Μπαλάκι η βία στα γήπεδα-Πάει και έρχεται αλλά τίποτα δεν αλλάζει

Στον απόηχο των νέων σοβαρών επεισοδίων που έγιναν στη Λεμεσό κατέστη για άλλη μία φορά ξεκάθαρο το γεγονός πως η υφιστάμενη νομοθεσία είτε είναι ανεπαρκής είτε δεν εφαρμόζεται σωστά από τους αρμόδιους και δεν αποτελεί όπλο στα χέρια των Αρχών για προστασία του αθλητισμού και του κοινού από ακραίες συμπεριφορές και επιβολή της δημόσιας τάξης. Επί της ουσίας, όλοι φαίνεται να συμφωνούν κάτι πρέπει να αλλάξει. Το ζήτημα είναι πως δεν συμφωνούν τι πρέπει να αλλάξουν, ούτε καν κατά πόσον υπάρχουν σχετικά νομοσχέδια κατατεθειμένα στη Βουλή προς συζήτηση.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρτσιώτης, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, αναφέρθηκε σε σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο, όπως είπε, «όχι μόνο δεν προωθήθηκε ως κατεπείγον, αλλά βρήκε απέναντί του πολλούς που διαφώνησαν. Η νομοθεσία δίνει τα όπλα στην πολιτεία, εάν προχωρήσει και ψηφιστεί, ώστε η Αστυνομία να αναλαμβάνει την απόφαση για το αν θα ξεκινά ή όχι ένας αγώνας και δεν θα επαφίεται στην ΚΟΠ».

Αναφορά στο ζήτημα έκανε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ο οποίος, σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ τόνισε ότι η εκτελεστική και η νομοθετική εξουσία πρέπει να προχωρήσουν σε δραστικές νομοθετικές ρυθμίσεις για αποτροπή επανάληψης τέτοιων επεισοδίων.

Οι αναφορές αυτές, ενόχλησαν την Πρόεδρο της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, η οποία σε παρέμβασή της στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ υπέδειξε πως δεν πρέπει να δίδεται η εντύπωση ότι η Βουλή δεν επιθυμεί να νομοθετήσει για τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων με στόχο την πάταξη της βίας στα γήπεδα. Πρόσθεσε ότι το νομοθετικό σώμα μπορεί να επανεξετάσει το θέμα, εφόσον η εκτελεστική εξουσία αντιληφθεί ότι πρέπει να πείθει τη Βουλή για την ορθότητα των χειρισμών της. Επί της ουσίας, η δήλωση Δημητρίου απηχούσε προηγούμενες συζητήσεις που έγιναν και που καταδείκνυαν ότι τις απόψεις της Κυβέρνησης και των κομμάτων επί του ζητήματος χώριζε άβυσσος.

Υπάρχουν, άλλωστε, πολιτικές δυνάμεις που όχι απλώς διαφωνούσαν με τα μέτρα που πρότεινε η εκτελεστική εξουσία τον Ιανουάριο (τα οποία, ως επί το πλείστον, είχε προαναγγείλει η προκάτοχος του κ. Χαρτσιώτη, Άννα Προκοπίου), αλλά κάποια κόμματα διαφωνούν και με μέτρα που χρονολογούνται, όπως η κάρτα φιλάθλου. Μάλιστα, όταν η Κυβέρνηση έφερε την τελευταία δέσμη μέτρων της ενώπιον της Βουλής, οι πολιτικές δυνάμεις ζήτησαν από τον Υπουργό Δικαιοσύνης να κάνει έναν διευρυμένο διάλογο και να επιστρέψει με αναθεωρημένο νομοσχέδιο, καθώς θεωρούσαν τις υφιστάμενες πρόνοιες ανεφάρμοστες.

Ενδεικτικές των αντιδράσεων αλλά και των προθέσεων, ήταν οι τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης. Ο ΔΗΣΥ βγήκε στην επίθεση, μετά από τις πρωινές δηλώσεις μελών της Κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται συντονισμός από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, κάτι που οφείλει να επιδιώξει η Κυβέρνηση, για να έχουμε ένα πλήρες και ολιστικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της μάστιγας της βίας στα γήπεδα. «Ως Δημοκρατικός Συναγερμός είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε προς αυτή την κατεύθυνση, ακόμη και με νομοθετικές ρυθμίσεις εκεί και όπου απαιτούνται. Μέχρι στιγμής η εκτελεστική εξουσία δεν έχει φέρει κάτι ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων και δεν υπάρχει κανένα κατατεθειμένο νομοσχέδιο. Αυτό που είχε κατατεθεί παλαιότερα αποσύρθηκε από την Κυβέρνηση επειδή ήταν ανέτοιμο, δεν είχε γίνει διαβούλευση και η Κυβέρνηση κατάλαβε πως ορισμένες πρόνοιες ήταν προβληματικές. Από τότε δεν έχει κατατεθεί τίποτα καινούργιο», πρόσθεσε.

