Νέες περιπέτειες για το χαλλούμι-Διαβήματα προς ΕΕ από αγελαδοτρόφους, ζητούν μέτρα για τα κατεχόμενα

Σε νέες περιπέτειες μπαίνει ο φάκελος χαλλούμι ΠΟΠ, με τους αγελαδοτρόφους να προβαίνουν σε διάφορα διαβήματα, τόσο εντός Κύπρου όσο και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφορικά με τους ανεπαρκείς ελέγχους που γίνονται από τους αρμόδιους, για την παραγωγή χαλλουμιού από τα κατεχόμενα και τις πιέσεις που δέχονται οι ίδιοι για εφαρμογή των προνοιών της νομοθεσίας.

Ο σύνδεσμος των αγελαδοτρόφων, είχαν προειδοποιήσει προ ημερών, ότι προτίθενται να προβούν σε διάφορες κινήσεις, ειδικά μετά τις αναφορές που είδαν το φως της δημοσιότητας, περί οικονομικής στήριξης των κατεχομένων, ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την παραγωγή χαλλουμιού, το οποίο όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις της νομοθεσίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μέσα από σαράντα κύματα περνά το χαλλούμι-Νέα αναταραχή, ετοιμάζουν μέτρα οι αγελαδοτρόφοι

«Ο κανονισμός για το χαλλούμι ΠΟΠ δεν εφαρμόζεται ομοιόμορφα. Στα κατεχόμενα, εκτός από το γεγονός ότι τους δίνουν επιδοτήσεις για να εναρμονιστούν και περιλαμβάνονται στον κανονισμό του 2021, παράγουν και εξάγουν σε διάφορες αγορές στο εξωτερικό ό,τι χαλλούμι θέλουν, ενώ εμάς μας αναγκάζουν να παράγουμε χαλλούμι με ποσοστά γάλακτος. Αυτό εμείς το χαρακτηρίζουμε μη ηθικό, εκτός από αθέμιτο ανταγωνισμό», εξήγησε στον REPORTER ο εκπρόσωπος του συνδέσμου αγελαδοτρόφων Κύπρου, Νίκος Παπακυριακού.

Ουσιαστικά, το γεγονός ότι οι παραγωγοί στις ελεύθερες περιοχές υποβάλλονται σε τόσους αυστηρούς ελέγχους, δεδομένου ότι πρέπει να τηρείται η νομοθεσία και κάτι τέτοιο δεν τηρείται για τους παραγωγούς στα κατεχόμενα, είναι και ο λόγος που διαμαρτύρονται οι αγελαδοτρόφοι, ο σύνδεσμος των οποίων αναμένεται να ενημερώσει, σε παγκύπρια συνδιάσκεψη τα μέλη του, για να καθορίσουν τα επόμενά τους βήματα.

«Πρέπει να ξεκαθαρίσουν κάποια πράγματα, για να ξέρουμε κι εμείς τι θα πράξουμε. Εμείς είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε. Θα ετοιμάσουμε κάποια υπομνήματα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα αναμένουμε απαντήσεις. Εντός Κύπρου δεν λάβαμε απαντήσεις. Επίσης, θα αποφασίσουμε κατά πόσο θα βγούμε στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούμε, τόσο έξω από το Προεδρικό, όσο και έξω από το σπίτι της Ευρώπης στην Κύπρο».

Σημειώνεται πως ο σύνδεσμος των αγελαδοτρόφων θεωρούν ότι με τις συγκεκριμένες αποφάσεις, αλλά και το γεγονός ότι δεν γίνεται κάποια προσπάθεια από πλευράς Κυβέρνησης, για να αλλάξει η κατάσταση, ότι επιχειρείται εξόντωση «της αγελαδοτροφίας στις ελεύθερες περιοχές μέχρι το 2029, γεγονός που ευνοεί κατά τρόπο αθέμιτο την παραγωγή χαλουμιού στις κατεχόμενες περιοχές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αντιδρούν για το χαλλουμι και ετοιμάζουν συνάντηση οι αγελαδοτρόφοι-«Ευνοείται η παραγωγή στα κατεχόμενα»

Πάντως, αυτό που αναμένεται να ζητήσουν από τα αρμόδια σώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της Κύπρου, είναι να υπάρχει ίση μεταχείριση «του τομέα της γαλακτοβιομηχανίας στις ελεύθερες και κατεχόμενες περιοχές", σημειώνοντας ότι θα πρέπει να εφαρμόζονται οι ίδιες προϋποθέσεις και στις δύο περιοχές μέχρι την εξεύρεση οριστικής λύσης και την επανένωση».

Υπενθυμίζεται πως ο Σύνδεσμος Αγελαδοτρόφων είχε θέσει τόσο ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, όσο και της υπουργού Γεωργίας, Μαρίας Παναγιώτου, το συγκεκριμένο θέμα, στις συναντήσεις που είχαν εντός καλοκαιριού, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έλαβαν καμία απάντηση και ήταν ο λόγος που τους οδήγησε στην έντονη αυτή αντίδραση. Σημειώνεται, μάλιστα, πως ένας ακόμη λόγος αντίδρασης είναι και οι πρόσφατες δηλώσεις του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Γεωργίας, Ανδρέα Γρηγορίου, ο οποίος είχε αναφέρει πως σταδιακά, με σταθερή αύξηση 5% στην ποσόστωση του αιγοπρόβειου γάλακτος στην παραγωγή του χαλλουμιού, αναμένεται μέχρι το 2029 να εφαρμοστεί πλήρως η νομοθεσία και να φτάσουμε στο 51% που απαιτείται. Κάτι που ο σύνδεσμος θεωρεί ότι είναι ανέφικτο και για να γίνει αυτό θα υπάρχει μείωση στις εξαγωγές από τις ελεύθερες περιοχές και αύξηση από τα κατεχόμενα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξεσπούν οι αγελαδοτρόφοι-Ξεπούλημα εμπορίας χαλουμιού και οικονομική ενίσχυση κατεχομένων

Δειτε Επισης

Μετατράπηκε σε χριστουγεννιάτικο χωριό το Προεδρικό-«Στόχος να στηρίξουμε τις μικρές επιχειρήσεις»
Ακριβό το τίμημα της ανομβρίας-Κοστοβόρες δράσεις για την εξοικονόμηση νερού
Ανάθεση διαχείρισης της μαρίνας Λάρνακας εντός τριών ο στόχος Υπ. Μεταφορών
«Σύμβολο αγάπης και αυταπάρνησης για τον τόπο του»-Κηδεύτηκε ο εγκλωβισμένος Αντώνης Σκούλλου
Η Χ13 η πρώτη αστική εξπρές διαδρομή-Όλες οι λεπτομέρειες
Αίθριος ο καιρός, στους 17 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία-Πότε επιστρέφουν οι καταιγίδες
Χαμογελούν πολύτεκνοι και τρίτεκνοι με τις αλλαγές στο επίδομα τοκετού-Ζητούν δημογραφική πολιτική
Εισηγήσεις Λοττίδου μετά από παράπονα για την κυπριακή υπηκοότητα
Ανακοίνωση του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών για κινδύνους από φωτοβολταϊκά σετ
Κάμερες σε τρία σχολεία στη Λάρνακα μετά τους βανδαλισμούς-«Υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα»