Το φανταστικό σενάριο, οι ευθύνες της Αστυνομίας και οι χούλιγκανς που αφήνουμε να διοικούν

Φεβρουάριος του 2026

Οι αρχηγοί των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεδριάζουν στη Λευκωσία, την πρωτεύουσα της προεδρεόυσας χώρας. Το επίπεδο κινδύνου θεωρείται πολύ υψηλό, με τόσους επικεφαλής κρατών μαζεμένους, και η Αστυνομία έχει από καιρό ετοιμάσει τα επιχειρησιακά της σχέδια, για να είναι απόλυτα ασφαλείς οι ξένοι ηγέτες και να κυλήσουν όλα ομαλά. Μάλιστα βγαίνουν και διαφημίζουν πόσο άψογος είναι ο σχεδιασμός τους με την Αστυνομία πανέτοιμη να ανταποκριθεί.

Οι οικοδεσπότες, όμως, λογάριαζαν χωρίς τον πραγματικό ξενοδόχο. Ενώ το Κέντρο «Φιλοξενία» είναι «αστακός», λίγο πιο κάτω, στη λεωφόρο Λεμεσού, οργανωμένοι οπαδοί συγκεκριμένης ποδοσφαιρικής ομάδας, αποφασίζουν να εκμεταλλευτούν την παρουσία των Ευρωπαίων στη Λευκωσία για να διαμαρτυρηθούν για τις… ποσοστώσεις στο χαλλούμι. Οι διαμαρτυρόμενοι είναι έξαλλοι, θεωρώντας ότι πίσω από αυτό το μόνιμο πλέον ζήτημα για την χώρα μας, βρίσκονται οι παραγωγοί Camembert και Provolone, που προσπαθούν να πλήξουν τα εθνικά μας συμφέροντα.

Ξαφνικά η Αστυνομία δεν ξέρει τι να κάνει. Έχει από την μία την υψηλού κινδύνου αποστολή με το Συμβούλιο, από την άλλη τους αγανακτισμένους ποδοσφαιρόφιλους που την είδαν Ζορό του χαλλουμιού. Θα πρέπει ο κίνδυνος να συνυπολογιστεί και να γίνουν νέες ρυθμίσεις. Να βρει, ως σώμα ασφαλείας, ένα τρόπο να διαχειριστεί δύο δύσκολες καταστάσεις την ίδια ώρα. Να φροντίσει να παραμείνουν οι εταίροι ασφαλείς και να μην ξεφύγει η κατάσταση λίγο πιο κάτω.

Δυστυχώς η κυπριακή Αστυνομία δεν είναι multi-tasking. Στην προσπάθειά της να ελέγξει τους αγανακτισμένους οπαδούς, που βλέπουν φαντάσματα από τυρί, μία από τις εισόδους του Συνεδριακού παραβιάζεται από κάποιους επιτήδειους, που καταφέρνουν να εισέλθουν χωρίς έλεγχο σε έναν χώρο που υποτίθεται είναι υψηλής ασφαλείας. Ευτυχώς η Αστυνομία καταφέρνει να επέμβει την τελευταία στιγμή αποσοβώντας τον κίνδυνο και τα πολλά επεισόδια γίνονται επί της λεωφόρου Αγλαντζιάς και όχι εντός του χώρου του Συμβουλίου.

Μετά από αυτό το πανευρωπαϊκό ρεζιλίκι, ο Αρχηγός της Αστυνομίας (που είναι ακόμη ο Στέλιος Παπαθεοδώρου, καθώς ο Νίκος Χριστοδουλίδης συνεχίζει να αναζητά τον αντικαταστάτη του από τον Σεπτέμβριο του 2023) βγαίνει αρμοδίως στις κάμερες και δηλώνει ότι για την κατάσταση φταίνε εκτός από αυτούς που προκάλεσαν τα επεισόδια, ο υπεύθυνος ασφαλείας του «Φιλοξενία», η ΚΟΠ και οι αγελαδοτρόφοι. Η Αστυνομία δεν φταίει, προφανώς, γιατί η τελευταία φορά που έφταιγε για κάτι ήταν πριν πολλά χρόνια και δεν το θυμάται κανένας πια, παρόλο που βεβαίως και δεν αποποιείται ευθύνες που αρνείται να αναλάβει.

Σεπτέμβριος του 2024

Η πραγματικότητα είναι πως αυτό το σκηνικό ήδη εκτυλίχθηκε στη Λεμεσό την Κυριακή, χωρίς τα εχθρικά τυριά. Και επειδή όλοι οι εμπλεκόμενοι σχετίζονταν με το ποδόσφαιρο και όχι μια σοβαρή διεθνή διοργάνωση, για άλλη μία φορά βλέπουμε ίδιες τοποθετήσεις. Ο καθένας να ταμπουρώνεται πίσω από τις θέσεις του και την επιμονή του πως είναι ορθές και θεωρούμε περίπου οκ να γίνονται αυτά τα αίσχη, διότι πίσω τους βρίσκονται κάποιοι που τους αποκαλούν ανεγκέφαλους, αλλά απέδειξαν πάρα πολλές φορές ότι έχουν την ικανότητα να κάνουν επίδειξη ισχύος στο κράτος.

