Απορρίπτει τα περί στημένης διακοπής η Αστυνομία-«Δεν είναι θέμα αδυναμίας»

«Μόνο και μόνο που η Αστυνομία έχει δώσει αυτή τη δεύτερη ευκαιρία για να υποβληθούν ξανά σε ελέγχους, αυτό από μόνο του απαντά στην ερώτησή σας», δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Δύναμης, Χρίστος Ανδρέου, ερωτηθείς αν το παιγνίδι με τα επεισόδια ήταν στημένο, κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου που παρέθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απευθείας επίθεση Υπουργείου Δικαιοσύνης σε ΚΟΠ-«Να σταματήσει να κρύβεται»

Ο κ. Ανδρέου υποστήριξε πως η Αστυνομία δεν αποποιήθηκε ευθυνών και γίνονται σε κάθε περίπτωση σκέψεις για να εντοπιστούν κενά και παραλείψεις. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, αναφέρθηκε στο μεγάλο εύρος καθηκόντων που έχει να αντιμετωπίσει η Δύναμη, σημειώνοντας συγκεκριμένα την τρομοκρατία, το μεταναστευτικό και άλλες καθημερινές υποθέσεις. Ο Εκπρόσωπος της Αστυνομίας τόνισε εκ νέου πως θα πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους, λέγοντας πως αν δεν εγκύψουν όλοι οι φορείς, δεν μπορούμε να καταπολεμήσουμε αυτό το φαινόμενο.

Προσπαθώντας να εξηγήσει πώς φτάσαμε στα έκτροπα της Κυριακής, μίλησε για προσχεδιασμένες ενέργειες από πλευράς των οπαδών. Ανέφερε ότι οι οπαδοί της ΑΕΛ ήταν περισσότεροι από αυτούς που προνοείτο από τους κανονισμούς και ότι ήταν εφοδιασμένοι με επικίνδυνα αντικείμενα, όπως ναυτικές φωτοβολίδες και μολότοφ. Η Αστυνομία αποφάσισε να τους δώσει μια δεύτερη ευκαιρία, επιτρέποντας τους να ξαναπεράσουν από έλεγχο, παρόλο που είχαν εισβάλει στον χώρο του γηπέδου την πρώτη φορά. Σε ό,τι αφορά τους πυρσούς και τις φωτοβολίδες που χρησιμοποίησαν οι οπαδοί του Απόλλωνα, εξέφρασε τη θέση ότι μπορεί να εισήλθαν στο γήπεδο μετά που άνοιξαν οι πόρτες λόγω της διακοπής και όχι προηγουμένως.

Αρχικά ο κ. Ανδρέου, προέβη σε ένα χρονικό των όσων έγιναν πριν και μετά το παιχνίδι, εξηγώντας ότι έγιναν συσκέψεις και λήφθηκαν αποφάσεις για τον αγώνα, όπως συμβαίνει σε κάθε ποδοσφαιρικό αγώνα. Οι κανόνες είναι ξεκάθαροι. Η Αστυνομία αστυνομεύει και εντός του σταδίου υπεύθυνοι είναι ο υπεύθυνος του σταδίου και οι επιτηρητές. Αποφασίστηκε ότι στον αγώνα θα βρισκόταν συγκεκριμένος αριθμός φιλάθλων, 800 από την ΑΕΛ και 6-7 χιλιάδες από τον Απόλλωνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βγάζει offside την Αστυνομία η ΚΟΠ-«Καμία σχέση τα επεισόδια με το μέτρο απαγόρευσης φιλάθλων»

Ακολούθως και πριν τον αγώνα «διαπιστώσαμε ότι μερίδα οπαδών που αφίχθηκαν από τις 17:45 προσέγγισαν το στάδιο, χρησιμοποιώντας πυρσούς και φωτοβολίδες, μια εκ των οποίων κατέληξε στο στάδιο και μια δεύτερη εκτός όπου ξέσπασε φωτιά».

