Η Χάρις κατηγορεί τον Ντ. Τραμπ για τον θάνατο μιας 28χρονης, λόγω του νόμου για τις αμβλώσεις

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις δήλωσε σήμερα ότι ο θάνατος μιας νεαρής γυναίκας στην Τζόρτζια θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί αν η Πολιτεία αυτή δεν απαγόρευε τις αμβλώσεις και επέρριψε την ευθύνη στον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό της στις προεδρικές εκλογές, τον Ντόναλντ Τραμπ.

Τουλάχιστον δύο γυναίκες στην Τζόρτζια πέθαναν επειδή δεν είχαν πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες τερματισμού της κύησης στην Πολιτεία τους, ανέφερε ο ερευνητικός ιστότοπος ProPublica την Δευτέρα.

Η Άμπερ Νικόλ Θέρμαν, 28 ετών, πέθανε τον Αύγουστο του 2022, καθώς παρουσίασε επιπλοκές αφού πήρε το χάπι της άμβλωσης και «υπέστη σοβαρή μόλυνση, την οποία το προαστιακό νοσοκομείο της Ατλάντας ήταν καλά εξοπλισμένο για να την αντιμετωπίσει» ανέφερε το ProPublica, επικαλούμενο τα συμπεράσματα μιας πολιτειακής επιτροπής η οποία χαρακτήρισε «αποτρέψιμο» τον θάνατο αυτόν.

«Αυτή η νεαρή μητέρα θα έπρεπε να είναι ζωντανή, να μεγαλώνει τον γιο της και να κυνηγά το όνειρό της, να φοιτήσει στη νοσηλευτική σχολή», είπε η Χάρις. «Αυτό ακριβώς φοβόμασταν όταν ανατράπηκε η (νομολογία) Ρόου. Αυτές είναι οι συνέπειες των πράξεων του Ντόναλντ Τραμπ», τόνισε η Χάρις.

Ο Τραμπ ως πρόεδρος διόρισε τρεις συντηρητικούς δικαστές στο Ανώτατο Δικαστήριο το οποίο ανέτρεψε τη νομολογία Roe v. Wade για τις αμβλώσεις, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά το 2016. Μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου το 2022, η Τζόρτζια και άλλες 12 Πολιτείες έχουν περάσει νόμους που απαγορεύουν ή περιορίζουν δραστικά το δικαίωμα στην άμβλωση.

«Ο πρόεδρος Τραμπ ανέκαθεν υποστήριζε εξαιρέσεις για τις περιπτώσεις βιασμών, αιμομιξίας και (αν κινδυνεύει) η ζωή της μητέρας, κάτι που προβλέπεται στον νόμο της Τζόρτζια. Με αυτές τις εξαιρέσεις εν ισχύ, είναι ασαφές για ποιον λόγο οι γιατροί δεν ενήργησαν εγκαίρως για να προστατεύσουν τη ζωή της Άμπερ Θέρμαν» ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου της εκστρατείας Τραμπ, Κάρολιν Λίβιτ.

Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι πιστεύει πως αρμόδιες για να αποφασίσουν για το θέμα της άμβλωσης είναι οι Πολιτείες και όχι το ομοσπονδιακό κράτος.

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και οι επακόλουθοι νόμοι που ψηφίστηκαν σε ορισμένες Πολιτείες οδήγησαν σε σωρεία μηνύσεων σε βάρος νοσοκομείων και γιατρών που φέρονται ότι αρνήθηκαν να αναλάβουν εγκύους οι οποίες παρουσίαζαν επιπλοκές στην εγκυμοσύνη τους. Γυναίκες στο Τέξας έχουν ζητήσει από τις υπηρεσίες υγείας να ερευνήσουν τοπικά νοσοκομεία που αρνήθηκαν να τους κάνουν άμβλωση μολονότι είχαν επικίνδυνες εξωμήτριες κυήσεις ενώ γυναίκες στο Αϊντάχο, το Τενεσί και την Οκλαχόμα κατέθεσαν αγωγές επειδή, αν και αντιμετώπιζαν επικίνδυνες για τη ζωή τους επιπλοκές, τα νοσοκομεία αρνήθηκαν να τερματίσουν την κύηση.

Πηγή: ΑΠΕ

Δειτε Επισης

BINTEO: Πήγαν να απαγάγουν την κόρη επιχειρηματία στο Παρίσι-Ήταν μαζί με των δύο ετών γιο της
Επιμένει ο Ζελένσκι για την ανάγκη παρουσίας Τραμπ στην Τουρκία-«Θα δώσει ένα επιπλέον κίνητρο στον Πούτιν»
Φρίκη στη Βραζιλία-Συνελήφθησαν 25χρονη και σύντροφός της για τον βιασμό και τον φόνο 20μηνου βρέφους
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ακυρώνει την απόφαση της Κομισιόν να αποκρύψει τα μηνύματα φον ντερ Λάιεν-Μπουρλά
Σε ισχύ η εκεχειρία στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ και Κίνας-Οι δεσμοί που αίρονται και τα σημεία τριβής που παραμένουν
Νέα ισραηλινή διαταγή απομάκρυνσης κατοίκων από βόρειο τμήμα Γάζας
Σε τεντωμένο σχοινί οι ειρηνευτικές συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας στην Τουρκία, κυρώσεις αν δεν πάει ο Πούτιν
Διαβεβαιώσεις Τραμπ-«Έχουμε πλαίσιο πολύ γερής συμφωνίας με την Κίνα»
Άρχισε η ακρόαση για το αν θα απελευθερωθούν οι αδελφοί Μενέντεζ
Τουλάχιστον 21 νεκροί εξαιτίας κατανάλωσης νοθευμένων αλκοολούχων ποτών στην Ινδία