Καλός ύπνος: Παρουσιάζουμε τα έξι βήματα για να τον κατακτήσετε

Μόνο θετικά μπορεί να έχει για τον άνθρωπο ο ποιοτικός ύπνος, κεφάλαιο το οποίο σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παραβλέπουμε αν θέλουμε να ξυπνάμε κάθε μέρα ευδιάθετοι και σε καλή κατάσταση.

Όπως άλλωστε λέει η επιστημονική κοινότητα, καλός ύπνος σημαίνει μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, καλύτερη απόδοση εγκεφάλου, ικανότητα μνήμης και συγκέντρωσης, ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, μείωση του στρες, διατήρηση βάρους στα φυσιολογικά, καθώς και άλλων τόσων λόγων που τον καθιστούν επιτακτική ανάγκη. Επιβάλλεται συνεπώς μια καλύτερη ρουτίνα ύπνου, που αποτελεί ασπίδα για τη σωματική και την ψυχική μας υγεία.

Η ΙΚΕΑ έχει ορίσει τα έξι ουσιαστικά βήματα που οδηγούν όχι απλά σε βελτίωση αλλά με ακρίβεια σε έναν καλύτερο ύπνο. Και όλα αυτά μέσα από την προσφορά μιας τεράστιας γκάμας ποιοτικών προϊόντων, που μπορούν να ικανοποιήσουν όλα τα γούστα και τις ανάγκες.

Αρκεί να λάβει κανείς υπόψη τις έξι παρακάτω παραμέτρους:

  • ΑΝΕΣΗ

Στρώματα

Είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ένα καλό κρεβάτι που θα προσφέρει άνεση και ουσιαστική ξεκούραση, ότι πρέπει να διαθέτει πρώτα και κύρια το σωστό στρώμα, αναλόγως πάντα των απαιτήσεων. Λόγω της μεγάλης ποικιλίας που διατίθεται στην ΙΚΕΑ, είναι σίγουρο πως ο καθένας θα βρει ακριβώς αυτό που πραγματικά του ταιριάζει, αφού έχει τη δυνατότητα να τα δοκιμάσει κιόλας στους μεγάλους εκθεσιακούς χώρους του καταστήματος.

Για να κατανοήσει κάποιος τη σημασία που αποδίδει η ΙΚΕΑ στην άνεση, αρκεί να ρίξει μια ματιά στον σχετικό οδηγό που είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα της και επισημαίνει πως η στάση του ύπνου καθορίζει και το στρώμα που μας ταιριάζει καλύτερα.

Στην ΙΚΕΑ υπάρχουν:

1 (2)

Κρεβάτια

Υπάρχει όμως ταυτόχρονα και ένας τεράστιος αριθμός κρεβατιών, ξύλινων και μεταλλικών. Υπάρχουν υπέρδιπλα, διπλά, μικρότερα ή μεγαλύτερα, τα οποία μπορούν να δέσουν αρμονικά σε κάθε χώρο.

Αρκετές από τις προσφερόμενες λύσεις μάλιστα, διαθέτουν και αποθηκευτικούς χώρους, που τις καθιστούν τις πλέον κατάλληλες για μικρότερα δωμάτια. Εκείνο όμως που έχει πραγματικά σημασία είναι πως στην ΙΚΕΑ μπορεί ο καθένας να ανακαλύψει το ιδανικό κρεβάτι που ταιριάζει στο δικό του στιλ και που είναι ανθεκτικό στον χρόνο.

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι τα περισσότερα κρεβάτια της ΙΚΕΑ συνδυάζονται με έπιπλα αποθήκευσης δωματίου από την ίδια σειρά.

2 (1)

Μαξιλάρια ύπνου

Όσο για τα μαξιλάρια, είτε κοιμάται κάποιος ανάσκελα, είτε στο πλάι, είτε παίρνει αγκαλιά το μαξιλάρι, δεν υπάρχει περίπτωση να μην βρει εκείνο που είναι ειδικό για τη δική του περίπτωση. Υπάρχει μια μεγάλη επιλογή σε μαξιλάρια από πούπουλο, γέμιση αφρού ή πολυεστέρα σε διάφορες ποικιλίες πάχους ανάλογα με τον ύπνο που κάνει ο καθένας. Μαζί και μια σειρά από μαλακά καλύμματα και προστατευτικά, που θα διασφαλίσουν έναν υπέροχο ύπνο.

  • ΗΧΟΣ

Ένας καλός ύπνος προϋποθέτει και την απουσία θορύβου, γι’ αυτό και χρειάζεται να διασφαλίζουμε την ησυχία και ηρεμία στο υπνοδωμάτιο. Σύμμαχος σε αυτό, είναι τα υφάσματα που θα επιλέξουμε, όπως οι βαριές κουρτίνες και τα χοντρά χαλιά τα οποία κρατούν τους ήχους μακριά από το υπνοδωμάτιο και απορροφούν τις δονήσεις.