Σημείωσε εξάλλου, ότι, κατά την άφιξή τους, οι οπαδοί της ΑΕΛ επιτέθηκαν σε αστυνομικούς μέλη της ΜΜΑΔ και της ΑΔΕ Λεμεσού. Η Αστυνομία του ζήτησε επίδειξη εισιτηρίων καρτών φιλάθλου και άρχισαν να ρίχνουν σπρέι στους αστυνομικούς. Ακολούθως άρχισαν να μπαίνουν στο γήπεδο, έσπασαν την είσοδο. Η Αστυνομία έκανε χρήση χημικών μέσων για να τους αποτρέψει. Ακολούθως ενημερώθηκε ο διαιτητής για το τι έγινε και δόθηκε η ευκαιρία στους οπαδούς να εξέλθουν από το γήπεδο για να γίνει έλεγχος και ταυτοποίηση. Κάποιοι εξήλθαν από το γήπεδο, άλλοι έμειναν στις εξέδρες και στην καταπακτή».

Μάλιστα, ενημερώθηκε ο υπεύθυνος στου σταδίου και ο διαιτητής αποφάσισε να μην ξεκινήσει ο αγώνας. «Μετά που αποφασίστηκε να μην ξεκινήσει ο αγώνας, πολλοί οπαδοί του Απόλλωνα άρχισαν να κάνουν χρήση πυρσών. Κατά την αποχώρηση των οπαδών της ΑΕΛ, άρχισε η ρίψη φωτοβολίδων, πετρών και μολότοφ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις αστυνομικοί, εκ των οποίων ο ένας σοβαρά. Από εξετάσεις που ακολούθησαν σε άλλη περιοχή, εντοπίστηκαν τέσσερα πρόσωπα τα οποία είχαν ρόπαλο και κουκούλες. Συνελήφθησαν και παραδέχθηκαν οι τρεις ότι δεν είχαν εισιτήριο και εισήλθαν στις κερκίδες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Καταγγελία για ξυλοδαρμό οπαδού σε αμαξίδιο από ΜΜΑΔίτες

Ερωτηθείς για το επιχειρησιακό σχέδιο που έγινε από τις Αρχές, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, εξήγησε ότι «πράγματι έγινε επιχειρησιακό σχέδιο, πολύ σωστά αναφέρατε ότι γινόταν πορεία σε άλλο σημείο της Λεμεσού. Οπότε είχαμε δύο εκδηλώσεις ταυτόχρονα για να αστυνομεύσουμε. Για τους οπαδούς της ΑΕΛ, αναμέναμε 800 άτομα, δυστυχώς όμως, παρότι παρατάξαμε αντιοχαλγωγικές ομάδες, ήρθε ένας μεγάλος αριθμός για να προβεί σε αυτές τις ενέργειες. Δεν περιμέναμε στη βάση όσων αναμέναμε, ότι θα έρχονταν πέραν των χίλιων οπαδών, κάτι που διαφάνηκε και από τις συλλήψεις».

Τόνισε πως «δεν είναι θέμα ηττημένου, πάντοτε επιρρίπτουμε ευθύνες μόνο σε ένα φορέα στην προκειμένη στην Αστυνομία. Αυτά τα πρόσωπα ήρθαν προμελετημένα. Εντοπίσαμε στον χώρο που εισέρχονταν, από την πλευρά της ΑΕΛ, επτά μολότοφ και μια ναυτική φωτοβολίδα σε σακίδιο. Όσους αστυνομικούς και να παρατάξεις, όταν μια μερίδα πολιτών βρίσκονται σε όχλο, αντιλαμβάνεστε πόσο δύσκολο είναι να τους αναχαιτίσεις».

Επέμεινε στη θέση για την μη έναρξη του αγώνα, ότι δεν ήταν απόφαση της Αστυνομίας, αφού όπως είπε «εμείς δεν διακόπτουμε αγώνες, αλλά εισηγούμαστε. Ο διαιτητής λαμβάνει την απόφαση για διακοπή. Θέλαμε να δώσουμε δεύτερη ευκαιρία, για να εξέλθουν όλοι. Κάποιοι παρέμεναν στην εξέδρα, καθώς και ένας μεγάλος αριθμός που ήταν στην καταπακτή και αρνήθηκε να εξέλθει. Εμείς ενημερώσαμε τον διαιτητή γιατί δεν ξέραμε τι υπήρχε στο γήπεδο, τι μεταφέρθηκε στο γήπεδο, πως δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε την ασφάλεια. Φανταστείτε τι θα συνέβαινε σήμερα, αν επιτρέπαμε να ξεκινήσει ο αγώνας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μπορούσε ή δεν μπορούσε, ήθελε ή δεν ήθελε η Αστυνομία να αποτρέψει τα τεκταινόμενα στο Άλφαμεγα;

