Πάνω από 90 παιδιά σε στέγες, 237 σε ανάδοχες οικογένειες-Πολλά τα κενά και τα προβλήματα

Συνολικά 92 παιδιά διαμένουν αυτή τη στιγμή σε στέγες και δομές ανηλίκων του κράτους, ενώ 237 ανήλικοι έχουν τεθεί σε ανάδοχες οικογένειες, με την υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας, Μαριλένα Ευαγγέλου, να σημειώνει πως υπάρχουν αρκετά κενά και προβλήματα, αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας των δομών φιλοξενίας ανηλίκων.

Η υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας βρέθηκε στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να απαντήσει ενώπιον των βουλευτών για τον τρόπο λειτουργίας των στεγών και δόμων φιλοξενίας ανηλίκων. Η Μαριλένα Ευαγγέλου σημείωσε πως όσον αφορά στα παιδιά που βρίσκονται σε εκείνες τις δομές, είχαν περάσει δύσκολες καταστάσεις, ευαίσθητες και ευάλωτες.

«Είναι το ύστατο μέτρο να βρίσκονται στις στέγες. Έχουν αντιμετωπίσει βία, εγκατάλειψη και κακοποίηση από την οικογένειά τους. Οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας αναλαμβάνουν την κηδεμονία αυτών των παιδιών, μετά τα περιστατικά που έζησαν. Η κηδεμονία αναλαμβάνεται σε διάφορες ηλικίες και πολλές φορές δεν είναι συνεχόμενη η παραμονή. Το βέλτιστο συμφέρον είναι να βρίσκεται σε οικογένεια το παιδί, εκεί που είναι εφικτό και ασφαλές. Διαχρονικά, ο στόχος είναι όταν δεν είναι εφικτή η παραμονή στις οικογένειες, να πηγαίνουν τα παιδιά στην αναδοχή. Η πλειοψηφία των παιδιών στις στέγες είναι στην αναδοχή. Υπάρχει και ένα πρόγραμμα που βοηθά τα παιδιά για ενηλικίωση, που είναι μέχρι τα 21 και είναι μία ομάδα παιδιών που είναι υπό τη νομική φροντίδα του κράτους, που είναι προτεραιότητα σε όλα τα τμήματα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απάντησε για την φιλοξενία ασυνόδευτων ανηλίκων σε στέγη ηλικιωμένων η Ευαγγέλου-«Λύση ανάγκης»

Αναφερόμενη στο θέμα της δημιουργίας μίας κλειστής δομής για τα παιδιά που βρίσκονται υπό τη φροντίδα του κράτους, η κα. Ευαγγέλου υπέδειξε πως πρόκειται για μία εισήγηση που υπήρχε εδώ και χρόνια από τις ΥΚΕ και στα προηγούμενα χρόνια είχε γίνει μία τεράστια συζήτηση επ’ αυτού. Τόνισε, δε, ότι οι ΥΚΕ δεν μπορούν να λειτουργήσουν κλειστή δομή μόνες τους, καθώς δεν πρόκειται για φυλακές και σωφρονιστικό ίδρυμα, αλλά για ένα θεραπευτικό ίδρυμα, για παραβατικές συμπεριφορές, που το έχουν ανάγκη.

«Από την ανάληψη των καθηκόντων μου είχα ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα, άκουσα όλες τις τοποθετήσεις και προβληματισμούς. Εναλλακτικά δοκιμάστηκε κάτι άλλο. Η εναλλακτική λειτουργία κέντρου ημέρας, στη Λευκωσία. Ενισχύσαμε τα προγράμματά μας και συμπληρώσαμε τις υπηρεσίες μας. Είναι ένα κέντρο με τη συμμετοχή παιδοψυχολόγου, παιδικών ψυχιάτρων, εργοθεραπευτή, λογοθεραπευτή και άλλων υπηρεσιών. Μέσα από το κέντρο ημέρας, μας παρέχετε η πρώτη φορά να έχουμε αξιολόγηση από όλες τις υπηρεσίες, της κατάστασης των παιδιών και γίνεται ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα για το κάθε παιδί. Έχει αξιολογηθεί αυτό το μέτρο και έχει διαπιστωθεί ότι εξυπηρετεί τους στόχους του, τα παιδιά παρουσιάζουν βελτίωση και μείωση της παραβατικής συμπεριφοράς και έχουν στόχους και όνειρα για το μέλλον».

