Κατακεραύνωσε και έπαυσε τον Οδυσσέα το Συμβούλιο-Καταπέλτης η απόφαση

Καταπέλτης χαρακτηρίζεται η απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου για παύση του Γενικού Ελεγκτή, τον οποίο έκρινε «ένοχο» σχεδόν σε όλα τα κεφάλαια επί της αίτησης του Γενικού Εισαγγελέα, πλην του μετώπου με την Αστυνομία, που αφορούσε τα εξώδικα και τη μη παράδοση σχετικών στοιχείων.

Με μία απόφαση που ξεπερνά τις 200 σελίδες, το Συμβούλιο έκρινε ότι ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης επέδειξε ανάρμοστη συμπεριφορά και είναι ανίκανος να συνεχίσει να κατέχει τη θέση του, δείχνοντας τον ως υπαίτιο της κρίσης στους θεσμούς και στη διάβρωση της εμπιστοσύνης των πολιτών, αφού, μεταξύ άλλων, υπέδειξε σε διάφορες περιπτώσεις πώς παραπληροφόρησε την κοινή γνώμη, παρασυρόμενος από τις σειρήνες της δημοφιλίας του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ

Εισαγωγικά αναφέρθηκε πως η απόφαση του Συμβουλίου είναι συνολικής έκτασης 209 σελίδων και είναι ομόφωνη. Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε για την αίτηση που υπέβαλε ο Γενικός Εισαγγελέας εναντίον του Γενικού Ελεγκτή. Το βασικό μαρτυρικό υλικό συνιστά κοινό έδαφος.

Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου, η φύση της διαδικασίας επιβάλλουν λεπτομερή παράθεση της κάθε ενότητας. Αναφέρθηκε στην ανταλλαγή επιστολών Γενικού Εισαγγελέα με Γενικό Ελεγκτή και στην αλληλογραφία για το Υπουργείο Άμυνας και την άρνηση της Γενικής Εισαγγελίας να προχωρήσει σε ποινικές διώξεις.

Το τρίτο κεφάλαιο αφορά το θέμα τον πολιτογραφήσεων. Ήταν το 2020 όταν ξεκίνησε η μεταξύ τους αντιπαράθεση. Εμπλέκεται και η Αρχή κατά της Διαφθοράς. Το επόμενο κεφάλαιο αφορά τον Πρύτανη, τη θυγατέρα του και τον κ. Πισσαρίδη. Ακολουθεί το κεφάλαιο των γνωματεύσεων του Κώστα Κληρίδη και την μεταβολή της στάσης του Γενικού Ελεγκτή, καθώς και το twitter του Γενικού Ελεγκτή για αξιωματούχους. Το επόμενο κεφάλαιο αφορά την καταγγελία κατά του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα στην Αρχή κατά της Διαφθοράς.

Το 10ο κεφάλαιο της απόφασης αφορά την ομάδα στήριξης του Ελεγκτή στο facebook και αναφέρονται σχετικές αναρτήσεις. Καταγράφεται η αντίδραση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα. Επίσης οι αναρτήσεις για την Μύρνα Παττίχη. Επόμενο κεφάλαιο είναι οι ανείσπρακτες οφειλές από την Αστυνομία. Το επόμενο κεφάλαιο αφορά τις πολλαπλές συντάξεις και πιο συγκεκριμένα για την σύνταξη που λαμβάνει ο Εισαγγελέας. Το τελευταίο κεφάλαιο αφορά την καταγγελία στο INTOSAI.

Γίνεται παράθεση στην απόφαση των εισηγήσεων των δύο πλευρών. Το επόμενο κεφάλαιο αφορά απαραίτητες επισημάνσεις σε ό,τι αφορά το ζητούμενο. Ούτε το ζήτημα της ανεξαρτησίας της Ελεγκτικής, το οποίο συνδέεται με την μαρτυρία από τον INTOSAI, δεν έπαιξε ρόλο. Καταγράφηκαν οι εξουσίες του Ελεγκτή και οι αρμοδιότητές του και καταγράφονται για να δώσει έμφαση στην ανεξαρτησία της Ελεγκτικής προς αποφυγή. Ο υπέρτατος νόμος του κράτους διασφαλίζει το δικαίωμα όλων για παροχή φακέλων, στοιχείων και όπως επιτάσσουν τα πρότυπα. Ούτε κρίνεται ο Ελεγκτής από διατύπωση της άποψης του για τον Εισαγγελέα, επηρεάζει την δική του εξουσία.

