Η ΟΣΑΚ τονίζει την ανάγκη βελτίωσης ασφάλειας και ποιότητας υπηρεσιών υγείας

Την ανάγκη για βελτίωση της ασφάλειας και ποιότητας των υπηρεσιών υγείας στην Κύπρο, επισημαίνει η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την ασφάλεια των ασθενών, η οποία τιμάται από το 2019 κάθε χρόνο στις 17 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΣΑΚ, στόχος της παγκόσμιας αυτής ημέρας, είναι η ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας για τη σπουδαιότητα της ασφάλειας των ασθενών, την αύξηση της ενημερωμένης συμμετοχής του πολίτη στις δράσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας στην υγειονομική περίθαλψη και την προώθηση δράσεων για τη μείωση των κινδύνων που διατρέχει ο ασθενής στο πλαίσιο της παρεχόμενης φροντίδας υγείας.

Παράλληλος στόχος, αποτελεί η προώθηση, σε παγκόσμιο επίπεδο, των δράσεων για την πρόληψη και τη μείωση της βλάβης στον ασθενή κατά την παροχή υγειονομικής φροντίδας.

Με φετινό μήνυμα, «Βελτίωση της διάγνωσης για την ασφάλεια των ασθενών» και με σύνθημα, «Κάν' το σωστά, κάν' το με ασφάλεια!», ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υπογραμμίζει τη σημαντικότητα της σωστής και έγκαιρης διάγνωσης για τη διασφάλιση της ασφάλειας των ασθενών.

Η Ομοσπονδία τονίζει πως ένα από τα σοβαρά κενά στο σύστημα υγείας στην Κύπρο είναι η απουσία σύγχρονου νομοθετικού πλαισίου που να εγγυάται την ασφάλεια όλων των ασθενών και σημειώνει πως θα πρέπει να δοθεί η απαιτούμενη σημασία στη διαγνωστική ασφάλεια των ασθενών και στην ορθή κλινική πρακτική σε όλα τα επίπεδα της υγειονομικής περίθαλψης.

Επίσης, επισημαίνει, θα πρέπει να προωθηθεί η συνεργασία μεταξύ των φορέων χάραξης πολιτικής, των ηγετών της υγειονομικής περίθαλψης, των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, των οργανώσεων ασθενών και των άλλων ενδιαφερόμενων φορέων για την προώθηση της ορθής, έγκαιρης και ασφαλούς διάγνωσης.

Στην Κύπρο, όπως αναφέρει, δυστυχώς υπάρχει σοβαρό κενό στα θέματα που αφορούν την ποιότητα και την ασφάλεια των υπηρεσιών υγείας. Το κίνημα ασθενών ιεραρχώντας πολύ ψηλά τα ζητήματα αυτά, εδώ και χρόνια διεκδικεί τη δημιουργία ανεξάρτητων οργανισμών για την εποπτεία και εφαρμογή πολιτικών που θα ελέγχουν και θα αξιολογούν την ποιότητα και την ασφάλεια των υπηρεσιών υγείας.

Ακόμη, αναφέρει πως η βελτίωση της διάγνωσης λειτουργεί προληπτικά, καθώς συμβάλλει στην αποφυγή επιπλοκών και λανθασμένων θεραπειών που μπορεί να βλάψουν τον ασθενή.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Προσκύνησαν τον επιτάφιο και αναμένουν ανάσταση στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο (pics&vid)
Η Πρόεδρος της Βουλής έφτιαξε φλαούνες με τη γιαγιά της-«Αναμνήσεις που φυλάμε για πάντα»
Περισσότερη στήριξη ζητά η ΕΚΥΣΥ-Mόνο ένας στους τρεις συνταξιούχους παίρνει πασχαλινό επίδομα
Να απαγορευτούν πασχαλινές δραστηριότητες με ζώα ζητεί από Δήμους και Κοινότητες το Κόμμα για τα Ζώα
Η ύπαιθρος της Πάφου ετοιμάζεται για το Πάσχα και με ζυμώματα αναβιώνει παραδόσεις
ΒΙΝΤΕΟ: Ο στολισμός του Επιταφίου και η προσμονή για την Ανάσταση-«Καμαρώνουμε, τον στολίζουμε με κατάνυξη»
Παιδιά και νέοι στόλισαν και φέτος τον Επιτάφιο στο Ριζοκάρπασο (pics)
«Ο Δεσπότης πάντων, καθοράται νεκρός»-Η Χριστιανοσύνη θρηνεί το θάνατο του Θεανθρώπου
Με αίθριο καιρό η περιφορά του Επιταφίου-Στους 31 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
«Μας είπε ‘σας παρακαλώ φέρτε γάλα και ψωμί να κάνουμε στα μωρά να φάνε’… Πολλές οι περιπτώσεις»