Αντιδράσεις κομμάτων και πολιτικών προσώπων στην απόφαση παύσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη

Άρχισαν οι αντιδράσεις από κόμματα και πολιτικά πρόσωπα, μέσω ανακοινώσεων και αναρτήσεων, μετά τη απόφαση Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου για παύση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, από τα καθήκοντά του ως Γενικός Ελεγκτής του κράτους.

Συγκεκριμένα, το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, ανακοίνωσε την απόφασή του, σε σχέση με την αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα, Γιώργου Σαββίδη, για παύση του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, λόγω «ανάρμοστης συμπεριφοράς», ενώ ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης κρίθηκε ομόφωνα ανίκανος να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Σήκωσε το γάντι η Κυβέρνηση και απάντησε στα πυρά Οδυσσέα σε ΠτΔ-«Απορρίπτουμε αυτή την αντίληψη»

Ανακοίνωση για την παύση του Γενικού Ελεγκτή εξέδωσε ο Δημοκρατικός Συναγερμός, αναφέροντας ότι, «η απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου είναι σεβαστή. Δεν κρίνουμε την υπόθεση ή το σκεπτικό της απόφασης, δεν είναι αυτή η θεσμική μας ιδιότητα. Μακριά από εντάσεις και διαξιφισμούς έχουμε όλοι ρόλο στη θωράκιση και ενίσχυση των θεσμών».

«Εκφράζουμε τη λύπη μας που τα πράγματα έφτασαν σε αυτό το σημείο. Μια σύγκρουση θεσμών η οποία οδηγήθηκε μέχρι το ανώτατο επίπεδο της δικαιοσύνης», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας υπογραμμίζει ότι, «τονίζουμε ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία είναι ζωτικής σημασίας για την ομαλή λειτουργία της Δημοκρατίας. Είναι ένας θεσμός που στηρίζει τη λογοδοσία και τη διαφάνεια. Θέλουμε μια ισχυρή και ανεξάρτητη Ελεγκτική Υπηρεσία και θα εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Επιζητούμε τον έλεγχο και είναι αναγκαίος για να βελτιώσουμε το κράτος δικαίου. Οι πολίτες έχουν απαιτήσεις από εμάς και οφείλουμε να επικεντρωθούμε σε αυτές».

Σε ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ αναφέρει πως, «η απόφαση του Συμβουλίου είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη, συνιστά πλήγμα στον ανεξάρτητο θεσμό του Γενικού Ελεγκτή και τραυματίζει σοβαρά τη διαφάνεια, τη δημόσια λογοδοσία και τον έλεγχο στον τόπο μας».

Συνεχίζοντας, στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι, «η παύση του Γενικού Ελεγκτή θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την αμφισβήτηση και την καχυποψία των πολιτών έναντι των θεσμών, των εξουσιών και του πολιτικού συστήματος, αφού η Ελεγκτική Υπηρεσία και ο Γενικός Ελεγκτής συνέβαλαν να βγουν σκάνδαλα στο φως σε μια περίοδο κατακόρυφης αύξησης της διαφθοράς εξαιτίας της διακυβέρνησης Αναστασιάδη- ΔΗΣΥ που δίκαια θεωρείται ως η πιο διεφθαρμένη στην ιστορία του τόπου. Προφανώς αυτό είναι που δεν άρεσε και ενόχλησε»

Το ΑΚΕΛ, προσθέτει η ανακοίνωση, «ευθύς εξαρχής είχε έντονα διαφωνήσει με την απόφαση της Γ. Εισαγγελίας να ζητήσει την παύση του Γενικού Ελεγκτή από τον Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, προφανώς με τη συναίνεση και την κάλυψη του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η ενέργεια τους αυτή δείχνει σοβαρή έλλειψη ανοχής στον έλεγχο, τη διαφάνεια και την κριτική. Οι σχέσεις μεταξύ των θεσμών δεν μπορούν να επιλύονται στα δικαστήρια και η συγκεκριμένη απόφαση όχι μόνο δεν θα δώσει λύσεις αλλά -πολύ φοβόμαστε- θα τις κάνει χειρότερες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κατακεραύνωσε και έπαυσε τον Οδυσσέα το Συμβούλιο-Καταπέλτης η απόφαση

Καταλήγοντας αναφέρει πως, «η όλη διαχείριση του θέματος από μέρους της κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη και της Γενικής Εισαγγελίας βάζει τη δημόσια ζωή σε αχαρτογράφητα νερά με απρόβλεπτες προεκτάσεις και συνέπειες και για τούτο οι ευθύνες τους είναι ασήκωτες».

Από πλευράς της η βουλεύτρια του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, ανέφερε σε ανάρτησή της πως, «εκεί που επιβάλλει το κατεστημένο τη φίμωση ξεκινά η Βούληση του λαού ! Η Κύπρος δεν έγινε Μεξικό την κάνατε και όλοι εμείς οι «ανάρμοστοι» είμαστε έτοιμοι ! Μια ακόμα μαύρη σελίδα για την Κύπρο».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, σε ανάρτησή του έγραψε μια μόνο λέξη, «Ντροπή!»

Σε δική του ανακοίνωση το ΔΗΚΟ, επισήμανε ότι, «τo Δημοκρατικό Κόμμα εκφράζει την απογοήτευση του για τη σημερινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου για παύση του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη».

Συνεχίζοντας αναφέρει πως, «η απόφαση του Συμβουλίου είναι σεβαστή και θα πρέπει να τύχει ενδελεχούς μελέτης, Όμως, πέρα των νομικών πτυχών της, οι πολιτικές συνέπειες αυτής της απόφασης θα είναι κρίσιμες και καθοριστικές».

«Αυτή η απόφαση αποτελεί πλήγμα για τον ίδιο το θεσμό του Γενικού Ελεγκτή καθώς το έργο που έχει επιδείξει τα τελευταία χρόνια ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης έχει ενισχύσει τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και τον έλεγχο που αποτελούν ουσιώδεις παραμέτρους της εμπιστοσύνης που πρέπει να εμπνέουν οι θεσμοί προκειμένου να διασφαλίζεται η χρηστή διοίκηση και το δημόσιο συμφέρον», σημειώνει καταληκτικά.

Ο βουλευτής ΔΗΚΟ, Χρύσης Παντελίδης, τόνισε ότι, «ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης υπηρέτησε το δημόσιο συμφέρον και τις αρχές του ελέγχου, της διαφάνειας, της αξιοκρατίας και της νομιμότητας στο μέγιστο βαθμό. Αποκάλυψε σκάνδαλα, συνέβαλε στην εξοικονόμηση εκατομμυρίων και αναβάθμισε το θεσμό της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Η απόφαση απόλυσής του είναι αναπόφευκτα σεβαστή, προκαλεί όμως βαθύτατη λύπη και μέγιστη απογοήτευση σε όλες και όλους μας».

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ και πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου, Ζαχαρίας Κουλίας, ο οποίος είχε και στενή συνεργασία με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ανέφερε στον REPORTER ότι «ο κ. Μιχαηλίδης για όσα χρόνια ήταν στην Επιτροπή έκανε εξαιρετική δουλειά και μόνο περηφάνια μπορούμε να νιώθουμε. Ήταν γνωστός και στο εξωτερικό και μόνο επαίνους είχαμε από το εξωτερικό. Η Σουηδία μάλιστα είπε ότι θα αλλάξει το σύστημα της και θα το κάνει όπως της Κύπρου. Εμείς κρίναμε τη μη ορθότητά του».

Ο επίσης βουλευτής του ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς, σε ανάρτησή του σημείωσε πως, «μεγάλη απογοήτευση. Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης ήταν μπροστάρης στη μάχη εναντίον της διαφθοράς, της κακοδιαχείρισης του δημόσιου χρήματος, υπέρμαχος της διαφάνειας και της χρηστής διοίκησης του κράτους. Κρίμα».

Από πλευράς του το ΕΛΑΜ, μέσω ανακοίνωσής του επισήμανε πως, «σεβόμαστε τις αποφάσεις των Δικαστηρίων όποιες και αν είναι αυτές, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου. Θα μελετήσουμε το περιεχόμενο της απόφασης, από εκεί και πέρα, όμως, η απόφαση ελήφθη».

Οφείλουμε, συνεχίζει η ανακοίνωση, «να επικεντρωθούμε στην επόμενη μέρα. Προφανώς υπάρχουν πολλά και σημαντικά ζητήματα που εκκρεμούν στην Ελεγκτική Υπηρεσία ενώ εκκρεμεί και η πρόταση που κατέθεσε η Κυβέρνηση για τη δημιουργία Ελεγκτικού Συμβουλίου».

Καταλήγοντας τονίζει ότι, «σημασία έχει να είναι ομαλή η μετάβαση στην επόμενη μέρα και να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του τόπου μας και το συμφέρον του Κύπριου πολίτη».

Με δική της ανακοίνωση η ΕΔΕΚ ανέφερε ότι, «η ΕΔΕΚ διαχρονικά αποφεύγει να σχολιάζει αποφάσεις δικαστηρίων, όπως και στην προκειμένη περίπτωση την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, που έκανε δεχτή την αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα για παύση του Γενικού Ελεγκτή».

Συνεχίζοντας σημειώνει ότι, «μετά από τη θλιβερή περίοδο της σύγκρουσης δύο – κορυφαίας σημασίας – θεσμών, αυτό που επιβάλλεται να γίνει τώρα είναι να καταβληθεί προσπάθεια για εξομάλυνση της κατάστασης».

«Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης ομολογουμένως επιτέλεσε ένα εξαιρετικό έργο ως Γενικός Ελεγκτής, υπηρέτησε με σθένος την αποστολή του και έδωσε άλλη διάσταση στον ρόλο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας», τονίζει η ανακοίνωση.

«Με αυτή την ευκαιρία και στη βάση της εξαγγελίας της κυβέρνησης για πρόθεση σύστασης Ελεγκτικού Συμβουλίου, η ΕΔΕΚ είναι έτοιμη να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη διασφάλιση της συνέχισης του σοβαρού ρόλου, που οφείλει να υπηρετεί η συγκεκριμένη υπηρεσία, ώστε το θετικό έργο το οποίο επιτέλεσε ο σημερινός Γενικός Ελεγκτής να μην υποβαθμιστεί», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Δημοκρατική Παράταξη, η οποία αναφέρει ότι, «από τη μέρα ίδρυσης της εκφράζει την άποψη ότι ουδείς είναι υπεράνω του Συντάγματος και του Νόμου και ότι όλοι οι ανεξάρτητοι θεσμοί πρέπει να υπηρετούν το καλό της χώρας και των πολιτών, μέσα σε πνεύμα συνεργασίας και συνεννόησης».

Συνεχίζοντας σημειώνει πως, «η σημερινή κατάληξη της ατέρμονης ρήξης μεταξύ κορυφαίων θεσμών της χώρας αποτελεί επιβεβαίωση της θέσης της ΔΗΠΑ, αφού από τον προηγούμενο Απρίλιο προειδοποιούσαμε ότι ήταν προβληματικό και άκρως επικίνδυνο να υπάρχουν συνεχόμενες αντεγκλήσεις και δυσλειτουργία μεταξύ των θεσμών, που αναπόφευκτα οδηγούσαν σε δυσάρεστες και απρόβλεπτες εξελίξεις».

«Η ΔΗΠΑ, ως θέση αρχής, σέβεται απόλυτα την δικαστική εξουσία και την ανεξαρτησία της», σημειώνει προσθέτοντας παράλληλα ότι, «ως ΔΗΠΑ κρίνουμε ότι ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης και η Ελεγκτική Υπηρεσία, κατά την τελευταία δεκαετία, συνέβαλαν στην ανάδειξη σειράς σκανδάλων και φαινομένων διαφθοράς. Παράλληλα, σε κάθε σύγχρονο και ευνομούμενο κράτος η άσκηση δημόσιας εξουσίας έχει σαφείς και διακριτούς ρόλους και πλαίσια, που πρέπει όλοι να σεβόμαστε. Τονίζουμε, δε, ότι οι θεσμοί του κράτους πρέπει πάντοτε να είναι υπεράνω των προσώπων που τους υπηρετούν».

Καταλήγοντας επισημαίνει πως, «ως ΔΗΠΑ εκφράζουμε την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητα μας να συμβάλουμε ουσιαστικά, μαζί με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, στην προσπάθεια για εκσυγχρονισμό των θεσμών της Ελεγκτικής και Νομικής Υπηρεσίας, καθώς και στη θέσπιση των όποιων επιπλέον εργαλείων θα ισχυροποιήσουν τους μηχανισμούς διαφάνειας, ελέγχου και λογοδοσίας, καθώς και το κράτος δικαίου στη χώρα μα».

Το Κίνημα Οικολόγων στη δική του ανακοίνωση σημειώνει ότι, «η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για παύση του Γενικού Ελεγκτή μπορεί να θεωρηθεί ως ένα κατ' ευθεία χτύπημα κατά των αρχών της διαφάνειας, της λογοδοσίας και εν τέλει, της Δημοκρατίας».

Με αυτή την απόφαση, συνεχίζει η ανακοίνωση, «κλονίζεται η αξιοπιστία της Κυπριακής Δικαιοσύνης μέσα στην κοινωνία. Μαζί με τους υπόλοιπους θεσμούς και η Κυπριακή Δικαιοσύνη παίρνει το δρόμο της απαξίωσης».

Προσθέτοντας σημειώνει ότι, «η εξέλιξη αυτή, όμως, πρέπει να διαβαστεί κι από την κοινωνία ως ένα ξεκάθαρο μήνυμα: η ελπίδα για την Δημοκρατία σε αυτή τη χώρα βρίσκεται μόνο στην υποστήριξη των πολιτικών, που βρίσκονται σε αντιπαράθεση με την διαφθορά και την διαπλοκή».