Το κράτος, όμως, δεν διοικείται από τους χούλιγκανς ή τουλάχιστον δεν έπρεπε να διοικείται από τους χούλιγκανς. Δεν θα έπρεπε να μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, όποτε θέλουν και να μην μπορεί κανένας να τους σταματήσει. Η δημόσια ασφάλεια και η τήρηση της δημόσιας τάξης είναι πάντοτε δουλειά του κράτους και κατ’ επέκταση της Αστυνομίας και ό,τι και αν κάνουν ή δεν κάνουν οι άλλοι, η ευθύνη αυτή δεν σταματά ούτε για ένα λεπτό.

Η Αστυνομία οφείλει να μπορεί να έχει την ικανότητα και την ευελιξία να ανταποκρίνεται σε κάθε κατάσταση, όσο προγραμματισμένη ή όσο έκτακτη και αν είναι. Ακόμη και αν το αποτέλεσμα δεν είναι τέλειο, κάτι που δεν αναμένεται, ιδιαίτερα όταν υπάρχει αιφνιδιασμός, δεν μπορεί να επιτρέπει την επικράτηση του χάους. Και τους τελευταίους μήνες το χάος επικράτησε περισσότερες φορές από όσο θα μπορούσε να είναι αποδεκτό.

Έχει δίκαιο η εκτελεστική εξουσία πως έχουν και άλλοι ευθύνες και αυτές δεν περιορίζονται στην Αστυνομία. Πλην, όμως, όλοι οι υπόλοιποι δεν είναι κρατικοί φορείς και δεν έχουν το ίδιο βάρος ευθύνης με το κράτος. Είναι δουλειά του κράτους να δημιουργεί συνθήκες ασφάλειας και να χειρίζεται επικίνδυνους ανθρώπους ή ανθρώπους με προβληματική συμπεριφορά. Όπως είναι δουλειά της Αστυνομίας να σταματήσει να επιτρέπει σε μια χούφτα χούλιγκανς να βυθίζουν γήπεδα αλλά και πόλεις ολόκληρες στο χάος, ασχέτως αν οι ίδιοι θέλουν να επιδείξουν παραβατική συμπεριφορά ή να διαπράξουν ποινικά αδικήματα. Παρομοίως, η Αστυνομία οφείλει να κάνει τη δουλειά της, ακόμη και αν δεν βρίσκει την απαραίτητη ανταπόκριση ή διάθεση συνεργασίας από την ΚΟΠ, τα σωματεία και άλλους εμπλεκόμενους.

Ευθύνη του κράτους δεν είναι μόνο η καταστολή αλλά και η πρόληψη αυτού του φαινομένου. Και για να παρεμποδιστούν τα επεισόδια, πρέπει να είσαι σε θέση το κράτος να γνωρίζει τη ρίζα τους. Και όμως, από την περίοδο των επεισοδίων στο «Τάσσος Παπαδόπουλος-Ελευθερία», τότε που μόλις ανέλαβε η Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη την εξουσία, δεν μας ανακοίνωσε σε ποιες επιστημονικές μελέτες έχει προβεί, σε ποια συμπεράσματα κατέληξαν οι ειδικοί και ποιες πολιτικές αναπτύχθηκαν στη βάση των αιτιών που εντοπίστηκαν για αντιμετώπιση του φαινομένου.

Προφανώς και η Κυβέρνηση δεν επιθυμεί να διοικούν οι χούλιγκανς. Αυτή είναι δική της δουλειά. Αλλά αν δεν γίνουν όλα όσα πρέπει να γίνουν, σε όλα τα επίπεδα, από όλους όσοι πρέπει να τα κάνουν, η κατάσταση θα χειροτερεύει, δεν θα βελτιώνεται από μόνη της μέσα από αλληλοεπίρριψη ευθυνών και την ευχή να επιδείξει κάποιος άλλος υπευθυνότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Ανησυχία για τα αποθέματα ψαριών στην Πάφο-Κινδυνεύουν με εξάλειψη οι ψαράδες
Βουλιάζουν τα ορεινά από τους εκδρομείς-Πυκνή τροχαία κίνηση προς Κακοπετριά
Βρετανός διηγείται πώς επιβίωσε επί 18 χρόνια στην πιο σκληρή φυλακή της Ταϊλάνδης
Καταγγέλθηκαν οδηγοί που κατανάλωσαν αλκοόλ και ναρκωτικά-Συντονισμένη επιχείρηση στην Πάφο
Παραμυθένιες εικόνες από το Τρόοδος-Στα λευκά η οροσειρά μετά την έντονη χιονόπτωση (vid&pics)
Αντιδράσεις στα κατεχόμενα για αλλαγές σε συμβάσεις και αύξηση κόστους ζωής-Διαμαρτυρία έξω από τη «βουλή»
Είκοσι χρόνια από το τσουνάμι της Ινδονησίας που συγκλόνισε τον κόσμο
Μόλις καταδίκες για την κατάρρευση ξενοδοχείου που σκοτώθηκαν 35 Τ/κ στην Τουρκία-Απογοήτευση στα κατεχόμενα
Θερμάστρα προκάλεσε φωτιά σε διαμέρισμα στον Άγιο Δομέτιο-Στο νοσοκομείο μία ένοικος, εκκενώθηκε το κτίριο
Τρίβει τα χέρια του για τις προαναγγελίες των Τούρκων στην ΑΟΖ ο Τατάρ-Συνεχίζει το τροπάρι για τα δύο κράτη