Γύρω γύρω όλοι και στη μέση ο... κανένας-Ντέρμπι ευθυνών για τα επεισόδια στο Άλφαμεγα

Χύθηκαν τόνοι μελανιού για να καταγραφούν τα προβλήματα στα γήπεδα, τα επεισόδια, οι συζητήσεις για τον χουλιγκανισμό, οι προσπάθειες για να βρεθούν λύσεις και τελικά… τα ίδια και τα ίδια. Η επόμενη μέρα των όσων έλαβαν χώρα έξω από το Άλφαμεγα, βρήκε όλους τους αρμοδίους να παίζουν το παιχνίδι της αλληλο-επίρριψης ευθυνών, αντί να ψάχνουν όλοι από κοινού τα λάθη, τα οποία θα μειώσουν στο τέλος της ημέρας τα φαινόμενα βίας, αφού η εξάλειψη τους, σε όλα τα επίπεδα, θεωρείται ουτοπία.

Μπορεί ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, κατά τη διάρκεια των δηλώσεων του να επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις περί απαγόρευσης μετακίνησης φιλάθλων και στημένου σκηνικού, λέγοντας πως σκοπός τους ήταν το παιχνίδι να αρχίσει, ωστόσο, την ώρα που έξω από το Άλφαμεγα τα μέλη της πρώτης γραμμής έδιναν μάχη με τους χούλιγκαν, η ηγεσία μέσω ανακοίνωσης τόνιζε την ανάγκη μέτρων. Και δη της απαγόρευσης μετακίνησης φιλάθλων, σημειώνοντας μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση, πως «η Αστυνομία επαναλαμβάνει την έκκληση της προς την ΚΟΠ, τους διαχειριστές των σταδίων και στα Σωματεία, όπως αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν. Καλούμε και πάλι την αρμόδια Ομοσπονδία να επανεξετάσει τη θέση της μετά και τα σημερινά γεγονότα, ενώ αναμένουμε να εφαρμόσει πιστά τον κώδικα πειθαρχικών κανονισμών που πρόσφατα έχει ανακοινώσει».

Επιπρόσθετα, είναι πέρα για πέρα φανερό, ότι η πρώτη έγνοια της Αστυνομίας, ήταν να δείξει το πρόβλημα, το οποίο - κατά την δική της λογική - βρίσκεται στη μετακίνηση οπαδών. Και αυτό φαίνεται με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο και μέσω της ανακοίνωσης που εξέδωσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο έστρεψε τα πυρά του προς την ΚΟΠ, λέγοντας ότι αγνόησε τις προειδοποιήσεις. Από την άλλη, η ΚΟΠ διαμηνύει ότι τα επεισόδια δεν έχουν να κάνουν με την μετακίνηση φιλάθλων, καθώς αυτά αφορούσαν οπαδούς και μέλη της Αστυνομίας και μάλιστα έγιναν έξω από το γήπεδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απορρίπτει τα περί στημένης διακοπής η Αστυνομία-«Δεν είναι θέμα αδυναμίας»

Η στάση της Αστυνομίας, έχει φθάσει στα όρια της γραφικότητας, αφού μετά από κάθε συμβάν, σπρώχνει την ευθύνη δεξιά και αριστερά, χωρίς ωστόσο, αυτό να σημαίνει ότι οι άλλοι φορείς που απαρτίζουν την Cyprus League, τα κάνουν όλα σωστά. Τόσο οι ομάδες και οι οπαδοί αυτών, όσο και η ΚΟΠ, δεν είναι άμοιροι ευθυνών, καθώς κανείς δεν επέδειξε ούτε στο ελάχιστο θέληση για να βρεθούν ουσιαστικοί τρόποι αντιμετώπισής των φαινομένων βίας. Ωστόσο, όταν οι Αρχές διατυμπανίζουν ότι λαμβάνουν μέτρα, ότι είναι σε πλήρη ετοιμότητα με ειδικά σχέδια δράσης, επιστρατεύοντας μάλιστα εκατοντάδες μέλη, και στο τέλος αποτυγχάνουν, τουλάχιστον θα έπρεπε να παραδεχθούν την δική τους ευθύνη. Και ειδικότερα όταν δεν είναι η πρώτη φορά που η Αστυνομία αδυνατεί να επιβάλει την τάξη, να περιορίσει δέκα ή είκοσι ανεγκέφαλους και να προλάβει τα επεισόδια, πριν αυτά συμβούν.

Επί της ουσίας, δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι ούτε στο ελάχιστο, αν δεν αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πρέπει, είτε πρόκειται για την Αστυνομία, την ΚΟΠ, τις ομάδες ή τους ίδιους τους οπαδούς. Το φίδι του χουλιγκανισμού το εκτρέφουμε εδώ και χρόνια, μέσω της ανοχής, των λαθών και της ευθυνοφοβίας, κρύβοντας τα προβλήματα πίσω από μεσοβέζικες αποφάσεις, που το μόνο που φανερώνουν είναι την έλλειψη πλάνου.