Ακολούθως σημειώθηκε ότι τα ιδιαίτερα περιστατικά της κάθε υπόθεσης είναι καθοριστικά για την απόφαση. Σε καμία περίπτωση δεν παρενέβη τα επιτρεπτά όρια.

Δεν απασχόλησαν το Συμβούλιο οι υποκειμενικές αντιδράσεις του Γενικού Ελεγκτή. Αρχίζοντας από τις αναφορές εναντίον του Εισαγγελέα και του ΥΠΑΜ, έγινε αναφορά στα γεγονότα όπως αναφέρθηκαν ενώπιον του Συμβουλίου. Απασχόλησαν και οι αναφορές εναντίον του Γενικού Εισαγγελέα και του ΥΠΟΙΚ. Ο τρόπος και το ύφος που εκφράζεται, όπως και στο προηγούμενο κεφάλαιο, αφού η άσκηση των καθηκόντων του Συντάγματος από τον Εισαγγελέα, είχε αντίδραση από την πλευρά του Ελεγκτή.

Σε σχέση με τις αναφορές του Εισαγγελέα και του Βοηθού Εισαγγελέα για το θέμα των πολιτογραφήσεων, το Δικαστήριο επεσήμανε πως, παρά το γεγονός ότι δεν καταγράφηκε οτιδήποτε για το ανεξάρτητο της Ελεγκτικής, περιοριζόμαστε στην αξιολόγηση των σημείων του κεφαλαίου.

«Στη συνέχεια θα μας απασχολήσει το θέμα του πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, της θυγατέρας του και του καθηγητή Πισσαρίδη», είπε ο κ. Λιάτσος, κάνοντας αναφορά στα γεγονότα όπως αναφέρθηκαν ενώπιον του Συμβουλίου. Προκύπτει ότι παρά τις διαβεβαιώσεις ότι η θέση του Ελεγκτή είχε ολοκληρωθεί, αμέσως μετά προέβη σε δηλώσεις τόσο για το Πανεπιστήμιο όσο και για τον Γενικό Εισαγγελέα. Οι αναφορές για την θυγατέρα του Πρύτανη, δικαιολογήθηκαν από τον Ελεγκτή. Η εμπλοκή εκ μέρους του στο ζήτημα της θυγατέρας έδινε τροφή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς ήρθαν σε αντιπαράθεση με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου.

Για τις γνωματεύσεις του τέως Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη, αναφέρθηκε πως οι φιλικές σχέσεις με τον κ. Κληρίδη από πλευρά του Ελεγκτή, δεν ήταν η αφορμή αμφισβήτησης της ανεξαρτησίας των θεσμών τους. Η μεταξύ τους συνεργασία ήταν βασισμένη στον μεταξύ τους σεβασμό. Ουδέποτε δημιούργησε θέμα ο κ. Κληρίδης για την ανεξαρτησία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Δεν αφορά το Συμβούλιο το επίπεδο τον προσωπικών σχέσεων μεταξύ των δύο Υπηρεσιών, αλλά θα έπρεπε να ήταν καλές. «Η διάσταση της πλευράς του Ελεγκτή, δεν μας βρίσκει σύμφωνους», είπε, κάνοντας αναφορά σε συγκεκριμένα γεγονότα που ακούστηκαν ενώπιον του Συμβουλίου.

Συνεχίζουμε με το θέμα της προσφυγής του Γενικού Ελεγκτή για της θέσεις αξιωματούχων. Το κεφάλαιο αυτό αφορά την διατύπωση Βοηθός Γενικού και Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας. Το Δικαστήριο έκανε λόγο για αντιφατική συμπεριφορά από πλευράς του Γενικού Ελεγκτή σχετικά με την διαφάνεια στα ποσά που δίδονται από πλευράς της Επιτρόπου Διοικήσεως.

Για την καταγγελία προς την Αρχή Κατά της Διαφθοράς, ο Γενικός Ελεγκτής δικαιολόγησε την αντίδρασή του ως αποτέλεσμα των δηλώσεων τόσο του Γενικού Εισαγγελέα όσο και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα. Είπε ότι η διαβίβαση της καταγγελίας δικαιολογήθηκε επειδή ο ίδιος την θεώρησε σοβαρή. Επανέλαβε ότι η Ελεγκτική έκανε μόνο τον διαμεσολαβητή της καταγγελίας. Προχώρησε στην έκδοση ανακοίνωσης για να δικαιολογήσει την απόφαση διαβίβασης. Οι εκτεταμένες επεξηγήσεις που έδωσε ο Ελεγκτής παραβλέπουν την ουσία που θέλει να καλύψει η απόφαση. Ο Ελεγκτής ελέγχεται για τον τρόπο αντίδραση τους και στην συγκεκριμένη περίπτωση όντως παραβίασε την εξουσία του. Καμία αντιστοιχία δεν έχουν οι δηλώσεις του με τις κινήσεις του Γενικού Εισαγγελέα, επισημάνθηκε.

