Σε συναγερμό η επιστημονική κοινότητα μετά τις ακραίες πλημμύρες-Τι προκάλεσε την φονική κακοκαιρία στην Ευρώπη

Τι συμβαίνει στη Γηραιά Ήπειρο; Ένα ερώτημα που ταλανίζει πλήθος φορέων τις τελευταίες ημέρες μετά την ακραία κακοκαιρία Boris που σάρωσε την Ευρώπη, αφήνοντας πίσω της τουλάχιστον 15 νεκρούς, ανυπολόγιστες καταστροφές και την ίδια στιγμή έθεσε σε αυξημένο συναγερμό τις αρμόδιες Αρχές όπως και την επιστημονική κοινότητα που παρακολούθησε έντρομη πρωτοφανούς έντασης φαινόμενα.

Γραφικές πόλεις στην κεντρική Ευρώπη επλήγησαν από πλημμύρες, τόνους νερού λάσπης, με την υπερχείλιση ποταμών να οδηγεί, την ίδια ώρα, δεκάδες χιλιάδες κόσμου σε απομάκρυνση από τα σπίτια τους.

Οι πλημμύρες όχι μόνο άφησαν πίσω τους νεκρούς αλλά κατέστρεψαν κτίρια από την Αυστρία μέχρι τη Ρουμανία. Στην Τσεχία, δε, το 80% μίας ολόκληρης πόλης βρέθηκε κάτω από το νερό, τη στιγμή που εκκενώθηκε κι ένα ολόκληρο χωριό, ενώ η Πολωνία κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Επιστήμονες, ειδικοί για το κλίμα, λένε, σύμφωνα με τον Guardian, ότι το μέγεθος αυτής της κακοκαιρίας εγείρει σοβαρό προβληματισμό. «Οι κατατροφικές βροχοπτώσεις στην κεντρική Ευρώπη ήταν αυτό που ακριβώς αναμέναμε» είπε η Τζόις Κιμούται, ερευνήτρια του ινστιτούτου Grantham Institute – Climate Change στο πανεπιστήμιο Imperial του Λονδίνου.

Όπως υπογράμμισε, οι θάνατοι και οι καταστροφές στην Ευρώπη καταδεικνύουν όχι μόνο τις κακές υποδομές αλλά και το έλλειμμα όσον αφορά στην επαρκή προετοιμασία απένατι σε τέτοιου μεγέθους πλημμύρες.

Οι επιστήμονες, την ίδια στιγμή, φροντίζουν να είναι προσεκτικοί όταν πρόκειται να μιλήσουν για ανθρώπινη παρέμβαση καθώς πολλοί είναι παράγοντες εκείνοι που καθορίζουν τον κύκλο του νερού.

Επιστήμονας στο ινστιτούτο ETH της Ζυρίχης, η Σόνια Σενεβιράτνε, είπε ότι οι αναλύσεις από την κεντρική Ευρώπη για τις πλημμύρες δείχνουν ότι η μεγαλύτερη ποσότητα νερού προήλθε από τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο, περιοχές όπου έχει ανέβει η θερμοκρασία ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, συνέπεια της ανθρώπινης παρέμβασης, κάτι που έχει οδηγήσει στην εξάτμιση του νερού.

«Κατά μέσο όρο, η ένταση των βροχοπτώσεων αυξάνεται κατά 7% για κάθε βαθμό υπερθέρμανσης του πλανήτη», είπε η επιστήμων. «Τώρα έχουμε 1,2 βαθμούς Κελσίου υπερθέρμανσης του πλανήτη, πράγμα που σημαίνει ότι κατά μέσο όρο τα έντονα φαινόμενα βροχοπτώσεων είναι κατά 8% αυξημένα» πρόσθεσε.

Τα στοιχεία των μετεωρολογικών σταθμών δείχνουν ότι οι βροχοπτώσεις του Σεπτεμβρίου έχουν γίνει πιο έντονες από τη δεκαετία του ΄50 κι έπειτα στη Γερμανία, την Πολωνία, την Αυστρία, την Τσεχια, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, συμπλήρωσε η ειδικός.

Στην Πολωνία, οι πλημμύρες όδηγησαν στην κατάρρευση γέφυρας και την παράσυρση σπιτιών. Στην Τσεχία, ελικόπτερα διέσωσαν εγκλωβισμένους πολίτες και στην Αυστρία ένας πυροσβέστης έχασε τη ζωή του κατά τις προσπάθειες διάσωσης.

Στη Βιέννη, που από το 2005 έχει φιλοξενήσει τις πιο ουσιαστικές συνόδους για το κλίμα, οι βροχές μετέτρεψαν σε ποτάμια τους δρόμους και προκάλεσαν την παράλυση των γραμμών του μετρό.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Εν μέσω κλιμάκωσης στη Γάζα Ισραηλινοί θα έχουν συνομιλίες στις ΗΠΑ για πιθανή κατάπαυση πυρός
Για τρίτη μέρα εκτός ελέγχου η πυρκαγιά στη Σμύρνη-Κάηκαν σπίτια
Πάνω από 100 νεκροί στη Γάζα παρά τις εκκλήσεις για κατάπαυση πυρός-«Ανθρώπινα μέλη σκορπισμένα παντού»
Ο Τραμπ αίρει τις κυρώσεις στη Συρία με προεδρικό διάταγμα-Εξαιρούνται Άσαντ και στενοί συνεργάτες
Ξανά εναντίον του Τραμπ ο Μασκ-Κάνει λόγο για παράλογες δαπάνες
ΒΙΝΤΕΟ: Επίθεση με ρουκέτες σε στρατιωτική αεροπορική βάση στο Ιράκ
ΒΙΝΤΕΟ: Συνελήφθησαν οι υπεύθυνοι σατιρικού περιοδικού στην Τουρκία που δημοσίευσε σκίτσο του Μωάμεθ
Στον Λευκό Οίκο στις 7 Ιουλίου ο Νετανιάχου ως προσκεκλημένος του Τραμπ
Το Ιράν αποκλείει άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ
Λύθηκε υπόθεση βιασμού και φόνου 57 χρόνια μετά στη Βρετανία-Ένοχος ένας 92χρονος