Νέα εθνική στρατηγική για τον μητρικό θηλασμό ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο

Τη νέα τριετή εθνική στρατηγική του Υπουργείου Υγείας για την προστασία, προαγωγή και υποστήριξη του μητρικού θηλασμού, ενέκρινε, την Τρίτη, το Υπουργικό Συμβούλιο.

«Στόχος μας είναι η στήριξη της μητέρας, ώστε να μπορεί να προσφέρει τροφή, αγάπη και υγεία στο παιδί της. Όταν ο μητρικός θηλασμός ενθαρρύνεται, προστατεύεται και λειτουργεί ανεμπόδιστα, κοινωνίες, οικονομίες και δημόσια υγεία λειτουργούν καλύτερα και προς όφελος όλων», ανέφερε, ανακοινώνοντας την απόφαση ,ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός.

Πρόσθεσε ότ,ι ως εκ τούτου, είναι ουσιαστικής σημασίας η δημιουργία μιας φιλικής κοινωνίας προς το βρέφος και τον θηλασμό σε όλους τους χώρους όπου μητέρες και βρέφη ζουν, αναπτύσσονται και δραστηριοποιούνται.

Το Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή μητρικού θηλασμού, σχεδίασε, όπως είπε ο Υπουργός, μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική, ώστε, πέραν από την προώθηση, ανάπτυξη και ενίσχυση των προγραμμάτων εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού για την αξία του θηλασμού από την παιδική ηλικία και καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής, να υλοποιηθούν, παράλληλα, νομοθετικές και άλλες δράσεις που στοχεύουν στη δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος στις υπηρεσίες υγείας, στους χώρους εργασίας και στους δημόσιους χώρους.

Σημείωσε, επίσης, ότι το όραμα και οι στόχοι της εθνικής στρατηγικής καθορίστηκαν μέσα από την εφαρμογή συμμετοχικής διαβούλευσης με όλους τους φορείς και την κοινωνία και έχουν επιλεγεί δράσεις για την επίτευξή τους.

Η στρατηγική, όπως εξήγησε, περιλαμβάνει συνολικά 25 δράσεις που κατανέμονται σε τρεις άξονες δράσης. Πρώτος άξονας, είναι οι πολιτικές προώθησης του μητρικού θηλασμού, δεύτερος άξονας η πληροφόρηση, η επιμόρφωση και η εκπαίδευση και τρίτος άξονας, οι δείκτες θηλασμού, η επιτήρηση και η έρευνα.

Παρακολούθηση και συνεχής αξιολόγηση της υλοποίησης της στρατηγικής θα γίνεται, όπως είπε ο Υπουργός Υγείας, υπό τον γενικό συντονισμό του Υπουργείου Υγείας και της Εθνικής Επιτροπής μητρικού θηλασμού.

Δειτε Επισης

Όταν το ΤΑΕ (Ε) του Τμήματος Καταπολέμησης Εγκλήματος του Αρχηγείου Αστυνομίας δεν διαβάζει Ποινική Δικονομία (Κεφ.155)
Το ηχητικό ντοκουμέντο και οι μαρτυρίες για Μουρτζούκου-Τι αποκάλυψε το «Φως στο Τουνέλ»
Πραγματοποιείται το απόγευμα η διαμαρτυρία στην Εισαγγελία για τον Θανάση Νικολάου-«Δεν πάει άλλο»
Μπαράζ ελέγχων σε όλες τις πόλεις μετά τα απανωτά περιστατικά βίας-Συλλήψεις και έλεγχοι υποστατικών
Τραγικές σκηνές στο νοσοκομείο μετά το θάνατο του δίχρονου που χτύπησε με όχημα ο πατέρας-Έγκυος η μητέρα
Επτά χρόνια μετά συνέλαβαν καταζητούμενο για διαρρήξεις και κλοπές-Τέθηκε υπό κράτηση
«Μεθυσμένος» πιλότος της United αναγκάστηκε να πάει σε κέντρο αποτοξίνωσης, ενώ είχε απλά διάσειση
Υπέστη κατάγματα 43χρονος από τη συμπλοκή στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν όλοι οι εμπλεκόμενοι
Διακόπηκε η ροή καυσίμων από ένα εκ των πιλότων στο μοιραίο boeing της Air India-Τι δείχνει το πόρισμα
Ένας νεκρός και 20 τραυματίες σε συγκρούσεις παράτυπων μεταλλωρύχων και αστυνομικών στο Περού