Το Δικαστήριο πρόσθεσε πως ο κ. Μιχαηλίδης δεν περιορίστηκε, ως όφειλε, στη διαβίβαση μόνο της καταγγελίας. Επέμενε με δηλώσεις και ανακοινώσεις για σύγκρουση συμφέροντος. Παρακάμπτοντας το πόρισμα της Αρχής, έθεσε όλα τα σημαντικά, κατά την γνώμη του, στοιχεία στον λαό χωρίς να γνωρίζει τα πραγματικά γεγονότα. Προκαλεί εντύπωση να διαβιβάζεται μία ανώνυμη καταγγελία αυτούσια από την Ελεγκτική. Μετά την έκθεση του πορίσματος να επανέρχεται ο Ελεγκτής και να αμφισβητεί το πόρισμα και μεταδίδει στο κοινό μία διαφορετική θέση, σημειώθηκε.

Ακολουθεί το κεφάλαιο με την ομάδα στήριξης του Γενικού Ελεγκτή. Στην συγκεκριμένη ιστοσελίδα ήταν η φωτογραφία και το όνομα του Γενικού Ελεγκτή με αισχρό περιεχόμενο. Πολλές από τις αναρτήσεις ήταν προσβλητικές εναντίον των επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας. Δεν συμφωνούμε με την γραμμή του Ελεγκτή. Ο Βοηθός Γενικού Εισαγγελέα ζήτησε από τον Ελεγκτή, να διαχωρίσει την θέση του με συγκεκριμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένη ομάδα με το όνομά του Ελεγκτή. Θα έπρεπε να προβληματιστεί για τους κινδύνους που ελλόχευαν εναντίον των επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας με κάτι που φέρει το όνομα και την φωτογραφία του. Δεν του ζητήθηκε να παρέμβει στο δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης τρίτων αλλά θα έπρεπε να ήταν αυτονόητη κίνηση από έναν κρατικό αξιωματούχο. Η άμεση δηλαδή παρέμβασή του σε μία ιστοσελίδα με την φωτογραφία και το όνομά του και πως δεν χρειάζεται τέτοια στήριξη και πως το έργο του θα επιτελείται όπως πρέπει. Τα γεγονότα μαρτυρούν ότι το όλο ζήτημα δεν είχε την διάσταση που ήθελε να μεταφέρει ο Ελεγκτής ενώπιον του Συμβουλίου. Δεν είχε τον ίδιο βαθμό ευαισθησίας όταν έγιναν αναφορές σε βάρος της γυναίκας του ιδιοκτήτη του Φιλελεύθερου. Η αντίδρασή του για το συγκεκριμένο ήταν λόγω της καλή σχέσης με τα Μέσα Ενημέρωσης, προστίθεται.

Περαιτέρω, αναφέρθηκε πως η χρήση των ΜΚΔ από τον Ελεγκτή χαρακτηρίζεται από θλιβερές αντιπαραθέσεις, ειρωνείες για ύποπτα κίνητρα. Εντοπίζονται αχρείαστης αντιπαραθέσεις με δημοσιογράφους και με τον πρύτανη του πανεπιστημίου. Εντοπίζονται αχρείαστες αναρτήσεις όπως για παράδειγμα την ανάρτηση για την διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών. Προβαίνει σε σχετικές γνωματεύσεις προκαλώντας ανησυχία σε τμήματα του δημοσίου. Εξέφρασε νομική άποψη παραβλέποντας ότι το τμήμα ενεργεί βάσει των γνωματεύσεων του Γενικού Εισαγγελέα. Αυτό είναι ένα από τα κεφάλαια για την στάση του Γενικού Ελεγκτή σε σχέση με τις γνωματεύσεις του Γενικού Εισαγγελέα.

Σε ό,τι αφορά τις εισπράξεις από τις εξώδικες καταγγελίες, οι επεξηγήσεις του Ελεγκτή συνάδουν πλήρως με την απόφαση. Δεν εντοπίζουμε κάτι το μεμπτό, αναφέρθηκε.