Κληθείσα να δώσει αριθμούς, η Μαριλένα Ευαγγέλου ανέφερε πως αυτή τη στιγμή, υπό τη νομική φροντίδα του κράτους βρίσκονται 237 παιδιά σε αναδοχή, 32 σε ημιανεξάρτητη διαβίωση και 92 σε στέγες και δομές.

Αναφερόμενη στο κατά πόσο υπάρχουν κανονισμοί που διέπουν τη λειτουργία των δομών, η υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας ανέφερε πως υπάρχουν, καθώς πρόκειται για ανοιχτού τύπου δομές, με αρκετούς περιορισμούς. «Οι έφηβοι υπό την φροντίδα του κράτους έχουν δικαίωμα να βγαίνουν εκτός του “σπιτιού”, για την κοινωνικοποίηση. Οι λειτουργοί βάζουν κανόνες και στην πλειοψηφία τους τα παιδιά ανταποκρίνονται και έχουν μία καλή πορεία. Άλλα παιδιά και λόγω των χαρακτηρισμών που είπαμε πριν, κάποια δυσκολεύονται. Η πλειοψηφία ανταποκρίνεται και ανταποκρίνεται καλά».

Αναφορικά με τα ελλείποντα πρόσωπα, η κα. Ευαγγέλου σημείωσε πως «είναι υποχρέωση των ΥΚΕ και της Αστυνομίας να προβάλλουν κάθε περίπτωση, όταν δεν επέστρεψε το παιδί πίσω στο περιθώριο που δόθηκε. Υπάρχει επικοινωνία με τα παιδιά αυτά και με την επιστροφή τους σταματά η δημοσιοποίηση των στοιχείων των παιδιών».

Απαντώντας σε ερωτήματα των βουλευτών, η υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας επεσήμανε ότι έχουν μειωθεί κατά πολύ οι αριθμοί των παιδιών που αντιμετωπίζουν τάσεις φυγής. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε:

-Το 2021 καταγράφηκαν 38 περιπτώσεις

-Το 2022 καταγράφηκαν 22 περιπτώσεις

-Το 2023 καταγράφηκαν 14 περιπτώσεις

-Το 2024 καταγράφηκαν (μέχρι στιγμής) 8 περιπτώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο εδώλιο της Βουλής Αστυνομία και ΥΚΕ για την υπόθεση με τις ανήλικες-Η ώρα των εξηγήσεων

Η τοποθέτηση του Αρχηγού Αστυνομίας

Στη δική του τοποθέτηση, ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Στέλιος Παπαθεοδώρου, ανέφερε πως το 2022 η Αστυνομία κλήθηκε να παρέχει φρούρηση και αστυνόμευση, σε δύο ξενοδοχεία σε Λάρνακα και Πάφο, όπου διέμεναν ασυνόδευτοι ανήλικοι που ήταν υπό την φροντίδα του κράτους και εξήγησε πως αυτός είναι ο ένας πυλώνας που απασχολεί την Αστυνομία.

«Ο άλλος πυλώνας που μας απασχολεί είναι ότι συχνά καταγγέλλονται ως ελλείποντα πρόσωπα και επίσης η παραβατική συμπεριφορά κάποιων εξ αυτών. Θυμίζουμε το ποινικά ανεύθυνο όσων είναι κάτω των 14 και των ευθυνών για όσους είναι άνω των 14. Είχαμε κάποιες παραβατικές συμπεριφορές, όχι μόνο στις μεγάλες δομές, αλλά και σε άλλες δομές. Χειριστήκαμε τις υποθέσεις σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία και κάποια εξ αυτών των προσώπων, είτε οδηγήθηκαν στο Δικαστήριο, είτε είναι σε εξέλιξη η υπόθεσή τους».

Ο κ. Παπαθεοδώρου τόνισε πως υπάρχει καθημερινή συνεργασία με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας και έχουν υπογραφεί πρωτόκολλα, που τηρούνται κατά γράμμα, μεταξύ των οποίων και για τους ανήλικους.

