Ξεπεράστηκε το πρόβλημα με τις μεταγγίσεις θαλασσαιμικών αλλά φωνάζουν για αλλαγές

Άμεση ήταν η ανταπόκριση του κοινού στα κέντρα αιμοδοσίας, μετά τις δεκάδες αναβολές που προέκυψαν στις μεταγγίσεις αίματος στους θαλασσαιμικούς, με αποτέλεσμα να ξεπεραστεί το πρόβλημα μέσα σε μία μέρα, ωστόσο το ζήτημα με τα αποθέματα αίματος παραμένει και ανησυχεί τους αρμοδίους.

Μιλώντας στον REPORTER, ο πρόεδρος του Παγκύπριο Συνδέσμου Θαλασσαιμικών, Μίλτος Μιλτιάδους, ανέφερε πως επανήλθε η σταθερότητα στις μεταγγίσεις, ωστόσο εξέφρασε την θέση πως θα πρέπει να γίνει καλύτερη οργάνωση και διαχείριση της κατάστασης.

«Μετά από τις δικές μας εκκλήσεις, φάνηκε ότι ο κόσμος ευαισθητοποιήθηκε ξανά. Ευτυχώς ζούμε σε μία χώρα όπου ο κόσμος είναι πολύ ευαισθητοποιημένος στα θέματα αιμοδοσίας, οπότε ξεπεράστηκε το πρόβλημα που προέκυψε. Ωστόσο χτυπούμε το καμπανάκι, διότι είναι καταστάσεις που δεν θέλουμε να ξαναντιμετωπίσουμε. Παρόμοια φαινόμενα δεν έχουμε αντιμετωπίσει ξανά τα τελευταία επτά με οκτώ χρόνια», είπε ο κ. Μιλτιάδους.

Περαιτέρω εξήγησε πως «υπάρχουν σαφείς αδυναμίες σε πολλά επίπεδα και κάποιες φιλοσοφίες πρέπει να αντιμετωπιστούν σήμερα, διότι οι ανάγκες είναι αυξημένες και με την εισαγωγή του ΓεΣΥ, όπου ο κάθε ένας έχει πρόσβαση σε μία επέμβαση, αλλά και με το γεγονός ότι μπορούν να διενεργηθούν στην Κύπρο επεμβάσεις οι οποίες απαιτούν αρκετές ποσότητες αίματος οι οποίες δεν μπορούσαν παλιά να γίνουν, αντιλαμβάνεστε ότι έχουμε αυξημένες ανάγκες σε αίμα. Αν προσθέσουμε και διαχρονικά τον τεράστιο αριθμό ατόμων με θαλασσαιμία που είναι πολυμεταγγιζόμενα και είναι πολύ μεγαλύτερος από κάθε άλλη χώρα στον κόσμο, που δημιουργεί περισσότερες ανάγκες, το σύστημα τις αιμοδοσίας άρχισε να βρίσκεται στα όριά του».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεκάδες μεταγγίσεις αίματος αναβλήθηκαν-Ανάγκη ενίσχυσης του Κέντρου Αίματος

Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Θαλασσαιμικών επισήμανε ότι χρειάζεται επαναξιολόγηση και διόρθωση των στρεβλώσεων, ώστε να υπάρξει καλύτερη απόδοση, κάτι που όπως είπε ο κ. Μιλτιάδους, πρέπει να γίνει σε δύο τομείς.

Πρώτον, σε ό,τι αφορά την αιμοδοσία, «πρέπει να δούμε σωστούς τρόπους διαχείρισης των αιμοδοτών, να ψηφιοποιήσουμε την διαδικασία, ώστε κάθε αιμοδότης να ενημερώνεται και να ειδοποιείται με βάση της ανάγκες που υπάρχουν και την ομάδα αίματός του, τα αντισώματα του και την επιχείρηση στην οποία δουλεύουν. Για παράδειγμα, στους μεγάλους οργανισμούς που πραγματοποιούνται σταθερές αιμοδοσίες, θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε αυτές τις αιμοδοσίες. Ή ακόμα και τις αιμοδοσίες που γίνονται στα χωριά, στους συλλόγους και σε άλλες υπηρεσίες. Άρα μία κάλυψη και αξιοποίηση της τεχνολογίας σε αυτό το κομμάτι, σίγουρα θα βοηθούσε και τον κόσμο να απαλλαγεί από αυτά τα μηνύματα που αποστέλλονται από το Κέντρο Αίματος και πολλές φορές είναι ενοχλητικά και από την άλλη να γίνει πιο αποδοτική την οργάνωση».

Δεύτερον, «αν και έχει αυξηθεί η ποσότητα αίματος που λαμβάνεται, δυστυχώς από εκεί και πέρα υπάρχουν πολλές στρεβλώσεις και δεν υπάρχουν καθορισμένα πρωτόκολλα μετάγγισης. Για παράδειγμα, μία γυναικολογική κλινική θα κάνει μία καισαρική και δεσμεύει συγκεκριμένο αριθμό φιαλών αίματος. Αυτή η δέσμευση για μία πιθανή εγχείρηση, αυτόματα το συγκεκριμένο αίμα δεν μπορεί να δοθεί για έναν θαλασσαιμικό. Άρα πρέπει να αξιολογήσουμε τις ανάγκες, γιατί διεθνώς υπάρχουν πρωτόκολλα μετάγγισης, τα οποία στην Κύπρο δεν υφίστανται. Δεν υπάρχει ένας κεντρικός φορέας διαχείρισης της αιμοδοσίας. Υπάρχει ένα επίπεδο κατάχρησης στην δέσμευση φιαλών που χρειάζονται, χωρίς ωστόσο να είναι σε άσχημα επίπεδα. Δυστυχώς βρισκόμαστε σε ένα τόπο όπου η οποιαδήποτε εξέλιξη, όπως για παράδειγμα η αξιοποίηση της τεχνολογίας, αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει μία χρονοβόρα διαδικασία κάτι που θα οδηγήσει σε πιο συστηματικές αναβολές στις μεταγγίσεις. Μπορεί τώρα να ήταν μόνο δεκάδες οι αναβολές, αλλά μας φοβίζει αυτό το γεγονός».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ελπίδα ότι το Κέντρο Αίματος και τα αποθέματα θα επιστρέψουν στην κανονικότητα