Σε ό,τι αφορά τις πολλαπλές συντάξεις, σε αυτή την περίπτωση υπήρξε διαφορετική άποψη για το συγκεκριμένο θέμα. Στερούνται πειστικότητας οι διατυπώσεις του Γενικού Ελεγκτή. Ξεκάθαρα αποδίδεται στον Εισαγγελέα παροχή συμβουλών για παραβίαση του νόμου. Εντοπίζεται στοχοποίηση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα και προβάλλεται εμπάθεια. Η παράθεση παραδείγματος είναι και άτοπη και ευθεία προσβολή προς τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα. Όπως και στις πλείστες των περιπτώσεων, υπήρξε εκτεταμένη αναφορά στα μέσα για το πρόσωπο του Γενικού Εισαγγελέα, ανέφερε το Δικαστήριο.

Η προσέγγιση του Γενικού Ελεγκτή σχετικά με την παραπληροφόρηση που γίνεται, δεν βρίσκει σύμφωνο το Συμβούλιο. Δεν παρασχέθηκε στο κοινό η σωστή παράδοση των γεγονότων. Η καταγγελία στον INTOSAI έγινε από τον Ελεγκτή γιατί δεν του παρεχόταν φάκελοι από το Υπουργείο Εσωτερικών. Σημαντική αναφορά του οργανισμού ότι οι αρμόδιες αρχές της Δημοκρατίας είναι αυτές που καθορίζουν την πρόσβαση των πληροφοριών. Αυτή η αναφορά δεν συμπεριλήφθηκε στην ανακοίνωση της Ελεγκτής αλλά παραπλανητική παρουσιάζει την δήλωση του INTOSAI ως πλήρη δικαίωση της Ελεγκτικής. Διαπιστώσαμε σε σωρεία αποφάσεων, δηλώσεων μια συνεχή τάση παραποίησης των γεγονότων και αποσιώπησης άλλων, σημειώθηκε. Σε αυτό το σημείο έγινε και αναφορά στην απόφαση για την υπόθεση Ερωτοκρίτου και πώς συμπεριλήφθηκε στην απόφαση αυτή.

Το Συμβούλιο οφείλει να εξετάσει τα περιστατικά της κάθε υπόθεσης. Ο κ. Τριανταφυλλίδης είπε ότι κατά πόσον οι πολίτες τον θεωρούν κατάλληλο να συνεχίσει την άσκηση των καθηκόντων του. Έχουμε εξετάσει αυτή την προσέγγιση και δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Κριτής την συγκεκριμένης συμπεριφοράς είναι το Συμβούλιο, είπε ο κ. Λιάτσος.

Η δημοφιλία δεν αποτελεί κριτήριο για την απόφαση αν είναι κατάλληλος ένας αξιωματούχος να ασκεί τα καθήκοντά του. Ο όρος ανάρμοστη συμπεριφορά είναι ευρύτερος. Καταλήγουμε ότι η αναφορές εναντίον του Εισαγγελέα, του ΥΠΑΜ, του ΥΠΟΙΚ, οι πολιτογραφήσεις, οι γνωματεύσεις του πρώην Εισαγγελέα και οι πολλαπλές συντάξεις έχουν πλήρως την αντίδραση του Γενικού Ελεγκτή σε βάρος του Γενικού Εισαγγελέα. Επιβάλλεται η υποχρέωση εκτέλεσης διαταγής από τους δημόσιους υπαλλήλους. Η μεν γνωματεύσεις του Εισαγγελέα έχουν ιδιαίτερο κύρος. Το ανέλεγκτο της κρίσης αναγνωρίστηκε και επιβεβαιώθηκε κατ’επανάληψη. Το διάβημα για απόλυση του Ελεγκτή επικεντρώνονται στην απαξιωτική κρίση προς την γνωματεύσεις του Εισαγγελέα, στην απόδοση αλλότριων κινήτρων. Ο Γενικός Ελεγκτής ξεπέρασε κάθε όριο και θα έπρεπε, αναλογιζόμενος την θέση, να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να συμπεριφερθεί όπως πρέπει, να δείξει αυτοσυγκράτηση. Ο Ελεγκτής όχι απλώς πέρασε την γραμμή, αλλά παραβίασε το τεκμήριο αθωότητας άλλου αξιωματούχου. Αυτή την οδό όφειλε να ακολουθήσει ο Γενικός Ελεγκτής. Αλλιώς διαβρώνονται οι θεσμοί και επικρατεί χάος, υπέδειξε το Δικαστήριο.

Για τις αισχρές και απαράδεκτες αναρτήσεις της ομάδας στήριξης του Γενικού Ελεγκτή, αναφέρθηκε ότι ο τρόπος, το ύφος, οι χαρακτηρισμοί για αλλότρια κίνητρα για τους επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας, ήταν υπόσκαψη της αποστολής τους.