Αναφερόμενος στην σοβαρή υπόθεση με τις ανήλικες στη Λεμεσό, που κυκλοφορούσαν με τον 64χρονο, ο Αρχηγός της Αστυνομίας υπέδειξε πως «και δική μας έγνοια ήταν να μην αποτέλεσαν τα δύο κορίτσια πρόσωπα εκμετάλλευσης και δόθηκαν οδηγίες να πάνε αρμόδια πρόσωπα από τις υπηρεσίες για ανήλικους. Στο Δικαστήριο είναι δύο υποθέσεις, η μία για τη ληστεία και η άλλη εναντίον του προσώπου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δριμύ κατηγορώ σε Αστυνομία για την υπόθεση του 64χρονου-«Έχουν πλήρη άγνοια, δείχνει ανικανότητα»

Η τοποθέτηση Μιχαηλίδου

Από πλευράς της, η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού, δρ. Δέσπω Μιχαηλίδου, ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της συζήτησης είχαν ακουστεί λέξεις κλειδιά, όπως το κράτος, Πολιτεία και συνεργασία. «Είναι κάτι που έχω τονίσει από την αρχή ανάληψης των καθηκόντων μου. Το θέμα των παιδιών στις στέγες και τις δομές αφέθηκαν στις ΥΚΕ. Πρέπει να τα δούμε ως παιδιά υπό τη νομική φροντίδα του κράτους και χρειάζεται συνεργασία όλων των δομών. Θα σταθώ εδώ ιδιαίτερα».

Συνεχίζοντας, η κα. Μιχαηλίδου είχε αναφέρει πως στο προηγούμενο διάστημα είχε επαφές με τον πρώην υπουργό Υγείας για να ενταχθούν οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας στα προγράμματα υποστήριξης αυτών των παιδιών. «Οι υπηρεσίες που παρέχονται σε αυτά τα παιδιά δεν είναι οι κατάλληλες, είναι αυτές που παρέχονται στους ενήλικες και δεν είναι διαφοροποιημένες. Εγώ είμαι εποπτικό όργανο, όμως από την αρχή έχω τονίσει πως είμαι εδώ για να βοηθώ. Πρέπει να στοχεύσουμε στη βελτίωση των συνθηκών αυτών των παιδιών. Έχουμε καταθέσει τις θέσεις μας, είναι εκεί και είμαστε στη θέση των αρμοδίων για συνεργασία. Το θέμα των φυγών, είναι ένα σημαντικό ζήτημα και πρέπει να μας απασχολήσει όλους μας».

Αναφερόμενη στο θέμα δημιουργίας κλειστής δομής, η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού σημείωσε πως ο στόχος μίας τέτοιας δομής θα πρέπει να είναι θεραπευτικός για τα παιδιά και να είναι μικρής διάρκειας η παραμονή τους εκεί, βραχυπρόθεσμη και να υπάρχει και ένα μακροπρόθεσμο πλάνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ύποπτος για σεξουαλική κακοποίηση και των τριών ανήλικων ο 64χρονος-Τέθηκε υπό οκταήμερη κράτηση

Δειτε Επισης

Στις 25/9 ξεκινά ο διάλογος ΥΠΑΝ – αρμοδίων φορέων για καταλόγους
Για αποζημιώσεις ε/κ περιουσιών και ενέργεια μίλησε στον παράνομο Bayrak ο Ουστέλ
Οι λόγοι για έλλειψη επαγγελματιών οδηγών στο μικροσκόπιο του Υπουργείου Μεταφορών
Στην Επιτροπή Παιδείας το καθεστώς εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου
Έξω από Προεδρικό και Σπίτι Ευρώπης στις 3/10 οι αγελαδοτρόφοι
Στα κατεχόμενα λειτουργούν 22 «πανεπιστήμια» με 80.000 ενεργούς φοιτητές
Ζητούν απαντήσεις από ΠτΔ και ΕΕ για τους κανονισμούς για το χαλλούμι οι αγελαδοτρόφοι
Υπογράφονται οι συμφωνίες Κύπρου και Ελλάδας για τις μεταμοσχεύσεις
ΣΑΠ-ΤΕΠΑΚ: Παράνομη η πρόταση Δημάρχου Λ/σου για Park & Ride, υποστηρίζει
Αλλάζει το σκηνικό του καιρού-Πτώση της θερμοκρασίας και βροχές