Μακρά η λίστα ερωτημάτων των κομμάτων για εθελοντική κατάταξη-Χωρίς χρονοδιάγραμμα η κατάθεση Νομοσχεδίου

Θετική είναι η πρώτη αποτίμηση της εξαγγελίας του Προέδρου της Δημοκρατίας για την εθελοντική στράτευση γυναικών, μετά το λύκειο, την ίδια ώρα όμως που κόμματα ακόμα και τις συμπολίτευσης αναμένουν να δουν το Νομοσχέδιο που θα κατατεθεί ενώπιον της Βουλής, για να λύσουν τα πολλά ερωτήματα που έχουν δημιουργηθεί, πριν πάρουν τις τελικές τους αποφάσεις.

Η ιδέα για εθελοντική στράτευση γυναικών, δημιουργεί εύλογα ερωτήματα, αφού παρότι εξαγγέλθηκε από τον Πρόεδρο, στις 10 Σεπτεμβρίου και την επόμενη μέρα ο υπουργός Άμυνας ανακοίνωσέ ότι το Νομοσχέδιο βρίσκεται στο τελικό στάδιο, εντούτοις, βουλευτές που αντιπροσωπεύουν τα κόμματα που απαρτίζουν την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας, δεν είχαν καμία ενημέρωση επί του συγκεκριμένου.

Το δήλωσε εξάλλου επώνυμα στη Βουλή, την περασμένη εβδομάδα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας και Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, ο οποίος όπως είπε χαρακτηριστικά είναι υπέρ της εθελοντικής στράτευσης γυναικών, ωστόσο πρέπει να υπάρξουν σοβαρές ρυθμίσεις στα στρατόπεδα και να δοθούν ανάλογα κίνητρα. Παράλληλα, είχε τονίσει πως όταν φθάσει ενώπιον της Επιτροπής, εκτιμά ότι θα προχωρήσει με τάχιστες διαδικασίες στην Ολομέλεια. Κληθείς όμως να σχολιάσει εάν γνώριζε επί της προώθησης του συγκεκριμένου Νομοσχεδίου, υπέδειξε πως δεν υπήρξε προηγούμενη συνεννόηση.

Μιλώντας στον REPORTER, βουλευτές από τα υπόλοιπα κόμματα που στελεχώνουν την Επιτροπή, τόνισαν την ανάγκη περαιτέρω ενημέρωσης, αφού για παράδειγμα δεν διευκρινίζεται ο τρόπος καθορισμού των έξι ή δεκατεσσάρων μηνών που θα μπορούν να υπηρετήσουν οι γυναίκες που θα καταταχθούν.

Επίσης, κάποιοι βουλευτές διερωτήθηκαν για το ποια θα είναι τα ωφελήματα που θα λαμβάνουν οι γυναίκες, όπως για παράδειγμα εάν θα υπάρχει μοριοδότηση για να υπηρετήσουν μετά ως ΣΥΟΠ ή στα σώματα ασφαλείας. Υπάρχει επίσης η απορία, εάν όσες γυναίκες υπηρετούν θα απαλλάσσονται από την υπηρεσία στην Πολιτική Άμυνα και εάν αυτό υφίσταται, εάν κινδυνεύει να αποδυναμωθεί η δύναμη της συγκεκριμένης Υπηρεσίας.

Τίθενται εξάλλου κι άλλα ερωτήματα, ως προς το κατά πόσον κάποια κοπέλα θέλει να υπηρετήσει, αλλά είναι μεγαλύτερη των 18 ετών, εάν θα έχει τη δυνατότητα να το πράξει. Επίσης, άλλος βουλευτής, διερωτήθηκε κατά πόσον θα μπορεί κάποια γυναίκα να πάει για σπουδές και να υπηρετήσει μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της.

Κάθε κόμμα έχει τα δικά του ερωτήματα, τα οποία θα πρέπει να απαντηθούν, για να αποκρυσταλλωθεί η εικόνα τόσο γύρω από τον στόχο που θα έχει το Νομοσχέδιο, όσο και γύρω από τους λόγους που θέλει η Κυβέρνηση να εφαρμοστεί.

Οι πληροφορίες από το Υπουργείο Άμυνας, θέλουν την Κυβέρνηση να στοχεύει στην Αρχή της Ισότητας για την προώθηση του Νομοσχεδίου, ωστόσο, με τα δεδομένα που βρίσκονται ενώπιον μας τη δεδομένη στιγμή, κάποιος θα μπορούσε να πει πως δεν φαίνεται να μπαίνει στο ζύγι η Ισότητα, δεδομένου ότι από τη μια για τους άντρες η στράτευση είναι υποχρεωτική και για τις γυναίκες θα είναι εθελοντική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θολό το τοπίο για την εθελοντική κατάταξη γυναικών στην ΕΦ, στα προκαταρκτικά η κατάρτιση Νομοσχεδίου

Με επίθεση στην Κυβέρνηση τοποθετήθηκε το ΑΚΕΛ

Οι μόνοι που πήραν μέχρι στιγμής επίσημη θέση επί του συγκεκριμένου ζητήματος, είναι το ΑΚΕΛ, το οποίο μέσω ανακοίνωσή του επιτίθεται στην Κυβέρνηση πως χωρίς προηγούμενη διαβούλευση προχώρησε σε εξαγγελίες, κάνοντας λόγο για προχειρότητα.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή του, το ΑΚΕΛ αναφέρει πως «γι΄ ακόμα μια φορά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προχώρησε πρόχειρα και, προφανώς, αυτοσχεδιάζοντας να εξαγγείλει την εθελοντική κατάταξη γυναικών στην Εθνική Φρουρά».

