Έντονη αντίδραση μαθητών για τη στολή-Βγήκαν από τις τάξεις, ζητούν χαλάρωση (pics)

Δεν μπήκε με δεξί πόδι η νέα σχολική χρονιά, αφού μόνο μία εβδομάδα μετά το πρώτο κουδούνι, άρχισαν οι αντιδράσεις και οι φωνές, από πλευράς μαθητών, που ζητούν λήψη μέτρων αναφορικά με τη στολή τους, καθώς και απαντήσεις για την εγκατάσταση των κλιματιστικών. Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Παιδείας διαμηνύει ότι είναι έτοιμο να περάσει στη β΄ φάση του σχεδίου για την εγκατάσταση.

Παρά το γεγονός ότι υπήρξε μία μικρή πτώση στη θερμοκρασία και τα θερμόμετρα δεν χτυπούν κόκκινο επί καθημερινής βάσεως, η κατάσταση εντός των αιθουσών διδασκαλίας φαίνεται ότι δεν έχουν αλλάξει, με αποτέλεσμα οι μαθητές να δυσανασχετούν και να διαμαρτύρονται. Προς αυτό το σκοπό, μάλιστα, οι τελειόφοιτοι του Λανίτειου Λυκείου αποφάσισαν όπως προβούν σε δίωρη αποχή από τα μαθήματά τους, με αίτημα να τους παρασχεθεί η δυνατότητα χαλάρωσης όσον αφορά στη στολή και να έχουν το δικαίωμα να φορούν κοντό παντελόνι.

458282821_3810985655840286_2793760825945476604_n

459053783_1567459480847341_564521295010655284_n

Πέραν από το θέμα της στολής, η μαθητική κοινότητα σε όλη την Κύπρο θέτει εκ νέου στο τραπέζι το ζήτημα των κλιματιστικών και ζητά από το Υπουργείο Παιδείας να λάβει μέτρα, ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες και να τεθούν σε λειτουργεία τα κλιματιστικά στα σχολεία.

«Ως ΠΣΕΜ χαιρετίζουμε κάθε διαμαρτυρία που γίνεται, επειδή εκφράζει το σύνολο των μαθητών. Το αίτημα είναι κοινό, να μας ενημερώσουν για τα κλιματιστικά, ποιο είναι το πλάνο τους και παράλληλα να σταματήσουν την κοροϊδία. Τόσα χρόνια ακούμε δεσμεύσεις και δεν είδαμε τίποτε. Είχαν πει για 50 σχολεία ως το Σεπτέμβρη. Αθέτησαν τα λόγια τους», ανέφερε στον REPORTER η γραμματέας της ΠΣΕΜ, Ευρυδίκη Χριστοφίδη.

Την έντονη δυσφορία των μαθητών έχει προκαλέσει και το γεγονός ότι ενώ σε κάποια σχολεία έχουν τοποθετηθεί κλιματιστικά, διαφάνηκε πρόβλημα με το ηλεκτρολογικό φορτίο, με αποτέλεσμα να μην σηκώνει το σύστημα του σχολείου τα κλιματιστικά, ενώ υπάρχουν αναφορές πως σε άλλα σχολεία είχαν αφαιρεθεί οι ανεμιστήρες.

«Υπήρχαν μέτρα που μπορούσαν να πάρουν. Ένα παράδειγμα είναι η χαλάρωση της στολής. Πάμε σχολείο, σε αίθουσες φούρνους και μας ζητούν μακριά παντελόνια. Μπορούσαν, επίσης, να τοποθετήσουν ανεμιστήρες ή να φτιάξουν κάποιους χαλασμένους. Γενικά, θα έπρεπε να έχουν ένα μακροπρόθεσμο πλάνο. Αλλά αντί πλάνου, βλέπουμε να παίζουν πάσες την ευθύνη μεταξύ τους».

Η θέση του Υπουργείου Παιδείας

Σημειώνεται πως το Υπουργείο Παιδείας είχε ανακοινώσει πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς ότι το θέμα της εγκατάστασης κλιματιστικών βρίσκεται σε καλό δρόμο και μάλιστα έχουν ήδη περάσει στη β’ φάση οι διαδικασίες και έχουν ζητηθεί τα επόμενα 50 σχολεία. Η υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου, είχε αναφέρει πως οι διαδικασίες σε όλες τις επαρχίες βρίσκονται σε καλό στάδιο και ξεκαθάρισε πως στόχος είναι να ολοκληρωθούν όλες οι ενέργειες πριν την τριετία.

Πάντως, αυτό που υπογραμμίζεται είναι ότι πρόκειται για την πρώτη πολιτική απόφαση που πάρθηκε για το συγκεκριμένο θέμα, καθώς όπως ανέφερε σε συνέντευξή της στον REPORTER η κα. Μιχαηλίδου, τα προηγούμενα χρόνια αυτό που είχε αναφερθεί είναι ότι απαγορευόταν να τοποθετηθούν κλιματιστικά.

Όσον αφορά στο θέμα της στολής, το Υπουργείο Παιδείας παρουσιάζεται θετικό για διάλογο, ωστόσο τονίζει πως πρέπει να υπάρχουν πρώτα εσωτερικές συζητήσεις και μετά να απευθυνθούν στους εμπλεκόμενους φορείς.

Δειτε Επισης

Στις 25/9 ξεκινά ο διάλογος ΥΠΑΝ – αρμοδίων φορέων για καταλόγους
Για αποζημιώσεις ε/κ περιουσιών και ενέργεια μίλησε στον παράνομο Bayrak ο Ουστέλ
Οι λόγοι για έλλειψη επαγγελματιών οδηγών στο μικροσκόπιο του Υπουργείου Μεταφορών
Στην Επιτροπή Παιδείας το καθεστώς εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου
Έξω από Προεδρικό και Σπίτι Ευρώπης στις 3/10 οι αγελαδοτρόφοι
Στα κατεχόμενα λειτουργούν 22 «πανεπιστήμια» με 80.000 ενεργούς φοιτητές
Ζητούν απαντήσεις από ΠτΔ και ΕΕ για τους κανονισμούς για το χαλλούμι οι αγελαδοτρόφοι
Υπογράφονται οι συμφωνίες Κύπρου και Ελλάδας για τις μεταμοσχεύσεις
ΣΑΠ-ΤΕΠΑΚ: Παράνομη η πρόταση Δημάρχου Λ/σου για Park & Ride, υποστηρίζει
Αλλάζει το σκηνικό του καιρού-Πτώση της θερμοκρασίας και βροχές