Η Μέτσολα έθεσε στόχο την ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχου Επιτρόπων όσο πιο αποτελεσματικά

Στόχος είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου των υποψήφιων μελών του Κολλεγίου των Επιτρόπων, όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά, είπε την Τρίτη η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), Ρομπέρτα Μέτσολα.

Το πρωί της Τρίτη, οι πολιτικοί αρχηγοί του ΕΚ αντάλλαξαν απόψεις με την εκλεγμένη Πρόεδρο της Επιτροπής,  Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχετικά με το νέο Σώμα των Επιτρόπων.

«Ξεκινάμε τώρα μια έντονη και αναγκαία περίοδο κοινοβουλευτικού ελέγχου του νέου Σώματος των Επιτρόπων» είπε η κ. Μέτσολα μετά τη συνάντηση. Σημείωσε ότι οι Ευρωβουλευτές θα εξετάσουν προσεκτικά τις υποψηφιότητες όλων των προτεινόμενων Επιτρόπων σε δημόσιες ακροάσεις.

«Στόχος είναι να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία ελέγχου όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά» πρόσθεσε, σημειώνοντας ωστόσο, ότι οι Ευρωβουλευτές δεν θα κάνουν εκπτώσεις. «Οι πολίτες μας βασίζονται σε εμάς», δήλωσε η κ. Μέτσολα.

Δελτίο Τύπου του ΕΚ σημειώνει ότι ως μέρος της ευρύτερης μεταρρύθμισης των εσωτερικών μεθόδων εργασίας του Κοινοβουλίου που εγκρίθηκε τον Απρίλιο του 2024, ο ισχύων Εσωτερικός Κανονισμός, που ισχύει από τον Ιούλιο του 2024, προβλέπει ενισχυμένο ρόλο του Κοινοβουλίου στη διαδικασία ίδρυσης του νέου Σώματος των Επιτρόπων.

Επόμενα βήματα

Σύμφωνα με το ΕΚ, η Επιτροπή Νομικών Θεμάτων θα εξετάσει ενδελεχώς τις δηλώσεις συμφερόντων των προτεινόμενων Επιτρόπων. Αυτό αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση για τη διεξαγωγή των ακροάσεων επιβεβαίωσης, σημειώνεται.

Οι απαντήσεις κάθε προτεινόμενου Επιτρόπου στις γραπτές ερωτήσεις που υποβάλλονται από το Κοινοβούλιο θα δημοσιεύονται στον ιστότοπο του Κοινοβουλίου πριν από την ακρόαση επιβεβαίωσης.

Η Διάσκεψη των Προέδρων θα οργανώσει τις ακροάσεις επιβεβαίωσης βάσει σύστασης της Διάσκεψης των Προέδρων των Επιτροπών.

Κάθε προτεινόμενος Επίτροπος θα κληθεί να εμφανιστεί ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής ή επιτροπών για μία μόνο ακρόαση επιβεβαίωσης, διάρκειας τριών ωρών. Ωστόσο, στην περίπτωση ιδιαίτερα μεγάλων ή πολύπλοκων χαρτοφυλακίων που περιλαμβάνουν περισσότερες από μία επιτροπές, η ακρόαση επιβεβαίωσης μπορεί να διαρκέσει έως και τέσσερις ώρες. Οι ακροάσεις επιβεβαίωσης θα μεταδίδονται ζωντανά, σημειώνεται.

Το Κοινοβούλιο ακολούθως, θα αξιολογήσει τους προτεινόμενους Επιτρόπους με βάση τη γενική τους ικανότητα, την ευρωπαϊκή δέσμευση και την προσωπική τους ανεξαρτησία, και θα αξιολογήσει τις γνώσεις τους σχετικά με το μελλοντικό χαρτοφυλάκιό τους και τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες.

Οι συντονιστές της επιτροπής θα αξιολογήσουν τους προτεινόμενους Επιτρόπους μετά την ακρόαση επιβεβαίωσης και θα προετοιμάσουν μια ενιαία επιστολή αξιολόγησης για κάθε έναν/μια από αυτούς.

Προκειμένου να εγκριθούν, οι συντονιστές που αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία των 2/3 τουλάχιστον των μελών της επιτροπής που ανήκουν σε μια πολιτική ομάδα, θα πρέπει να εγκρίνουν τον προτεινόμενο Επίτροπο. Εάν δεν μπορεί να επιτευχθεί αυτή η πλειοψηφία, μπορούν να ζητηθούν περισσότερες πληροφορίες με πρόσθετες γραπτές ερωτήσεις ή με συνέχιση της ακρόασης επιβεβαίωσης, διάρκειας 1,5 ώρας.

Οι επιστολές αξιολόγησης διαβιβάζονται στη Διάσκεψη των Προέδρων, η οποία μπορεί στη συνέχεια να κηρύξει τη λήξη των ακροάσεων επιβεβαίωσης και να εξουσιοδοτήσει τη δημοσίευση όλων των επιστολών αξιολόγησης.

Μετά από επιτυχείς ακροάσεις επιβεβαίωσης, η εκλεγμένη Πρόεδρος θα παρουσιάσει το Σώμα των Επιτρόπων και το πρόγραμμά του στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου, και θα ακολουθήσει συζήτηση και ψηφοφορία για την εκλογή ή την απόρριψη της Επιτροπής στο σύνολό της, με την μέθοδο της πλειοψηφίας ψήφων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Τις επόμενες ημέρες οι αποφάσεις Χριστοδουλίδη για αντικατάσταση Οδυσσέα
Κρίσιμο τετ α τετ Χριστοδουλίδη-Μητσοτάκη για την ηλεκτρική διασύνδεση
Οι... μνηστήρες περιμένουν Οδυσσέα-Τα κρυφά χαμόγελα, οι φήμες διαρκείας και τα πολιτικά σενάρια
Πρώτη συνάντηση με τη Φον ντερ Λάιεν είχαν οι υποψήφιοι για τη νέα Κομισιόν
Διαβεβαίωση αρμόδιας επιτροπής ΕΚ για Επιτρόπους-«Θα ενεργήσουν μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες»
Επίσπευση διαδικασίας για αναθεώρησης νομοθεσίας ΡΙΚ ζήτησε το Υπουργείο Εσωτερικών
Υπέγραψε την παύση Οδυσσέα Μιχαηλίδη η Αννίτα Δημητρίου ως Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας
ΠτΔ: Ο Κρανιδιώτης ήταν κυνηγός του ονείρου και θιασώτης του εφικτού
Τον ερχόμενο Μάρτιο το συνέδριο του ΡΤΚ-Ξανά υποψήφιος ο Έρχουρμαν
Διεθνές ενδιαφέρον για την απόφαση παύσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη (pics)