Υπάρχει μια σύγχυση αναφορικά με αυτό το ζήτημα, καθώς παρόλο που υπήρχε κατανόηση από όλους ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης θα επανέλθει στη Βουλή με αναθεωρημένο νομοσχέδιο, δεν είναι βέβαιο ότι απέσυρε το προηγούμενο, όπως δηλώνει ο ΔΗΣΥ. Φαίνεται πως αυτό που συνέβη είναι πως ο κ. Χαρτσιώτης ανέφερε προφορικά πως προτίθεται να φέρει αναθεωρημένο κατόπιν της διαβούλευσης που θα έκανε, αλλά δεν απέσυρε επίσημα το προηγούμενο και, ως εκ τούτου, θεωρητικά εκκρεμεί, παρόλο που επί της ουσίας έχει ήδη απορριφθεί σε επίπεδο συζήτησης στην Επιτροπή Νομικών.

Όπως και να έχει, όμως, ακόμη και κατατεθειμένο να παραμένει το νομοσχέδιο, από τη στιγμή που δεν υπήρχε από σχεδόν κανέναν πρόθεση να το ψηφίσει ως έχει, δεν έχει και πολύ μεγάλη σημασία, αφού δεν μπορεί να προκύψει νέα νομοθεσία από αυτό. Αν δεν απαντηθούν, δηλαδή, οι ανησυχίες που είχαν εκφράσει τα κόμματα, είναι σαφές πως, είτε συζητηθεί, είτε όχι σύντομα στην Επιτροπή Νομικών, δεν θα αλλάξουν και πολλά πράγματα, αφού τα κόμματα εξακολουθούν να αναμένουν την αναθεώρηση.

Σημειώνεται ότι ανακοίνωση εξέδωσε και το ΑΚΕΛ, στην οποία, μεταξύ άλλων, τόνισε πως η Κυβέρνηση οφείλει να δημιουργεί συνθήκες ασφάλειας για όλους, μέσα και έξω από τα γήπεδα, και αντ’ αυτού, κάθε φορά, καταγράφονται νέα ρεκόρ κραυγαλέας κυβερνητικής ανεπάρκειας. «Η βία εντός και εκτός γηπέδων είναι κοινωνικό φαινόμενο το οποίο σίγουρα δεν μπορεί ν’ αντιμετωπιστεί με νέους τρομονόμους, αλλά με οργανωμένο και στρατηγικό σχεδιασμό πρώτα και κύρια στο πεδίο της πρόληψης για το οποίο μέχρι στιγμής τίποτα δεν γίνεται», υπογράμμισε το κόμμα, με την αναφορά σε «τρομονόμους» να είναι χαρακτηριστική της στάσης του εναντίον κάποιων προωθούμενων ρυθμίσεων.

Ακόμα και το μπέρδεμα αυτό, όμως, είναι ενδεικτικό του γεγονότος πως το ζήτημα της βίας στα γήπεδα δεν αποτελεί προτεραιότητα για κανέναν, εκτός όταν γίνονται επεισόδια. Απλώς φαίνεται Κυβέρνηση και αντιπολίτευση να πετούν την μπάλα ο ένας στον άλλον, να καταλογίζουν ευθύνες κάθε φορά που κάτι πάει στραβά και στο τέλος να μην γίνεται τίποτα. Το Υπουργείο δεν επανήλθε ποτέ με αναθεωρημένο νομοσχέδιο, η Βουλή και τα κόμματα δεν φαίνεται να πίεσαν ιδιαίτερα προς αυτή την κατεύθυνση και επί της ουσίας δεν έκατσαν ποτέ όλοι στο ίδιο τραπέζι να βρουν πραγματικά την χρυσή τομή, είτε με επικαιροποίηση και ορθότερη εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας, είτε με την προώθηση νέας, που θα οδηγήσει σε μια ασφαλέστερη κατάσταση για τους πολίτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Οι... μνηστήρες περιμένουν Οδυσσέα-Τα κρυφά χαμόγελα, οι φήμες διαρκείας και τα πολιτικά σενάρια
Πρώτη συνάντηση με τη Φον ντερ Λάιεν είχαν οι υποψήφιοι για τη νέα Κομισιόν
Διαβεβαίωση αρμόδιας επιτροπής ΕΚ για Επιτρόπους-«Θα ενεργήσουν μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες»
Επίσπευση διαδικασίας για αναθεώρησης νομοθεσίας ΡΙΚ ζήτησε το Υπουργείο Εσωτερικών
Υπέγραψε την παύση Οδυσσέα Μιχαηλίδη η Αννίτα Δημητρίου ως Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας
ΠτΔ: Ο Κρανιδιώτης ήταν κυνηγός του ονείρου και θιασώτης του εφικτού
Τον ερχόμενο Μάρτιο το συνέδριο του ΡΤΚ-Ξανά υποψήφιος ο Έρχουρμαν
Διεθνές ενδιαφέρον για την απόφαση παύσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη (pics)
«Μία μαύρη μέρα για την Ελεγκτική, κατάμαυρη για την Κύπρο»-Κατηγορηματικός ο Οδυσσέας
Σήκωσε το γάντι η Κυβέρνηση και απάντησε στα πυρά Οδυσσέα σε ΠτΔ-«Απορρίπτουμε αυτή την αντίληψη»