Σημείωσε επίσης ότι «χωρίς προηγούμενη διαβούλευση και χωρίς, όπως αποδείχθηκε, να υπάρχει σχεδιασμός και προγραμματισμός, ο κ. Χριστοδουλίδης εξήγγειλε ότι από το 2025 οι γυναίκες θα μπορούν, αν το θέλουν, να καταταγούν στο στράτευμα. Οι δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας, στο κρατικό ραδιόφωνο, ο οποίος αναφέρθηκε σε μια πρόταση που είναι ακόμα υπό επεξεργασία που κατά τα λεγόμενα του «εάν και εφόσον» ολοκληρωθεί θα σταλεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και κατόπιν στη Βουλή, αποδεικνύουν ότι έχουμε να κάνουμε με μια Κυβέρνηση που ελαφρά τη καρδία προχωρεί σ’ εξαγγελίες χωρίς την απαραίτητη μελέτη και τελικά χωρίς αντίκρισμα».

Σε κάθε περίπτωση, κατέληγε η ανακοίνωση, «αν ο στόχος της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη είναι να καλύψει έδαφος στο πεδίο της ισότητας, ας ξεκινήσει από άλλους τομείς που έχουν σαφώς προτεραιότητα: την στήριξη των εργαζόμενων γυναικών που είναι φορτωμένες με πολλαπλούς ρόλους στη δουλειά και στο σπίτι, με το χάσμα μισθών και συντάξεων, με τη βία κατά των γυναικών που πολλαπλασιάζεται, με τις κοινωνικές παροχές και τις υπηρεσίες υγείας που υποβαθμίζονται συνεχώς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εξήγγειλε την απόφαση για εθελοντική κατάταξη γυναικών στο στρατό μετά το σχολείο ο ΠτΔ

Θετικοί μεν, αλλά… στον ΔΗΣΥ

Θετικά αποτιμά την εξαγγελία ο Δημοκρατικός Συναγερμός, με τον αναπληρωτή πρόεδρο του κόμματος, Ευθύμιο Δίπλαρο, να αναφέρει ωστόσο ότι πρέπει να διευκρινιστεί το κανονιστικό και το νομοθετικό πλαίσιο.

Σύμφωνα με τον κ. Δίπλαρο, «για τον Δημοκρατικό Συναγερμό, τα ζητήματα άμυνας και ασφάλειας, είτε αφορούν τα εξοπλιστικά προγράμματα είτε το προσωπικό, αποτελούν ύψιστη προτεραιότητα και απαιτούμε να αντιμετωπίζονται με την ανάλογη σοβαρότητα από όλους τους εμπλεκόμενους».

Επισημαίνει εξάλλου πως «για το θέμα της εθελοντικής στράτευσης γυναικών θεωρούμε πως αν οι επιχειρησιακές ανάγκες της Εθνικής Φρουράς το επιβάλουν. Δεν είμαστε αντίθετοι, αρκεί να διευκρινιστεί το νομοθετικό και το κανονιστικό πλαίσιο που θα διέπει την εν λόγω εθελοντική στράτευση. Επιπλέον τονίζουμε πως δεν πρέπει να γίνουν ενέργειες που να επηρεάζουν αρνητικά, αλλά να αναβαθμίζουν τον θεσμό των Συμβασιούχων Οπλιτών».

Καταλήγοντας, ο κ. Δίπλαρος, τονίζει πως «αναμένουμε την κατάθεση ολοκληρωμένης πρότασης εκ μέρους του Υπουργείου Άμυνας, οπότε και θα τοποθετηθούμε».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Άμυνας, προς το παρόν δεν αναμένεται να καταθέσει οτιδήποτε ενώπιον Υπουργικού Συμβουλίου, ούτε έχει καθοριστεί συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο θα πρέπει το Νομοσχέδιο να οδηγηθεί στο Υπουργικό, για να εγκριθεί και να σταλεί στη συνέχεια στη Βουλή.

Δειτε Επισης

Εντείνει την ανησυχία το Ισραήλ-«Η Χεζμπολάχ θα πληρώνει ολοένα και μεγαλύτερο τίμημα»
Η Ρωσία προειδοποιεί τη Δύση με πυρηνικό πόλεμο με αφορμή την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου
Πληροφορίες για πρόταση συμφωνίας προς τη Χαμάς για τερματισμό των μαχών στη Γάζα από το Ισραήλ
Σε δίκη παραπέμφθηκαν δυο πρόσωπα για υπόθεση διακίνησης μεταναστών
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Κατηγορεί ευθέως το Ισραήλ για τις επιθέσεις με τα walkie-talkie ο Νασράλα-«Κήρυξη πολέμου»
Τέλος η μεταφορά βομβητών και γουόκι τόκι από επιβάτες σε πτήσεις από Βηρυτό μετά τις εκρήξεις
Χάθηκαν τα ίχνη 17χρονου από το χώρο διαμονής του στη Λεμεσό (pics)
Έφτασε στην Κύπρο φορτωμένος με 26 κιλά κάνναβης-Χειροπέδες σε 23χρονο (pics)
ΒΙΝΤΕΟ: Πυρκαγιά δίπλα από τον αυτοκινητόδρομο στη Σκαρίνου