Κατώτεροι των περιστάσεων οι αρμόδιοι, δεν έδωσαν απαντήσεις σε καίρια ζητήματα για τις στέγες

Κατώτεροι των περιστάσεων αποδείχθηκαν οι αρμόδιοι, που κλήθηκαν να απαντήσουν σε σημαντικά ζητήματα, που αφορούν τον τρόπο λειτουργίας των στεγών και δομών ανηλίκων, καθώς κανένας δεν έδωσε απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα, που αφορούν τα πρωτόκολλα λειτουργίας των συγκεκριμένων ιδρυμάτων, καθώς και τα μέτρα που λαμβάνονται όταν ένα παιδί λείπει από το σπίτι.

Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ενέγραψε το θέμα για συζήτηση, μετά την αρκετά ανησυχητική περίπτωση με τις ανήλικες που είχαν επαφές με ένα 64χρονο και κυκλοφορούσαν μαζί του μέσα στη νύχτα, καθώς διαπιστώθηκε πως πρόκειται για δύο πρόσωπα που διαμένουν σε στέγη φιλοξενίας ανηλίκων. Μία συζήτηση που θα μπορούσε να εξελιχθεί διαφορετικά, αναλόγως των απαντήσεων που θα να δώσουν οι καλεσμένοι, έμεινε στα τυπικά, καθώς τόσο η υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, όσο και ο Αρχηγός Αστυνομίας δεν μπήκαν στην ουσία, παραμένοντας μόνο σε απαντήσεις που θα μπορούσαν να δώσουν απλοί λειτουργοί και στις δύο περιπτώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πάνω από 90 παιδιά σε στέγες, 237 σε ανάδοχες οικογένειες-Πολλά τα κενά και τα προβλήματα

Τα μέλη της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θέλησαν να ζητήσουν απαντήσεις για σημαντικά ερωτήματα, όπως:

-Τι θα συμβεί σε περίπτωση που ένα παιδί που βρίσκεται υπό τη φροντίδα του κράτους, είναι θύμα εμπορίας;

-Τι θα συμβεί σε περίπτωση που ένα παιδί που βρίσκεται υπό τη φροντίδα του κράτους είναι θύμα ανθρωποκτονίας;

-Τι μέτρα λαμβάνονται όταν ένα παιδί φεύγει από την στέγη που διαμένει και δεν επιστρέφει στην προκαθορισμένη ώρα;

-Ποια είναι τα πρωτόκολλα που ακολουθούνται σε αυτές τις περιπτώσεις;

Ωστόσο, η υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας θέλησε απλά να αναφέρει ότι υπάρχουν πρωτόκολλα που ακολουθούνται, ενώ όσον αφορά στα ελλείποντα πρόσωπα, υπάρχει ενημέρωση της Αστυνομίας και όταν επιστρέψει το παιδί, τότε βάσει πρωτοκόλλου, σταματά η δημοσιοποίηση των στοιχείων του. Είναι αποδεκτό το γεγονός ότι δεν αποτελεί όφελος κανενός να αποκαλυφθούν τα πρωτόκολλα λειτουργίας των στεγών και δομών, όμως η αναφορά περί απλής ενημέρωσης της Αστυνομίας όταν ένα παιδί δεν επιστρέψει στο χώρο διαμονής του στην προκαθορισμένη ώρα, δημιουργεί περισσότερα ερωτήματα από ό,τι πριν.

Κάποιος θα μπορούσε να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το μόνο που γίνεται είναι η ενημέρωση της Αστυνομίας και μετά όποτε επιστρέψει το παιδί είναι εντάξει. Αυτό υπογραμμίζει, ταυτόχρονα, την τοποθέτηση της βουλεύτριας του Δημοκρατικού Συναγερμού, Ρίτας Θεοδώρου-Σούπερμαν ότι το μόνο που ενδιαφέρει τους εμπλεκόμενους είναι η δική τους εικόνα και κανένας δεν ασχολείται με το ίδιο το παιδί.

