις απειλές τύπου ransomware, αυξάνοντας την ικανότητά τους να εντοπίζουν και να αντιδρούν άμεσα σε τέτοιου είδους επιθέσεις.

Επίσης στόχευε στην ενίσχυση της Διαδικασίας Αντιμετώπισης Περιστατικών στον Κυβερνοχώρο, όπου κατά τη διάρκεια της άσκησης, δοκιμάστηκαν οι διαδικασίες για τη διαχείριση κρίσεων και περιστατικών στον κυβερνοχώρο, με στόχο τη βελτίωση των επιχειρησιακών τυποποιημένων διαδικασιών.

Τρίτος στόχος ήταν η ενίσχυση της Συνεργασίας Μεταξύ Οργανισμών, όπου η άσκηση ανέδειξε και έδωσε έμφαση στη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων, καθώς η κυβερνοασφάλεια απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες από όλους τους τομείς.

Ακόμη, στόχευε στην αξιολόγηση της Ανάγκης για Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Κυβερνοκρίσεων, όπου μέσω της άσκησης, αναγνωρίστηκε η ανάγκη για ένα βελτιωμένο Εθνικό Σχέδιο, το οποίο θα συντονίζει την εθνική αντίδραση σε κυβερνοαπειλές μεγάλης κλίμακας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η CyberCyprus 2024 θέτει ισχυρά θεμέλια για τη συνεχή εξέλιξη των διαδικασιών και ικανοτήτων κυβερνοασφάλειας στην Κύπρο.

Η επιτυχία της άσκησης αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά την ετοιμότητα των συμμετεχόντων οργανισμών, ενώ τα διδάγματα που αποκομίστηκαν θα αξιοποιηθούν για την αναβάθμιση των ικανοτήτων διαχείρισης μεγάλων κυβερνοεπιθέσεων. Οι προτάσεις και οι βελτιώσεις που προέκυψαν από την αξιολόγηση της άσκησης θα ενσωματωθούν σε μελλοντικές πρωτοβουλίες και στρατηγικά σχέδια, με κύριο στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σε δίκη παραπέμφθηκαν δυο πρόσωπα για υπόθεση διακίνησης μεταναστών
Χάθηκαν τα ίχνη 17χρονου από το χώρο διαμονής του στη Λεμεσό (pics)
Έφτασε στην Κύπρο φορτωμένος με 26 κιλά κάνναβης-Χειροπέδες σε 23χρονο (pics)
ΒΙΝΤΕΟ: Πυρκαγιά δίπλα από τον αυτοκινητόδρομο στη Σκαρίνου
Ολονύκτιες εργασίες στον αυτοκινητόδρομο μεταξύ Λατσιών-Πέρα Χωρίου Νήσου
Νομικοί αναλύουν την απόφαση για παύση του Οδυσσέα-Εντύπωση προκάλεσε η σκληρότητα του λεκτικού
Επιτυχής η πρώτη εθνική άσκηση κυβερνοασφάλειας
Υπό κράτηση άλλοι τρεις ύποπτοι για τα επεισόδια στο στάδιο «Αλφαμέγα»
Κατάφερε να ξεγελάσει 23χρονη και να της κλέψει το κινητό-Χειροπέδες σε 25χρονο
Βανδαλισμοί στα γραφεία της Ισότητας στη Λευκωσία (pics)