«Δεν είναι θέμα αδυναμίας της Αστυνομίας»

Σε ερωτήσεις για το κατά πόσον η Αστυνομία αδυνατεί να ανταποκριθεί, ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας είπε πως «δεν είναι θέμα αδυναμίας ότι η Αστυνομία δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Οι αδυναμίες προκύπτουν από τα επιπρόσθετα καθήκοντα αυτής της περιόδου. Κι αυτή την εβδομάδα είχαμε ένα αγώνα υψηλού κινδύνου, άλλες φορές έχουμε τρεις αγώνες υψηλού κινδύνου, άρα δεν μπορούμε να έχουμε 1000 αστυνομικούς, αντιλαμβάνεστε ότι είναι και ένα κονδύλι από τους πολίτες».

Διερωτήθηκε εξάλλου «εάν τα πρόσωπα που είχαν πρόθεση να μπουν στον αγωνιστικό χώρο με αντικείμενα που θα κατέληγαν αυτά τα αντικείμενα; Ή στους ποδοσφαιριστές, ή στις αντίπαλες εξέδρες.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πώς απαντά για τρύπες στα μέτρα της Αστυνομίας ο Χαρτσιώτης-Εγχειρίστηκε τραυματίας αστυνομικός

«Μπορεί να μπήκαν μετά τα επικίνδυνα αντικείμενα»

Σε ότι αφορά στους πυρσούς και τα καπνογόνα που άναψαν στην κερκίδα του Απόλλωνα, που οι οπαδοί του πέρασαν κανονικά από έλεγχο, ο κ. Ανδρέου σημείωσε πως «ενημερώθηκα πως είχαν δοθεί οδηγίες για να ανοίξουν οι έξοδοι του σταδίου, μετά την ανακοίνωση για διακοπή. Η χρήση έγινε μετά τη διακοπή, άρα ενδεχομένως να πέρασαν μετά τη διακοπή αυτά τα αντικείμενα».

Παράλληλα, σε σχέση με τις αναφορές ότι ο Αρχηγός έριξε την ευθύνη στους επιτηρητές, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας είπε πως «ο Αρχηγός αυτό που είπε είναι ότι την ευθύνη έχουν οι επιτηρητές. Γίνεται προέλεγχος έξω από το γήπεδο από αστυνομικούς και ένας δεύτερος έλεγχος εντός. Υπήρχαν μέλη της Αστυνομίας εντός, αλλά μετά την παράνομη είσοδο δεν γνωρίζουμε αν μπορούσαν να κάνουν ελέγχους».

Κλήθηκε εξάλλου να αναφερθεί και στις πληροφορίες για τους τραυματίες αστυνομικούς, πως ήταν νεαροί και ενδεχομένως ανεκπαίδευτοι, διαψεύδοντας το κατηγορηματικά, αφού όπως είπε «όλα τα μέλη της Αστυνομίας από την ένταξη τους στην Αστυνομία μπορούν να λάβουν καθήκον όπου τους ζητηθεί, είχαν εκπαίδευση όσοι αστυνομικοί ήταν εκεί. Θεωρούμε τυχαίο το γεγονός ότι τραυματίστηκαν τρεις νεαροί αστυνομικοί. Ο τρόπος τραυματισμού έγινε με τέτοιο τρόπο που κανένας δεν μπορούσε να τον προβλέψει. Τα πρόσωπα που έριχναν αντικείμενα ήταν σε απόσταση 100 μέτρων. Αυτό που πρέπει να πούμε είναι ότι οι τρεις συνάδελφοι είναι τραυματισμένοι από τη χρήση αυτών των αντικειμένων από ανεγκέφαλους. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πέρσι στην Ελλάδα ένας αστυνομικός σκοτώθηκε από ναυτική φωτοβολίδα. Αν σήμερα ο συνάδελφος τραυματιζόταν λίγο πιο ψηλά, σήμερα ίσως να μιλούσαμε για κάτι άλλο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεκαεπτά οι αναζητούμενοι για την «εισβολή» στο Αλφαμέγα-Έξω από το ΣΥΦΑΕΛ οι τέσσερις συλλήψεις (pics)

