Η ΟΣΑΚ τονίζει την ανάγκη βελτίωσης ασφάλειας και ποιότητας υπηρεσιών υγείας

Την ανάγκη για βελτίωση της ασφάλειας και ποιότητας των υπηρεσιών υγείας στην Κύπρο, επισημαίνει η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την ασφάλεια των ασθενών, η οποία τιμάται από το 2019 κάθε χρόνο στις 17 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΣΑΚ, στόχος της παγκόσμιας αυτής ημέρας, είναι η ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας για τη σπουδαιότητα της ασφάλειας των ασθενών, την αύξηση της ενημερωμένης συμμετοχής του πολίτη στις δράσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας στην υγειονομική περίθαλψη και την προώθηση δράσεων για τη μείωση των κινδύνων που διατρέχει ο ασθενής στο πλαίσιο της παρεχόμενης φροντίδας υγείας.

Παράλληλος στόχος, αποτελεί η προώθηση, σε παγκόσμιο επίπεδο, των δράσεων για την πρόληψη και τη μείωση της βλάβης στον ασθενή κατά την παροχή υγειονομικής φροντίδας.

Με φετινό μήνυμα, «Βελτίωση της διάγνωσης για την ασφάλεια των ασθενών» και με σύνθημα, «Κάν' το σωστά, κάν' το με ασφάλεια!», ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υπογραμμίζει τη σημαντικότητα της σωστής και έγκαιρης διάγνωσης για τη διασφάλιση της ασφάλειας των ασθενών.

Η Ομοσπονδία τονίζει πως ένα από τα σοβαρά κενά στο σύστημα υγείας στην Κύπρο είναι η απουσία σύγχρονου νομοθετικού πλαισίου που να εγγυάται την ασφάλεια όλων των ασθενών και σημειώνει πως θα πρέπει να δοθεί η απαιτούμενη σημασία στη διαγνωστική ασφάλεια των ασθενών και στην ορθή κλινική πρακτική σε όλα τα επίπεδα της υγειονομικής περίθαλψης.

Επίσης, επισημαίνει, θα πρέπει να προωθηθεί η συνεργασία μεταξύ των φορέων χάραξης πολιτικής, των ηγετών της υγειονομικής περίθαλψης, των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, των οργανώσεων ασθενών και των άλλων ενδιαφερόμενων φορέων για την προώθηση της ορθής, έγκαιρης και ασφαλούς διάγνωσης.

Στην Κύπρο, όπως αναφέρει, δυστυχώς υπάρχει σοβαρό κενό στα θέματα που αφορούν την ποιότητα και την ασφάλεια των υπηρεσιών υγείας. Το κίνημα ασθενών ιεραρχώντας πολύ ψηλά τα ζητήματα αυτά, εδώ και χρόνια διεκδικεί τη δημιουργία ανεξάρτητων οργανισμών για την εποπτεία και εφαρμογή πολιτικών που θα ελέγχουν και θα αξιολογούν την ποιότητα και την ασφάλεια των υπηρεσιών υγείας.

Ακόμη, αναφέρει πως η βελτίωση της διάγνωσης λειτουργεί προληπτικά, καθώς συμβάλλει στην αποφυγή επιπλοκών και λανθασμένων θεραπειών που μπορεί να βλάψουν τον ασθενή.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στις 25/9 ξεκινά ο διάλογος ΥΠΑΝ – αρμοδίων φορέων για καταλόγους
Για αποζημιώσεις ε/κ περιουσιών και ενέργεια μίλησε στον παράνομο Bayrak ο Ουστέλ
Οι λόγοι για έλλειψη επαγγελματιών οδηγών στο μικροσκόπιο του Υπουργείου Μεταφορών
Στην Επιτροπή Παιδείας το καθεστώς εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου
Έξω από Προεδρικό και Σπίτι Ευρώπης στις 3/10 οι αγελαδοτρόφοι
Στα κατεχόμενα λειτουργούν 22 «πανεπιστήμια» με 80.000 ενεργούς φοιτητές
Ζητούν απαντήσεις από ΠτΔ και ΕΕ για τους κανονισμούς για το χαλλούμι οι αγελαδοτρόφοι
Υπογράφονται οι συμφωνίες Κύπρου και Ελλάδας για τις μεταμοσχεύσεις
ΣΑΠ-ΤΕΠΑΚ: Παράνομη η πρόταση Δημάρχου Λ/σου για Park & Ride, υποστηρίζει
Αλλάζει το σκηνικό του καιρού-Πτώση της θερμοκρασίας και βροχές