Σύγκρουση η αμφισβήτησης των εξουσιών, ακολουθούσε τον λάθος δρόμο της αποδόμησης του θεσμού του Γενικού Εισαγγελέα. Μέσα από την συνταγματική επίλυση των διαφορών θα διαφαίνονταν τα καθήκοντα της Ελεγκτικής Υπηρεσία. Δεν είχε το κριτήριο να ενεργήσει με συνείδηση και άφηνε υπονοούμενα για κατά παραγγελία γνωματεύσεις. Όφειλε ως φορέα να περιορίζεται στον επιβαλλόμενο έλεγχο και να αποφεύγει της δημόσιες συγκρούσεις.

Με βάση τα πιο πάνω, διαπιστώναμε ότι η συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή, παραβίαση το κριτήριο αθωότητας, είναι μεμπτή, ανέφερε το Δικαστήριο.

Οι αρμοδιότητες του Εισαγγελέα είναι απαραίτητο να τυγχάνουν σεβασμού. Κάθε μας αναφορά στον Εισαγγελέα δεν αφορά στα πρόσωπα που έχουν τώρα το αξίωμα. Αβάσιμα απέδιδε συγκεκριμένα κίνητρα εναντίον του γενικού εισαγγελέα ο οποίος ενεργούσε στα πλαίσια των εξουσιών του. Μετά την διορισμό του νυν γενικού εισαγγελέα, απαξίωνε τις γνωματεύσεις του.

Οι ενέργειες του Γενικού Ελεγκτής, δημιούργησαν ένα κύμα αντίθεσης του κοινού προς τον θεσμό του Γενικού Εισαγγελέα. Παρασυρόμενος από τις σειρήνες στήριξής του, σύγχισε τον ρόλο του. Ένας αξιωματούχος που ενεργεί χωρίς την αντίληψη των ορίων των αρμοδιοτήτων του. Συνιστά τέτοιας βαρύτητας ανάρμοστης συμπεριφοράς, δεν νοείται να συνηγορεί την αποκάλυψη τον στοιχείων των καταγγελλόμενων. Η έλλειψη σεβασμού παρουσιάζουν έλλειψη του στοιχείου της αντίληψης την αποστολή τους, σημείωσε το Δικαστήριο, κάνοντας λόγο για συνεχή τάση μίας άνισης αντίδρασης.

Όλα τα πιο πάνω φανερώνουν έλλειψη αυτοελέγχου και αυτοσυγκράτησης. Ανώτατοι αξιωματούχοι του κράτους οφείλουν να ειδικεύουν άμεμπτη συμπεριφορά. Καλούνται να αποτελούν πρότυπα και να αποτυπώνουν αξίες, τόνισε το Δικαστήριο.

Είναι η τελική μας κρίση επέδειξε συμπεριφορά κατώτερη του αξιώματός του και δημιουργεί αμφιβολίες σε τρίτους, κατέληξε ο κ. Λιάτσος στην απόφαση.

Δειτε Επισης

Έλεγαν έκαναν έρευνες αλλά ήταν νεκρή στην ίδια της την πολυκατοικία-Εκτεθειμένο το ΤΑΕ Λεμεσού, σωρεία ερωτημάτων
Αλλαγές στη συνεργασία EUROPOL με ιδιώτες και επεξεργασία προσωπικών δεδομένων
Έργα κατά τις προσεχείς ημέρες, τα οποία θα επηρεάσουν την τροχαία κίνηση
Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου-Συγκρούστηκε με όχημα, εγκατέλειψε τη σκηνή ο δεύτερος οδηγός
Διεύρυνση περιπτώσεων μεταφοράς κατάδικου σε άλλη χώρα για να εκτίσει ποινή
Πληρώνονται υπερωρίες μέχρι και τον Αύγουστο 2024 οι Αστυνομικοί ύψους €2,8 εκ.
Νεκρή στην πολυκατοικία όπου διέμενε εντοπίστηκε η 59χρονη που είχε δηλωθεί ελλείπουσα στη Λεμεσό
Χάθηκαν τα ίχνη της 13χρονης Κωνσταντίνας από την οικία της στη Λευκωσία (pic)
Στη Νομική Υπηρεσία ο φάκελος για τον ανήλικο που έστελνε email για βόμβες στα αεροδρόμια της Ελλάδας
Κολλημένες στην Εισαγγελία εννέα υποθέσεις για το σκάνδαλο Αββακούμ, σε εξέλιξη άλλες έξι