«Ως Κίνημα Οικολόγων σταθήκαμε από την ίδρυσή μας μέχρι σήμερα στην πρωτοπορία των αγώνων κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής. Βρεθήκαμε στο ίδιο μετερίζι τα τελευταία χρόνια με τον θεσμό του Γενικού Ελεγκτή και τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη προσωπικά. Θα συνεχίσουμε και την επόμενη μέρα - στην ανάγκη χωρίς την στήριξη του Γενικού Ελεγκτή - τον αγώνα μας κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής», αναφέρει καταληκτικά.

Ο πρόεδρος των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης σε δική του ανάρτηση αναφέρει χαρακτηριστικά , «οργή Θεού, φωνή λαού. Ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρεται».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κατά μέτωπο επίθεση Οδυσσέα μετά την παύση του-«Σήμερα νίκησε το σύστημα»

Ανακοίνωση εξέδωσε και το VOLT, κατά την οποία ανέφερε ότι, «εκ πρώτης όψεως, φαίνεται να έχει χαμηλώσει σημαντικά ο πήχης για την παύση ανεξάρτητων κρατικών αξιωματούχων. Αυτό κατά την γνώμη μας ανοίγει τον δρόμο για να αχθούν ενώπιον του Συμβουλίου και να παυθούν και όσοι εμπλέκονται σε διαπλοκή και σύγκρουση συμφερόντων, που είναι πολύ σοβαρότερα από τις συμπεριφορές για τις οποίες κρίθηκε έκπτωτος ο Γενικός Ελεγκτής».

Επαναλαμβάνουμε το κάλεσμα, συνεχίζει η ανακοίνωση, «να παραιτηθούν οι διορισθέντες από τον Νίκο Αναστασιάδη, Γενικός και Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας που ως μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου είχαν πρωταρχικό ρόλο σε σκάνδαλα που ταλανίζουν ακόμα τη χώρα, όπως το φιάσκο των διαβατηρίων».

«Παύοντας τους "ανάρμοστους" αφήνεται η Κύπρος έρμαιο στη συμμορία του Νίκου Αναστασιάδη», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η Αλεξάνδρα Ατταλίδου, ανεξάρτητη βουλεύτρια και συμπρόεδρος του VOLT με ανάρτησή της επισημαίνει ότι, «στο VOLT θα μελετήσουμε την απόφαση και θα προβούμε σε δήλωση. Όμως από την θέση μου ως Βουλευτή θέλω να υπογραμμίσω ότι σε ένα κράτος που πάσχει από διαφθορά (με παραδοχή Νίκου Χριστοδουλίδη) - διαφθορά που έχει διαβρώσει τους θεσμούς και την εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος τους - παύεται με δικαστική απόφαση ο ΓΕ που έχει φέρει στο φως πάμπολλα σκάνδαλα».

Συνεχίζοντας τονίζει ότι, «το γεγονός είναι ότι εκείνοι που ζήτησαν την παύση του εμπλέκονται λόγω της προηγούμενης ιδιότητας τους ως μέλη του υπουργικού συμβουλίου του Αναστασιάδη σε πάρα πολλά από τα σκάνδαλα που εξετάζονται τώρα και για τα οποία οι πολίτες πληρώνουν μεγάλο κόστος! Ελπίζω τώρα που έπεσε ο πήχυς για παύση αξιωματούχων να δούμε πολλούς που έβλαψαν το δημόσιο συμφέρον να παύονται!»

«Το ερώτημα είναι ποιος θα τους φέρει ενώπιον του δικαστηρίου;», διερωτήθηκε η κα Ατταλίδου.

Δειτε Επισης

Συντόνισαν ενέργειες για Κυπριακό ενόψει Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης
Εξύμνησε την συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ ο Χέρτζογκ-Λαμπρό παράδειγμα μεσογειακής συνεργασίας και σταθερότητας
«Ιστορικό» χαρακτήρισε το ψήφισμα ΟΗΕ για Δυτική Όχθη ο Παλαιστίνιος Πρέσβης
Μπηχτές ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ με αφορμή την παύση Οδυσσέα-«Λαϊκισμός και χυδαία ψηφοθηρία εις βάρος των θεσμών»
Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Μητσοτάκη-«Ο συντονισμός μας περισσότερο απαραίτητος από ποτέ»
Διακόπηκε η συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, ως ένδειξη σεβασμού και εκτίμησης στον Οδυσσέα
Τις επόμενες ημέρες οι αποφάσεις Χριστοδουλίδη για αντικατάσταση Οδυσσέα
Κρίσιμο τετ α τετ Χριστοδουλίδη-Μητσοτάκη για την ηλεκτρική διασύνδεση
Οι... μνηστήρες περιμένουν Οδυσσέα-Τα κρυφά χαμόγελα, οι φήμες διαρκείας και τα πολιτικά σενάρια
Πρώτη συνάντηση με τη Φον ντερ Λάιεν είχαν οι υποψήφιοι για τη νέα Κομισιόν