Στις 5 Οκτωβρίου η 20η Πορεία με τις Ροζ Φιγούρες

Με στόχο να σπάσουν τα ταμπού για τον μεταστατικό καρκίνο και οι μεταστατικοί ασθενείς να νιώθουν ότι δεν είναι μόνοι τους, πραγματοποιείται στις 5 Οκτωβρίου η 20ης Πορεία με τις Ροζ Φιγούρες της Europa Donna Κύπρου. 

Η διεξαγωγή της Πορείας ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα και όπως σημειώθηκε πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Επιτρόπου της ΕΕ, για την Υγεία και Ασφάλεια των Τροφίμων Στέλλας Κυριακίδου.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου, η πορεία με τις Ροζ Φιγούρες, θα ξεκινήσει στις 17:00, από την Πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία και θα κατευθυνθεί στα κεντρικά γραφεία της AstroBank, όπου θα τοποθετηθούν 782 φιγούρες, που συμβολίζουν τα νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού σε γυναίκες που καταγράφηκαν το 2023 στην Κύπρο.

Προστίθεται πως, επίσης, θα τοποθετηθούν 7 μπλε φιγούρες που συμβολίζουν τα νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού σε άντρες και 226 τιρκουάζ φιγούρες για τα νέα περιστατικά γυναικολογικού καρκίνου και άλλες 239 λευκές φιγούρες, που συμβολίζουν τα άτομα που απεβίωσαν κατά το 2023.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Europa Donna Κύπρου Στέλλα Μάστορα τόνισε πως «μετά τη διεκδίκηση του Δικαιώματος στη Λήθη, φέτος περνάμε στην αντίπερα όχθη και ζητούμε να θυμόμαστε μια άλλη μερίδα ασθενών, των ασθενών με μεταστατικό καρκίνο, που είναι οι ασθενείς οι οποίοι δεν έχουν ίαση, οι θεραπείες τους είναι ασταμάτητες και έρχονται αντιμέτωποι με μια πληθώρα δυσκολιών κοινωνικής, οικονομικής και ψυχολογικής φύσεως".

Όπως είπε η κ. Μάστορα, «η Europa Donna Κύπρου, με την Πορεία των Ροζ Φιγούρων σηματοδοτεί την έναρξη εκστρατείας για ενημέρωση των διαφορών που υπάρχουν μεταξύ του πρώιμου και του μεταστατικού καρκίνου".

Πρόσθεσε πως πρωταρχικός στόχος "είναι να σπάσουμε τα ταμπού για τον μεταστατικό καρκίνο και οι μεταστατικοί ασθενείς να νιώθουν ότι δεν είναι μόνοι τους». 

Στον χαιρετισμό του ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Europa Donna Κύπρου Μάριος Χαραλαμπίδης, αναφέρθηκε στην αύξηση των περιστατικών καρκίνου του μαστού και γυναικολογικού καρκίνου κατά το έτος 2023. Σε σχέση με τα περιστατικά μεταστατικού καρκίνου του μαστού, ανέφερε ότι ένα ποσοστό καταγράφεται στην πρώτη διάγνωση (δηλ. η πρώτη διάγνωση αφορά σε μεταστατικό καρκίνο του μαστού) και το υπόλοιπο στη συνέχεια (δηλ. από τα άτομα που διαγιγνώσκονται με πρώιμο καρκίνο, κάποια θα αναπτύξουν μεταστατικό καρκίνο στην πορεία της ζωής τους).

Τα ποσοστά αυτά δεν είναι μεγάλα, όμως, το πλέον σημαντικό, είναι ότι οι ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο του μαστού, παρόλο που γι’ αυτούς δεν υπάρχει πλήρης ίαση/αποθεραπεία, μπορούν να ζήσουν με αυτό και μάλιστα με πολύ καλή ποιότητα ζωής, τόνισε,

Ο κ. Χαραλαμπίδης, κάλεσε όλες και όλους, άτομα και οργανωμένους φορείς, να ενισχύσουν τον κύκλο στήριξης στα άτομα με μεταστατικό καρκίνο του μαστού, ώστε να επιτευχθεί "η μέγιστη δυνατή ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και να καλλιεργηθεί κουλτούρα όπου η ενσυναίσθηση και η συμπερίληψη να έχουν κεντρικό ρόλο».

Η Αθηνά Κυθραιώτου, μητέρα ενός αγοριού και ασθενής με μεταστατικό καρκίνο του μαστού, μίλησε για τη δική της εμπειρία που ξεκίνησε σε νεαρή ηλικία το 2015, τονίζοντας πως «ως γυναίκες που ζούμε με μεταστατικό καρκίνο του μαστού, χρειαζόμαστε την ενσυναίσθηση της κοινωνίας, όχι τη συμπάθεια. Οι περισσότερες από εμάς δεν ζητάμε τον οίκτο αλλά την κατανόηση, πρόσθεσε.

Περαιτέρω κάλεσε σε περισσότερη επένδυση στην έρευνα που στοχεύει ειδικά στον μεταστατικό καρκίνο του μαστού, προσθέτοντας πως "δεν είμαι ακόμα ένας αριθμός, ακόμα ένα περιστατικό, ακόμα ένα ποσοστό, ακόμα ένας κωδικός, αλλά η Αθηνά, γυναίκα, σύζυγος, κόρη, μητέρα, αδελφή, φίλη και έχω σκοπό να ζήσω κι άλλο».

Σε δηλώσεις του, ο CEO της AstroBank Αριστείδης Βουράκης, τόνισε και πως ο δεσμός που κτίστηκε μεταξύ AstroBank και Europa Donna Κύπρου είναι αναλλοίωτος στο χρόνο και εξελίχθηκε σε μία σχέση που δυναμώνει και ενισχύεται κάθε Οκτώβριο για να ρίξει φως σε σημαντικές πτυχές του καρκίνου του μαστού και να θυμίσει ότι πίσω από κάθε διάγνωση, βρίσκεται ένας συνάνθρωπός μας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ψηλή η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας το Σάββατο-Μέχρι την Πέμπτη στην Κύπρο η Coral
Σε φθίνουσα πορεία η τηλεόραση για την ενημέρωση των νέων, επιλέγουν Social Media-Διαφορετικές προτεραιότητες
Συνεχίζεται η επέλαση της Coral-Νέα πορτοκαλί προειδοποίηση, στους -10 η θερμοκρασία το βράδυ
Κρίσιμες συναντήσεις στο ΥΠΑΝ για το σύστημα αξιολόγησης εκπαιδευτικών-Κλειδώνουν οι λεπτομέρειες
Απεβίωσε ο πατέρας του βουλευτή του ΔΗΣΥ Δημήτρη Δημητρίου
Τελέστηκε η κηδεία της μητέρας και των παιδιών στη Λεμεσό-«Να κρατήσουμε το φως που μας χάρισε η παρουσία τους»
BINTEO: Δείχνει τα δόντια της η Coral-Νυφάδες χιονιού και χαλάζι σε διάφορες περιοχές (Pics)
«Μάνα και γιοι, η μοίρα τους ένωσε στη ζωή και την αιωνιότητα»-Κηδεύτηκαν άλλοι τρεις ήρωες της εισβολής
Καταδικάζει τον τρόπο αντιμετώπισης και παράδοσης σορών ομήρων από Χαμάς το ΥΠΕΞ της Κύπρου
Στη Γερμανία ηπατολόγος από Κύπρο για εκπαίδευση