Πέραν τούτου, το γεγονός ότι υπογραμμίστηκε ουκ ολίγες φορές από την υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας ότι είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις παιδιών που εξακολουθούν να παρουσιάζουν παραβατική και αντιδραστική συμπεριφορά, μετά τη στήριξη που τους παρέχεται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, σε μία προσπάθεια να αποδείξει ότι τα μέτρα που λαμβάνονται είναι αποδοτικά. Αυτό από τη μία αποδεικνύει ότι όντως τα μέτρα που λαμβάνονται είναι λειτουργικά, ωστόσο από την άλλη υπογραμμίζει την αδήριτη ανάγκη να δοθεί έμφαση στις λίγες εκείνες περιπτώσεις, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, ώστε να περιοριστούν αυτά τα φαινόμενα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απάντησε για την φιλοξενία ασυνόδευτων ανηλίκων σε στέγη ηλικιωμένων η Ευαγγέλου-«Λύση ανάγκης»

Πάντως, ούτε η τοποθέτηση του Αρχηγού Αστυνομίας έριξε περισσότερο φως στην υπόθεση, ο οποίος αρκέστηκε να αναφέρει πως από την πρώτη στιγμή είχε δοθεί οδηγία να αναλάβουν οι αρμόδιες υπηρεσίες για ευάλωτα πρόσωπα τη διερεύνηση της υπόθεσης. Παρ’ όλα αυτά, δεν έδωσε καμία κατεύθυνση για τις ενέργειες που έγιναν μετά την διαρροή της συγκεκριμένης είδησης στα μέσα ενημέρωσης, δεδομένου ότι πρόκειται για μία λεπτή υπόθεση, όπως το ίδιο το Αρχηγείο θέλησε να πλασάρει προς τα έξω.

Την ίδια ώρα, ούτε ο Στέλιος Παπαθεοδώρου ανέπτυξε τις ενέργειες που γίνονται από πλευράς Αστυνομίας, όταν ένα παιδί δηλώνεται ως ελλείπον, με τη μοναδική αναφορά του να είναι ότι υπάρχουν πρωτόκολλα που ακολουθούνται. Είναι άξιο απορίας, δηλαδή, αν γίνονται οποιεσδήποτε ενέργειες από πλευράς κράτους αν ένα παιδί δεν επιστρέψει στο χώρο διαμονής του ή αν γίνεται δεν είναι τόσο άξιο αναφοράς, αφού κανένας δεν έκρινε τόσο σημαντική αυτή τη λεπτομέρεια να την αναφέρει.

Στο μεταξύ, κατά την διάρκεια της συζήτησης είχαν γίνει αναφορές ότι ο λόγος που είχαν καλεστεί στη Βουλή όλοι τους ήταν για να εξευρεθεί ο τρόπος επίλυσης των προβλημάτων αυτών. Ωστόσο, το μόνο που ακούστηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης είναι ότι υπάρχει μία αγαστή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Αυτό δημιουργεί την απορία: Πού σκαλώνουν οι διαδικασίες και υπάρχουν διάφορα προβλήματα στις στέγες και παιδιά συνεχώς δηλώνονται ελλείποντα, αφού υπάρχει αγαστή συνεργασία; Ένα ερώτημα που θα έπρεπε να τεθεί στη συζήτηση, όμως κανείς δεν έκρινε σημαντικό.

Δειτε Επισης

Συννεφιασμένος με ανέμους ο καιρός-Η πρόγνωση για την ημέρα των Χριστουγέννων
Στόχος του ΟΑΥ η αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών-Στο επίκεντρο η αντιμετώπιση των καταχρήσεων και η ενδυνάμωση του ΓεΣΥ
Χωρίς σύστημα καταγραφής κεραυνών η Κύπρος-Προσπάθειες απόκτησης από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία
«Εν να κάμουμεν τζι’ εμείς γιορτές»-Ξεκίνησε η διαλογή προϊόντων σε οικογένειες για τα Χριστούγεννα (pics)
Κολύμπησαν για όγδοη χρονιά στη Λεμεσό για τους «Μικρούς Ήρωες»
Καταδικάζει ο ΠτΔ την επίθεση στη Γερμανία-«Βαθιά σοκαρισμένος και συντετριμμένος»
Τίθεται σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες
Συννεφιασμένος με βροχές και καταιγίδες ο καιρός-Στους 19 βαθμούς η θερμοκρασία
Πιο ακριβό το φετινό τραπέζι των Χριστουγέννων σε σχέση με πέρσι-Σύγκριση τιμών σε βασικά αγαθά
«Θέλω να βρεις έναν άντρα για τη νονά μου»-Παρέλαβε τα γράμματα των παιδιών ο Άγιος Βασίλης (pics)