Απάντησε για την φιλοξενία ασυνόδευτων ανηλίκων σε στέγη ηλικιωμένων η Ευαγγέλου-«Λύση ανάγκης»

Ενώπιον της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, βρέθηκε η Υφυπουργός Πρόνοιας, Μαριλένα Ευαγγέλου, με αφορμή το θέμα που προέκυψε με την ληστεία 64χρονου από ανήλικες, η οποία στην πορεία διαφάνηκε ότι ενδεχομένως να προκύπτουν αδικήματα σεξουαλικής φύσεως εναντίον τους, τα οποία διερευνώνται από τις Αρχές. Στο πλαίσιο της συζήτησης, η υφυπουργός, κλήθηκε να τοποθετηθεί και για το θέμα με τους ασυνόδευτους ανήλικους, που φιλοξενούνταν σε στέγη ηλικιωμένων στη Λάρνακα, όπου υπήρξε καταγγελία για οχλαγωγία και απόπειρα βιασμού υπαλλήλου του ιδρύματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πέραν των 1300 ασυνόδευτων παιδιών στην Κύπρο-«Η μετακίνηση ανήλικων στη στέγη έγινε χωρίς την συνεργασία του Δήμου»

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, η κ. Ευαγγέλου ανέφερε σε σχέση με τους ασυνόδευτους ανήλικους, πως η διευθέτηση φιλοξενίας τους στην στέγη, ήταν λύση ανάγκης, μετά από προβλήματα σε άλλο χώρο φιλοξενίας, αφού υπήρχε ανάγκη για στέγαση. «Θα ήθελα να πω ότι φιλοξενούμε πέραν των 1,000 ασυνόδευτων ανηλίκων και είναι τεράστιος αριθμός. Έχει εκτοξευθεί με το μεταναστευτικό».

Σημείωσε ότι «πάγιο αίτημα είναι να τους τοποθετούμε σε μικρές κατοικίες, οικογενειακού χαρακτήρα και όχι σε μεγάλες συγκεντρώσεις. Καθημερινά αντιμετωπίζουμε κρίσεις, ως Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας και πρέπει εκ των πραγμάτων να λαμβάνονται αποφάσεις κρίσιμες, ειδικά όταν ο σχεδιασμός της χώρας είναι αδύνατο να ανταποκριθεί στις ανάγκες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έφερναν και τους φίλους τους και τρομοκρατούσαν τους τρόφιμους οι ανήλικοι-Εργαζόμενη οδηγήθηκε σε παραίτηση

Υπάρχει αριθμός παιδιών από τους ασυνόδευτούς, είπε η κ. Ευαγγέλου, «που παρουσιάζει παραβατική συμπεριφορά. Έχουμε ζητήσει και έχουμε λάβει συνεργασία με την Αστυνομία. Έχουμε μία πολύ καλή συνεργασία με την Αστυνομία, ακόμη και όταν ζητηθεί βοήθεια εκτός πρωτοκόλλου μας βοηθά η Αστυνομία. Το θέμα της στέγασης θα μεταφερθεί σύντομα στο αρμόδιο Υπουργείο το θέμα των ασυνόδευτων ατόμων στο αρμόδιο Υφυπουργείο».

Σημείωσε εξάλλου ότι «το θέμα της Λάρνακας, ήταν περίπτωση ανάγκης. Γύρω στους 100 ανήλικους που ήταν σε άλλη δομή και προκλήθηκε πρόβλημα, για τους 20 δεν είχε βρεθεί λύση και πάρθηκε λύση ανάγκης για μεταφορά στη Λάρνακα. Ήταν προσωρινή λύση. Έχω ζητήσει εξηγήσεις γιατί δεν έγινε νωρίτερα η μετακίνηση των ανηλίκων. Θα είμαι δίκαιη ότι είχε αρχίσει η μετακίνηση των ανηλίκων από πριν τη δημοσιοποίηση. Θα μετακινούνταν όλα τα παιδιά από πριν».

