Για «αδιαφορία» στην τήρηση νομοθεσίας για θεσμό Επιτρόπου Εποπτείας ΓεΣΥ κάνει λόγο η Ισότητα
17:38 - 16 Σεπτεμβρίου 2024
Η Παγκύπρια Συντεχνία ΙΣΟΤΗΤΑ με νέα ανακοίνωση Τύπου αναφέρεται στο γεγονός ότι το Γραφείο του Επιτρόπου Εποπτείας του Γενικού Συστήματος Υγείας παραμένει ακέφαλο και όπως λέει, καταγγέλλει «δημόσια την Πολιτεία για την αδιαφορία προς την τήρηση της νομοθεσίας, που ρυθμίζει τη λειτουργία του θεσμού του Επιτρόπου Εποπτείας, την απουσία ελέγχου του Συστήματος Υγείας της Κύπρου και τη νόσφιση εξουσίας από το Υπουργείο Υγείας με σφετερισμό αρμοδιοτήτων μιας Ανεξάρτητης Αρχής».
Σε ανακοίνωση Τύπου η ΙΣΟΤΗΤΑ ενημερώνει ότι έχει προβεί σε επαφές με όλους τους οργανωμένους εκπροσώπους των επαγγελματιών υγείας και κατόπιν πρόσκλησης της Συντεχνίας, διευθετήθηκε την Πέμπτη 12/09/2024, κοινή συνεδρίαση προς ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων.
Προσθέτει ότι έχει αποστείλει σχετική επιστολή προς όλα τα Κόμματα και τις Αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής των Αντιπροσώπων για διευθέτηση άμεσης συνάντησης και τοποθέτησης επί του θέματος.
Περαιτέρω καλεί τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας και την Αρχή κατά της Διαφθοράς, στους οποίους έχει ήδη απευθυνθεί και ενημερώσει, όπως προβούν σε διερεύνηση των γεγονότων λόγω αρμοδιότητας, βάσει της νομοθεσίας τους που αφορούν το συγκεκριμένο θέμα.
Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι στην ουσία, το προσωπικό του Γραφείου του Επιτρόπου έχει τεθεί σε μορφή «αναγκαστικής αδράνειας», ειδικότερα μετά τη λήψη επιστολών από το Υπουργείο Υγείας, οι οποίες πρακτικά τερμάτισαν την παραχώρηση όλων των επαγγελματιών υγείας στο Γραφείο, αφήνοντας στο δυναμικό της υπηρεσίας μόνο το υποστηρικτικό προσωπικό, όπως καθαρίστρια, αρχείο, λογιστήριο κτλ.
Διατυπώνει τη θέση πως ένα Υπουργείο «δε νομιμοποιείται να δίνει οδηγίες για εκτέλεση καθηκόντων που απορρέουν από τις αρμοδιότητες μια Ανεξάρτητης Αρχής, όπως είναι ο Επίτροπος Εποπτείας», ενώ προσθέτει πως τα λειτουργικά έξοδα του Γραφείου αδυνατούν να πληρωθούν, αφού υπεύθυνος λειτουργός του προϋπολογισμού του Γραφείου είναι ο Επίτροπος, που δεν υπάρχει.
Επιπρόσθετα, λέει ότι η πρόσφατη έγκριση δύο νομοσχεδίων από το Υπουργικό Συμβούλιο «επιβεβαιώνει τα δημοσιεύματα για πρόθεση της Κυβέρνησης για κατάργηση του θεσμού του Επιτρόπου Εποπτείας χωρίς καμία αιτιολόγηση και χωρίς οποιαδήποτε διαβούλευση».
Υπενθυμίζει ότι το εν λόγω Γραφείο έχει ήδη λάβει από την Ευρώπη ένα πρόγραμμα μισού εκατομμυρίου για την ενίσχυση της αποτελεσματικής λειτουργίας του, ενώ σημειώνει πως ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησής του, αναφερόταν σε δράσεις για ένα βιώσιμο ΓεΣΥ και περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, συνεχή επιτήρηση, έλεγχο και εποπτεία προκειμένου να διασφαλιστεί η ορθή και αποτελεσματική λειτουργία του χωρίς καταχρήσεις και στρεβλώσεις.
Συμπληρώνει πως "αυτό που μας λυπεί ιδιαίτερα όμως είναι οι σκοπιμότητες που ενδεχομένως να κρύβονται πίσω από την πρακτική αυτή, αφού στο παρελθόν, αποδεδειγμένα, χάρη στις διερευνήσεις του Επιτρόπου Εποπτείας τερματίστηκαν πρακτικές που κρίθηκαν ως παράνομες από τη Νομική Υπηρεσία και οι οποίες εν τη γενέσει τους περιλάμβαναν την ανάμιξη με κάποιο τρόπο του Υπουργείου Υγείας".
Πηγή: ΚΥΠΕ