Ερωτηθείς αν μπορεί να δεσμευτεί ένας αριθμός φιαλών για τις μεταγγίσεις στους θαλασσαιμικούς, όπως γίνεται σε άλλες περιπτώσεις, ο κ. Μιλτιάδους εξήγησε πως «αν υπάρχει ένας τραυματίας ή θα γίνει μία επέμβαση η οποία θα δεσμεύσει συγκεκριμένο αριθμό φιαλών, ο πιο εύκολος τρόπος είναι να επηρεαστούν οι πολυμεταγγιζόμενοι. Και αυτό γιατί θεωρούν ότι η επίπτωση που θα έχει είναι μικρή, αν δηλαδή καθυστερήσει μία μετάγγιση 1-2 μέρες. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό δεν είναι λύση γιατί εμείς λαμβάνουμε αίμα είτε κάθε εβδομάδα, είτε κάθε δύο-τρεις εβδομάδες».

Κέντρο Αίματος: Καλά τα επίπεδα των αποθεμάτων αλλά…

Από πλευράς της η Προϊστάμενη τους Κέντρου Αίματος, Αντρούλα Παναγιώτου, ανέφερε πως οι μεταγγίσεις όλων των θαλασσαιμικών, όπως και τα υπόλοιπα περιστατικά που προέκυψαν, πραγματοποιήθηκε κανονικά, ενώ σε ό,τι αφορά τα αποθέματα αίματος, διευκρίνισε πως αυτά υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν, εάν συνεχίσει η προσέλευση του κοινού στα κέντρα αιμοδοσίας σε όλες τις πόλεις.

«Στην Κύπρο η αιμοδοσία είναι εθελοντική και δεν υπάρχουν άλλα μέτρα που μπορούν να ληφθούν. Προσπαθούμε με τις εξωτερικές αιμοδοσία, αρκετές εκ των οποίων έχουν ενεργοποιηθεί, διότι είχαμε το πρόβλημα με τον κορωνοϊό και αδρανήσαν αρκετές αιμοδοσίες. Ξεκίνησαν επίσης οι διαφωτίσεις στα σχολεία από πέρσι για να ενεργοποιηθούν οι μαθητές, ώστε να προσφέρουν αίμα όταν ενηλικιωθούν. Υπήρξε μία αύξηση της τάξης του 3,64% πέρσι στον αριθμό των αιμοδοτών και ευελπιστούμε, όπως όλα δείχνουν, ότι θα υπάρξει και φέτος αύξηση» σημείωσε η κ. Παναγιώτου.

Την ίδια ώρα, η Προϊστάμενη τους Κέντρου Αίματος, εξέφρασε τις ευχαριστίες της στους εθελοντές αιμοδότες για την άμεση ανταπόκριση στις εκκλήσεις. «Ειλικρινά ήταν πολύ συγκινητική. Επίσης θα ήθελα να παρακαλέσω τον κόσμο που είναι υγιείς και δεν είναι αιμοδότες, να αφιερώσουν μισή ώρα από τον χρόνο τους για να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους».

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Τουλάχιστον δέκα νεκροί από συντριβή μικρού αεροπλάνου στο κέντρο τουριστικής πόλης της Βραζιλίας
Ερωτηματικά για τους χειρισμούς των υπηρεσιών που διέθεταν πληροφορίες για τον 50χρονο δράστη στο Μαγδεμβούργο
Πυκνή τροχαία κίνηση στον Καλοπαναγιώτη λόγω του Χριστουγεννιάτικου Χωριού-Οι διευθετήσεις της Αστυνομίας
Deal Κυβέρνησης με Hermes για τα αεροδρόμια απογειώνει ως διεθνή ταξιδιωτικό κόμβο την Κύπρο-Η συμφωνία που επιτεύχθηκε
Νέες απειλές από τον Βλαντίμιρ Πούτιν-Υποσχέθηκε περισσότερες «καταστροφές» στην Ουκρανία
Νέα κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες-Πότε θα τεθεί σε ισχύ
Συνελήφθησαν 42 παράνομοι αλλοδαποί έπειτα από επιχείρηση της Αστυνομίας-Οι εννέα επαναπατρίστηκαν
Αυξάνονται οι περιπολίες και οι έλεγχοι της Αστυνομίας ενόψει εορταστικής περιόδου
Διακόσιες οικογένειες θα στηριχθούν με δωροκουπόνια και τρόφιμα ενόψει εορτών στην Πάφο
Ξεκαθάρισε πως δεν θα είναι υποψήφια για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ η Τσιρίδου-«Πάνω απ' όλα χρειάζεται ενότητα»