ΠτΔ: Ο Κρανιδιώτης ήταν κυνηγός του ονείρου και θιασώτης του εφικτού

Στην παρακαταθήκη και το σημαντικό αποτύπωμα που άφησε ο Γιάννος Κρανιδιώτης στη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου, το Κυπριακό και την ένταξη στην ΕΕ, αναφέρθηκε το πρωί της Τετάρτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσε στην Αθήνα η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας και το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ. Ενόψει της μετάβασης στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και μιας ενδεχόμενης συνάντησης για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι η Λευκωσία θα προσέλθει «με την προσδοκία για εντατικοποίηση των προσπαθειών για το επόμενο βήμα και επανέναρξη στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου». «Έχουμε μια μικρή αισιοδοξία για επανεκκίνηση των συνομιλιών», είπε από την πλευρά του ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, που επίσης μίλησε στην εκδήλωση.

Με τίτλο «25 χρόνια μετά: Γιάννος Κρανιδιώτης, το όραμα παραμένει ζωντανό», η εκδήλωση διοργανώθηκε εις μνήμην του Γιάννου Κρανιδιώτη και των δημοσιογράφων Νίνας Ασημακοπούλου, Δημήτρη Πανταζόπουλου και Παναγιώτη Πούλου.

Κατά την ομιλία του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην πλούσια διαδρομή του Κρανιδιώτη από τις πρώτες επιρροές που δέχθηκε όντας μαθητής από την αντιαποικιακή δράση της ΕΟΚΑ και τον αγώνα για ένωση μέχρι τη δράση του ως φοιτητής στη Νομική Σχολή, όπου πρωτοστάτησε στον σύνδεσμο Κυπρίων επιστημόνων και υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ΕΔΕΚ και του ΠΑΣΟΚ.

«Ήταν κυνηγός του ονείρου και θιασώτης του εφικτού», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης, μιλώντας για τη φιλοσοφία του Κρανιδιώτη και τονίζοντας ότι υπηρέτησε την πατρίδα του με αφοσίωση, αποτελώντας ένα δείγμα πολιτικού που σπανίζει στη σημερινή εποχή.

Παράλληλα, σημείωσε ότι υπήρξε σημαντικός θεσμικός σύνδεσμος ανάμεσα στην Κύπρο και την Ελλάδα, αναλαμβάνοντας και άχαρες αποστολές ειδικά όταν Αθήνα και Λευκωσία είχαν διαφορετικές οπτικές.

«Δεν ήταν μονοθεματικός» αλλά «συνδύαζε τη γνώση των ευρωπαϊκών θεμάτων», επιμένοντας «να τοποθετηθεί το Κυπριακό στο πλαίσιο των ευρύτερων εξελίξεων», επισήμανε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας για την αντίληψη που πρέσβευε ο Γιάννος Κρανιδιώτης.

Όπως τόνισε, συνέβαλε καθοριστικά στο να γίνει το Κυπριακό πιο κατανοητό στα κέντρα λήψης αποφάσεων, ενώ ο ρόλος του υπήρξε καταλυτικός, ώστε οι ανησυχίες των Κύπριων να γίνουν αντιληπτές και αποδέκτες.

Παράλληλα, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέδειξε τη συμβολή Κρανιδώτη στη διαδικασία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, με την υποβολή της αίτησης τον Ιούλιο του 1990, «όταν πολλοί δεν πίστευαν στην ευρωπαϊκή προοπτική και θεωρούσαν ουτοπική μια τέτοια πρωτοβουλία», όπως είπε.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε στην παρουσία του στις διαπραγματεύσεις από την έναρξή τους το 1994, κάνοντας λόγο για «μια προσωπική επιτυχία» και για την εκπλήρωση του «χρέους του προς την ιδιαίτερη πατρίδα του».

Ακόμη, χαρακτήρισε ως ιστορική την επιστολή Κρανιδιώτη προς τους ΥΠΕΞ της ΕΕ με την οποία απαντούσε στις τουρκικές αιτιάσεις.

«Η Κύπρος συμπλήρωσε 20 χρόνια ένταξης. Προσεγγίζουμε με περηφάνια το ορόσημο της ένταξης», σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας ότι μολονότι δεν υπήρξε μια πορεία στρωμένη με ροδοπέταλα, απέφερε τεράστια οφέλη για τη χώρα.

«Δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα αντιμετωπίζαμε τις προκλήσεις και τις κρίσεις αν δεν ήμασταν μέλος αυτής της οικογένειας», υπογράμμισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι επρόκειτο για ένα βήμα που ενισχύει την πολιτική και διπλωματική θέση της χώρας.

