Η πλατφόρμα του δίνει την ευκαιρία στους μαθητές να έρθουν σε επαφή με την αγορά εργασίας
06:00 - 16 Σεπτεμβρίου 2024
Την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την αφορά εργασίας και να καθορίσουν το μέλλον τους, δίνει στους μαθητές και τους σπουδαστές της Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης και των Μεταλυκειακών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, η νέα πλατφόρμα που έχει ετοιμάσει το Υπουργείο Παιδείας.
Το Υπουργείο Παιδείας, τους τελευταίους μήνες άρχισε να δείχνει ένα έντονο ενδιαφέρον για την ενίσχυση και ανάπτυξη της Τεχνικής Εκπαίδευσης, ειδικά μετά το μεγάλο ενδιαφέρον που άρχισαν να δείχνουν οι μαθητές. Κι αυτό φαίνεται από τις ενέργειες που κάνει, αφού στα σκαριά βρίσκονται οι ανεγέρσεις δύο νέων Τεχνικών Σχολών σε Λευκωσία και Αμμόχωστο, ενώ ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφτηκε την Τεχνική Σχολή Μακάριος Γ’, την πρώτη ημέρα των μαθημάτων, όπου συνομίλησε με μαθητές και άκουσε τα αιτήματα και τις απόψεις τους, αναφορικά με την Τεχνική Εκπαίδευση. Την ίδια ώρα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης είχε ανακοινώσει ότι από την ερχόμενη σχολική χρονιά αναμένεται να λειτουργήσουν Τεχνικά Γυμνάσια.
Η έμφαση που δίνει το Υπουργείο Παιδείας στην Τεχνική Εκπαίδευση και την εξέλιξή της διαφαίνεται και από τις αποφάσεις της, καθώς τους τελευταίους μήνες έχει τεθεί σε λειτουργία μία πλατφόρμα, η οποία δίνει στους μαθητές την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την αγορά εργασίας και να έχουν μία ξεκάθαρη εικόνα τι επικρατεί αυτή τη στιγμή.
«Η πλατφόρμα ΔΕΕΤΕ (Δίκτυο Επικοινωνίας Εργοδότες Τεχνικά Επαγγέλματα) έγινε με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχει στηθεί μία πλατφόρμα μέσα από την οποία μπορούν από τη μία οι μαθητές, σπουδαστές και απόφοιτοί μας να μπουν και να καταγράψουν τα στοιχεία και τις εμπειρίες τους και ότι ζητούν συγκεκριμένη δουλειά και τα προσόντα τους. Την ίδια στιγμή, μπορούν να μπουν και οι εργοδότες σε αυτή την πλατφόρμα και να γράψουν τι ζητούν και ποιες είναι οι προϋποθέσεις τους. Μέσα από αυτή την πλατφόρμα γίνεται ένα matching και μπορεί ο εργοδότης να βρει εργοδοτούμενο και το αντίθετο», ανέφερε στον REPORTER ο διευθυντής Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, δρ. Ηλίας Μαρκάτζιης.
Ουσιαστικά, μέσα από τη συγκεκριμένη πλατφόρμα, το Υπουργείο Παιδείας θέλει να δώσει στους μαθητές και τους απόφοιτους των Τεχνικών Σχολών και των σπουδαστών των ΜΙΕΕΚ το δικαίωμα να μπορούν να επιλέξουν την εργασία που επιθυμούν, αλλά και να θέσουν τα δικά τους κριτήρια και προσόντα, ώστε να τους επιλέξουν οι εργοδότες.
«Δυστυχώς είναι λίγοι μέχρι στιγμής όσοι μπήκαν μέχρι στιγμής, όμως αυτό δεν σημαίνει κάτι. Σιγά-σιγά θα γίνει ευρέως γνωστό αυτό το θέμα, θα το μάθουν και οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες και θα το χρησιμοποιούν για να βοηθηθούν. Θέλει τον χρόνο του, εργαζόμαστε σε αυτό τον τομέα και την προώθησή του και πιστεύουμε ότι σιγά-σιγά θα αυξηθεί. Οι εργοδότες είναι πρόθυμοι και θετικοί».
Παρά το γεγονός ότι η πλατφόρμα έχει τεθεί σε ισχύ πριν από κάποιους μήνες, ακόμη δεν έχει γίνει ευρέως γνωστή και το Υπουργείο Παιδείας αναμένεται να δώσει έμφαση στην προώθησή της, δεδομένου ότι πρόκειται για ακόμη ένα εργαλείο στα χέρια των αρμοδίων, για μείωση της ανεργίας, αλλά και διασφάλιση των νέων ότι μετά την ολοκλήρωση της μαθητικής τους καριέρας, θα εξασφαλίσουν θέση στην αγορά εργασίας.
«Αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε στην ενημέρωση του κόσμου και το γεγονός ότι αξιοποιείται η πλατφόρμα και γίνεται γνωστή στους υπόλοιπους είναι καλό. Η πλατφόρμα τέθηκε σε λειτουργία πριν λίγο καιρό, ενώ το προηγούμενο διάστημα είχε γίνει αρκετή δουλειά από το Υπουργείο Παιδείας. Όταν περάσει ένας χρόνος από την ημέρα που τέθηκε σε ισχύ, θα γίνει αξιολόγηση των δεδομένων, επειδή όταν κάνουμε ευρωπαϊκά έργα, ένα χρόνο μετά κάνουμε αξιολόγηση των δεδομένων για να βρούμε κενά και αδυναμίες για να τα βελτιώσουμε».