Επισήμανε ακόμα πως «η δημιουργία θέσεων δεν γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη. Δεν πρέπει να είναι μαζί τα δύο φύλα, δεν πρέπει να είναι διαφορετικής εθνικότητας. Πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η ιστορία κάθε προσώπου. Με την πρώτη ευκαιρία θα επισκεφτώ το ίδρυμα στη Λάρνακα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταγγελία για απόπειρα βιασμού φροντίστριας από αλλοδαπό σε Στέγη Ηλικιωμένων

Στην εξίσωση των δυσκολιών, υπέδειξε, «σημειώνω και τις αντιδράσεις σε κάθε περιοχή που υπάρχει πρόθεση να μεταφερθούν τα παιδιά. Έχω απευθυνθεί σε δήμους και κοινότητες σε όλη την Κύπρο και κανένας δεν αποδέχεται αυτά τα παιδιά και όλοι έχουν λόγους. Περίμενα να περάσουν οι εκλογές, για να ανοίξω ξανά τη συζήτηση. Ενέπλεξα και τους ΕΟΑ για να γνωρίζουν. Άνοιξα το χάρτη της Κύπρου και έδειξα που υπάρχουν δομές για ασυνόδευτους ανήλικους, που υπάρχει δυνατότητα για διασπορά. Έχει ξεκινήσει σε πνεύμα συνεργασίας η συζήτηση και συνεννόησης».

Όπως είπε, ζήτησε και από Ευρωπαίους αξιωματούχους να δείξουν καλές δομές για το θέμα της διαχείρισης ασυνόδευτων ανηλίκων και, όπως εξήγησε «μας υπέδειξε και την Ελλάδα, που για χρόνια αντιμετωπίζει και διαχειρίζεται το θέμα. Επισκέφτηκα την Ελλάδα και είχα επαφές. Στην Ελλάδα υπάρχει συνεργασία του κράτους με ΜΚΟ και με τις τοπικές Αρχές με συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Εμείς δεν ζητούμε αρμοδιότητες από κανένα, αλλά βοήθεια. Υπάρχει αυτός ο αριθμός των ασυνόδευτων ανηλίκων, δεν μπορούν να εκδιωχθούν, πρέπει να διαχειριστεί και θέλουμε να υπάρχει λιγότερη επιβάρυνση των τοπικών Αρχών».

Σε ότι αφορά στο θέμα των εθελούσιων μετεγκαταστάσεων, είπε ότι για πρώτη φορά έχει ξεκινήσει πρόγραμμα εθελούσιων μετεγκαταστάσεων ασυνόδευτων ανηλίκων. Υπήρχε για ενήλικους και δεν υπήρχε για ασυνόδευτους. Το πρώτο πρόγραμμα στο πλαίσιο της αλληλεγγύης ήταν στη Γερμανία. Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα για την μετεγκατάσταση. Ήταν πιλοτικό, μεταφέρθηκαν 25 ασυνόδευτοι ανήλικοι και υπήρχε δέσμευση από άλλες χώρες της ΕΕ, εφόσον ολοκληρωθεί με επιτυχία το πρόγραμμα. Μας ανοίγει νέους δρόμους. Έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα. Υπάρχουν τεράστιες προκλήσεις, οφείλουμε να συνεχίσουμε να λαμβάνουμε αποφάσεις και με την πρώτη ευκαιρία που θα υπάρξει να βρούμε λύσεις. Έχουμε συναντήσεις με πρέσβεις, έχουμε συναντήσεις με αρμόδιους αξιωματούχους. Είναι μία προσπάθεια της Κυβέρνησης και όλων των Υπουργείων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το κράτος δεν ήταν αρκετό-Ηχούσε συναγερμός για τους ασυνόδευτους ανήλικους αλλά δεν έβρισκαν λύσεις

Δειτε Επισης

Έλεγαν έκαναν έρευνες αλλά ήταν νεκρή στην ίδια της την πολυκατοικία-Εκτεθειμένο το ΤΑΕ Λεμεσού, σωρεία ερωτημάτων
Αλλαγές στη συνεργασία EUROPOL με ιδιώτες και επεξεργασία προσωπικών δεδομένων
Έργα κατά τις προσεχείς ημέρες, τα οποία θα επηρεάσουν την τροχαία κίνηση
Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου-Συγκρούστηκε με όχημα, εγκατέλειψε τη σκηνή ο δεύτερος οδηγός
Διεύρυνση περιπτώσεων μεταφοράς κατάδικου σε άλλη χώρα για να εκτίσει ποινή
Πληρώνονται υπερωρίες μέχρι και τον Αύγουστο 2024 οι Αστυνομικοί ύψους €2,8 εκ.
Νεκρή στην πολυκατοικία όπου διέμενε εντοπίστηκε η 59χρονη που είχε δηλωθεί ελλείπουσα στη Λεμεσό
Χάθηκαν τα ίχνη της 13χρονης Κωνσταντίνας από την οικία της στη Λευκωσία (pic)
Στη Νομική Υπηρεσία ο φάκελος για τον ανήλικο που έστελνε email για βόμβες στα αεροδρόμια της Ελλάδας
Κολλημένες στην Εισαγγελία εννέα υποθέσεις για το σκάνδαλο Αββακούμ, σε εξέλιξη άλλες έξι