Το κυπριακό ποδόσφαιρο δεν είναι η πρώτη φορά που δέχεται κτυπήματα από τους χούλιγκαν. Οι υγιείς φίλαθλοι έχουν έρθει πολλές φορές αντιμέτωποι με την βία, έχουν ακούσει δεκάδες φορές ότι το μαχαίρι θα φθάσει στο κόκκαλο, ωστόσο, το μαχαίρι μπαίνει πιο βαθιά στο σώμα του αθλήματος και οι αρμόδιοι καταλήγουν σε αποφάσεις που δείχνουν την γύμνια του συστήματος και την αδυναμία επιβολής του νόμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απευθείας επίθεση Υπουργείου Δικαιοσύνης σε ΚΟΠ-«Να σταματήσει να κρύβεται»

Επιπλέον, το μέτρο που ζητά από το καλοκαίρι η Αστυνομία, αποδεικνύει και την κοντόφθαλμη πολιτική, όλων των εμπλεκομένων για πάταξη της βίας στα γήπεδα. Και αυτό διότι, από πέρσι που πήραν το μέτρο μέχρι και την Κυριακή, είχαν όλο το χρόνο να βρουν άλλες λύσεις, όμως για μια ακόμα φορά δεν τα κατάφεραν. Ακόμα και να επαναφέρουν το μέτρο της απαγόρευσης μετακίνησης φιλάθλων, τα επεισόδια θα συνεχίζουν να εκτυλίσσονται εκτός γηπέδων, όπως έγινε και στο Άλφαμεγα. .

Εξάλλου, είναι αρκετοί αυτοί που θεωρούν πως η απαγόρευση μετακίνησης φιλάθλων, που επαναφέρει ξανά το Υπουργείο Δικαιοσύνης και η Αστυνομία, δεν είναι μέτρο, αλλά παραδοχή ήττας. Μια ήττα από τους λίγους, την οποία όμως πληρώνουν οι πολλοί, κάτι που προκαλεί έντονες αντιδράσεις. Και αυτό διότι, την αδυναμία της Αστυνομίας, την πληρώνουν οι υγιείς φίλαθλοι που απαιτούν από τις Αρχές να διατηρήσουν την ασφάλεια.

Το ποτήρι δεν ξεχείλισε απλά, έσπασε και βγαίνει από μέσα όλη η αδυναμία και η ανεπάρκεια των αρμοδίων, σε όλα τα επίπεδα. Ο χειρισμός των επεισοδίων στα γήπεδα, φανερώνει τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι πολίτες από αυτούς που τάχθηκαν να τους προστατεύουν, είτε πρόκειται για οπαδούς, είτε για μια γυναίκα που ζητά βοήθεια την ώρα που κάποιος την σκοτώνει.

Η βία στα γήπεδα για πολλούς είναι κοινωνικό φαινόμενο, για άλλους είναι απλά αδυναμία επιβολής της τάξης. Ωστόσο, όποια άποψη και να έχει κάποιος, είναι τουλάχιστον οξύμωρο, σε ένα χώρο που υπάρχουν παραταγμένοι εκατοντάδες αστυνομικοί, οι ταραξίες να κάνουν ότι θέλουν, όποτε θέλουν, όπως θέλουν. Αυτό δείχνει ότι δεν φοβούνται, δεν τους νοιάζουν οι κυρώσεις και φαίνεται εκ του αποτελέσματος ότι πάντα οι 100-200 είναι ένα βήμα μπροστά από όλους τους υπόλοιπους και είναι αυτοί που βγαίνουν κερδισμένοι στις επικείμενες μάχες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Μακρά η λίστα ερωτημάτων των κομμάτων για εθελοντική κατάταξη-Χωρίς χρονοδιάγραμμα η κατάθεση Νομοσχεδίου
Η στοχοποίηση της ΚΟΠ, οι ορφανές ευθύνες και η άμεση ταυτοποίηση που δεν λειτούργησε στην ώρα της
Τα 14+1 μέτωπα, τα συμπεράσματα και πώς το Συμβούλιο οδήγησε στην παύση τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη
Οι... μνηστήρες περιμένουν Οδυσσέα-Τα κρυφά χαμόγελα, οι φήμες διαρκείας και τα πολιτικά σενάρια
Συνελήφθη και 24χρονος για τα επεισόδια στο «Άλφαμεγα»
Υπό πλήρη έλεγχο δασική πυρκαγιά στον Δήμο Πέγειας
Συνελήφθησαν άλλα τρία πρόσωπα που μπήκαν χωρίς εισιτήριο στο «Άλφαμεγα»
Υπέγραψε την παύση Οδυσσέα Μιχαηλίδη η Αννίτα Δημητρίου ως Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας
Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο για επεισόδια στο «Άλφαμέγα»-Φέρεται να μπήκε παράνομα στο γήπεδο
Χειροπέδες σε τρία πρόσωπα από Αστυνομία Βρετανικών Βάσεων για παράνομη παγίδευση πτηνών