Η Βόρεια Κορέα εκτοξεύει ομοβροντία βαλλιστικών πυραύλων

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε στην εκτόξευση ομοβροντίας βαλλιστικών πυραύλων με βραχύ βεληνεκές σήμερα, στη δεύτερη δοκιμή του τύπου μέσα σε μια εβδομάδα, ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της Νότιας Κορέας.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, εντοπίστηκε και βρίσκεται σε εξέλιξη «ανάλυση» για την εκτόξευση «βαλλιστικών πυραύλων με βραχύ βεληνεκές» προς την ανατολική θάλασσα περί τις 06:50 (τοπική ώρα· 00:50 ώρα Κύπρου).

Εν αναμονή νέων εκτοξεύσεων, «οι ένοπλες δυνάμεις μας ενίσχυσαν την επιτήρηση και την επαγρύπνησή τους», ενώ «μοιράζονται» τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρώσει με τους συμμάχους της Σεούλ, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, πρόσθεσε το επιτελείο.

Το Τόκιο επιβεβαίωσε τις εκτοξεύσεις. Η ιαπωνική ακτοφυλακή ανακοίνωσε πως ήδη πύραυλος κατέπεσε στη θάλασσα.

Τα σκάφη στην περιοχή όπου ενδέχεται να καταπέσουν πύραυλοι «παρακαλούνται να δίνουν προσοχή στις πληροφορίες που τους διαβιβάζονται» και «αν αντιληφθούν πτώση βλημάτων, να μην πλησιάσουν, αλλά να ειδοποιήσουν το λιμενικό», παρότρυνε.

Την περασμένη Πέμπτη, η Βόρεια Κορέα προχώρησε επίσης στην εκτόξευση «βαλλιστικών πυραύλων με βραχύ βεληνεκές» προς την κατεύθυνση της ανατολικής θάλασσας, κατά τη Σεούλ. Επρόκειτο για την πρώτη σημαντική οπλική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ από τις αρχές του Ιουλίου.

«Καταδικάζουμε σθεναρά την εκτόξευση πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα, που αποτελεί προφανή πρόκληση (...) και απειλεί σοβαρά την ειρήνη και τη σταθερότητα στην κορεατική χερσόνησο», τόνισε αμέσως μετά το νοτιοκορεατικό γενικό επιτελείο.

Η Βόρεια Κορέα έχει διεξαγάγει δεκάδες οπλικές δοκιμές (και) φέτος. Ειδικοί εκτιμούν πως αυτό ενδέχεται να συνδέεται με τη φερόμενη παράδοση από την Πιονγκγιάνγκ πυραύλων και πυρομαχικών στη Ρωσία, προς χρήση στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Δύση κατηγορεί συχνά τη βορειοκορεατική Kυβέρνηση ότι προμηθεύει με όπλα και πυρομαχικά τη Ρωσία, κάτι που η χώρα με πυρηνικό οπλοστάσιο έχει διαψεύσει.

Στη θεωρία είναι απαγορευμένο στη Βόρεια Κορέα να εκτοξεύει βαλλιστικούς πυραύλους, δυνάμει αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η Πιονγκγιάνγκ αψηφά τις αποφάσεις αυτές και τις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί, επικαλούμενη το δικαίωμά της στη νόμιμη άμυνα.

Η ένταση στην κορεατική χερσόνησο παραμένει στα ύψη, με τη Βόρεια Κορέα να κλιμακώνει τα τελευταία χρόνια τις δοκιμές πυραύλων και να διαμηνύει πως θα ενισχύσει το πυρηνικό οπλοστάσιό της, λόγω της απειλής που θεωρεί πως αντιμετωπίζει από τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα. Ταυτόχρονα, η Πιονγκγιάνγκ προχωρά σε σύσφιγξη των παραδοσιακών σχέσεών της με τη Μόσχα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Συνελήφθη 50χρονος στην Ακράτα που απειλούσε τη σύζυγό του-Τον πήγαν σε ψυχιατρική κλινική, αλλά απέδρασε
Σε κρίσιμη κατάσταση ο Πάπας Φραγκίσκος-Ενημέρωση από το Βατικανό
Γυναίκα έχει ταξιδέψει σε 60 χώρες–Για ποιο μέρος δεν θέλει ούτε να ακούσει
Θάνατος Βασίλη Καλογήρου-Χρήση φαρμακευτικής ουσίας δείχνουν οι τοξικολογικές εξετάσεις
Σε ύφεση η σεισμική δραστηριότητα σε Σαντορίνη, Αμοργό, Ίο και Ανάφη
ΒΙΝΤΕΟ: Φέρεται να φώναξε «Αλλαχού Άκμπαρ» ο δράστης πριν την επίθεση στη Γαλλία
Eπίθεση σε αγορά στη Γαλλία με ένα νεκρό και πολλούς τραυματίες
Με γραπτό κείμενο θα απευθυνθεί στους πιστούς την Κυριακή ο Πάπας Φραγκίσκος
Η Ζιζέλ Πελικό, μία από τις Γυναίκες της Χρονιάς του περιοδικού Time
Δημογλίδου για Βασίλη Καλογήρου-«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε στοιχείο που να μας οδηγεί ξεκάθαρα σε έγκλημα»