Πάνω από 200 είδη κουρτινών και λευκών ειδών, καθώς και μια ποικιλία 300 και πλέον χαλιών διαφόρων μεγεθών και σχημάτων, διατίθενται στους εκθεσιακούς χώρους της ΙΚΕΑ. Ο πελάτης επιλέγει απλά εκείνο που του ταιριάζει καλύτερα, αναδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο το προσωπικό του στιλ.

3 (2)

  • ΦΩΣ

Άλλοι επιλέγουν λίγο και άλλοι καθόλου φως την ώρα του ύπνου. Αναλόγως των προτιμήσεων η ΙΚΕΑ φροντίζει και αυτό το κεφάλαιο στο υπνοδωμάτιο. Διαθέτει κουρτίνες πλήρους συσκότισης και στόρια τα οποία προφυλάσσουν αποτελεσματικά τον χώρο από το φυσικό φως, αλλά και τα φώτα του δρόμου.

Σημασία όμως αποδίδεται και στο χρώμα του φωτός. Και επειδή στην ΙΚΕΑ τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη του, κάντε την έρευνα σας πριν από την αγορά, ώστε αυτή να γίνεται στοχευμένα. Το θερμό φως θεωρειται η καλύτερη επιλογή όταν ετοιμαζόμαστε για ύπνο. Γι’ αυτό ένας λαμπτήρας συμβατός με ροοστάτη, με τον οποίο υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής της θερμότητας του φωτός, αποτελεί μία πολύ καλή επιλογή που διατίθεται στην ΙΚΕΑ.

  • ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ

Η ιδανική θερμοκρασία για το υπνοδωμάτιο κυμαίνεται ανάμεσα στους 16 με 19°C. Και είναι σημαντικό όταν επιλέγουμε πάπλωμα, να λαμβάνουμε υπόψη τόσο τη θερμότητα που χαρίζει όσο και το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένο.

Τα παπλώματά στην ΙΚΕΑ έρχονται σε διάφορες κλίμακες θερμότητας ανάλογα με το πόσο δροσερά ή ζεστά επιθυμεί ο πελάτης να αισθάνεται όταν κοιμάται. Ταυτόχρονα υπάρχει επιλογή σε διάφορα γεμίσματα όπως φτερά και πούπουλα ή άλλα υλικά.

Το μόνο που μπορούμε να εγγυηθούμε είναι ότι θα βρει ο καθένας το πάπλωμα που του ταιριάζει για έναν ήσυχο και άνετο ύπνο. Και αν τυχόν αναζητάτε κάτι βαρύ για τις κρύες μέρες του χειμώνα, μπορείτε να πάρετε και ένα πιο ελαφρύ για την άνοιξη.

4

  • ΟΡΓΑΝΩΣΗ

Σε κάθε περίπτωση, όλοι αναγνωρίζουμε πως η οργάνωση του υπνοδωματίου που θα βάλει την πολυπόθητη τάξη στον χώρο μας, θα συμβάλει και σε έναν πραγματικά ποιοτικό ύπνο.

Χάρη στην ΙΚΕΑ και στις λύσεις οργάνωσης που προσφέρει, μπαίνει τέλος στην ακαταστασία ακόμη και αν για παράδειγμα ένα υπνοδωμάτιο είναι πολύ μικρό. Τι πιο ιδανικό για αυτές τις περιπτώσεις; Θα μπορούσε να είναι ένα κρεβάτι με αποθηκευτικό χώρο. Αρκεί να αναφέρουμε ότι υπάρχουν 60 και πλέον επιλογές τέτοιων κρεβατιών και με βεβαιότητα θα βρείτε εκείνο που ταιριάζει σε εσάς και στις ανάγκες σας. Το σημαντικότερο δε, είναι πως όλα τα κρεβάτια με αποθηκευτικούς χώρους στην ΙΚΕΑ είναι διαθέσιμα σε όλα τα μεγέθη. Υπάρχουν μάλιστα κρεβάτια και σε υπέρδιπλο μέγεθος για εκείνους που θέλουν να τεντώνονται λίγο παραπάνω.

Όσο για τις συρταριέρες υπνοδωματίου, υπάρχουν τόσες πολλές επιλογές και είναι σχεδιασμένες με τέτοιο τρόπο ώστε όλα τα ρούχα να παραμένουν τακτοποιημένα και ατσαλάκωτα. Υπάρχουν συρταριέρες σε πολλά σχέδια, υλικά και χρώματα αλλά πάνω από όλα πολλά μεγέθη για να μπορεί ο καθένας να επιλέξει εκείνο το κομμάτι που του αρέσει και ταιριάζει στις ανάγκες του.