«Σπαταλούμε μεγάλο κονδύλι για την αστυνόμευση αγώνων»

Στάθηκε εξάλλου και στο γεγονός ότι η Αστυνομία έχει αυξημένα καθήκοντα αυτή την περίοδο, δίδοντας ως παράδειγμα τις υποθέσεις τρομοκρατίας, αλλά και του μεταναστευτικού.

«Είναι πολύ δύσκολο να σπαταλούμε ένα μεγάλο κονδύλι για να αστυνομεύουμε αγώνες, που συμβαίνουν αυτά τα πράγματα. Πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους, εμείς αναλαμβάνουμε τις δικές μας. Πρέπει να εγκύψουν όλοι σε αυτό το πρόβλημα. Δώσαμε δεκαεπτά φωτογραφίες, για εντοπισμό 17 προσώπων που αναζητούνται, ώστε να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης και να μην αφήνεται η Αστυνομία μόνη της να βγάζει τα κάστανα από τη φωτιά».

Σε σχέση με το αίτημά τους για απαγόρευση μετακίνησης οπαδών, «είχαμε δηλώσει ως εισήγηση να συνεχιστεί το μέτρο, η ΚΟΠ δεν το δέχθηκε και εμείς σεβαστήκαμε την απόφασή της, είπαμε ότι θα αστυνομεύουμε αγώνες όσο μπορούμε. Αναμένουμε να εφαρμοστούν οι πειθαρχικοί κανονισμοί κι εμείς θα προσπαθήσουμε να οδηγήσουμε όλους όσους εμπλέκονται ενώπιον της Δικαιοσύνης. Εμείς ζητήσαμε χρόνο για κάποια νομοθετήματα. Δεν ζητήσαμε να κλείσουν επ αόριστον τα γήπεδα».

Τέλος, σχετικά με το βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας και καταγγέλλεται επίθεση ΜΜΑΔιτών σε άτομο που βρισκόταν σε τροχοκάθισμα, είπε ότι «είδαμε το βίντεο, δεν φαίνεται εκ πρώτης κάτι, όμως υπάρχει ένα πρόσωπο που υπέβαλε ισχυρισμό. Όταν υπάρχουν καταγγελίες που αφορούν την Αστυνομία εξετάζονται από την ΑΑΔΙΠΑ, δεν ξέρω αν έγινε καταγγελία στην Ανεξάρτητη Αρχή».

Δειτε Επισης

Συνελήφθη και 24χρονος για τα επεισόδια στο «Άλφαμεγα»
Υπό πλήρη έλεγχο δασική πυρκαγιά στον Δήμο Πέγειας
Συνελήφθησαν άλλα τρία πρόσωπα που μπήκαν χωρίς εισιτήριο στο «Άλφαμεγα»
Υπέγραψε την παύση Οδυσσέα Μιχαηλίδη η Αννίτα Δημητρίου ως Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας
Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο για επεισόδια στο «Άλφαμέγα»-Φέρεται να μπήκε παράνομα στο γήπεδο
Χειροπέδες σε τρία πρόσωπα από Αστυνομία Βρετανικών Βάσεων για παράνομη παγίδευση πτηνών
Το φανταστικό σενάριο, οι ευθύνες της Αστυνομίας και οι χούλιγκανς που αφήνουμε να διοικούν
Υπό κράτηση οι τρείς συλληφθέντες για τα επεισόδια στο «Άλφαμέγα»-Αναζητούν στοιχεία για άλλους 29
Σκληρή και χειρότερη από Ρίκκου η απόφαση για Οδυσσέα-«Παρασυρόμενος από τις Σειρήνες της δημοφιλίας, σύγχυσε τα όρια»
«Μία μαύρη μέρα για την Ελεγκτική, κατάμαυρη για την Κύπρο»-Κατηγορηματικός ο Οδυσσέας