Μιλώντας για τη σημερινή κατάσταση στο Κυπριακό, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι δεν αποτελεί επιλογή. «Εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους και δεν διασφαλίζει το μέλλον του Κυπριακού Ελληνισμού», εκτίμησε ο ίδιος.

Παράλληλα, επισήμανε ότι ο ευρωπαϊκός δρόμος για την Άγκυρα περνά μέσα από τη Λευκωσία και τη λύση του Κυπριακού, ενώ σημείωσε ότι «προτιμούμε έναν γείτονα μέλος της ΕΕ και οι ενέργειες μας κινούνται σε αυτή τη κατεύθυνση».

Αναφορικά με μια ενδεχόμενη συνάντηση στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι η Κύπρος θα προσέλθει «με την προσδοκία για εντατικοποίηση των προσπαθειών για το επόμενο βήμα και επανέναρξη στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου».

«Δεν μας φοβίζει ο διάλογος και ξέρουμε πού θέλουμε να φτάσουμε», τόνισε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι όραμά του είναι «μια χώρα που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των κατοικιών με ασφάλεια, ευημερία και ειρήνη».

Από την πλευρά του, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος επίσης απηύθυνε ομιλία στην εκδήλωση, σημείωσε ότι ο Γιάννος Κρανιδιώτης συνδύαζε το «υψηλό όραμα και τον πατριωτικό ρεαλισμό».

Παράλληλα, τόνισε ότι ο Γιάννος Κρανιδιώτης αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και ότι τα γραπτά του λειτούργησαν ως πρώτη ύλη για τον ίδιο όταν ανέλαβε καθήκοντα, χαρακτηρίζοντάς τον ως «αρχιτέκτονα της ευρωπαϊκής πορείας της Κύπρου».

Μιλώντας για την επίκαιρη κατάσταση στο Κυπριακό, ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στη σημασία των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου, στα οποία γίνεται λόγος για ενεργή συμμετοχή της ΕΕ σε όλα τα στάδια επίλυσης του Κυπριακού, αλλά και του Απριλίου, όπου τα ευρωτουρκικά συνδέονται με την επίλυση Κυπριακού.

Όπως ανέφερε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, το Κυπριακό και η διαίρεση του νησιού είναι μια «μεγάλη πληγή», που «αναζητεί κάθαρση μέσα από τη λύση που όλοι υπηρετούμε».

Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι πρώτος στόχος είναι να επανέλθει το Κυπριακό στις προτεραιότητες του ΟΗΕ, ενώ αναφέρθηκε στη σταθερή θέση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι η αδράνεια στο Κυπριακό δεν ωφελεί.

«Έχουμε μια μικρή αισιοδοξία για επανεκκίνηση των συνομιλιών», επισήμανε, ενώ ξεκαθάρισε ότι αταλάντευτη βάση για λύση αποτελούν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ότι ποτέ δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή μια διαίρεση του νησιού.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κακοί οι οιωνοί για τα οδοφράγματα-Παραμένει αρνητικός ο Τατάρ στην πρόταση για Πυρόι ή Κόκκινα
Θέτουν επί τάπητος τις αναπάντητες ερωτήσεις των Υπουργών οι βουλευτές
Η εικόνα αποσύνθεσης της Αστυνομίας και η αντιπολίτευση που (εξακολουθεί να) περιμένει στη γωνία
Υποστήριξή σε ΚΔ εκφράζει η ελληνικής καταγωγής βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων-«Δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε για επανένωση Κύπρου»
Αδειάζει τον Παναγιώτου ο Χριστοδουλίδης για τον ΑΠΟΕΛ-«Λανθασμένη η αναφορά του σε συγκεκριμένο σωματείο»
Απαντά σε Λαβρόφ ο ΠτΔ-«Η Ρωσία μεταξύ των πρωταγωνιστών των ψηφισμάτων της βάσης λύσης του Κυπριακού»
Πρώτη τοποθέτηση ΠτΔ για την υπόθεση του Πακιστανού-Η απάντηση στα περί συγκάλυψης και στις επικρίσεις για Χαρτσιώτη
Τηλεφωνική επικοινωνία Χριστοδουλίδη με Κόστα-Στο επίκεντρο η συνάντηση με Πρόεδρο Λιβάνου
Συνάντηση ΔΗΣΥ με οργανωμένους φορείς της Αστυνομία-«Κατάθεση υπομνήματος το επόμενο διάστημα»
Μιλά για την εμπειρία του στο Κυπριακό ο Λαβρόφ-«Δεν μπορεί να υπάρξει μαγικό σχήμα από Ρωσία»