Άλλο ένα μεγάλο κεφάλαιο στο υπνοδωμάτιο όταν μιλάμε για οργάνωση είναι η ντουλάπα. Σύγχρονη ή παραδοσιακή; Ανοιχτή ή κλειστή; Μεμονωμένη ή σε σύνθεση; Όποιο κι αν είναι το στιλ και οι ανάγκες αποθήκευσής κάθε ανθρώπου, στην ΙΚΕΑ δεν υπάρχει περίπτωση να μην ανακαλύψουμε την ιδανική ντουλάπα για το χώρο μας. Υπάρχει επιλογή σε σκελετούς και πόρτες που ταιριάζουν με το υπνοδωμάτιο και προϊόντα για εύκολη οργάνωση ρούχων, όπως μόνο η ΙΚΕΑ ξέρει και μας έχει εκπαιδεύσει.

  • ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΕΡΑ

Από τον παρονομαστή για ένα ιδανικό περιβάλλον ύπνου, δεν πρέπει να παραγνωρίζεται η ποιότητα του αέρα. Είναι σημαντικό να φροντίζουμε ώστε ο χώρος μας να είναι καθαρός από ρύπους. Και καθώς περνούμε πολύ χρόνο στο κρεβάτι, είναι σημαντικό το υπνοδωμάτιο να έχει καλή ποιότητα αέρα. Ένας καθαριστής αέρα μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στον χώρο. Επίσης καλό είναι η ατμόσφαιρα στο υπνοδωμάτιο να μην έχει υγρασία: εξαιτίας της υπερβολικής υγρασίας ζεσταινόμαστε και αισθανόμαστε δυσάρεστα.

Οι ρυθμιστές αέρα που διατίθενται στην ΙΚΕΑ είναι εύκολοι στη ρύθμιση, τη χρήση και τη συντήρηση. Ταυτόχρονα οι καθαριστές αέρα - air purifiers είναι με τέτοιο τρόπο σχεδιασμένοι ώστε να μπορούν να ενταχθούν ομοιόμορφα στον χώρο και να ταιριάξουν με κάθε στιλ επίπλωσης.

Και ένα ενδιαφέρον και ουσιώδες tip. Ο καθαριστής αέρα έχει θετική επίδραση τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική μας υγεία. Συνεπώς και μόνο με τη σκέψη ότι ο αέρας που αναπνέουμε είναι καθαρός και ασφαλής, προσφέρει μια αίσθηση ηρεμίας.

Επειδή φυσικά κάθε σπίτι είναι διαφορετικό, ο καθαριστής αέρα FÖRNUFTIG έχει λειτουργικό σχεδιασμό για να τοποθετείται όπου επιλέγουμε για να κάνει τη δουλειά του και να μη μας χαλάει την αισθητική.

Και... όνειρα γλυκά

Αν είναι κάτι που συνάγεται από όσα προαναφέραμε είναι πως ο καλός ύπνος πρέπει πάση θυσία να είναι αδιαπραγμάτευτός, αν θέλουμε να διατηρούμε την υγεία μας εκεί που πρέπει και τη διάθεσή μας στα καλύτερά της.

Είναι για όλους αυτούς τους μείζονος σημασίας λόγους, που η ΙΚΕΑ αποτελεί μονόδρομο, καθότι μπορεί να μας διασφαλίσει... όνειρα γλυκά!

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της ΙΚΕΑ για να πάρετε μια γεύση από τις αμέτρητες λύσεις ύπνου που προσφέρει.

Δειτε Επισης

Καλός ύπνος: Παρουσιάζουμε τα έξι βήματα για να τον κατακτήσετε
8ος Εθνικός Διαγωνισμός Δεξιοτήτων SkillsCyprus 2024 Δεξιότητες... Η Δύναμή σου!
Ευρωπαϊκή διάκριση για τη θεματική διαδρομή Αφροδίτη στην κοινότητα Ίνειας
Απολογισμός ΕΑΣ 2020-2023: Από το όραμα στην υλοποίηση
Παγκόσμια Ημέρα Δότη
Natural Life: Ευρεία γκάμα προϊόντων με σύμμαχο τη φύση.
Σπούδασε στο Ινστιτούτο Επαγγελματικών Σπουδών (IPS) του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus
Το Ταμείο Συνοχής και η Κύπρος
Το Μελένιο Παιδικό Φεστιβάλ επιστρέφει πιο γλυκό από ποτέ!
Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο ανοίγει νέους ορίζοντες για τη χώρα