Εξελίξεις στη Γάζα, Ενεργειακή Ένωση, προϋπολογισμός 2025, λειψυδρία, στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

Οι εξελίξεις στη Γάζα, η στήριξη ΕΕ στην Ουκρανία, η αντίδραση της ΕΕ στην επιδημία της ευλογιάς των πιθήκων, ο προϋπολογισμός για το 2025, οι ξηρασίες και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, και η  κατάσταση της Ενεργειακής Ένωσης, είναι μερικά από τα θέματα που θα απασχολήσουν την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αυτή την εβδομάδα στο Στρασβούργο.

Στον απόηχο της επίθεσης με μαχαίρι στο Solingen της Γερμανίας, το Κοινοβούλιο θα συζητήσει τη Δευτέρα πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η παράτυπη μετακίνηση υπηκόων τρίτων χωρών εντός της ΕΕ. Η συζήτηση στην ολομέλεια με εκπρόσωπο της Επιτροπής πραγματοποιείται μετά την ανακοίνωση της γερμανικής κυβέρνησης ότι θα επαναφέρει τους συνοριακούς ελέγχους σε όλα τα χερσαία σύνορά της, σε πρώτη φάση για περίοδο έξι μηνών.

Οι Ευρωβουλευτές αναμένεται να εγείρουν τις επιπτώσεις που θα έχουν οι έλεγχοι αυτοί στο χώρο ελεύθερης κυκλοφορίας Σένγκεν αφενός, αφετέρου στις προετοιμασίες για την εφαρμογή του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.

Οι προκλήσεις και οι συστάσεις πολιτικής που προέκυψαν από τον στρατηγικό διάλογο για το μέλλον της γεωργίας στην ΕΕ θα συζητηθούν στο Κοινοβούλιο επίσης τη Δευτέρα.

Σε ξεχωριστή συζήτηση την Πέμπτη το πρωί, οι Ευρωβουλευτές θα συζητήσουν επίσης πώς οι ξηρασίες και τα ακραία καιρικά φαινόμενα απειλούν τις τοπικές κοινότητες και τη γεωργία της ΕΕ. Σημειώνεται ότι η συζήτηση είναι μια πρωτοβουλία του Κύπριου Ευρωβουλευτή Γιώργου Γεωργίου, ο οποίος ζήτησε δια μέσου της ομάδας του στο ΕΚ, της Αριστεράς, να τεθεί στην Ολομέλεια αίτημα για συζήτηση «που να αφορά το οξύ πρόβλημα της λειψυδρίας και τις κυριότερες επιπτώσεις που προκαλεί κυρίως στους λαούς της Νότιας Ευρώπης, στους αγρότες και άλλες ομάδες του πληθυσμού».

Την Τρίτη, ο Μάριο Ντράγκι, πρώην Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στον οποίο ανατέθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ετοιμάσει μια έκθεση με το προσωπικό του όραμα για το μέλλον της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας, θα παρουσιάσει το σχέδιό του για την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα.

Την ίδια ημέρα, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου με εκπροσώπους της Επιτροπής σχετικά με στην στήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία. Την Πέμπτη, ψήφισμα που θα υποβληθεί στην ολομέλεια, αναμένεται να προτρέψει τις χώρες της ΕΕ να συνεχίσουν να παρέχουν στρατιωτική και οικονομική στήριξη στο Κίεβο.

Επίσης την Τρίτη, οι Ευρωβουλευτές θα συζητήσουν με την Επιτροπή τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Είναι επίσης προγραμματισμένη συζήτηση για την κατάσταση της Ενεργειακής Ένωσης και τις εξελίξεις στην αγορά ενέργειας και τις προοπτικές ενόψει του χειμώνα.

Σημειώνεται ότι στις 11 Σεπτεμβρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την έκθεσή της για την κατάσταση της Ενεργειακής Ένωσης για το 2024, αναλύοντας το ενεργειακό τοπίο της Ευρώπης υπό το πρίσμα του πολέμου στην Ουκρανία και της μετάβασης σε καθαρές πηγές ενέργειας.

Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν το πρωί της Τετάρτης με τον Ούγγρο Πρωθυπουργό, Βίκτορ Όρμπαν, το πρόγραμμα της εξάμηνης Προεδρίας του Συμβουλίου που ανέλαβε η χώρα του την 1η Ιουλίου 2024.

Σε συζήτηση την ίδια ημέρα σχετικά με τη θέση του Συμβουλίου για τον προϋπολογισμό της ΕΕ του επόμενου έτους, οι ευρωβουλευτές πρόκειται να επικρίνουν τα σχέδια για περικοπές το 2025.

Την Τέταρτη θα συζητηθεί και η αντίδραση της ΕΕ στην επιδημία της ευλογιάς των πιθήκων.

Την Πέμπτη, οι Ευρωβουλευτές θα συζητήσουν δήλωση της Επιτροπής για την πιθανή έκδοση του περιβαλλοντιστή Paul Watson και για τον κίνδυνο ποινικοποίησης των υπερασπιστών του περιβάλλοντος και των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος αλλά και την η ανάγκη προστασίας τους στην ΕΕ.

Στο πλαίσιο των εργασιών της Ολομέλειας, θα ανακοινωθούν, την Τετάρτη οι πέντε ταινίες που θα είναι υποψήφιες για το Βραβείο Κοινού LUX 2025, που απονέμεται κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το δίκτυο Europa Cinemas.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Συνελήφθη ο ράπερ Diddy-Κατηγοίες για εκβιασμό, σωματεμπορία και εξαναγκασμό σε πορνεία
Πέραν των 450 τραυματιών και 14 νεκροί από εκρήξεις ασυρμάτων της Χεζμπολάχ
«Αυτός μου έμαθε πώς να ναρκώνω τη γυναίκα μου, τη βιάζαμε μαζί»-Νέες αποκαλύψεις στη δίκη Πελικό
Το Βερολίνο «παγώνει» τις εξαγωγές όπλων προς το Ισραήλ
Έκτακτη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ για τις εκρήξεις των βομβητών στον Λίβανο
Αμαξοστοιχία παραβίασε κόκκινο και καρφώθηκε σε ακινοποιημένο τρένο–Δεκάδες τραυματίες
Το Ισραήλ μετακινεί μονάδες στα σύνορα με τον Λίβανο-«Μπαίνουμε σε νέα φάση του πολέμου»
H λίστα με τους έντεκα νεκρούς από την επίθεση στα προπύργια της Χεζμπολάχ-Ανάμεσά τους δύο παιδιά
Νεκρή τουρίστρια μετά από επίθεση καρχαρία-Έχασε το πόδι της και πέθανε από ανακοπή
Νέος συναγερμός στην Ευρώπη-Φωτιά κοντά στο Τσέρνομπιλ αύξησε τα επίπεδα ραδιενέργειας